Een vloerkleed is de pluizige vloerbedekking die elke kamer een gezellige en huiselijke sfeer geeft. Maar raak niet in paniek als je ineens belangrijk bezoek krijgt, een grote vlek ziet of gewoon zin hebt in de voorjaarsschoonmaak. Zelf een vloerkleed reinigen gaat snel en gemakkelijk. En: je bespaart op de kosten voor professionele reiniging. In slechts enkele stappen is jouw vloerkleed weer als nieuw!

Mijn vloerkleed ziet er schoon uit, waarom zou ik het dan toch schoonmaken?

Je tapijt ziet er misschien schoon uit, maar er kan zich een hoop vuil in opstapelen en verzamelen. Het kleed werkt namelijk als een soort filter in de kamer: al het stof en vuil dat ronddwarrelt wordt hierin verzameld. Daarnaast zorgt deze viezigheid ervoor dat de vezels eerder beschadigd raken en je tapijt dus eerder verslijt. Reden genoeg dus om het vaker schoon te maken. Hoe vaak je je vloerkleed moet reinigen, lees je verderop in het artikel.

Het vloerkleed reinigen: zelf doen of professioneel laten reinigen?

Of je jouw vloerkleed of tapijt zelf schoonmaakt of laat schoonmaken, hangt niet alleen af van de gevoeligheid van het vloerkleed, maar ook van de tijd die je hebt en het geld. Afhankelijk van het materiaal en de leverancier kost de reiniging tussen de 8 en 38 euro per vierkante meter. Omdat er veel eenvoudige tips en tricks zijn, waarmee je zelf je vloerkleed of tapijt kunt reinigen kun je ook zelf de handen uit de mouwen steken. Je zult zien: in slechts enkele stappen is jouw vloerkleed weer als nieuw!

Voor de meeste vloerkleden wordt twee keer per jaar een dieptereiniging aanbevolen – in de zomer en winter. Bij intensief en veelvuldig gebruik moet je jouw vloerkleed wellicht vaker reinigen. Je kan aan de volgende vloerkleedreinigingsopties denken:

  • Nat reinigen met vloerkleedschuim en stofzuiger: deze variant is geschikt om zelf vloerkleden te reinigen. Sproeischuim wordt op het vloerkleed aangebracht, geborsteld en na het drogen afgezogen.
  • Nat reinigen met een shampoo of met een sproei-extractieapparaat: laat deze reiniging over aan een gespecialiseerd bedrijf. Een vloerkleedreinigingsapparaat sproeit de reinigingsoplossing met verhoogde druk op de vloer.
  • Reinigen met een stoomreiniger: deze reinigingsmethode kan ook gebruikt worden voor het reinigen van het vloerkleed of tapijt. Stoom lost vuil, vlekken en vet op. Het opgeloste vuil wordt direct opgevangen in een speciale doek. Er blijven geen restanten in het vloerkleed achter.

Tip!: wist je dat je vlekken gemakkelijk uit je vloerkleed kan verwijderen met scheerschuim? Kijk snel het filmpje hieronder!

Een vloerkleed reinigen in 3 stappen

Om je vloerkleed grondig en effectief te reinigen, is het belangrijk om eerst het stof te verwijderen met behulp van een opzetborstel. Voor een hoogpolig vloerkleed kun je het beste een glad mondstuk gebruiken. Vervolgens breng je de reiniger aan, die kan bestaan uit een vloerkleedreiniger, vloerkleedshampoo of een zelfgemaakte reiniger zoals een combinatie van azijn en water in een verhouding van 1:10. Werk met de hand in cirkels van buiten naar binnen en zorg ervoor dat het vloerkleed alleen oppervlakkig nat is. Neem de reiniger af met een zachte, vochtige doek totdat je geen schuim meer ziet. Laat het vloerkleed vervolgens grondig drogen. Met deze eenvoudige stappen kun je je vloerkleed effectief reinigen en straalt ‘ie weer als nieuw.

Hieronder delen we de stappen met je in een handig overzicht:

Reinig je vloerkleed in 3 stappen:

  1. Stofzuigen

    Als je niet over een professionele vloerkleed reinigingsmachine beschikt, kunt je jouw vloerkleed perfect voorbereiden op de reiniging door het grondig te stofzuigen. Met name moderne stofzuigers hebben verschillende stofzuigopties waarmee je zelfs het fijnste stof kunt verwijderen. Plaats de opzetborstel op jouw stofzuiger. Als je een hoogpolig vloerkleed hebt is het gladde mondstuk beter geschikt.

