THE BLACK WEEK DEALS starten MORGEN met deals op banken & bedden >


handdoeken wassen in wasmachine

Niets zo zacht als nieuwe handdoeken. Het liefst gooi je ze nooit in de was, want na één wasbeurtje voelen ze gelijk een stuk minder zacht aan. Nadeel van nieuwe handdoeken is wel dat ze niet goed absorberen waardoor je jezelf er eigenlijk niet mee kunt afdrogen. Nieuwe handdoeken moet je dus altijd wassen voor gebruik. Ook muf ruikende en vieze handdoeken hebben een wasbeurt nodig. Maar hoe zorg je ervoor dat je handdoeken mooi blijven na al die wasbeurten? Wij verzamelden de beste tips om ervoor te zorgen dat je handdoeken altijd fris, zacht en absorberend blijven.

Alles wat je moet weten over het wassen van handdoeken

Hoe voorkom je dat handdoeken gaan stinken?

De handdoek die je gebruikt na het douchen of badderen was je bij voorkeur eens in de week. Snuffel wel zo nu en dan aan de handdoek om er zeker van te zijn dat hij niet muf ruikt. Hoe voorkom je dat een handdoek stinkt of niet fris meer aanvoelt? Wij verzamelden een paar handige tips:

  • Hang je handdoek na het douchen altijd uit zodat hij goed kan drogen, bijvoorbeeld over een handdoekenradiator. Is je badkamer erg vochtig? Neem je handdoek dan mee naar de slaapkamer en hang ‘m daar uit.
  • Bewaar je handdoeken niet in een vochtige badkamer, hierdoor gaan ze al snel muf ruiken.
  • Was je handdoeken op hoge temperatuur zodat ze goed schoon worden. Wanneer je je handdoeken op lage temperatuur wast, blijft er altijd wat vuil achter. Als dit vuil vochtig wordt, ga je dat al snel ruiken!
  • Koop handdoeken van goede kwaliteit. Deze absorberen en drogen beter. De kwaliteit wordt aangegeven met gram/m2. Hoe meer gram, hoe beter de kwaliteit. Hotelkwaliteit handdoeken wegen 600/m2 of hoger.
  • Versleten handdoeken ruiken sneller muf. Voorkom slijtage door een mild wasmiddel te gebruiken, je handdoeken niet te hard te centrifugeren en niet op een te heet programma te drogen.
  • Gooi geen natte handdoeken in de wasmand. Deze zorgen ervoor dat alle was gaat stinken en die lucht krijg je er niet zomaar uit in de wasmachine. Laat je handdoek dus eerst drogen voordat je ‘m in de wasmand gooit.
  • Laat vuile sporthanddoeken niet in je sporttas zitten, hierdoor droogt het zweet in. De geur krijg je er daarna moeilijk meer uit.
  • Last but not least: vervang je handdoeken eens in de zoveel tijd! Op een gegeven moment verliezen handdoeken het absorptievermogen en drogen ze minder snel en goed op.

In 5 stappen handdoeken wassen

Of je nu nieuwe handdoeken of vuile handdoeken gaat wassen, lees altijd eerst de wasvoorschriften op het label aan de handdoeken. Hierop staat op welke temperatuur je de handdoeken mag wassen en of ze wel of niet geschikt zijn voor de droger. De meeste handdoeken kunnen volgens het volgende stappenplan worden gewassen:

  1. Bonte was of witte was?

    Voordat je de handdoeken gaat wassen, moet je ze eerst sorteren. Zeker als de handdoeken nieuw zijn, kunnen ze afgeven. Maak twee stapels: bonte was en witte was. Bij de bonte was doe je alle gekleurde handdoeken, bij de witte was alle witte en lichte handdoeken. Was handdoeken altijd apart van je andere was om beschadiging van je handdoeken te voorkomen. Bovendien kunnen stinkende handdoeken ervoor zorgen dat ook je andere was muf gaat ruiken.

  2. Gooi ze in de wasmachine

    Gooi de stapel bonte was of witte was in de wasmachine. Let erop dat de wasmachine niet te vol zit. Gooi geen natte handdoeken, sterk vervuilde keukenhanddoeken of vuile vaatdoekjes in de wasmachine, hierdoor gaan je handdoeken stinken.

