wasvoorschriften: uitleg met de betekenis van de wassymbolen

We willen onze kleding natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Daarom is het extra belangrijk dat je de kledingstukken op de juiste manier wast. Maar zodra je het kledingstuk binnenstenbuiten draait en het waslabel bekijkt zie je vaak een overvloed aan symbolen. Dat zijn nou de wasvoorschriften. Maar wat is de betekenis van deze wassymbolen? Waar vind je het waslabel eigenlijk? Dat en nog meer praktische tips om je kleding langer mooi te houden vind je in dit artikel.

Waar vind je het waslabel met de wasvoorschriften?

Aan al je kledingstukken zit een wit of zwart waslabel met daarop een aantal wassymbolen. Deze tekens worden internationaal gebruikt en zijn dus overal hetzelfde. Ook aan bed-, bad- en woontextiel zit vaak een waslabel zodat je weet hoe je het moet onderhouden. Het label zit meestal op een verborgen plek, bijvoorbeeld aan de binnennaad van een shirtje of trui.

Tip! Vind jij die waslabels maar vervelend omdat ze prikken of kietelen aan de binnenkant van je kleding? Je kunt ze afknippen, maar vergeet ze dan niet te bewaren of maak er even een foto van zodat je weet hoe je het kledingstuk moet behandelen. Handig is om een klapper te maken met een foto van je kledingstuk en het bijbehorende kaartje. Deze kun je dan in je washok leggen – zo heb je alles bij de hand.

Tekens op wasvoorschriften: wat is de betekenis?

De tekens of symbolen die op het waslabel staan hebben allemaal een andere betekenis. Vaak zie je een cirkel, driehoek, vierkant, strijkijzer en wasteil staan. Deze symbolen vertegenwoordigen de vijf categorieën: wassen, bleken, drogen, strijken en chemisch reinigen/stomerij. Sommige symbolen op de wasvoorschriften zijn voor de hand liggend, andere symbolen ogen een mysterie.

Maar het negeren van een symbool kan er zomaar voor zorgen dat je favoriete trui krimpt of verkleurt. En dat wil je nou juist voorkomen! Leer de betekenis van de symbolen daarom zoveel mogelijk uit je hoofd – of download en print ons handige overzichtwat je bij de wasmachine kunt ophangen.

Tip! Hang het overzicht bij de wasmachine of berg het in de wasmachine ombouw op. Hierin kun je ook de klapper met waslabels plaatsen. Heb je nog geen ombouw maar zou je er wel graag een willen? In ons artikel ontdek je een 6-stappenplan voor het maken van een wasmachine ombouw.

Betekenis wassymbolen

Hieronder leggen we de verschillende wassymbolen uit: van het wasteil met handje tot het teiltje met de puntjes.

Wasteil met handje

Het wasteil-symbool dat je op de wasvoorschriften van je kleding ziet staan, geeft aan of én hoe je het kledingstuk kunt wassen. Het is waarschijnlijk het bekendste wassymbool. Meestal staat het helemaal links op het label.

Een wasteil met een handje erin betekent dat het kledingstuk alleen geschikt is voor handwas. De wasteil zonder verdere toevoegingen geeft aan dat de stof zowel met de hand als met de wasmachine gewassen mag worden.

Wanneer er een kruis door de wasteil staat, bekent dat het kledingstuk niet gewassen mag worden. In dat geval moet je naar het symbool voor chemische reiniging kijken.

Wasteil met temperatuur

De wassymbolen waarin 30, 40, 50, 60, 70 of 95 graden Celsius staat, geven aan op welke temperatuur het textiel gewassen mag worden. Datzelfde doet het symbool met 1, 2, 3 of meer stippen erin. 1 stip wil zeggen dat het op 30 graden gewassen mag worden, elke stip extra is 10 graden warmer.

Tip! Zelfs als een kledingstuk op 60 graden of hoger gewassen mag worden, raden we aan om het op 30 of 40 graden te wassen. Dit is beter voor het milieu en vaak ook voor je kleding. Af en toe op 60 graden of hoger wassen, is wel aan te raden om de zeepresten uit je wasmachine weg te spoelen.

Wasteil met streep

Een wasteil-symbool met daaronder 1 of 2 strepen betekent het volgende:

  • Als er een enkele streep is, moet de stof voorzichtig worden gewassen. In dat geval kan je het best het anti-kreuk-programma van de wasmachine gebruiken en de wasmachine maar voor de helft vullen.
  • Staan er twee strepen onder de wastobbe? Dan moet je het nog voorzichtiger wassen, bij voorkeur gebruik je dan het fijnwasprogramma van de wasmachine. Doe ook nu de wasmachine niet te vol.

Wassymbool voor bleken

De driehoek op het waslabel geeft aan of het kledingstuk wel of niet gebleekt mag worden. Als deze leeg is, kan je het kledingstuk behandelen met bleekmiddel. Bleekmiddel is te vinden in sommige wasmiddelen en in vlekverwijderaars.

Als er twee parallelle strepen door de driehoek staan, mag je het kledingstuk niet bleken met chloor, wel met zuurstofbleekmiddel. Een driehoek met een kruis erdoor betekent dat er helemaal niet mag worden gebleekt.

