Monnikskap
Wil jij contrast creëren in je tuin? Vul de borders dan met bloemen in opvallende kleuren, zoals de monnikskap. Deze prachtige plant heeft lange stelen die hoog boven de borders uittorenen. Aan de stelen groeien trossen met bijzondere bloemen in de vorm van – jawel – een monnikskap. De meest voorkomende kleur is blauw, maar er zijn ook roze, gele, paarse en witte varianten. Zeker de blauwe monnikskap, Aconitum napellus, zorgt voor een opvallend kleuraccent in je tuin. In dit artikel vertellen we je alles over het planten en verzorgen van de monnikskap.
Wil jij contrast creëren in je tuin? Vul de borders dan met bloemen in opvallende kleuren, zoals de monnikskap. Deze prachtige plant heeft lange stelen die hoog boven de borders uittorenen. Aan de stelen groeien trossen met bijzondere bloemen in de vorm van – jawel – een monnikskap. De meest voorkomende kleur is blauw, maar er zijn ook roze, gele, paarse en witte varianten. Zeker de blauwe monnikskap, Aconitum napellus, zorgt voor een opvallend kleuraccent in je tuin. In dit artikel vertellen we je alles over het planten en verzorgen van de monnikskap.
Hoe herken je de monnikskap en verschillende soorten zoals Aconitum napellus?
De monnikskap herken je uit duizenden. De vorm van de bloemen doet denken aan een monnikskap en dat maakt deze plant uniek. Ook opvallend is de kleur, zeker die van de Aconitum napellus en de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’. De blauwe kleur van deze populaire soorten zorgt voor een warm contrast. De plant heeft een opgaande groei en de lange stelen steken hoog boven de borders uit.
De monnikskap begint in juli met bloeien, eerst komen er blaadjes aan de stelen, pas laat in het bloeiseizoen – rond september – komen de bijzondere bloemen tot bloei. Zo geniet je dus een groot deel van het jaar van deze bijzondere plant. De plant is winterhard, je kunt ‘m dus ’s winters gewoon buiten laten staan, en komt elk jaar weer tot bloei.
Er zijn verschillende monnikskap-soorten zoals de tweekleurige Aconitum x cammarum ‘Bicolor’, Aconitum napellus ‘Gletschereis’ met witte bloemen, Aconitum ‘Pink Sensation’ met roze bloemen en de gele monnikskap: Aconitum vulparia. Elke soort heeft net een andere bloeitijd en/of bloemkleur maar de vorm van de bloem is vrijwel altijd hetzelfde.
Is de Aconitum giftig voor mensen?
Ondanks dat er genoeg redenen zijn om de monnikskap een plekje in de tuin te geven, is er wel één kanttekening: de plant is giftig voor mens en dier. Een aanraking met de steel, wortel, blaadjes of bloemen is voldoende om blaren op je huid te krijgen. Bij inname van het sap van deze plant is de monnikskap zelfs dodelijk. In de middeleeuwen werd de plant dan ook gebruikt om wolven te doden. Een pittig plantje dus! Toch kan je ‘m prima in je tuin zetten, mits je de volgende voorzorgsmaatregelen neemt:
- Handschoenen en beschermende kleding aan: bedek je handen, armen en benen wanneer je je tuin verzorgt zodat je huid niet in contact kan komen met de plant.
- Veilige standplaats: zet de plant op een plek waar kinderen en huisdieren niet bij kunnen en waar je niet per ongeluk tegen de plant aan kunt stoten.
- Was je handen: was altijd je handen nadat je in je tuin hebt gewerkt, ook wanneer je handschoenen aan hebt gehad.
Ook ridderspoor is een prachtige, maar giftige plant waarvoor deze voorzorgsmaatregelen gelden.
Monnikskap zaaien
Je kunt Aconitum als plant kopen bij het tuincentrum of online, maar ook in de vorm van zaden die je zelf kunt zaaien. De meeste soorten worden tussen de 100-150 cm hoog en hebben dus genoeg ruimte nodig om te groeien. Zaai of plant monnikskap achterin de border zodat je er niet tegenaan kunt lopen. Het best kan je de plant zaaien in het najaar, zo heeft hij genoeg tijd om te ontkiemen en tot bloei te komen.
Monnikskap verzorging
Monnikskap is een vaste plant die elk jaar terugkomt, bedenk dus goed waar je ‘m neerzet. Het liefst staat hij in voedzame grond op een schaduwrijke plek met zo nu en dan wat zon. Geef de plant geregeld water zodat hij niet droog komt te staan, dan gaan de prachtige bloemen onmiddellijk hangen. Ook wat extra voeding zo nu en dan kan geen kwaad. De monnikskap is een echte zomerbloeier die in juli begint met bloeien en pas in de winter zijn blad verliest. Denk eraan dat je altijd je handschoenen aandoet wanneer je de plant verzorgt.
Monnikskap snoeien
Na de bloeitijd kan je de uitgebloeide bloemen afknippen met een scherpe snoeischaar (en beschermende kleding). In het voorjaar kan je ‘m eventueel helemaal terugsnoeien zodat hij niet te groot wordt. Wanneer de plant volwassen is, kan je ‘m vermeerderen door de wortels (met handschoenen aan!) af te scheuren en te verplanten.
Zo creëer je contrast in je border
Wil jij van de border de blikvanger van je tuin maken? Creëer dan een mooie compositie van bloemen en planten in verschillende kleuren en hoogtes. De monnikskap is een absolute eyecatcher, maar er zijn meer planten die jouw tuin veranderen in een kleurrijk kunstwerk:
- Mexicaanse oranjebloesem: met stervormige witte bloemetjes.
- Prachtriet: de groene sprieten van deze plant steken hoog boven de borders uit.
- Lavendel: voegt geur én kleur toe aan je borders.
- Winterjasmijn: een klimplant vol vrolijke gele bloemetjes.
- Salomonszegel: geef je border een artistiek tintje.
- Clematis: een populaire klimplant die in vele kleuren verkrijgbaar is.
- Bergthee: hier heb je het hele jaar door plezier van. In de zomer geniet je van de lichtroze bloemetjes, in het najaar veranderen de bloemetjes in rode besjes waardoor je tuin ook in de herfst kleur heeft.
Tip! Maak een beplantingsplan
Maak eerst een beplantingsplan voordat je je borders vol zet met al jouw favoriete plant- en bloemsoorten. Elke soort vraagt namelijk om een andere standplaats, de ene plant houdt van zon, de ander niet. Houd ook rekening met de hoogte van de planten, je wilt natuurlijk niet dat jouw favoriete bodembedekkers overschaduwd worden door een hoge plant zoals de monnikskap. Zet bodembedekkers daarom zoveel mogelijk vooraan in de border en hoge planten achteraan. Hier en daar een paar hoge planten tussen de bodembedekkers zorgt wel voor een speels effect.
Westwing: alles voor je huis én tuin
Bij Westwing vinden we dat niet alleen je interieur, maar ook je buitenruimte alle aandacht verdient. En daarom inspireren we je graag met tips en informatie over het zaaien, bloeien en snoeien van jouw favoriete tuinbloeiers. Ook voor tuinmeubels en -accessoires moet je bij Westwing zijn. Onze outdoor-sales zijn gevuld met alles om je tuin stijlvol aan te kleden. Nog geen lid? Wordt dan snel lid van Westwing.