close up leilinde in bloei

Het hebben van een eigen tuin is een groot goed! Deze buitenruimte kan je helemaal naar eigen wens inrichten met tuinmeubels, bloemen, planten en bomen. Zo geniet je elke dag en elk seizoen van een prachtig uitzicht. Helemaal wanneer de tuin goed onderhouden is. Steek jij graag je handen uit de mouwen om van je tuin een groen paradijs te maken? Ontdek dan onze snoeigids vol tips over het snoeien van bekende bloemen, planten en boomsoorten. In dit artikel komt de leilinde aan bod. Hier vertellen we je alles over het planten, verzorgen, onderhouden en snoeien van de leilinde.

Wat is een leilinde?

De leilinde is een lindeboom die als leiboom wordt gebruikt. Dat wil zeggen dat de takken zo geleid worden dat de boom plat en breed is waardoor het als het ware een soort scherm vormt. Niet zo gek dus dat de boom vaak in de voortuin of achterin de achtertuin wordt gezet om meer privacy te creëren.

De reden dat je vaak een rijtje leilinden voor een (oude) boerderij ziet staan, is omdat deze boom vroeger werd gebruikt om zonlicht te weren. Een natuurlijk zonnescherm dus. Bovendien kan de leilinde honderden jaren oud worden. Wanneer je bij een oude boerderij leilinden ziet staan, is de kans dus groot dat ze daar al heel lang staan. Een rijtje leilinden kan je ook als erfafscheiding gebruiken.

Doordat de leilinde op een hoge stam staat en snel groeit, creëer je heel snel een natuurlijk scherm tussen jouw huis en dat van je overburen. Bovendien zorgt zo’n rijtje leilinden ervoor dat het zomers lekker koel blijft in je huis. De linde geeft prachtige bladeren en ruikt ook nog eens heerlijk!

Tips voor het planten en verzorgen van de leilinde

Een leilinde is een makkelijke boom. Dat wil zeggen dat hij snel groeit en niet gevoelig is voor een flinke snoeibeurt. Wanneer je een leilinde koopt, is deze al vastgemaakt aan een rek waarmee de vorm van de boom wordt bepaald. Om meer privacy te creëren of je erf af te scheiden, wordt er vaak gekozen voor meerdere leilinden die naast elkaar worden gezet. Zo ontstaat er tijdens de bloeiperiode een muur aan bladeren die je voor- of achtertuin afschermt van de wereld om je heen én van te veel zonlicht.

Wanneer je een leilinde(n) gaat planten, moet je goed nadenken over de plek. De boom staat graag in de zon en de takken hebben ruimte nodig om te groeien. Wanneer je meerderde leilinden naast elkaar zet, moet je minimaal 1,5 meter ertussen laten zodat de wortels en takken kunnen groeien.

Het beste kan je de leilinde in de grond zetten wanneer het winter is. Dan is de boom in rust. Maak een groot gat en vul dit met verse aarde en mest zodat je een vruchtbare grond creëert. Geef de boom of bomen veel water na het aanplanten.

Leilinde snoeien: wanneer kan je dit het beste doen?

Het grote voordeel van een leilinde is dat deze snel groeit. In de zomer creëer je dus in no-time een grote groene muur aan bladeren. Maar deze snelle groei zorgt er ook voor dat je de leilinde niet één keer, maar twee keer per jaar moet snoeien om de vorm in stand te houden.

De eerste snoeiperiode is in de winter. Vanaf januari kan je je snoeischaar tevoorschijn halen. Omdat je behoorlijk wat takken weghaalt, moet je wel rekening houden met minder privacy na de snoei. Zet dus vooral niet te vroeg de schaar in je lindeboom! Tijdens de wintersnoei, snoei je de leilinde flink terug. Dit doe je om te voorkomen dat de boom tijdens de bloei uit vorm raakt. In het stappenplan hieronder lees je welke takken je af kunt knippen in de winter.

De tweede snoeiperiode is in de zomer, wanneer de boom flink gebloeid heeft. Al die nieuwe twijgjes zorgen er namelijk voor dat de leivorm langzaam verdwijnt. De takken groeien alle kanten op. Tijdens de bloeiperiode mag je dus gerust de snoeischaar ter hand nemen om ‘m weer in shape te krijgen. Lees hieronder hoe je de leilinde in vorm snoeit tijdens de zomer.

Met dit fijne tuingereedschap ben je binnen no-time klaar met het snoeien & verzorgen van je leilinde:

Zó snoei je de leilinde in de winter en zomer

Zoals gezegd heeft de leilinde twee snoeimomenten in het jaar: winter en zomer. In de winter snoei je hem behoorlijk terug, in de zomer punt je ‘m alleen wat bij. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je een leilinde moet snoeien.

Benodigdheden:

  • Snoeischaar
  • Takkenschaar

Haal het juiste tuingereedschap in huis voordat je begint met snoeien. In onze Shop vind je alles wat je nodig hebt voor het onderhouden van je tuin.

1. Leilinde snoeien in de winter

In de winter snoei je de leilinde flink terug. Dat wil zeggen dat je de belangrijkste zijtakken die langs het rek worden geleid, laat zitten. Je knipt alleen de zijtakken die de verkeerde kant op groeien en de twijgen die aan de zijtakken groeien. Zowel de zijtakken als de twijgen knip je helemaal af.

Je laat alleen de verdikking aan de onderkant van de twijg of tak zitten. Gebruik hiervoor een scherpe en schone snoeischaar. Alleen wanneer de takken te dik zijn voor een snoeischaar, gebruik je een takkenschaar.

Wordt de boom te hoog? Dan moet je de leilinde toppen ofwel: het deel dat te hoog wordt eraf halen. Wees gerust, de boom kan tegen een stootje!

2. Leilinde snoeien in de zomer

De leilinde moet ook in de zomer gesnoeid worden om de vorm te behouden. Deze snoei is minder rigoureus dan in de winter. Haal alleen de takken en twijgen weg die ervoor zorgen dat de boom uit vorm raakt. Knip deze twijgen en zijtakken niet helemaal af, maar voor zo’n driekwart.

Tip! Een oude of verwaarloosde leilinde snoeien doe je ook volgens bovenstaand stappenplan. Het belangrijkste is dat je de vorm er weer terug in krijgt. Knip dus alle takken af die de ‘verkeerde’ kant op groeien en leid de belangrijkste zijtakken eventueel met binddraad langst het rek zodat de boom in de zomer symmetrisch kan groeien.

Leestips! Wil je de tuin nog verder aanvullen met groen? Neem dan eens een kijkje in onze artikelen over bloemen, planten en bomen en vind jouw nieuwe groene aanwinst(en)!