Doe het zelf – frambozen snoeien
Zoals bij veel plantsoorten geldt het credo ‘goed snoeien doet bloeien’ ook zeker voor de framboos. Ga je aan de slag met frambozen in de tuin, dan wil je vast en zeker zoveel mogelijk kunnen genieten van de vruchten die de plant geeft. Frambozen zijn de snoepjes onder de fruitsoorten, met hun heerlijke, intens zoete smaak. Bereid je daarom goed voor voordat je aan de slag gaat met deze parel van een plant. Hoe en wanneer kun je frambozen het beste snoeien zodat je een goede hoeveelheid frambozen tevoorschijn tovert?
Zoals bij veel plantsoorten geldt het credo ‘goed snoeien doet bloeien’ ook zeker voor de framboos. Ga je aan de slag met frambozen in de tuin, dan wil je vast en zeker zoveel mogelijk kunnen genieten van de vruchten die de plant geeft. Frambozen zijn de snoepjes onder de fruitsoorten, met hun heerlijke, intens zoete smaak. Bereid je daarom goed voor voordat je aan de slag gaat met deze parel van een plant. Hoe en wanneer kun je frambozen het beste snoeien zodat je een goede hoeveelheid frambozen tevoorschijn tovert?
Twee soorten frambozen
Als je wilt weten hoe je frambozen moet snoeien, is het eerst zaak te weten welke soort je voor je hebt. Er zijn twee soorten framboos te onderscheiden: herfstframbozen en zomerframbozen.
- Bij herfstframbozen groeien de vruchten in trosjes aan het einde van de tak. Deze kun je oogsten tussen juli en september.
- Zomerframbozen laten hun vruchten aan zijscheuten van een hoofdtak groeien. De framboos van deze soort kan midden in de zomer worden geoogst, in juni-juli.
Hoe kun je frambozen snoeien?
Herfstframbozen snoeien is vrij eenvoudig. Knip aan het einde van de winter alle scheuten af, zodat tegen het voorjaar de nieuwe scheuten uit de grond kunnen komen. Om deze verder te laten groeien, moet je, nadat ze ongeveer 20 centimeter hoog zijn, tien nieuwe scheuten bij elkaar binden en deze vastmaken aan een muur, of aan draad of gaas tussen de paaltjes die je langs de struik hebt gezet.
De zomervariant van de framboos dien je net iets anders te snoeien:
- Snoei in het voorjaar de zwakste scheuten helemaal weg, tot vlak boven de grond. Hier groeien nieuwe scheuten aan die het seizoen erop weer nieuwe vruchten geven.
- Aan de andere, sterkere scheuten groeien zijtakjes waar de bloemen en frambozen aan verschijnen.
- Is het najaar? Dan maak je de takken waar de frambozen aan groeiden van elkaar los en snoei je ze tot vlak boven de grond.
De zomervariant van de framboos moet je dus twee keer in het jaar snoeien.
Frambozen laten groeien
Naast het snoeien van frambozen, is de begeleiding van het groeiproces even belangrijk. Begin je voor het eerst met frambozen in de tuin? Plant de jonge framboos dan in een voedzame grond en wees voorbereid op de groei van deze fruitplant. Waar wil je de framboos laten groeien en welke kant wil je de struik op laten gaan? Frambozen krijgen lange, slappe takken dus hebben behoorlijk wat ondersteuning nodig.
Als je de frambozen in een moestuin plant, kun je een pad van palen creëren voor de struik die zal ontstaan. Plaats aan beide kanten van het paadje om elke kleine meter een laag houten paaltje en span draden tussen de palen die tegenover elkaar staan. Wanneer de grondscheuten van de jonge plant gaan groeien, bindt je ze bij elkaar en maak je ze verticaal vast aan het draad.
Frambozen doen het ook prima tegen een muur of schutting. Bindt ook hier de nieuwe grondscheuten bij elkaar en zet ze verticaal tegen de muur met behulp van haakjes of gespannen draad.
