dekbed wassen

We weten allemaal dat we regelmatig ons beddengoed moeten wassen. De vuistregel is minimaal eens in de twee weken, en in de zomer liever nog iets vaker. Maar wist je dat je je dekbed eigenlijk ook twee keer per jaar zou moeten wassen? In dit artikel geven we je praktische tips voor het wassen van al je beddengoed: van het dekbed, kussen tot bedtextiel. Ook delen we tips voor het fris houden van je bed!

Eerst ontdek je onze tips voor het wassen van bedtextiel. Vervolgens delen we onze tips voor het wassen van elk type kussen en vervolgens voor het wassen van een dekbed. Van een donzen, synthetische tot wollen dekbed.


Waarom, en hoe vaak moeten we beddengoed wassen?

Je ziet het misschien niet meteen, maar je bed is dé favoriete bestemming voor veel beestjes, huisstofmijt en bacteriën. Tijdens je slaap verlies je vocht, dit trekt natuurlijk in je beddengoed. Vandaar dat je je bedtextiel, waaronder je dekbedovertrek, molton, kussensloop en hoeslaken, minstens 1 keer in de twee weken moet wassen. Zo voorkom je ongenodigde gasten.

Hoe was je beddengoed?

Lees altijd het wasvoorschrift voordat je het beddengoed gaat wassen. Zo weet je namelijk precies op hoeveel graden je het beddengoed kunt wassen. Zo mogen bepaalde stoffen op max 60 (of soms wel 90) graden gewassen worden terwijl het fijnere beddengoed zoals katoensatijn vaak maximaal op 40 graden gewassen mag worden.

Welk wasprogramma je kunt gebruiken voor het wassen van je beddengoed, vind je ook op het waslabel. De meeste wasmachines hebben een speciaal programma voor katoen of fijne stoffen. Zo zorg je ervoor dat je beddengoed langer mee gaat.

7x tips voor het wassen van je beddengoed

  • Heb je nieuw beddengoed aangeschaft? Was deze dan eerst even een keer apart.
  • Sorteer op kleur wanneer je je beddengoed gaat wassen.
  • Was het beddengoed binnenste buiten.
  • Was je bedtextiel niet met andere ruwe stoffen. Denk bijvoorbeeld een jeans of handdoeken.
  • Gooi de wasmachine niet te vol. Je moet minstens nog een vuist bovenop de was kunnen leggen.
  • Wist je dat als je je beddengoed te lang in de wasmachine laat zitten het sneller gaat kreuken? Haal het daarom zo snel mogelijk uit de machine en hang het te drogen of stop het in de droger (lees eerst altijd het waslabel om te kijken of je dekbedovertrek in de droger mag).
  • Mag je beddengoed in de droger? De meeste drogers hebben een speciaal programma voor beddengoed met een anti-kreuk functie.

De rest van je beddengoed wassen

  • Je hoofdkussen: deze was je het liefst om de twee maanden. Verderop lees je hoe je dit precies kunt doen.
  • Je matras kun je het beste regelmatig reinigen door het goed te laten luchten, draaien en te stofzuigen. Tips voor het onderhouden van je matras vind je in ons artikel.
  • Je dekbed. Hoe vaak je je dekbed moet wassen is afhankelijk van je lifestyle. Heb jij huisdieren en slapen die regelmatig op bed? Ontbijt jij regelmatig in bed? Dan is het raadzaam om je dekbed vaker te wassen dan wanneer dit niet het geval is. We raden je aan om gemiddeld genomen het dekbed twee keer per jaar te wassen, maar een keer per jaar is ook voldoende. Zorg er dan wel voor – in de tussentijd – dat je je dekbed regelmatig lucht en opschud. Dit zorgt ervoor dat je dekbed mooi blijft. Hieronder delen we een handig stappenplan voor het wassen van je dekbed.

Tips voor het wassen van elk type kussen

Hoe vaak moet je eigenlijk je kussen wassen? Het andere beddengoed zoals het dekbedovertrek en de kussensloop was je waarschijnlijk regelmatig. Maar hoe zit het met je hoofdkussen? Zelfs in een kussen zonder gele vlekken kunnen schimmels en bacteriën zich ongemerkt nestelen tussen al dat zachte dons. Hieronder leggen we je uit hoe je je hoofdkussen het beste kunt wassen.

Hoe vaak moet je eigenlijk je kussen wassen?

Om je kussen langer mooi te houden, raden we je aan om je kussen extra goed te beschermen door voor een kussenmolton en een kussensloop te kiezen. Door het regelmatig wassen van je kussen gaat het namelijk minder lang mee. Een kussenmolton biedt net dat extra laagje bescherming.

