gaultheria

Wanneer het voorjaar weer begint te lonken, komt de zin om er weer iets moois van te maken in de tuin of op het balkon. Nu ligt alles er misschien nog kaal en een beetje troosteloos bij. Maar als je er werk van wilt maken, is nu het moment je goed voor te bereiden en te bedenken wat je met jouw buitenverblijf wilt. Één stevige bloeier moet je sowieso planten; de bergthee plant (gaultheria), de gaultheria procumbens. Die laat je namelijk echt het hele jaar door genieten. Van frisgroene blaadjes en witte bloesem in de zomer tot knalrode besjes in de wintermaanden. Ideaal als bodembedekker in de tuin, maar even prachtig in een pot op het balkon. Lees in dit artikel alles over deze prachtige plant.

Waar komt Gaultheria vandaan?

Gaultheria komt oorspronkelijk uit het noordelijk halfrond, uit Azië en Noord-Amerika. De naam bergthee ontleent zijn naam uit het gebruik als thee in deze inheemse streken. Gaultheria is een heide-achtig plantje, net zoals rhododendron en heeft een fijne wortelstructuur, kleine ovaalvormige blaadjes met bloesem in de zomer en rode besjes in de winter. De plant is winterhard en wintergroen.

Waar staat bergthee het liefst?

Zet de gaultheria in een niet al te droge en goed vruchtbare grond in halfschaduw. Zorg vooral in de zomer voor wat schaduw, maar geef de plant in de winter voldoende licht. Dus een combinatie met een grotere struik of boom die in de zomer blad heeft en deze in het najaar verliest, is perfect.

Wanneer bloeit gaultheria?

Het hele jaar door! Tenzij je onder bloeien alleen het moment met bloesem verstaat. Dan kun je zeggen dat de bloeitijd in juni en juli is. In deze zomermaanden kun je namelijk genieten van lieve, witte, bijna lelietjes-van-dalen -achtige bloesem.

Maar vanaf augustus veranderen deze bloemen richting felrode, vrolijke besjes die jou gegarandeerd de winter door helpen. Van die besjes heb je namelijk tot in het voorjaar plezier. Omdat de gaultheria winterhard is, blijven de blaadjes goed intact. Deze veranderen van heldergroen in de zomer naar een mooi diep paarsgroen in het najaar.

Gaultheria: de verzorging

Naast het feit dat je het hele jaar door op verschillende manieren kunt genieten van bergthee, is deze plant ook heel gemakkelijk qua onderhoud. Hij groeit namelijk niet zo heel hard. En als jij vindt dat hij toch te groot wordt, knip hem dan in het voorjaar een beetje bij. Dan kunnen de takjes zich weer goed herstellen. Zie je tussendoor wat verdorde takken en blaadjes? Pluk deze dan weg, zodat er ruimte is voor nieuw blad.

Kijk, als je de tuin netjes wilt houden en een fanatieke schoffelaar bent, uit met de hark in de grond rond de gaultheria. De wortels van bergthee groeien namelijk vrijwel tegen de oppervlakte. Je zou ze dus gemakkelijk kunnen beschadigen. Verwijder onkruid daarom met de hand. Veel zal dat niet zijn, want gaultheria houdt dat soort indringers heel goed zelf op afstand. Het is een plant die genoeg eigen ruimte nodig heeft.

Ten slotte houdt bergthee van een vruchtbare grond. Gebruik wat potgrond wanneer je hem plant en voedt de plant ieder voorjaar met wat mest of turf.

Staat de bergthee bij jou in een pot?

Plant je gaultheria in een pot, zorg dan dat overtollig water weg kan lopen. Als er geen gaatje in de pot zit, gebruik dan zeker hydrokorrels op de bodem.

Plant je bergthee voor het eerst?

Ben je van plan een gaultheria in de tuin te planten, doe dit dan bij voorkeur in het najaar, uiterlijk november. Dan heeft de plant nog de tijd om goed te wortelen en staat hij er in het voorjaar stevig bij.

Wil je de gaultheria vermeerderen?

Omdat deze plant zo’n mooie en goede bodembedekker is, willen veel mensen de plant vermeerderen. Dat kan en is niet zo moeilijk. De wortels van de plant liggen dicht tegen de oppervlakte en kun je gemakkelijk scheuren.

Verwijder een paar wortelscheuten en plant deze op een geschikte plek, weer met wat voeding (mest) en voldoende vocht. Doe dit bij voorkeur in september of april.

Staat de gaultheria binnen?

Je kunt bergthee binnen in een pot bewaren, maar doe dat niet al te lang. Na ongeveer zes tot acht weken wil het plantje echt naar buiten. Zet hem binnen op een lichte plek en houdt de plant goed vochtig, maar laat overtollig water altijd wegstromen.

Wat kun je allemaal met bergthee?

Bergthee is dankzij al zijn voordelen (winterhard en veelkleurig) een hele populaire sierplant. De rode besjes passen perfect bij kerst en zijn op dat moment dan ook erg geliefd. De plant past ook prima in een pot, dus er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Maar de gaultheria procumbens kent nog meer functies.

  1. Thee

    Waar de gaultheria van oorsprong groeit, wordt er thee getrokken van de blaadjes. Probeer dat overigens niet hier, want gekweekte bergthee is daar helemaal niet voor geschikt.
  2. Massageolie

    Binnen de alternatieve geneeskunde wordt er zogenaamd wintergroenolie onttrokken uit de blaadjes van de plant. Deze wordt gebruikt als massageolie tegen spierpijn en bij mensen die last hebben van reuma.
  3. Medicatie

    De stof die in deze olie zit, methylsalicaat, zou zelfs pijnstillend en ontstekingsremmend werken en wordt daarom ook toegepast in medicijnen.

Is gaultheria giftig?

Nee, de besjes van bergthee zijn niet giftig. In de landen van oorsprong wordt de bes (teaberry in het Engels) en het blad zelfs gebruikt in recepten voor taart, snoep en ijs. De besjes hebben een beetje een mint-achtige smaak. Ondanks dat is het niet aan te raden dat hier met de gekweekte versie van bergthee te doen.

Creëer jouw ideale combi

En? Overtuigd door de gaultheria procumbens (liggende bergthee)? Ga aan de slag met mooie combi’s in jouw buitenverblijf.

Houdt wel een beetje ruimte als je deze bij elkaar plant, want de bergthee heeft zoals gezegd, graag wat eigen ‘space’. Veel plezier met al het moois voor in jouw tuin of op het balkon!

Registreer je bij Westwing en mis geen enkele deal voor een geweldige binnen- en buitenruimte!