  2. Bedruppel het vloerkleed met een reiniger

    Bedek het vloerkleed vervolgens met vloerkleedreiniger of vloerkleedshampoo. Werk met de hand in een cirkel van buiten naar binnen. Het vloerkleed mag alleen oppervlakkig nat worden.

  3. Reinigingsmiddel uitwassen

    Neem vervolgens het vloerkleed of tapijt af met een zachte doek en water totdat er geen schuim meer in het vloerkleed achterblijft. Een andere optie is om het schuim eraf te zuigen met een daarvoor geschikte stofzuiger. Laat het vloerkleed vervolgens goed drogen.

Tip!: wil jij je eigen tapijtreiniger maken? Meng dan 1 deel azijn met 10 delen water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water. Vervolgens breng je het aan op het vloerkeed met een borstel en schrob je het kleed. Als je klaar bent veeg je met een vochtige doek over het tapijt.

Toch op zoek naar een nieuw vloerkleed? Deze vloerkleden zijn on trend…

Vloerkleed reinigen met huishoudelijke was- of reinigingsmiddelen

In principe is het altijd beter om het zonder de chemische middelen te doen. Probeer daarom – indien het matched met jouw vloerkleedmateriaal – het probleem op te lossen met huishoudelijke middelen die je vaak al in huis hebt! Op deze manier doet je iets goeds voor het milieu, voor jezelf en je bespaart bovendien geld en tijd!

Wanneer je een reinigingsmiddelgaat gebruiken en je wilt weten wat voor soort middel het is en het past bij je vloerkleed, stel jezelf dan de volgende vraag: ga je voor een alkalische of zure reiniger? Dat hangt namelijk sterk af van het vloerkleedmateriaal. Hieronder leggen we uit welk reinigingsmiddel past bij welk materiaal.

Verschillende vloerkleedmaterialen en de daarbij passende reiningsmiddelen:

  • Wol en dierlijke vezels: zure reinigingsmiddelen (schoonmaakazijn of mierenzuur zijn beiden zure reinigingsmiddelen).
  • Katoen: alkalische middelen (handzeep of wasmiddel zijn beiden alkalische middelen).
  • Sisal: alkalische middelen (handzeep of wasmiddel).

Zo maak je het vloerkleed schoon met waspoeder:

  • Strooi het poeder eenvoudigweg over het kleed en borstel het daarna in.
  • Na een korte inweek tijd, stofzuig je het poeder er gewoon af. Het poeder heeft het vuil geabsorbeerd en jouw vloerkleed een aangename geur gegeven.            

Let op: het is belangrijk dat het wasmiddel in poedervorm wordt gebruikt. Je kan daarnaast ook een onderscheid maken tussen wit wasmiddel en kleurwasmiddel, afhankelijk van de kleur van jouw vloerkleed.

Welk reinigingsmiddel hoort bij welke vlek?

