roze lavatera bloem

De lavatera is een uitbundig groeiende tuinplant met vooral veel grote roze, witte of paarse hibiscusachtige bloemen. Deze halfheester is familie van het kaasjeskruid en wordt ook wel ‘struikmalva’ genoemd. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee. Wil je dus dat heerlijke mediterrane vakantiegevoel laten terugkomen in je tuin, dan mag deze plantensoort zeker niet ontbreken. Ook leuk: haal de lavatera naar binnen! Deze mooie bloeier is namelijk zeer geschikt als snijbloem. Zet de takken met halfopen knoppen na het snoeien direct in een vaas met water. De knoppen zullen in de vaas ontluiken tot een prachtig bloemrijk boeket. Een aanwinst voor je interieur!

Vlinders en bijen: dol op lavatera

De lavatera is een paradijs voor bijen en vlinders. Ze zullen in hordes op je bloeiende struikmalva afkomen! Bijen zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan de groei van groenten en vruchten. Een honingbij vliegt van bloem naar bloem waarbij zij stuifmeel meeneemt aan haar poten en lijfje. Op deze manier zorgen bijen voor bestuiving waardoor vruchten kunnen groeien.

Wil je een bij-vriendelijke tuin? Andere struiken en planten zoals ridderspoor, kamperfoelie, hibiscus, aster en natuurlijk de vlinderstruik zijn een verrijking voor de natuur in je tuin.

Populaire soorten in Nederland

In de familie van de bloemrijke struikmalva vind je meer dan 20 soorten! Populaire soorten in Nederland zijn:

  • Lavatera ‘Bredon Springs’ met haar dieproze hibiscusachtige bloemen
  • Lavatera ‘Barnsley’, witroze met een donkerroze hart
  • De lavatera ‘Maritima’ met lichtroze tot lilaroze bloemen en een paars hart
  • Lavatera ‘Candy Floss’, zachtroze met een zilveren glans
  • Lavatera ‘Burgundy Wine’ met wijnrode bloemen

De struik bloeit altijd rijkelijk en geeft een waterval aan bloemen. Het voordeel van planten uit de kaasjeskruid-familie is dat ze bijna geen verzorging nodig hebben. Struikmalva is dan ook een ideale plant voor in een natuurlijke of wilde tuin waarin alles zijn eigen gang gaat.

Lavatera planten

Vanwege haar oorsprong in het Middellandse Zeegebied bloeit de plant op haar best op een zonnige, warme en beschutte plek in de tuin. Een echte ‘tuin op het zuiden’-plant! Houd er bij het planten rekening mee dat de lavatera wel twee meter hoog kan worden met een doorsnede van maar liefst anderhalve meter.

Zoek daarom een ruime plek uit zodat de struikmalva optimaal kan groeien en bloeien. Zorg voor een vochtige bodem met tuinplantengrond zodat je plant voldoende voeding krijgt.

De lavatera is een langbloeier. Als de struik eenmaal bloeit in juni, dan kun je zeker tot in oktober van deze rijkelijk bloeiende struik genieten. Tot de eerste vorst, dan stopt de bloei en is het wachten tot het voorjaar op de volgende bloei. De lavatera is matig winterhard en daarom raden we je aan om de plant bij (strenge) vorst te beschermen.

Wil je je tuin ook in de wintermaanden opvrolijken met bloeiende planten? Kies dan bijvoorbeeld voor de winterjasmijn of de helleborus.

Verzorging van de lavatera

Is je mooie struik uitgebloeid in oktober? Laat ‘m dan de hele winter gewoon zo staan. Je snoeit de struik pas ergens in het voorjaar, op het moment dat je zeker weet dat het niet meer kan gaan vriezen. Als je in de winter niet tegen de lange dorre takken wilt aankijken, dan mag je de struikmalva eventueel tot een hoogte van een meter snoeien.

Ga je snoeien in het voorjaar, doe dat dan met een scherpe snoeischaar. Scherp snoeigereedschap zorgt er namelijk voor dat je makkelijk en soepel kunt snoeien. Daarnaast voorkom je snoeiwonden en het verlaagt de kans op infecties door bacteriën en schimmels op je plant.

Je snoeit de lavatera tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Het lijkt of er dan niets meer van je mooie struikmalva overblijft, maar schijn bedriegt. De struik loopt snel uit en in juni heb je gewoon weer een uitbundig bloeiende struikmalva!

De manier waarop je lavatera groeit, kun je tijdens de bloei door middel van snoeien beïnvloeden. De struik groeit breed uit als je boven een naar buiten wijzend oog knipt. Liever een smaller bloeiende lavatera? Let er dan op dat je knipt boven een naar binnen wijzend oog.

Tip: knip uitgebloeide bloemen weg om de bloei van je mooie struik te verlengen! Nog meer handige snoeitips vind je in onze snoeigids.

Lavatera verplanten

Wil je een lavatera verplaatsen? Verplanten kun je het beste doen in de maanden dat de plant niet bloeit. Bij voorkeur in september, april of maart. Zo heeft de heester alle tijd om te wennen en op haar nieuwe plek volop tot bloei te komen.

Vermeerderen: zaaien en stekken

Zaaien van lavatera in zaaibakjes kan het hele jaar door. Het eenvoudigste is om de zaadjes gewoon in de volle grond te zaaien. Dat kan vanaf half april. Zaai de zaden in rijtjes en druk de grond daarna licht aan. Als de plantjes opkomen kun je ze verder bij elkaar vandaan of in aparte potjes zetten. De plantjes kun je in mei uitplanten.

Zorg ervoor dat de struikmalva-plantjes op een afstand van ongeveer 25 cm bij elkaar vandaan staan. Zo hebben ze alle ruimte om uit te groeien tot een prachtige struik.

Deze plant kun je ook heel goed stekken en het goede nieuws is dat je hiervoor helemaal geen groene vingers nodig hebt! Aan het eind van de bloei, in september, knip je van een aantal stengels die niet bloeien ongeveer de bovenste tien centimeter af. Haal vervolgens de blaadjes van de stekken en zet ze in pot met vochtige potgrond.

Deze pot zet je afgedekt met plastic op een lichte plek, maar niet in de volle zon. En dan is het wachten op de worteltjes! Die verschijnen na een week of twee. Dan kan ook het plastic eraf. Je onderhoud je struikmalva stekjes door ze af en toe water te geven zodat de grond niet uitdroogt. In het voorjaar kun je de stekjes in de volle grond planten.

Helemaal in de ban van de lavatera? Lees dan zeker onze plantengids. Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!