Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


kamperfoelie in bloei

Zit je al een tijdje tegen een kale muur in de tuin te kijken? Of heb je een mooie spot bij jou achter gecreëerd en zoek je een snelgroeiende klimplant voor tegen de pergola? Dan heb je aan kamperfoelie een hele goede. De meeste soorten kamperfoelie geven prachtige kleuren en groeien als kool. Soms kan dat zo hard gaan dat je deze klimmer een beetje moet begeleiden. Kamperfoelie zul je dus zeker af en toe moeten snoeien. We geven je tips over hoe en wanneer je dat het beste kunt doen, plus alles over de verzorging van deze bijzondere, heerlijk geurende klimplant. Daarnaast kun je gratis onze snoeikalender downloaden! Deze kun je uitprinten en ergens ophangen zodat je precies weet wanneer je welke plant moet snoeien.

Alles wat je moet weten over kamperfoelie: van planten, verzorging tot snoeien

Om kamperfoelie op zijn best te laten groeien, is het goed te weten waar je hem zet, en wat hij nodig heeft. Plant je een kamperfoelie nieuw in de tuin? Zorg dan dat hij in het zonnetje kan groeien, maar wel beschut is aan de onderkant. Net als veel andere klimplanten, zoals de clematis bijvoorbeeld, doen de wortels van kamperfoelie het beter in de schaduw.

Een half beschutte plek is dus een goede optie, maar je kunt ook een lage struik aan de voet planten. Een stevige hebe of hortensia is een prachtige combinatie met de bloesem van de kamperfoelie. 

  • Zorg voor halfschaduw voor de wortels en een plek in de zon voor de rest van de kamperfoelie.
  • Geef voldoende water, maar zorg ook voor een goede afvoer van te veel vocht.
  • Kamperfoelie houdt van wat extra voeding, zoals mest. Geef dit af en toe, maar zeker na het snoeien. Dat zet hem in zijn kracht.

Bladluis en meeldauw op kamperfoelie

Kamperfoelie is meer dan andere planten gevoelig voor bladluis en meeldauw. Hou dit goed in de gaten en bestrijd deze beestjes zodra je ze ziet. Bladluizen zijn klein en groen en op een ecologische manier te bestrijden. Je zou zelf een mix kunnen maken van water, groene zeep en spiritus.

Wat je ook kunt doen is ze met je vingers wegwrijven en wegspuiten met een sterke waterstraal. Kijk ook goed onderaan de bladeren van de kamperfoelie. Hier houdt bladluis zich graag verborgen.

Meeldauw is een schimmel, een witte aanslag op het blad. Bestrijd deze echt, want anders bloeit de kamperfoelie niet verder. Hiervoor zijn (ecologische) middelen verkrijgbaar. Het beste is de plant, wanneer deze in bloei staat, om de week een keer te besproeien met een preventief middel. Zo voorkom je deze vervelende schimmel.

Soorten kamperfoelie

Besluit je een kamperfoelie te planten in de tuin, ga dan even na welke variant het beste zou passen bij jou wensen en buitenverblijf. Er zijn een aantal soorten die verschillen in kleur, de lengte waarin ze groeien en de mate van winterhardheid.

  1. Wintergroene kamperfoelie. Wintergroene kamperfoelie, zoals de Lonicera henryi, behoudt het hele jaar door zijn groene blad. Deze specifieke soort heeft rood-paarse bloemen en kan tot 4 meter lang worden.
  2. Japanse kamperfoelie. Een andere wintergroene versie is de Japanse kamperfoelie. Deze groeit uitbundig tussen mei en september en kan ook behoorlijk lang worden. De Japanse kamperfoelie heeft roomwitte tot gele bloemen.
  3. Struikkamperfoelie. Ook de struikkamperfoelie is winterhard, maar is de laagste in zijn soort en wordt niet hoger dan 50 centimeter. Deze heeft een meer open structuur en bloeit tussen december en april. Dit is eerder een bodembedekker dan een klimplant.
  4. Chinese kamperfoelie. Een andere struikachtige is de Chinese kamperfoelie. Deze wordt niet groter dan 1,5 meter. Zijn witte bloemetjes bloeien alleen in het voorjaar.
  5. Wilde kamperfoelie. De wilde kamperfoelie is de meest weelderige van het stel en groeit flink in de rondte. Het is de soort die in het bos voorkomt. Het is van belang de wilde kamperfoelie goed te snoeien voor hij andere planten of bomen verstikt.

Over het algemeen geldt: hoe langer kamperfoelie groen blijft, hoe minder bloesem deze geeft. Iets om mee te nemen in de keuze. Ga je voor groen of voor veel bloem?

Kamperfoelie snoeien: hoe en wanneer

Je kunt kamperfoelie op twee momenten in het jaar snoeien:

  • Net na de bloei in oktober. Op dit moment kan je de plant in model knippen door de twijgen die omhoogsteken, weg te snoeien.
  • In maart, in het vroege voorjaar kun je te lange en oude takken van de kamperfoelie flink snoeien.

Is jouw kamperfoelie helemaal gaan woekeren en wil je hem weer terug in de originele staat? Wees dan niet bang en zet er gerust flink de schaar in. Dat kan tot zelfs 60 centimeter boven de grond. Kamperfoelie groeit gemakkelijk snel verder met nieuwe scheuten. In de zomer staat hij dan weer volop te bloeien.

Geef kamperfoelie wel een beetje te eten, dat zal hij zeer waarderen. Help de plant op weg na het snoeien met wat tuinmest of turf en voldoende water.

Belangrijk bij het snoeien is om met goed tuingereedschap te werken. Met een scherpe snoeischaar beperk je de snoei-wonden bij de plant namelijk aanzienlijk. Zo houd je ‘m gezond!

Met dit hoogwaardige tuingereedschap is het verzorgen en snoeien van je kamperfoelie heel eenvoudig:

Snoeikalender kamperfoelie: wanneer is de beste tijd om te snoeien?

Hieronder kun je eenvoudig onze snoeikalender gratis downloaden. Sla het bestand op op je computer, uitprinten en ophangen maar!

Veelgestelde vragen over kamperfoelie

Kamperfoelie is een veelbesproken plant en naast zijn prachtige bloesem, met name beroemd om de geur en medicinale werking.

Meer over klimplanten

Wil je naast de kamperfoelie ook andere klimplanten laten bloeien in de tuin of tegen de muur van jouw balkon? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van de passiebloem, blauwe regen, of een druivenstruik. Stuk voor stuk mooie planten om langs jouw pergola of schutting te laten groeien.

We vertellen je alles over het snoeien en de juiste verzorging van deze mooie klimmers. Succes met het snoeien van je kamperfoelie!