Snoeien

Ben jij gezegend met een huis mét tuin? Of woon je in een mooi appartement met een dakterras of balkon? Heerlijk! Al blijft je buitenruimte niet vanzelf mooi. Als je een fijne buitenruimte hebt met planten, bloemen en bomen, dan is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Bij het onderhouden van de tuin is het heel belangrijk om te weten wanneer én hoe je welke plant, struik, bloem of boom moet snoeien.

Bang dat dat ingewikkeld is? Niets is minder waar. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt, kan het zelfs een fijn en ontspannend klusje zijn. Lees verder en lees alles over het snoeien van diverse planten, struiken, heggen en bomen in je tuin.

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Het antwoord op die vraag is vrij simpel. De belangrijkste reden, is dat door te snoeien je plant beter gaan groeien. Maar er zijn meer voordelen te noemen:

• Planten goed laten groeien gaat beter door ze regelmatig te snoeien. Op het juiste moment in het jaar en op de juiste manier.
• Voorkom wildgroei in je tuin door de plant goed te snoeien. Je wilt natuurlijk niet dat de struik of plant na verloop van tijd de hele tuin beheerst.
• Snoeien houdt de plant in model.
• Bij fruitbomen zal je meer vruchten aan de boom hebben wanneer je deze goed snoeit.
• Planten, struiken en bomen bloeien veel mooier als ze op de correcte manier gesnoeid worden.

De basis voor goed snoeien

Als je gaat snoeien zijn er een aantal basiszaken waar je rekening mee moet houden:

• Zo begint goed snoeien met scherp gereedschap. Ga niet werken met een botte snoeischaar. Als je een botte snoeischaar gebruikt, kunnen er rafels ontstaan rond de snoeiwond waardoor er aantasting kan ontstaan door schimmels.
• Een andere belangrijke start, is het kijken naar de plant die je onder handen wilt nemen. Kijk welke takken je wilt of moet verwijderen, zodat de structuur van de struik, plant of boom in balans blijft.
• Haal schurende takken, of takken die over elkaar heen groeien weg.
• Knip oude takken ver terug.
• Ga nooit snoeien tijdens vorst.
• Snoei altijd net boven een plek waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Zo geef je de scheut de kans om verder te groeien.

Wanneer snoei je?

Snoeien moet echt in het voorjaar! Nee hoor, ik snoei juist in het najaar! Wanneer je jouw plant, boom of struik moet aanpakken hangt van een aantal zaken af. Wat belangrijk is, is de vraag waarom je de plant wilt bijsnijden én ook de functie van de plant speelt mee. Voor elke plant, struik of boom zijn deze regels dus anders.

Voorjaar

Bloeiers die na juni bloeien, zoals vlinderstruiken, rozen, verbena, hebe, frambozenstruiken en lavendel, kun je het beste na de vorst in het voorjaar snoeien. Ook de meeste hortensia’s en pluimhortensia’s, de blauwe regen, pampasgras en de clematis snoei je in het vroege voorjaar, na de vorst.
De populaire buxus wordt vaak gesnoeid. Wel 2 tot 4 keer per jaar. De eerste snoeibeurt vindt plaats begin mei. Coniferen en taxushagen snoei je in maart, maar eind juni kan ook. Olijfbomen, kamperfoelie en laurier snoeien we na de winter, in maart tot april. Ook de rhododendron kun je snoeien eind maart – begin april. Zo rond april snoeien we de passiebloem.

Zomer

In de zomer snoeien we de sering, waarbij we uitgebloeide takken wegknippen. Jonge scheuten blijven zitten. Zo kun je ook lavendel, rozen en fruitbomen snoeien. In de nazomer kun je ook de blauwe regen snoeien.

Winter

De winter snoei je vooral de bladverliezende bomen. Hierdoor kun je namelijk de structuur van de takken goed zien, waardoor je de oude struik een mooie vorm kunt geven. Je kunt op dit moment ook voor een zogenaamde verjongingssnoei kiezen. Dat betekent dat je een oude struik of heester tot de grond toe klein maakt. Dat doe je natuurlijk alleen als de plant niet mooi of goed meer is.Echte najaarsbloeiers snoei je voordat het jonge blad weer uitloopt. Fruitbomen zoals appelbomen en perenbomen snoei je in de winter, voor eind februari. Vlinderstruiken kunnen ook aan het eind van de winter (als er geen vorst meer is overdag) gesnoeid worden. Rozen kunnen in de winter een snoeibeurt krijgen. Beukenhagen worden ook gesnoeid in de winter. De Catalpa wordt gesnoeid in de winter, als er geen bladeren meer aan de bomen zitten. In de winter kunnen ook de vijgenboom en de leilinde worden gesnoeid.

Deze planten snoei je voor de jaarwisseling

Er zijn ook planten, bomen en struiken die vóór de jaarwisseling gesnoeid moeten zijn. Bijvoorbeeld de berk, kastanje, walnoot, druif en esdoorn. Deze soorten hebben een zogenaamde sapstroom die al vroeg op gang komt. Daarom moeten ze op tijd gesnoeid zijn.
Snoei je ze na de jaarwisseling, is de kans groot dat de snoeiwond gaat bloeden. Je kunt deze soorten ook snoeien als er bladeren aan de bomen zitten.

Tip: De plataan kan het hele jaar door gesnoeid worden, mits er geen vorst is.

Snoeikalender: in het kort

In het kort kun je globaal het volgende lijstje aanhouden:
• In de winter: sierstruiken, heggen, rozen en kuipplanten snoeien.
• Tijdens het voorjaar: fruitbomen, bessen en druiven en heggen snoeien.
• Laat voorjaar: fruitbomen, klimplanten, bessen en druiven, rozen, kuipplanten snoeien.
• Tijdens de zomer: klimplanten, sierstruiken, bessen- en druivenstruiken, kuipplanten snoeien.
• In de herfst/het najaar: fruitbomen, klimplanten, sierstruiken, bessen- en druivenstruiken, heggen en rozen snoeien.

Hoe groen zijn jouw vingers?

Het snoeien van je tuin is niet moeilijk als je een beetje weet waar je moet beginnen. In onze artikelen over het snoeien van diverse struiken, bomen, heggen en planten lees je nog veel meer over de specifieke soorten. Ontdek hoe en wanneer je elke soort het beste onder handen kunt nemen!