Frambozen moet je echt in toom houden. Het is een wild groeiende plant. Om zoveel mogelijk van de vruchten en bloesem te genieten, is het daarom belangrijk de richtlijnen voor het frambozen snoeien goed aan te houden. Plaats de frambozen in de zon en denk af en toe aan het bemesten. Zon en een voedzame grond zijn belangrijke ingrediënten voor deze fantastische plant.
Nog een tip voor zoveel mogelijk frambozen
Ben je een echte fan van frambozen en vind je het leuk zoveel mogelijk vruchtjes te kunnen plukken? Plant dan zowel herfstframbozen als zomerframbozen in jouw tuin. Dan kun je van juni tot oktober genieten van de oogst. Vijf maanden lang!
Een aantal soorten frambozen op een rij
Er bestaan verschillende soorten herfst- en zomerframbozen, waarbij de een net iets grotere vruchten geeft dan de ander.
- Polka. De Polka is een herfstframboos en een van de meest productieve soorten. Deze framboos bloeit namelijk lang en geeft in augustus tot soms wel half oktober dikke, volzoete frambozen.
- Tayberry. De zomerframboos Tayberry is een kruising met de braam en geeft dieprode, grote frambozen tussen mei en juni.
- Autumn Bliss. Autumn Bliss is een zomerframboos die al in het vroege voorjaar vruchten geeft. Deze frambozen zijn iets kleiner.
- All Gold. Heb je geen tuin en wil je toch graag frambozen? De All Gold variant is het beste geschikt voor in een pot. Deze herfstframboos geeft vanaf eind augustus tot half oktober goudgele frambozen.
Frambozen verplanten
Soms is het nodig de framboos te verplaatsen naar een ander gedeelte in de tuin. Zeker als je een moestuin hebt en nieuwe planten ook een plek moet geven, of wanneer je simpelweg de tuin aan het verbouwen bent en de framboos een stukje op moet schuiven.
Frambozen verplanten kun je echt alleen aan het einde van de groei doen, in oktober of november. Dit geldt voor zowel herfst- als zomerframbozen. Op dat moment groeien de wortels namelijk niet meer en kun je ze dus ook niet beschadigen.
Zorg, voordat je de frambozen uit de grond haalt, dat je op de nieuwe plek alvast een kuiltje hebt gegraven en de grond hebt vermengd met wat compost of mest.
Herftsframbozen verplanten
Herfstframbozen kun je verplanten door ze eerst 30 centimeter boven de grond te snoeien. Vervolgens kan de struik voorzichtig worden uitgegraven. Plant de framboos stevig in zijn nieuwe plek.
Zomerframbozen verplanten
Zomerframbozen hebben wat meer steun nodig bij het verplanten. Voordat je deze uit de grond haalt, moet je eerst de oude takken van de framboos snoeien.
Als je de plant vervolgens uit de grond haalt, moet je de nieuwe takken die over zijn en de wortels goed ondersteunen bij de overdracht naar de nieuwe standplaats. De takken van deze framboos zijn lang en de dragers van de nieuwe vruchten.
Voor de fruitfanaat
Het onderhouden van een fruitplant als de framboos is een waardevolle hobby. Hoe meer liefde je in tuinieren, het snoeien en verzorgen stopt, hoe meer je ervoor terugkrijgt. Als je de smaak te pakken hebt en benieuwd bent naar het planten van nog meer fruit in de tuin, kijk dan ook naar de mogelijkheden voor het onderhoud van fruitbomen als de vijg, een prachtige boom met bijzonder blad.
Heb je frambozen langs de muur of schutting groeien? Combineer deze dan met bramen (een prima soortgenoot van de framboos). Voor welke plant, bloem, boom of kruid je ook gaat, we geven je alle ins en outs over het snoeien en onderhoud van ieder buitenverblijf.