Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


roze klimroos

Als er één plant zorgt voor wat romantiek in de tuin, dan is het de klimroos wel. Behalve dat de bloemen prachtig zijn, verspreidt de plant ook nog eens een heerlijke geur. Een klimroos kan je tegen een schutting, muur, pergola, rozenprieel, raamwerk of gevel op laten klimmen om zo een verticale bloemenzee te creëren. Sommige soorten worden tot wel tien meter hoog! Doordat de plant vooral verticaal groeit, kan je zelfs in de kleinste tuin een klimroos laten groeien. Ook mooi: plant een klimroos tegen de voor- of achterkant van je huis zodat hij langs je gevel omhoog kan klimmen. Zo krijgt je huis een zomerse look! In dit artikel vertellen we je alles over deze bloem: van het planten, verzorgen tot stylen. Inclusief een video voor het schikken van rozen in hartjesvorm.

Hoe herken je een klimroos?

Wie in Frankrijk of Italië op vakantie gaat, komt gegarandeerd een klimroos tegen. Deze groeien daar tegen de gevels van landhuizen en oude stadswoningen. Niet zo gek dus dat wij deze plant inmiddels direct associëren met het ultieme vakantiegevoel. Hoe fijn zou het zijn wanneer je dit ook thuis ervaart?

De klimroos heb je in heel veel verschillende soorten waarbij de kleur en vorm van de bloem elke keer net iets anders is. De meest voorkomende kleuren zijn: rood, roze, oranje, wit en geel.

Deze plant heeft maar weinig ruimte nodig om zijn liefde te verspreiden. Hij groeit namelijk voornamelijk de hoogte in. Je hebt twee soorten klimrozen: de doorbloeiende roos en de roos die één keer per jaar bloeit. De eerste categorie bloeit een paar keer per jaar, mits je ‘m goed verzorgt. De tweede categorie bloeit één keer per jaar, maar wel heel uitbundig en snel.

Wie dus snel resultaat wil zien, gaat voor de tweede categorie. Bijvoorbeeld de Rambler roos, deze makkelijke klimroos zorgt in no time voor een prachtige bloemenzee in je tuin. Wie vooral lang wil genieten van zijn klimroos, kiest voor de doorbloeiende variant.

Klimroos verzorgen

Dit is een vrij makkelijke plant. Zet ‘m in de zon/half schaduw en geef ‘m zo nu en dan een flinke scheut water (zeker in de zomer), dan geniet je het hele jaar door van deze winterharde heester. Wanneer je een klimroos gaat planten is het belangrijk dat je een flink gat graaft en hier verse potgrond in doet om zo een voedingsrijke bodem voor de plant te creëren.

Zet hem niet te dicht bij andere planten zodat hij genoeg licht en lucht krijgt om vrijuit te bloeien. Eens per jaar, na het snoeien, is het belangrijk dat je de klimroos wat extra voeding geeft zodat hij meer kracht heeft om te bloeien. Er bestaat speciale voeding voor klimrozen.

De bloeiperiode

Zoals aangegeven zijn er twee soorten klimrozen: de doorbloeiende klimroos en de variant die één keer per jaar uitbundig bloeit. Deze roos bloeit vanaf juni tot diep in het najaar. Zelfs in de herfst geniet je dus van deze prachtige bloemen. De andere variant bloeit in juni en juli maar geeft dan wel heel veel grote bloemen en lange scheuten.

Klimroos snoeien

Het snoeien van de klimroos is belangrijk voor de bloei. Hoe zorgvuldiger je ‘m snoeit, hoe meer bloemen hij geeft. Een klimroos bestaat uit een aantal hoofdtakken die vanuit de grond naar boven groeien. Aan die hoofdtakken groeien zijtakken waaraan uiteindelijk de bloemen gaan groeien.

De hoofdtakken laat je bij het snoeien van de klimroos intact. Wanneer de roos al wat ouder is en een van de hoofdtakken verzwakt is, kan je deze wel tot de grond weghalen zodat er een gezonde hoofdtak voor terug kan komen.

De doorbloeiende roos snoei je aan het begin van het voorjaar. Je snoeit dan de zijtakken tot zo’n 15 cm vanaf de hoofdtak af. Knip de tak boven een oog af zodat er een nieuwe scheut uit het oog kan groeien. Later in het jaar, wanneer de eerste bloemen zijn uitgebloeid, snoei je de doorbloeiende klimroos nogmaals. Je knipt dan alleen de uitgebloeide rozen af. Grote kans dat je hetzelfde jaar daar nog nieuwe bloemen voor terugkrijgt.

