Maggiplant
Ben jij een fanatieke thuischef? En werk je het liefst met lokaal gekweekte seizoengroentes en verse kruiden? Leg dan een moestuin en kruidentuin aan in je eigen achtertuin! Met zo’n zelfvoorzienend tuintje heb je alle ingrediënten voor een salade of soep altijd binnen handbereik. Een onmisbare plant voor in je kruidentuin is de maggiplant. Ook wel Lavas of Levisticum officinale genoemd. Deze kruidenplant is een heerlijke smaakmaker voor allerlei gerechten. In de zomer groeit hij volop zodat je altijd een vers voorraadje hebt. In dit artikel vertellen we je alles over de maggiplant en over het aanleggen van je eigen kruidentuin.
Ben jij een fanatieke thuischef? En werk je het liefst met lokaal gekweekte seizoengroentes en verse kruiden? Leg dan een moestuin en kruidentuin aan in je eigen achtertuin! Met zo’n zelfvoorzienend tuintje heb je alle ingrediënten voor een salade of soep altijd binnen handbereik. Een onmisbare plant voor in je kruidentuin is de maggiplant. Ook wel Lavas of Levisticum officinale genoemd. Deze kruidenplant is een heerlijke smaakmaker voor allerlei gerechten. In de zomer groeit hij volop zodat je altijd een vers voorraadje hebt. In dit artikel vertellen we je alles over de maggiplant en over het aanleggen van je eigen kruidentuin.
Over de maggiplant ofwel Levisticum officinale
De naam maggiplant heeft hij te danken aan zijn smaak. Je kunt deze kruidenplant namelijk gebruiken om gerechten op smaak te brengen, net zoals de vloeibare smaakmaker in het iconische zwarte flesje met geel-rood etiket. De smaak van het maggikruid is te vergelijken met selderij en wordt vaak gebruikt als vervanger van zout.
Wanneer je ‘m in voedzame grond plant en regelmatig water geeft, wordt Lavas zo’n 1,5 tot 2 meter hoog! De plant groeit uitbundig in de zomer en verdwijnt volledig in de winter. Je zult dus in de zomer een voorraadje moeten invriezen om ook je winterkost op smaak te kunnen brengen met dit lekkere kruid.
Lavas bestaat uit lange groene stengels met daaraan kleine selderij-achtige blaadjes. In de bloeiperiode, van juli t/m augustus, groeien er ook geelgroene schermbloemen aan de maggiplant. De plant misstaat daardoor ook niet tussen andere bloemsoorten, zoals gipskruid, lelietjes van dalen, lavendel en acanthus, in een kleurrijke border.
Maggiplant verzorgen
Lavas geeft de voorkeur aan een zonnige kruidentuin, maar af en toe wat schaduw is niet erg. Geef ‘m wel voldoende water, anders wordt de maggiplant geel. Net als andere kruiden heeft Lavas behoefte aan een voedzame bodem. Bemest de grond daardoor regelmatig met organische mest. Zeker in het voorjaar voordat het bloeiseizoen begint.
De maggiplant bloeit van het voorjaar tot de herfst en verdwijnt in de winter helemaal. In de zomer kan je de stelen tot tien centimeter boven de grond afknippen om bijvoorbeeld soep of een saus op smaak te brengen.
Alles van de Lavasplant is eetbaar: de blaadjes, stelen en wortels. Snij bijvoorbeeld de blaadjes fijn en voeg deze toe aan een zomerse salade of doop de stengels met blaadjes in een versgemaakte soep om ‘m op smaak te brengen. Je kunt de takjes, net zoals munt, ook gebruiken om thee van te trekken.
De Lavaswortel kan je gedroogd vermalen tot poeder en ook als smaakmaker gebruiken in allerlei gerechten.
Let op: de smaak van de maggiplant is vrij sterk, zeker van de blaadjes, wees dus niet te scheutig!
Zaaien
Wil jij de Levisticum officinale toevoegen aan je kruidentuin? Het is het beste om zaadjes te kopen en deze vroeg in het voorjaar te zaaien. Kweek ze eerst op in een kas of op je vensterbank voordat je ze in de volle grond zet. Zorg voor een zonnig plekje in je kruidentuin en bemest de grond met organische mest.