  1. IJsklontje voor chocolade- of kauwgom vlekken.
    Zo zoet als chocolade smaakt, zo bitter zijn de vlekken. Probeer het bijvoorbeeld eens met ijs. Zo werkt het: Als je ijs op de vlek legt (bij voorkeur in een ijszakje), bevriest de chocolade (of de kauwgom) en breek je dit vervolgens gemakkelijk van het vloerkleed af.
  2. Zout voor wijnvlekken.
    Velen hebben zich al de vraag gesteld: hoe verwijder ik rode wijn vlekken? Natuurlijk is rode wijn bijzonder gemeen, vooral op een lichtgekleurd vloerkleed. Het is mogelijk om dergelijke vlekken in het vloerkleed zelf schoon te maken of in ieder geval te verzachten met klassiek zout. Zo werkt het: zout strooien op de vlek, bevochtigen (als de vlek al gedroogd is) en van buiten naar binnen wrijven (belangrijk: niet andersom!). Als alles droog is, stofzuig het vuil dan op en herhaal het indien nodig.
  3. Natrium of bakpoeder voor koffievlekken.
    Hoe ziet je bank eruit met lelijke koffievlekken? Het huishoudelijke middel natriumbicarbonaat helpt goed tegen dit type vlekken. Zo werkt het: Verdeel het bakpoeder of natrium gelijkmatig over het vloerkleed. Licht wrijven en vervolgens afnemen met heet water. Laat het dan in werking treden en stofzuig het vuil er tot slot af.
  4. Citroensap voor donkere vlekken op lichte vloerkleden.
    Citroensap heeft een blekende werking – ideaal voor donkere vlekken op lichte vloerkleden! Zo werkt het: citroensap op de vlek druppelen of een doek in het citroensap dompelen en de vlek ermee behandelen.
  5. Scheerschuim als alternatief voor vloerkleedschuim voor voedselvlekken.
    Of het nu je mosterd of tomaat is – het scheerschuim uit de badkamer helpt bij veel vlekken! Zo werkt het: bedek de vlek met scheerschuim en masseer in met een doek of een zachte borstel. Na een aanbrengtijd van minstens een uur het scheerschuim met een doek deppen. Dezelfde procedure wordt aanbevolen wanneer vloerkleedschuim wordt gebruikt. We adviseren altijd om het eerst op een onopvallende plaats te testen.
  6. Mineraalwater voor zeer verse vlekken.
    Horrorvlekken zoals was, maar ook eventuele voedselvlekken zullen altijd een strijd zijn! Het belangrijkste is dat je mineraalwater/soda met veel koolzuur gebruikt. Zo werkt het: het water op de vlek aanbrengen, 20 minuten laten inwerken en nawrijven met een zachte doek.
  7. Vloeipapier voor kaarsvet of was
    Kaarsvet of was kunnen met vloeipapier worden verwijderd. Zo werkt het: plaats het vloeipapier op de wasvlek. Leg het strijkijzer er dan op of föhn het gebied droog. Het vloeipapier absorbeert de door de hitte opgeloste was.

Tip!: benieuwd hoe je kaarsvet of was uit een vloerkleed haalt? Bekijk dan snel dit filmpje!

Glasreiniger, groene zeep en azijn als een multispot killer

Voor als niets helpt: veel vlekken kunnen door middel van eenvoudige glasreinigers (vanwege de glycerine die ze bevatten) of de bekende groene zeep verwijderd worden. Ook azijn, vooral gemengd met water, helpt tegen vlekken op het vloerkleed. Wees alleen voorzichtig met gevoelige vloerkleden, want azijn bleekt! Probeer het altijd eerst op een onzichtbare plek uit.

Reinigingstechnieken per type en materiaal

De reinigings- en onderhoudsinstructies verschillen per materiaal. In principe moet je altijd de gevoeligheid van het materiaal afwegen tegen de vraag of en hoe het vloerkleed schoon zal worden.

3x de juiste vloerkleed reinigingstechniek voor vlekken

  1. Deppen in plaats van wrijven! Anders wordt het vuil alleen maar dieper bewerkt.
  2. Ga altijd van de rand van de vlek naar het midden toe.
  3. Behandel de vlek zo snel mogelijk – als er geen tijd is, druppel dan lauw- of mineraalwater op de vlek.

Reinigen van vloerkleden van dierlijke vezels

Als jouw vloerkleed bestaat uit dierlijke vezels zoals wol, die ook onder natuurlijke vezels vallen, moet je geen zeep gebruiken! Hierdoor kan jouw vloerkleed zijn stevigheid en elasticiteit verliezen. Zure wasmiddelen daarentegen behouden de glans en elasticiteit van dierlijke vezels. Borstel na het reinigen de pool in de richting van de lijn. Als je een vloerkleed van zijde hebt, raden wij je een professionele reiniging aan.

Leren vloerkleden reinigen

Leer is een gevoelig materiaal, dat je het beste kunt reinigen met speciale lederverzorgingsproducten. Het is belangrijk dat je het juiste middel kiest voor het specifieke type leder: suède, glad leer of nubuck. Onzuiverheden kunnen vervolgens worden behandeld met een vochtige doek en het juiste product of speciale leerzeep. Meer over leer schoonmaken lees je in ons artikel.