Heb je geen kussenbeschermer? Dan raden we je aan om elk seizoen je hoofdkussen te wassen, maar het liefst om de twee maanden. Wanneer je verkouden bent geweest of allergisch bent voor huisstofmijt, is het verstandig om het kussen een keertje extra te wassen.

Let wel: volg altijd het wasvoorschrift van het hoofdkussen. Het materiaal bepaalt namelijk hoe je het kussen moet wassen. Dit geldt ook voor het wassen van al je andere beddengoed. Hieronder delen we een aantal praktische tips.

Kun je een kussen in de wasmachine wassen?

Je hebt veel soorten hoofdkussens: veren kussens, donzen kussens, synthetische kussens, traagschuim kussens, latex kussens etc. Vrijwel elk soort heeft zijn eigen wasvoorschriften. Sommige kussens kan je wel in de wasmachine doen, andere niet. Hieronder delen we de tips per type kussen.

Veren kussen wassen

Dit kussen kan je niet in de wasmachine doen omdat de veren dan samenklonteren waardoor je bobbels in het kussen krijgt. Niet echt prettig! Een veren kussen wassen kan je het best uitbesteden aan de stomerij. Zij maken het kussen schoon met stoom in plaats van water.

Donzen kussen wassen

Dit kussen kan je wel gewoon op 60 graden wassen. Check nog wel even de wasvoorschriften van tevoren. Gebruik niet te veel wasmiddel om te voorkomen dat er wasmiddel achterblijft in het kussen. Ook synthetische kussens kan je in de wasmachine wassen.

Traagschuim kussen wassen

Dit kussen is niet geschikt voor de wasmachine, maar kan je wel met de hand wassen. Maak daarvoor een sopje in een grote emmer of teil, of – nog beter – in bad. Gebruik een zacht wasmiddel, los soda of Biotex op in warm water. Leg het kussen in het sopje en laat het even staan om het vuil eruit te laten weken. Na afloop goed uitspoelen met schoon water, net zolang totdat er geen sop meer uitkomt.

Latex hoofdkussen wassen

Een latex kussen is niet geschikt voor de wasmachine en mag ook niet met de hand gewassen worden. Vlekken kan je eruit halen door het schoon te deppen met warm water en wat soda.

Kapok kussen wassen

Een kapok kussen gaat ongeveer zo’n twee tot drie jaar mee. Om je kussen in topconditie te houden moet je het regelmatig laten luchten. Je kunt het kussen ook weer laten opvullen , maar je kunt een kapok kussen niet wassen.

Kussen gewassen? Hoe kun je ‘m nu het beste laten drogen?

Na afloop van het wassen, moet je het kussen nog wel even goed drogen. Wanneer je het kussen niet goed droogt, kan er makkelijk schimmelvorming ontstaan. We raden je aan om je kussen lekker buiten te laten drogen. Sommige hoofdkussens mogen ook in de droger, denk bijvoorbeeld aan een donzen of synthetische. Gebruik daarvoor een wolwasprogramma zodat het kussen niet te heet wordt gedroogd.

Extra tip: doe een paar tennisballen in de droger. Het gestuiter van de ballen zorgt ervoor dat het dons wordt losgemaakt waardoor het kussen straks heerlijk dik en donzig aanvoelt.

Veren, traagschuim en latex kussens zijn niet geschikt voor de droger. Deze kan je dus alleen maar drogen in een droge, goed geventileerde ruimte in huis. Schud het kussen tussendoor regelmatig op zodat er geen bobbels ontstaan.

Let op: voor het drogen van het kussen moet je genoeg tijd nemen. Zorg dus dat je een reserve hoofdkussen hebt. Pas wanneer het kussen weer helemaal droog is, kan je het weer gebruiken.

Kussensloop mooi om je kussen vouwen doe je zo

Hieronder zie je twee hacks voor het strak opmaken van je kussen. Een hack voor een kussensloop met rits en een hack voor een kussensloop zonder rits. Zo creëer je de hotellook gewoon in je eigen slaapkamer!

Kussensloop zonder rits strak om kussen vouwen:

Kussensloop met rits strak om kussen vouwen:

Leestip! Meer tips voor het mooi opmaken van je bed voor een hotelgevoel thuis lees je in ons artikel.

Zo krijg je de meest hardnekkige vlekken uit je kussen

Wanneer je net een nieuw hoofdkussen hebt, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Wij adviseren daarom om een kussenbeschermer te gebruiken. Deze doe je om het kussen nog voordat je het kussensloop eromheen schuift. Zo’n beschermhoes werkt als een absorptielaag om hardnekkige vlekken zo veel mogelijk te voorkomen, zoals de gele vlekken die ontstaan door nachtelijk zweten.

Ook in geval van een bloedneus houdt een kussenbeschermer het bloed grotendeels tegen. Toch is het niet altijd tegen te gaan dat er vlekken in het kussen ontstaan. Sommige vlekken krijg je er makkelijker uit dan andere.