Geef de kruidenplantjes regelmatig water, zeker aan het begin. De maggiplant wordt hoog en breed en heeft dus voldoende ruimte nodig. Zodra de voorjaarszon zijn werk heeft gedaan, schieten de eerste stengels uit de grond. Voor je het weet heb je een grote bos Lavas in je kruidentuin staan! De maggiplant binnen houden kan wel, maar is niet aan te raden door de snelle groei van de plant.
Snoeien
De maggiplant hoef je eigenlijk niet te snoeien. Alleen wanneer je kruiden nodig hebt voor een gerecht, kan je de takjes tot tien centimeter boven de grond afknippen. Ook wanneer de plant te groot wordt – en dat wordt hij waarschijnlijk – kan je de stengels gerust afknippen met een scherpe snoeischaar.
In de winter verdwijnt de plant vanzelf dus dan heb je er geen omkijken naar. Zit je in de zomermaanden met een overschot aan Lavas? En heb je al je buren al blij gemaakt met een bosje smaakmakers? Dan kan je de rest invriezen of drogen zodat je ook in de winter een voorraadje hebt.
Maggiplant invriezen & drogen
Wist je dat de maggiplant gezond is? Dit komt omdat het een natuurlijke vervanger is van zout. Dus wil je zoutarm eten? Plant dan zeker Lavaszaadjes in je tuin! In de zomer, wanneer de plant op z’n grootst is, kan je beginnen met het aanleggen van een wintervoorraadje. Dit kan je doen door een bosje Lavas af te knippen en in te vriezen.
Doe een verse bos van het maggikruid in een diepvrieszakje of vershoudbakje en zet dit in de vriezer. In de winter haal je het tevoorschijn en kan je de takjes en blaadjes fijnmalen met een keukenmachine. Heerlijk voor in een stamppot of om bouillon van te trekken!
Je kunt het maggikruid ook drogen. Hang dan kleine bosjes Lavas ondersteboven in een donkere, goed geventileerde ruimte. Na een paar weken zijn de bosjes droog en kan je de takjes en blaadjes vermalen in een keukenmachine of met een vijzel.
Kruidentuin aanleggen in 5 stappen
Naast de maggiplant zijn er nog zo veel meer kruiden die je gewoon in je eigen tuin kunt kweken zoals selderij, tijm, rozemarijn, bieslook, munt, basilicum, verbena, dropplant en peterselie! Een eigen kruidentuin is een duurzame, gezonde en superverse manier om je gerechten op smaak te brengen. Wees gerust: ook zonder (grote) tuin kan je je eigen kruidentuin aanleggen. Bijvoorbeeld door een verticale of hangende kruidentuin op je balkon te creëren.
In 5 stappen een kruidentuin aanleggen:
- Kies een zonnige plek
Over het algemeen hebben kruiden behoefte aan veel zon.
- Zorg voor beschutting
Te veel regen en wind is niet goed voor de kruidenplantjes. Creëer je kruidentuin daarom op een beschutte plek. Bescherm de kruiden ook tegen katten en slakken door gaas eroverheen te spannen.
- Voldoende water geven
Kruiden kunnen over het algemeen niet zo goed tegen droogte, geef ze dus tijdig water of zorg voor een bewateringssysteem zodat ze ook tijdens jouw afwezigheid water krijgen.
Let op: té veel water is ook niet goed, laat de kruiden niet ‘verdrinken’. - Gebruik speciale potgrond
Gebruik vruchtbare moestuingrond om je kruiden in te kweken. Deze grond is voedzaam en bestaat uitsluitend uit organische stoffen.
- Zet bordjes bij de kruiden
Plaats na het zaaien bordjes bij elke kruidensoort zodat je tijdens het bloeiseizoen het overzicht niet kwijtraakt.
Wij wensen je heel veel plezier met het aanleggen van je kruidentuin en het zaaien en verzorgen van de maggiplant!