Het reinigen van het hoogpolige vloerkleed

Hoe maak je een hoogpolig vloerkleed schoon? Als jouw vloerkleed een hoogpolig vloerkleed is, moet je het eerst met een grove kam kammen voordat je het schoonmaakt. Dit stelt je in staat om eventuele knopen in een vroeg stadium te verwijderen. Het is het beste om deze procedure meerdere keren per jaar te herhalen om jouw hoogpolige vloerkleed zo goed als nieuw te houden voor een lange tijd. Kleine onzuiverheden op een hoogpolig vloerkleed kunnen perfect verwijderd worden met normale shampoo. Gewoon een kom vullen met water en wat shampoo en de lichte vlek ermee onder dompelen.

Schoon vloerkleed met lange pool

Als jouw vloerkleed een lange pool heeft, moet je het vloerkleed met een grove kam kammen voordat je het schoonmaakt. Het is het beste om dit meerdere keren per jaar te herhalen. Bij de lange pool is het ook aan te raden om het vloerkleed regelmatig uit te schudden en het vloerkleed meerdere malen te stofzuigen vanwege de lengte van de vezels.

In dit dichte vezelgaas mogen geen kleine kruimels en dergelijke worden gevonden. Controleer vervolgens nogmaals de vezels om te zien of je nog grotere knopen kunt zien. Kleine onzuiverheden op een vloerkleed met lange pool kunnen met shampoo worden verwijderd. Meng ook hier de shampoo met water en behandel de lichte vlek met water.

Het reinigen van het oosterse vloerkleed

Je kunt het gevoelige oosterse vloerkleed ook zelf reinigen! Allereerst moet je het juiste reinigingsmiddel vinden. Dit moet altijd mild en PH-neutraal zijn. Test het reinigingsmiddel vooraf na het stofzuigen als kleurtest op een minder zichtbare plaats.

Tip!: breng wolvet of lanoline (het natuurlijke vet uit de vacht van een schaap) aan na contact met water om het vloerkleed weer te laten glanzen en beschermen. Daarna goed laten drogen door het kleed op te hangen.

Het microvezelvloerkleed reinigen

Als je een vloerkleed van synthetische vezels hebt, was het dan nooit in de wasmachine! De latexlaag kan uiteenvallen, waardoor het vloerkleed langdurig beschadigd kan raken. Het is ook aan te raden om jouw synthetische vezelvloerkleed niet te drogen met elektrische apparaten na het reinigen met water. Omdat deze vloerkleden chemische vezels bevatten, kunnen ze smelten en hun vorm verliezen door te veel warmte.

Tip voor in de winter: vloekleed schoonmaken met sneeuw

Wanneer stof en vuil zich in het basisweefsel hebben verzameld, probeer dan eerst te stofzuigen met een stofzuiger. Als het te vuil is, kan de volgende stap zijn om de achterkant van het vloerkleed uit te slaan met een klopper. Als de voorkant vol met vuil zit, dringt het vuil namelijk alleen maar dieper in de stof door. In dit geval kan het vloerkleed beter worden afgeborsteld. In de winter kun je ook eenvoudig de voorkant van het vloerkleed in de sneeuw leggen. Dan wordt het vuil naderhand eenvoudig uitgeveegd. Deze versie verfrist tegelijkertijd de kleuren van het kleed: twee vliegen in een klap!

Zelf een klein vloerkleed reinigen in de wasmachine

Is jouw vloerkleed klein en/of beweegbaar? Dan is het vloerkleed makkelijk te wassen in de wasmachine of het bad. Controleer hoeveel het vloerkleed kan aankan voordat je begint. Katoen, wol en synthetische stoffen worden gewassen op 30 °C met een fijn wasprogramma. Vergeet ook niet regelmatig je wasmachine schoon te maken!

Maak het vloerkleed zelf schoon in de badkuip

Vul de badkuip met water zodat het vloerkleed volledig bedekt is. Voeg dan de shampoo toe. Laat het vloerkleed inweken en kneed het hele vloerkleed één keer voorzichtig door. Dit verwijdert het vuil. Spoel vervolgens af tot er geen schuim meer in het water achterblijft. Wassen in de badkuip is ook geschikt voor vloerkleden van schapenwol.

