Lelietjes van dalen
Het lelietje van dalen (convallaria majalis) is een bijzondere plant waar veel over te vertellen is. Zijn grote, wijduitstaande, groene bladeren omarmen een bloemsteel met lieve, hangende witte klokjes die een heerlijke geur verspreiden. Lelietjes van dalen zijn een prachtige, romantische aanwinst voor in elke tuin. Ben je van plan deze te planten in jouw buitenverblijf? We nemen je mee in de wereld van de convallaria majalis, zodat je precies weet hoe je lelietjes van dalen het best kunt verzorgen en onderhouden.
Het lelietje van dalen (convallaria majalis) is een bijzondere plant waar veel over te vertellen is. Zijn grote, wijduitstaande, groene bladeren omarmen een bloemsteel met lieve, hangende witte klokjes die een heerlijke geur verspreiden. Lelietjes van dalen zijn een prachtige, romantische aanwinst voor in elke tuin. Ben je van plan deze te planten in jouw buitenverblijf? We nemen je mee in de wereld van de convallaria majalis, zodat je precies weet hoe je lelietjes van dalen het best kunt verzorgen en onderhouden.
Waar komen lelietjes van dalen ofwel convallaria majalis vandaan?
Wanneer je de betekenis van de naam ‘lelietje van dalen’ kent, begrijp je ook zijn oorsprong. Lelietjes van dalen werden eerst in het Latijns ‘Lilium Convallium’ genoemd, wat letterlijk ‘lelie uit de vallei’ betekent. Zo heten lelietjes van dalen in het Engels en Frans nog steeds: ‘lily of the valley’ en ‘lis des vallées’. Lelietjes van dalen groeien van oorsprong alleen in bosrijke gebieden en op het noordelijk halfrond, vanwege de behoefte aan schaduw. Ze kwamen met name voor in Europa, West-Siberië en de Kaukakus. Veel zon en warmte verdraagt het plantje niet.
Weetje
Waarom dan nu de Latijnse aanduiding convallaria majalis? Majalis betekent ‘van de maand mei’ en dat is wanneer deze lelie uit de dalen bloeit. Lelietjes van dalen worden daarom ook vaak ‘meiklokjes’ genoemd.
Wat voor een soort plant is het lelietje van dalen?
Kenmerken en bloeitijd
Lelietjes van dalen is een plant met twee grote, ovaalvormige bladeren met parallelvormige nerven die de winter doorstaat, dus winterhard is, maar niet wintergroen is. Deze plant kan tot dertig centimeter hoog worden en heeft lange dunne wortels die zich goed vermeerderen en snel uitlopen. In het midden van de bladeren groeit vanaf de maand mei een gladde steel met daaraan aan één kant een tros van zes tot soms twaalf hangende, witte bloemetjes die tot en met juni te bewonderen zijn. Daarna komen in de herfst rode besjes tevoorschijn die zaden bevatten.
Het zaaien van een lelietje van dalen
Je kunt deze zaden zaaien tegen het einde van het najaar, of aan het begin van het voorjaar. Houd er rekening mee dat het kiemen wel tot twaalf maanden kan duren.
Lelietjes van dalen; zijn die giftig?
De bessen en de andere onderdelen van de convallaria majalis zijn giftig, niet eten dus! Je wordt er behoorlijk ziek van. Toch worden de lelietjes van dalen wel in de farmaceutische industrie gebruikt en zouden de stoffen uit de plant in hele kleine hoeveelheden werkzaam kunnen zijn bij hartziekten.
Lelietjes van dalen: een plant met betekenis
Lelietjes van dalen zijn op spiritueel gebied heel belangrijk. De bloemen zijn voor velen van grote betekenis en staan voor liefde, schoonheid en geluk. Het is dus ook niet zo gek wanneer je bij het zien van de bloemetjes meteen denkt aan een boeket voor een bruid. In Frankrijk en België worden lelietjes van dalen op 1 mei aan geliefdes gegeven. Een heel goed gebruik, toch?
En in de Bijbel wordt zelfs omschreven dat deze bloemen ontstaan zijn uit de tranen van Maria, toen ze huilde na het bezoek aan het graf van haar zoon Jezus.
De geur van lelietjes van dalen
De bloemetjes van het meiklokje verspreiden een heerlijke, zoete geur die heel erg populair is. Omdat de bloesem een fragiele structuur heeft, heeft het geen zin ze te persen. Er komen namelijk geen oliën vrij. Daarom wordt de geur van het meiklokje nagebootst met geurstoffen.
De verzorging van het meiklokje
De beste standplaats
Ben je van plan lelietjes van dalen te kopen? Zorg dan voor een plek met halfschaduw. Zolang deze lelie-soort omringt wordt door andere bomen en planten, voelt hij zich thuis en zal deze mooie verschijning goed bloeien. Heb je al een volle, begroeide tuin? Zorg dan dat het lelietje van dalen ergens de ruimte krijgt om haar wortels uit te slaan, maar wel genoeg in de buurt van andere planten staat om ook van hun schaduw te kunnen genieten.
Voeding
Het meiklokje houdt verder van een vruchtbare, goed bemeste grond. Geef dit plantje daarom wat extra mest na de bloei en vlak voor de bloei.
Kun je lelietjes van dalen verplanten?
Dat kan, maar doe het wel voorzichtig. Het kan soms nodig zijn, omdat de convallaria majalis een sterke plant is die zich niets van anderen aantrekt. De wortels zijn dan sterk uitgelopen en slaan om zich heen. Je kunt lelietjes van dalen het beste tussen oktober en februari verplanten. Dan rust de groei even. Geef ze na het verplaatsen voldoende water.
Lelietjes van dalen verwijderen
Soms is het woekeren van de wortels te erg en zul je, om de andere planten in de tuin te redden, de lelietjes van dalen moeten verwijderen. Dat is helaas niet simpelweg een kwestie van de plant eruit trekken. Kijk goed in de omringende grond of er nog delen van de wortels te vinden zijn. Verwijder de kleinste stukjes wortel die je vindt, omdat ook deze vaak sterk genoeg zijn om verder te schieten.
Lelietjes van dalen vermeerderen
Ons lijkt het niet zo erg als deze convallaria majalis lekker doorgroeit. Lijkt het je niet fantastisch om een zee van deze witte bloesem als bodembedekker onder de heesters te hebben? Je kunt het groeiproces van de meiklokjes zelf versnellen door de plant te vermeerderen. Verwijder een paar wortelstekjes van de lelietjes van dalen en plant deze een paar centimeter onder een goed bemeste grond met genoeg water. Op deze manier kan het wel even duren, dus heb geduld.
Alles over bloemen, planten en bomen
Ga jij binnenkort de tuin in en heb je al wilde plannen voor het nieuwe bloeiseizoen? Bereid je dan goed voor, zodat alles wat je wenst in de tuin tot zijn recht komt en uitstekend bloeit. We geven je informatie over heel veel gevarieerd groen en fleurigs. Van passiebloem tot soorten waar je misschien nog niet eerder van hebt gehoord zoals de maggiplant en valse christusdoorn, of juist klassiekers als de klimroos.
Westwing: alles voor je huis en tuin
Bij Westwing vinden we dat niet alleen je interieur, maar ook je buitenruimte alle aandacht verdient. En daarom inspireren we je graag met tips en informatie over het zaaien, bloeien en snoeien van jouw favoriete tuinbloeiers. Ook voor tuinmeubels en -accessoires moet je bij Westwing zijn. Onze outdoor-sales zijn gevuld met alles om je tuin stijlvol aan te kleden.