  3. Wasmiddel toevoegen

    Kies voor een mild wasmiddel zodat de vezels van de handdoeken niet kunnen beschadigen. Hierdoor drogen je handdoeken namelijk minder goed af. Heb je witte handdoeken in de wasmachine liggen? Gooi een klein beetje soda bij het wasmiddel, soda maakt je handdoeken namelijk extra wit.
    Handdoeken wassen met wasverzachter wordt afgeraden. Wasverzachter heeft namelijk een negatief effect op het absorptievermogen van je handdoeken. Bovendien is het slecht voor het milieu.
    Hou je van zachte handdoeken? Gooi dan een scheutje natuurazijn bij het wasmiddel. Azijn en soda zijn bovendien goed voor het ontkalken van je wasmachine en leidingen!

  4. Wasprogramma kiezen

    Op je wasmachine heb je verschillende soorten wasprogramma’s. Het beste is het om je handdoeken te wassen op hoge temperatuur en in een lang programma. Het katoenwasprogramma is bij uitstek geschikt om handdoeken te wassen.
    Je handdoeken wassen op 90 graden is niet nodig, 60 graden is voldoende. Toch wordt het aangeraden om zo nu en dan een wasje te draaien op 90 graden zodat alle zeepresten uit je wasmachine worden verwijderd.

  5. Droger of buitenlucht

    Wanneer het wasprogramma afgelopen is, moet je de handdoeken direct uit de wasmachine halen. Anders gaan je handdoeken muf ruiken. Handdoeken kan je gerust in de droger gooien. De droger zorgt er zelfs voor dat je handdoeken zachter worden dan wanneer je ze aan de lucht laat drogen. Droog je handdoeken niet te heet, hierdoor kunnen de vezels beschadigen. Een lifehack voor een extra zacht resultaat lees je verderop.
    Heb je geen droger? Geen probleem, hang ze dan uit aan het wasrek. Zorg dat ze onderling genoeg ruimte hebben om ze goed te laten drogen.

Handdoeken verzachten in de droger

Gebruik liever geen wasverzachter als je handdoeken of andere kleding in de droger gaat drogen. Wasverzachter bevat een vettige substantie en deze kan de sensor van de droger helemaal in de war brengen en kan uiteindelijk er ook voor zorgen dan je was minder goed droogt. Daarnaast kan wasverzachter ook voor een stinkende wasmachine zorgen. Maar hoe krijg je dan zachte handdoeken uit de droger?

Hieronder vind je een lifehack voor het verzachten van je handdoeken zonder wasverzachter te gebruiken. Hoe het werkt? Leg de vochtige handdoeken in de droger, voeg 2 drogerballen van wol toe (je kunt ook tennisballen gebruiken) en zet het programma aan.

Vouwtechnieken handdoeken

Wanneer je handdoeken schoon en droog zijn, is er nog één ding dat je moet doen: opvouwen.

  1. Klassiek

    Leg de handdoek op een (vouw)tafel of op de grond, met de lange zijde naar je toe. Vouw beide lange zijden naar het midden, zorg dat ze elkaar volledig overlappen. Vouw nu de linkerkant tot over het midden en vouw daarna de rechterkant over de linkerkant.
  2. Rollen

    Vouw beide lange zijden van de handdoek over elkaar heen zodat je een lange smalle ‘strook’ krijgt. Rol de handdoek nu op vanaf de korte kant. Gebruik eventueel een touwtje of lintje om de rol bij elkaar te binden. Leg alle opgerolde handdoeken in een open kast of in een mooie mand.
  3. Uithangen

    Je kunt de handdoeken ook uithangen over een decoratieve ladder of radiator. Zo creëer je een hotelchique sfeer.

Extra tip! Leg een zeepje of zakje potpourri tussen je handdoeken, hierdoor ruiken ze altijd lekker wanneer je ze uit de kast haalt.

Wanneer een handdoeken vervangen?

Wanneer je handdoek geen vocht meer opneemt is deze aan vervanging toe. Ruikt je handdoek niet fris meer – ook na het wassen? Dan kun je ‘m ook beter weggooien. De leeftijdsduur van een handdoek ligt natuurlijk aan het soort gebruik (droog je alleen je lichaam er mee af of ook de vloer?) en aan hoe vaak je ‘m gebruikt. In het algemeen gaan handdoeken zo’n twee tot vijf jaar mee, terwijl washandjes elk jaar aan vervanging toe zijn.

Zijn je handdoeken of washandjes aan vervanging toe? Wat dacht je van deze favorieten?