Zo maak je de franjes van een vloerkleed schoon

Vaak zijn de franjes van een vloerkleed wit en deze zien er na een tijdje niet zo fris meer uit. Gelukkig is er is een eenvoudige manier om de franjes schoon te krijgen. Begin met plastic onder de franjes te leggen. Meng zeer heet water met wasmiddel voor witte was en wat bleekmiddel. Wrijf de franjes vervolgens in met een ingeweekte spons en laat het inwerken. Als het gewenste effect nog niet bereikt is, herhaal dan het proces.

3x vloerkleed drogen – zo doe je dat:

  1. Standaard vloerkleed drogen: hier wordt een natdroge stofzuiger aanbevolen, die kan worden geleend van een doe-het-zelfzaak. Als alternatief kunnen er ook droge handdoeken op het vloerkleed worden gelegd. Je kunt het vloerkleed ook droogföhnen.
  2. Grotere vloerkleden drogen: het beste is om ze vanwege het zware gewicht in de frisse lucht aan een stabiele reling te hangen.
  3. Kleine vloerkleden drogen: je kunt een klein vloerkleedje overal te drogen hangen. Een beetje tocht versnelt hier het droogproces.

Hoe verwijder ik afdrukken van meubels in mijn vloerkleed?

Heb je na het verplaatsen van een meubel afdrukken in je vloerkleed? Met de tips in de video hieronder krijg je deze afdrukken er zo weer uit:

  • Leg een doek over de afdrukken;
  • Ga er met een strijkijzer overheen.

Belangrijke vragen over vloerkleedreiniging en -onderhoud

Wij hebben hieronder de belangrijkste vragen over vloerkleedreiniging- en onderhoud voor je verzameld! Lees verder en ontdek handige tips voor het reinigen en onderhouden van het vloerkleed.

4x tips voor het zo lang mogelijk behouden van een schoon resultaat van je vers gereinigde vloerkleed

  1. Na een natte wasbeurt minimaal 24 uur lang niet aan het vloerkleed komen.
  2. Zorg voor goede ventilatie in de kamer van het gereinigde vloerkleed.
  3. Reinig de stofzuigmond tijdens het stofzuigen.
  4. Zet zwaardere meubels of voorwerpen pas na drie dagen terug op het vloerkleed.

De juiste vloerkleedverzorging

Vloerkleedverzorging is net zo belangrijk als regelmatige reiniging. Er zijn verschillende tips en tricks:

  • Azijnwater helpt om de kleur van jouw wollen vloerkleed weer te laten stralen. Azijn kan vervaagde kleuren opfrissen. Meng azijn (of citroenessence) met 3 keer zoveel water. Breng het mengsel spaarzaam aan en borstel het licht tegen de haren in het vloerkleed. Goed laten drogen en dan in de richting van de haren borstelen.
  • Om jouw vloerkleed te beschermen tegen vocht en vuil is het gebruik van een impregnerende spray aan te bevelen. Wij raden dit echter niet aan voor natuurlijke materialen. De spray voorkomt dat het vloerkleed van natuurlijke vezels vocht transporteert en dat het materiaal ademt.
  • Het impregneren van plastic vloerkleden veroorzaakt meestal slechts een oppervlakkige behandeling van de vezels. Daarom kun je beter kiezen voor een speciaal impregneermiddel. Er zijn ook individuele producten voor hoogpolige, geweven en velours vloerkleden.
  • Een natuurlijke variant van impregneren werkt met zout. Strooi het zout eenvoudigweg op het vloerkleed, laat het ongeveer 5 uur inwerken en stofzuig het vervolgens af!

Goede impregnatie – zo werkt het!

Impregneren heeft altijd zin na een grondige reiniging met een stofzuiger en de daaropvolgende dieptereiniging. Ga als volgt te werk:

  • Test de impregnerende spray op een onopvallende plaats.
  • Spuit de impregnerende spray gelijkmatig op ongeveer een halve meter afstand op het vloerkleed.
  • Dep het in met een zachte spons of doek.
  • Laat het vloerkleed goed drogen voordat je het vloerkleed weer gaat gebruiken!

We hopen dat met onze tips je vloerkleed weer zo goed als nieuw is! Ben je toe aan een nieuwe look en op zoek naar een nieuw vloerkleed of andere items voor je interieur? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een prachtig interieur!