De droogsymbolen

Ook voor drogen bestaan er wasvoorschriften. Een vierkant symbool op het waslabel geeft aan hoe het kledingstuk gedroogd moet worden. Als er een lege cirkel in het vierkant staat, kan je het kledingstuk gerust in de wasdroger doen. Als de cirkel een punt heeft, moet je het drogen op lage temperatuur. Twee punten betekent dat je het op normale temperatuur kunt drogen. Met drie punten mag het kledingstuk op een heet droogprogramma worden gedroogd. De gevulde cirkel geeft aan dat het kledingstuk in de droger mag, maar zonder het gebruik van warmte.

Staat er geen cirkel in het vierkant? Dan moet het kledingstuk aan de lucht worden gedroogd. Dit betekenen de droogsymbolen:

  • Een horizontale lijn betekent dat het kledingstuk liggend gedroogd moet worden.
  • De halve cirkel symboliseert het drogen aan de waslijn.
  • Een verticale lijn betekent ook dat je een waslijn of een droogrek moet gebruiken.
  • Meerdere verticale lijnen betekenen dat het textiel druipnat moet worden gedroogd.
  • Als er twee schuine lijnen in de linkerhoek van het vierkant zijn, kan de stof niet tegen de zon en moet deze in de schaduw worden gedroogd.

Strijksymbolen

Het strijkijzer-symbool geeft aan of een kledingstuk wel of niet gestreken mag worden. Hoe meer stippen er in het symbool staan, hoe hoger de temperatuur mag zijn tijdens het strijken. In principe staat één punt voor maximaal 110 graden, twee punten voor 150 graden en drie punten voor 220 graden. Vaak staan de stippen ook aangegeven op het strijkijzer.

Als het strijkijzer is doorgestreept, mag het kledingstuk helemaal niet worden gestreken. Staat er een kruis onder het strijkijzer? Schakel dan de stoomfunctie uit.

Wassymbool voor chemisch reinigen

De cirkel op een waslabel geeft aan of een kledingstuk chemisch gereinigd mag of moet worden. Als je een ronde cirkel ziet, moet het kledingstuk chemisch worden gereinigd. Als de cirkel is doorgestreept, mag het kledingstuk nooit chemisch gereinigd worden. Wanneer er een letter in de cirkel staat, is dat vooral bedoeld voor de stomerij. De letter ‘P’ staat bijvoorbeeld voor perchloorethyleen.

Hoe houd je kleding langer mooi? 6x algemene wasvoorschriften

Nu je de wasvoorschriften kunt lezen, is de was doen een stuk eenvoudiger. Toch hebben we nog een paar algemene wastips om je kleding langer mooi te houden:

  • Was je kleding altijd met gelijkwaardige kleuren. Bonte was is alleen bedoeld voor gekleurde kleding, witte was alleen voor witte en lichtgekleurde kleding.
  • Ontbreekt het waslabel? Was dan op een lage temperatuur, bij voorkeur 30 graden. Is het een delicate stof? Dan kan je het beter met de hand wassen.
  • Gebruik wasverzachter minimaal en alleen bij kledingstukken van een stevige stof. Delicate stoffen als wol, zijde en geïmpregneerde stof (zoals van regenkleding) zijn niet bestand tegen wasverzachter. Bovendien is wasverzachter slecht voor het milieu. Wil je dat je handdoeken zacht uit de wasmachine komen? Bekijk dan eens ons artikel over het wassen van handdoeken.
  • De centrifuge in de wasmachine zorgt ervoor dat je kleding droog wordt, maar het hard ronddraaien van je kleding kan schadelijk zijn voor de stof. Staan er één of twee streepjes onder het wasteil-wassymbool? Verlaag dan het toerental van je centrifuge. Wanneer je een fijn- of wolwasprogramma gebruikt, is het toerental vaak al laag. Tip! Gebruik voor delicate kledingstukken een waszak. Er zijn ook grotere waszakken voor bijvoorbeeld jurkjes of truien te verkrijgen.
  • Gooi af en toe wat soda bij je witte was. Daar wordt je kleding witter van én je wasmachine wordt tegelijkertijd ontkalkt.
  • Gebruik een waszak voor kledingstukken en ander textiel waar metaal of andere harde onderdelen aan zitten. Door het metaal kan je wasmachine en je kleding beschadigen. Gebruik bijvoorbeeld een waszak wanneer je schoenen of je vitrages gaat wassen.

Nog 5 praktische tips om je kleding langer mooi te houden

Naast de hierboven genoemde tips voor het wassen van je kleding kun je ook aan het volgende denken om je kleding langer mooi te houden:

  1. Kleding van rekbare stoffen zoals sweaters, truine en shirts kun je beter opvouwen of oprollen. Tips nodig voor het vouwen? Lees dan ons artikel over het opruimen van je kledingkast. Hier vind je een handige illustratie voor het vouwen van je kleding op een efficiënte manier
  2. Ben voorzichtig met deodorant en parfum. Deze kunnen namelijk vlekken veroorzaken.
  3. Kijk uit met ruwe en scherpe oppervlakken. Maar ook je handtas kan voor de nodige beschadingen zorgen.
  4. Verwijder pluisjes op tijd. Bepaalde stoffen zoals wol gaan al gauw pluizen. Gebruik een pluizentondeuse om je kleding weer te laten stralen.
  5. Zie je een gaatje? Repareer deze dan meteen! Zo voorkom je dat de gaatjes nog groter worden.

Hopelijk helpen deze tips en het handige overzicht met wasvoorschriften je om je kleding langer mooi te houden!