De klimroos die eenmaal per jaar bloeit, zoals de Rambler roos, snoei je alleen na de bloei. Knip dan met een scherpe en schone snoeischaar de uitgebloeide bloemen af.

Let op: aan een klimroos zitten scherpe doorns. Wanneer je hem gaat snoeien is het daarom belangrijk dat je dikke (tuin)handschoenen aandoet.

5x stylingtips voor de klimroos

De naam ‘klimroos’ doet vermoeden dat de plant zelf klimt, zoals een klimop. Dit is echter niet het geval. De plant geeft lange scheuten die je zelf moet begeleiden langs een muur, schutting, pergola of rozenboog. Hiervoor kan je haken in de muur draaien of binddraad gebruiken.

  1. Tegen de gevel

    Zet een klimroos tegen de voor- of achtergevel van je huis. Om de roos te begeleiden, kan je haken in de muur draaien. Met zo’n boeket aan bloemen tegen de gevel, krijgt je huis een superromantische uitstraling.
  2. Op de veranda

    Heb jij een veranda achterin de tuin die er wat kaal uitziet? Laat er een klimroos tegenaan groeien. Zo heb je een prachtig uitzicht vanuit je woonkamer.
  3. Als rozenboog

    Creëer een romantische rozenboog in de tuin door een kant-en-klare boog of pergola te kopen en hier een klimroos langs te begeleiden. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor een pergola? Lees dan ons artikel over het maken van een pergola waar je een DIY en genoeg stylingtips vindt.
  4. Tegen een schutting

    Een tuinschutting is vaak wat saai, door een klimroos tegen je schutting aan te laten groeien, krijgt je tuin een dromerige look.
  5. Tegen de muur van een oude schuur

    Is de oude schuur in je tuin een doorn in het oog? Plant dan klimrozen tegen de muur. Voor je het weet verandert die lelijke schuur in een romantische wolk aan rozen.

Rozen in je interieur

Rozen staan natuurlijk prachtig in je tuin, maar ook in je interieur – bijvoorbeeld in een hoge keramieken vaas op een marmeren zuil. Maar hoe houd je je rozen zo lang mogelijk goed? Hieronder lees je drie tips:

  • Wist je dat je kunt voelen hoe vers een roos? Voelt deze stevig aan? Dan heb je een verse roos.
  • Verwijder altijd de onderste blaadjes en haal verwelkte blaadjes weg.
  • Snijd de stengel schuin af.

Rozen schikken in de vorm van een hart

Deze bloem is natuurlijk al super romantisch van zichzelf. Maar wat dacht je van een bloemstuk in de vorm van een hart? Bijvoorbeeld voor op je lage salontafel in de woonkamer? Je hebt alleen maar stukjes schuim, een mes, cocktailprikkers en rozen nodig voor deze DIY.

Hieronder staan de stappen uitgelegd en vind je een video waar je deze DIY kunt bekijken.

  1. Maak een groot stuk schuim

    Neem de stukjes steekschuim en bevestig deze door middel van cocktailprikkers – zodat je een groot stuk schuim krijgt.

  2. Snijd een hartjesvorm uit het schuim

    Snijd een hartjesvorm uit het schuim (je kunt een papieren hart gebruiken als basis zodat je er langs kunt knippen)

  3. Laat het schuim weken in water

    Leg het schuim in een bakje met water en laat weken

  4. Afdekken met folie

    Dek vervolgens het schuim af met folie

  5. Leg het schuim in een hartvorm

    Leg het schuim in een hartvorm (bijvoorbeeld een lege doos bonbons)

  6. Plaats de bloemen in het schuim

    Nu kun je beginnen met het plaatsen van de bloemen in het schuim. Tip! Omdat het schuim nat is, gaan de rozen net zo lang mee als dat je ze in een vaas zou schikken!

Nog meer romantiek in de tuin?

Heb je dankzij de klimroos de romantische smaak te pakken en wil je de plant combineren met andere romantische tuinplanten? Wat dacht je van de dahlia? Deze indrukwekkende bloem is in allerlei zoete kleuren verkrijgbaar waardoor je tuin er nog dromeriger uit gaat zien.

Ook de clematis is mooi in combinatie met de klimroos. Andere romantische bloeiers zijn bijvoorbeeld de Toscaanse jasmijn en natuurlijk de hortensia.

Wil je alles weten over het zaaien en bloeien van populaire bloemen, planten en bomen? Bekijk dan al onze artikelen.