Bloedvlekken uit hoofdkussen verwijderen

Heb jij – of je kind – ’s nachts een bloedneus gehad? Dan bestaat er een kans dat er bloedvlekken zichtbaar zijn op het kussen. Het beste is om het hoofdkussen dan direct in de wasmachine te gooien om te voorkomen dat de vlek indroogt. Geen tijd om te wassen? Of mag je kussen niet in de wasmachine? Spoel de vlek dan uit met koud(!) water. Daarna kan je de vlek insmeren met ossengalzeep, soda of shampoo. Laat dit even intrekken en spoel daarna nogmaals goed uit met koud water.

Gele vlekken uit hoofdkussen verwijderen

Zweten doen we allemaal, zeker ’s nachts verliezen we heel wat vocht. In de zomer iets meer dan in de winter. Dit vocht zorgt voor gele vlekken in het hoofdkussen. Deze vlekken krijg je er niet altijd uit in de wasmachine. Wij raden daarom aan om een schepje soda bij het gewone wasmiddel te doen voordat je je wasmachine aanzet. Soda heeft een ontvettende werking en maakt het kussen weer wit.

Mag je kussen niet in de wasmachine? Los dan wat soda op in warm water en dep de vlekken met het sopje. Even laten intrekken en daarna met schoon water nogmaals deppen.

Vetvlekken uit kussen verwijderen

Je nachtcrème geeft natuurlijk ook af op je kussen. Deze vetvlekken verwijder je eenvoudig met afwasmiddel. Dep afwasmiddel op de vlekken en laat het goed intrekken. Vervolgens spoel je het wasmiddel uit met warm water. Daarna kun je het kussen nog in de wasmachine gooien.

Wanneer moet ik mijn kussen vervangen?

De gemiddelde levensduur van een kussen varieert tussen de twee a drie jaar. Heb je last van de volgende dingen? Dan is je kussen zeker aan vervanging toe:

  • Vieze vlekken – je kussen is bijvoorbeeld geel uitgeslagen.
  • De vulling is gaan klonteren
  • De vulling scheidt zich van elkaar
  • Pijnlijke schouders of nek.

Is je kussen aan vervanging toe? Je shopt er eenvoudig een op Westwing: van medium, zacht tot vast:


Stappenplan voor het wassen van een dekbed

Met dit algemeen stappenplan kun je aan de slag met het reinigen van je dekbed. Verderop in het artikel delen we tips per type dekbed: van een donzen, wollen tot synthetische.

In 4 stappen een dekbed wassen:

  1. Verwijder het dekbedovertrek

    Voordat je het dekbed gaat reinigen, haal je het dekbedovertrek eraf. Verwijder ook de kussenslopen en leg de kussens alvast op een plek waar ze kunnen luchten.

  2. Lees het wasvoorschrift van je dekbed

    Elk dekbed heeft een was etiket waarop staat hoe het dekbed gereinigd mag worden. Lees dit etiket zorgvuldig. Hierop staat ook de maximale was temperatuur vermeld. Deze varieert meestal tussen de 30 en 60 graden. 
    Bepaalde dekbedden mogen alleen chemisch worden gereinigd. Chemisch reinigen wil zeggen dat ze alleen gestoomd mogen worden bij de stomerij.

  3. Onderneem actie bij een wollen dekbed

    Nu bekend is op welke wijze je dekbed gewassen mag worden is het in deze stap tijd om actie te ondernemen. Heb je een wollen dekbed? Breng deze dan naar een professionele stomerij. Staan er geen tekens meer op het was label? Kijk dan waar de vulling van gemaakt is. Heb je een dekbed met een synthetische, katoenen of donzen vulling?
    Dan mag je het dekbed op maximaal 40 graden wassen. Kies bij voorkeur een fijn wasprogramma zodat het dekbed niet te hard gecentrifugeerd wordt. Staat er op het label dat je het dekbed op een hogere temperatuur mag worden gewassen? Dan is dit sterk aan te raden want een warmere temperatuur zorgt ervoor dat het beddengoed beter schoon wordt en bacteriën worden gedood.

  4. Laat je dekbed drogen

    Deze laatste stap staat in het teken van je dekbed drogen. Bepaalde dekbedden mogen in de droger. Wanneer dit het geval is, kies je bij voorkeur een lage temperatuur. Een andere optie is om het dekbed buiten te hangen of op een droogrek te laten drogen. 

Donzen dekbed wassen

Heb je een donzen dekbed? Dan kun je het dekbed, als dat past, in de wasmachine wassen. 

