Doe het zelf – Pampasgras snoeien
Pampasgras is een van de meest populaire siergrassoorten van dit moment. En sierlijk is deze grassoort inderdaad. Zijn grote, meestal zilvergrijze pluimen toveren elke tuin om tot een natuurlijke oase. Staat pampasgras bij jou in de tuin, of ben je van plan deze binnenkort te planten? Verzorg hem dan goed, dan groeit hij in volle glorie. We geven je alle ins en outs over hoe je pampasgras het beste kunt snoeien en mooi kunt houden.
Pampasgras is een van de meest populaire siergrassoorten van dit moment. En sierlijk is deze grassoort inderdaad. Zijn grote, meestal zilvergrijze pluimen toveren elke tuin om tot een natuurlijke oase. Staat pampasgras bij jou in de tuin, of ben je van plan deze binnenkort te planten? Verzorg hem dan goed, dan groeit hij in volle glorie. We geven je alle ins en outs over hoe je pampasgras het beste kunt snoeien en mooi kunt houden.
Pampasgras snoeien: wanneer en hoe?
Pampasgras bloeit vrij laat in het seizoen. Vanaf september komen de bekende pluimen tevoorschijn. Die blijven dan nog een goede maand lekker wapperen. Laat het gras wanneer de winter volgt voor wat het is en begin met snoeien zo vanaf eind februari, begin maart.
Let op: Snoei niet later dan begin maart, het zou namelijk kunnen dat je anders nieuwe, groene scheuten beschadigd.
Hoe snoei je pampasgras?
- Snoei pampasgras tot maximaal 25 centimeter boven de grond.
- Gebruik stevige, of dikke tuinhandschoenen: de stengels van siergras zijn vaak erg scherp.
- Knip het pampasgras met een goede heggen- of snoeischaar.
Wees niet bang dat je teveel afsnoeit, vanaf mei is het gras weer helemaal terug.
Wil je naast deze adviezen, wat meer beeld bij hoe je pampasgras kunt snoeien, dan is youtube altijd een handige back up.
De perfecte verzorging voor pampasgras
Pampasgras komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Warme landen als Argentinië en Brazilië vormen de natuurlijke habitat van deze grassoort. En toch kan ook hier, in ons koude kikkerlandje, pampasgras goed aarden. Hoe zorg je ervoor dat pampasgras het beste bloeit?
- Zet pampasgras in het zonnetje. De volle zon zorgt voor meer pluimen.
- Geef het gras niet te veel water en zorg voor een plek waar overtollig water gemakkelijk wordt afgevoerd.
- Zet pampasgras op een beschutte plek.
- Bescherm het gras in de winter goed tegen de kou.
Het beschermen van pampasgras
Ondanks dat pampasgras een sterk grassoort is, is hij niet heel goed bestand tegen kou. Zeker als je dit gras net hebt gepland, dus als het pampasgras nog jong is, is het belangrijk deze tijdens de wintermaanden goed te beschermen. Hoe doe je dat?
Bind de bladeren van het pampasgras (als deze bladeren droog zijn) bij elkaar en leg aan de voet een flinke hoop bladeren of compost. Bij een echt strenge winter is het aan te raden om het gras in te wikkelen met een rieten mat, of plastic bubbelfolie.
Weetje
Pampasgras bescherm je ook met de volle zon. Zo groeien er meer pluimen en deze houden het gras beter bestand tegen de vorst. Dit is ook de reden dat je het pampasgras pas na de winter moet snoeien.
Mijn pampasgras bloeit niet, hoe kan dat?
Misschien had je het niet verwacht, maar pampasgras bloeit meestal het eerste jaar nog niet. Er zijn dan nog geen mooie bloempluimen te zien. Even geduld dus. Daarnaast houdt pampasgras echt niet van schaduw en kou. Hou je dus aan de adviezen voor de perfecte verzorging.
- Zon, warmte en een goed doorlatende grond zijn het belangrijkste voor het goed laten bloeien van pampasgras.
- Pampasgras kan tegen droogte, maar geef bij extreme droogte wel water.
- Te nat is nooit goed. Dek het gras goed af met bladeren als het seizoen te nat wordt.
Hoe snel groeit pampasgras en hoe lang kan het worden?
Pampasgras groeit heel erg snel. Laag afsnoeien is dus echt geen probleem. Er zijn verschillende soorten pampasgras die worden onderscheiden door hun lengte. Heb je een grote tuin en kun je veel en grote planten kwijt?
De zogenaamde Cortaderia selloana Senior is dan de beste optie. Deze groeit tot wel 2,5 of soms 3 meter hoog.
De mini Goldpampas, ook wel de ‘dwergvariant’ van pampasgras genoemd, is de kleinste in zijn soort en wordt niet langer dan een meter. Heel geschikt dus voor in een kleine tuin, of in een pot op het balkon.
De Cortaderia selloana Pumila is een tussenmaat en wordt tussen de 1,5 en 2 meter. Deze is geliefd om zijn grote en dikke pluimen.
Vrouwelijk en mannelijk pampasgras
Naast de pampasgrassoorten die verschillen in lengte, zijn er soorten die verschillen in kleur. De zogenaamde vrouwelijke planten hebben zilverwitte en sierlijke pluimen, de mannelijke zijn iets stijver en grauwer, maar soms mooi roze.
Hoe weet je wanneer je een mannelijke of vrouwelijke variant hebt? Let goed op bij aankoop van pampasgras. Of je een mannelijke of vrouwelijke variant in handen hebt, hangt namelijk af van de manier van kweken. Pampasgras is een tweehuizige plant en kan daarom zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen (pluimen in dit geval) geven.
- Is pampasgras gezaaid, dan kunnen er verschillende soorten pluimen tevoorschijn komen.
- Als het pampasgras gekweekt is door middel van scheuren, dan weet je dat je ofwel een vrouwelijke, of mannelijke variant in handen hebt.
Pampasgras in een pot
Heb je een kleine tuin of alleen een balkon, maar hou je wel van de weelderige sfeer die pampasgras geeft? Geen probleem. Maak dan gebruik van de kleinere soort in een bloempot. Dat kan prima! Zorg wel voor een grote pot, liefst een brede. Hiermee voorkom je dat de plant, als hij in volle bloei staat, omwaait.
En denk ook bij pampasgras in een pot aan de elementen die het nodig heeft om het beste tot bloei te komen: zon, warmte, beschutting en niet al te veel water.
Pampasgras combineren met andere planten
Pampasgras is goed te combineren met veel andere siergrassen en plantsoorten. Omdat pampasgras zo hoog kan worden, wordt het vaak gebruikt als tuinborder, als begrenzing met een andere tuin, of om bepaalde delen van een tuin op een stijlvolle manier mee aan te geven. Combineer het pampasgras dan met bijvoorbeeld heesters, een hortensia of rhododendron.