Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


salomonszegel

Staat jouw tuin al behoorlijk vol, maar ben je nog op zoek naar een mooie opvulling voor de ongezellige, kale plekken onder de staande heesters en bomen? Dan is de salomonszegel echt een ideale oplossing. Deze winterharde plant heeft namelijk best veel beschutting nodig, maar komt ondanks de schaduw aan het begin van de zomer met prachtige bloemetjes. De gewone salomonszegel (polygonatum multiflorum) is een sierlijke, groene aanwezigheid die op de meest lastige standplaatsen weet te verrassen.

Waar komt de salomonszegel ofwel polygonatum multiflorum vandaan?

De polygonatum multiflorum vindt zijn oorsprong in het noordelijk halfrond, in loofboomrijke bossen. Je vindt deze mooie plant in veel Europese bossen. In Nederland vooral in het zuiden van Limburg en in sommige duingebieden. De gewone salomonszegel houdt namelijk van schaduw, dus staat graag onder de beschutting van andere bomen en planten.

De kenmerken van de gewone salomonszegel

Salomonszegel komt, net als het lelietje van dalen, uit de familie van de asperge en de lelie. Deze bosplant heeft een sterke ronde stengel die tot een hoogte van 70 centimeter kan groeien. Aan deze stengel groeit halverwege aan elke zijde een rij ovale, redelijk grote bladeren die samen met de stengel sierlijk naar voren buigen. Deze twee rijen met bladeren vormen de beschutting voor witte, klokvormige bloempjes die hier elegant onder bungelen.

Bloeitijd

De polygonatum multiflorum laat zijn bloemen in de maanden mei en juni zien. Als de bloemen zijn uitgebloeid, komen er op dezelfde plek besjes tevoorschijn. Deze zijn eerst groen en worden in augustus en september rijpe, paarse bessen. De heldergroene bladeren behouden hun kleur zeker tot het najaar.

Is de salomonszegel giftig?

De salomonszegel is voor mensen giftig, dus deze bessen zijn niet eetbaar. Kijk er daarom mee uit wanneer er kinderen in de tuin rondlopen. De besjes van de gewone salomonszegel zijn voor vogels wel eetbaar en zeer functioneel. Door ze te eten, verspreiden de vogels de zaden en kan de salomonszegel ergens anders verder groeien.

De verzorging van salomonszegel

Salomonszegel heeft niet heel veel zorg nodig, maar een aantal dingen zijn belangrijk om te weten voordat je de gewone salomonszegel in de tuin gaat planten.

  1. Schaduw

    De polygonatum multiflorum houdt van schaduw, of in ieder geval van een plek waar het zonlicht gefilterd kan worden. Plaats hem dus in de buurt van struiken of bomen.
  2. Voedingsrijke bodem

    Deze plant houdt van een voedingsrijke bodem. Geef daarom na de winter wat extra voeding.
  3. Planten in het voor- of najaar

    Een nieuwe salomonszegel kun je het beste planten in het najaar of in het voorjaar.
  4. Water

    Ondanks dat salomonszegel goed tegen droogte kan, houdt hij wel van regelmatig wat water.
  5. Verzorging

    De plant hoeft niet gesnoeid te worden, omdat hij nauwelijks woekert. Verwijder tegen het voorjaar de overgebleven restjes van de bladeren, zodat de nieuwe weer goed de ruimte hebben om te bloeien.

Salomonszegel vermeerderen of zaaien

Ben je helemaal fan geworden van deze sierplant en zou je er wel meer van willen? Dan kun je de gewone salomonszegel vermeerderen door de wortels te delen of door gebruik te maken van zaadjes. Ga je voor delen (of scheuren), doe dat dan in het voorjaar. En heb je zaadjes voor de salomonszegel? Stop deze dan in het najaar in de grond.

Hoe zit het met de naam salomonszegel?

Wanneer tegen de herfst de bladeren van de stengel vallen, verschijnt er een zegelvormige afdruk op de plek waar eerst het blad vastzat. Deze werd vroeger vergeleken met de zegel van de Bijbelse figuur Salomon, de koning van Israël en zoon van David. Salomon droeg namelijk deze zeshoekige davidsster.

En waarom hebben we het over de gewone salomonszegel en polygonatum multiflorum? Dat komt omdat er meerdere soorten bestaan. Poly betekent in het Grieks ‘veel’ en gonu ‘kniegewricht’, verwijzend naar de neerbuigende stengel met meerdere bloemen.

Andere soorten zijn onder andere de polygonatum biflorum (deze kan tot 120 centimeter worden en is niet giftig) en de polygonatum hookeri. Dit is een bijna rotsachtige plant, die in tegenstelling tot de polygonatum multiflorum, slechts 5 centimeter hoog wordt en roze bloemetjes geeft. Eerder een bodembedekker dus.

Waarvoor wordt de gewone salomonszegel gebruikt?

Salomonszegel wordt vanwege zijn elegantie vooral gebruikt als sierplant in de tuin, of als snijbloem in een boeket. Maar de plant heeft ook medicinale krachten en zou zijn steentje bij kunnen dragen tegen ontstekingen en kneuzingen.

Met name de welriekende salomonszegel bevat stoffen die gebruikt worden in de medicinale wereld. Deze plant verspreidt een zoete, beetje amandelachtige geur en wordt gebruikt bij de huidaandoening couperose.

Mix en match met salomonszegel

Omdat de plant zo graag in de schaduw staat, kun je hem gemakkelijk combineren met andere planten. Zet hem schuin onder een vlinderstruik, naast de krentenboom en andere schaduwplanten. Geef de gewone salomonszegel wel de ruimte en bewaar wat afstand met het andere groen.

Nog veel meer voor in je tuin en op je balkon

Ben jij de gelukkige bezitter van een fijn buitenverblijf? Wacht dan niet te lang en bereid je voor op het seizoen waarin alles weer tot bloei komt. We vertellen je over de meest uiteenlopende soorten. Waar en wanneer je het beste kunt planten en hoe je al dat mooie groen moet verzorgen. Welke plant komt gemakkelijk zelf de winter door en welke moet je juist een beetje beschermen? Wie heeft schaduw nodig en wie juist de volle zon?

Breng het allemaal voor jezelf in kaart en je kunt binnenkort aan de slag als een ware tuinarchitect met klimplanten als de clematis montana en de klimroos tegen een pergola met aan de voet een stevige bergthee en daarnaast de fleurige bodembedekker lobelia. Heb je trouwens ooit gehoord van kruipend zenegroen? Ook dat is een mooie bodembedekkende plant.

Ideetjes voor in de winter

Als je het goed doet, doe het dan ook echt goed en maak een schema van wanneer wat bloeit, zodat je het hele jaar door kunt genieten van het mooie groen. Er zijn namelijk ook planten en bloemen die doorgroeien en bloeien in de winter. Zo is er de winterjasmijn, die met zijn lieve gele bloempjes in de sombere maanden zorgt voor een romantische sfeer in de tuin.

Of wat dacht je van de vrolijke rode besjes van de bergthee? Heel klassiek, maar evengoed een heerlijke oppepper. Combineer het met wintergroene planten zoals de weelderig groeiende clematis armandii. De blaadjes van deze klimmert blijven sprankelend groen. Genoeg opties om het hele jaar rond te genieten van jouw tuin of balkon.