De temperatuur is wel van belang. De meeste donzen dekbedden mogen gewassen worden op 40, 50 of 60 graden. Kies voor een fijn wasprogramma of een wolwasprogramma en maak gebruik van een speciaal daarvoor bestemd wasmiddel zoals dons wasmiddel of fijnwasmiddel.

Is je dekbed te groot voor de wasmachine? Brengt deze dan naar de stomerij. Dit helpt de kwaliteit van het dekbed te behouden. Doe je het donzen dekbed vervolgens thuis in de droger? Voeg dan enkele tennisballen toe die voorkomen dat de veren aan elkaar blijven plakken. Haal het dekbed er tussentijds ook regelmatig (om het uur) uit en schud het op. Dit zorgt er ook voor dat het dekbed mooi vol blijft. 

Wollen dekbed wassen

Een wollen dekbed kun je het beste naar een stomerij brengen. Dit type dekbed is meestal niet geschikt om zelf te wassen. Sommige wollen dekbedden mogen wel de wasmachine in op 40 graden. Gebruik hiervoor altijd een fijnwasmiddel. Als je je wollen dekbed zomaar in de wasmachine gooit, zonder goed het label te lezen, kan het zijn dat je dekbed enorm krimpt en dat is zonde.

Het voordeel van een wollen dekbed is dat wol zelfreinigende eigenschappen heeft en dus een stuk minder vaak gewassen hoeft te worden. Vlekken kun je uit wol halen met ossengalzeep of groene zeep.

Synthetisch dekbed wassen

Synthetische dekbedden zijn eenvoudig te wassen. Ze kunnen bijna altijd in de wasmachine gewassen worden op maximaal 60 graden. Tip: om alleen bacteriën te doden, kun je het dekbed (als dat past) ook een nacht in de vriezer leggen.

Tips om je bed fris te houden

Er zijn nog veel meer manieren om je bed en slaapkamer fris te houden. Hieronder vind je enkele tips.

  1. Clean, clean, clean it

Verschoon eens in de week je bedlinnen. In het dekbedovertrek en kussensloop verzamelen zich namelijk heel veel bacteriën. Veeg ondertussen ook even met een schoon poetsdoekje over je deurklinken, nachtkastje en eventueel bedrand.

  1. Openslaan

Sla je dekbed open als je uit bed stapt en zet direct een raam kort open. Hierdoor kan het beter luchten. Heeft het een half uurtje gelucht? Schud dan je dekbed op en maak je bed op.

  1. Matras omkeren

Keer regelmatig (eens in de maand) je matras om. Zo blijft het langer fris. Sommige matrassen hoeven of mogen niet omgedraaid worden, dit ligt aan het merk. Verwijder eventuele vlekken e.d. met water en laat goed drogen.

  1. Ventileer de kamer

Zorg voor een goede ventilatie van de slaapkamer. In de kamer wordt veel gezweet en een goede ventilatie zorgt voor verse lucht en veel zuurstof. Tips voor het bereiken van de juiste luchtvochtigheid vind je in ons artikel.

  1. Planten

Zet verschillende planten in je slaapkamer als je hier de ruimte voor hebt. Bepaalde planten zuiveren de lucht. Win-win dus!

  1. Al je beddengoed wassen

Was naast je dekbed en kussen ook de matrasbeschermer of molton regelmatig. In elk geval minimaal eens per maand, maar het liefst eens in de twee weken. In de zomer bij voorkeur nog iets vaker, omdat je dan meer zweet in bed.

Wanneer is mijn dekbed aan vervanging toe?

Over het algemeen gaan dekbedden zo’n acht tot tien jaar mee. Maar het kan zijn dat je dekbed al eerder aan vervanging toe is. Hieronder geven we je een paar tips waar je op kunt letten:

  • Warmteverlies – Krijg je het sneller koud in bed? En zie je dat de vulling zich niet goed meer verdeelt? Dan kan het zijn dat de werking van het dekbed niet meer optimaal is en hij aan vervanging toe is.
  • Gele vlekken – Zie je steeds meer transpiratie vlekken op je dekbed? Dan is het ook beter om je dekbed te vervangen.

Welk beddengoed past bij mij?

MateriaalEigenschap
LinnenDuurzaam materiaal, voelt koeler aan & natuurlijke look
KatoenSterk, ademend & vochtabsorberend
Perkal katoenSoepel & zacht
Flanel-katoenZachte stof & voelt warmer aan
Katoen-satijnVoelt koeler aan, luchtdoorlatend & luxe hotellook

Meer tips voor het vinden van beddengoed dat bij jou past vind je in ons artikel. Zo lees je ook meer over de verschillende soorten dekbedden.

Alles voor een fijne nachtrust shop je bij Westwing

Is je beddengoed vervaagd? Of slaap je al tien jaar op hetzelfde matras? Neem dan eens een kijkje op Westwing en shop nieuw beddengoed voor een frisse nachtrust.