Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


vrouw voor een witte koelkast

De koelkast schoonmaken en indelen, het kan een klus zijn waar je tegenop ziet. Wat moet ik schoonmaken? Hoe moet ik mijn koelkast indelen? En hoe vaak moet ik mijn koelkast schoonmaken? Om de laatste vraag meteen al te beantwoorden: het beste kun je elke drie maanden de koelkast schoonmaken. Ontdek ons 7-stappenplan voor het efficiënt schoonmaken en indelen van jouw koelkast!

Stappenplan: een koelkast schoonmaken in 7 stappen

Stap 1: de voorbereiding van het schoonmaken van je koelkast

Ga je de koelkast schoonmaken, dan kun je het beste een aantal dagen van tevoren al beginnen met smikkelen. Ja, echt waar, eten helpt bij de koelkast schoonmaken. Geintje natuurlijk, maar een lege koelkast is wel zo handig. En een volle maag is wel zo fijn. Maak je koelkast dus schoon op een dag dat je de meeste boodschappen van de week doet. Zo kun je de dagen ervoor het eten grotendeels opmaken en zit er zo weinig mogelijk in de koelkast als nodig is.

Stap 2: haal de koelkast leeg

Trek allereerst de stekker uit het stopcontact. Het kan zijn dat je de koelkast even een stukje naar voren moet schuiven om bij het stopcontact te komen. Pas op met je rug, want die ga je nog nodig hebben.

Haal vervolgens al het eten dat gekoeld moet blijven uit de koelkast en doe deze boodschappen in een koelbox of -tas. (Vergeet de koelelementen niet!) Is het winter? Of een typisch Nederlandse, koude herfstdag? Dan kun je je etenswaren ook in een krat of doos buiten bewaren.

Vergeet niet om ook alle plateaus, laden, rekjes en bakjes uit de koelkast te halen. Alles wat vast hoort te zitten, moet je natuurlijk lekker met rust laten.

Stap 3: maak de binnenkant van de koelkast schoon

Pak een teiltje of emmer en vul deze met water. Je gaat nu een sopje maken waarmee je de koelkast kunt schoonmaken. Het is misschien aanlokkelijk om een agressief schoonmaakmiddel te gebruiken, maar dit is een slecht idee! Dus laat de fles bleek maar gewoon in de kast staan.

Je kunt beter een sopje maken met afwasmiddel, pH-neutrale zeep of een milde allesreiniger. Als je daar vervolgens ook nog een eetlepel soda aan toevoegt, dan doe je meteen wat aan de vervelende geur die al enkele weken uit je koelkast komt. Eventueel kun je ook de koelkast schoonmaken met azijn. Pak een doekje en maak deze nat in het teiltje of de emmer. Nu kun je ook echt de koelkast schoonmaken.

Maak de losse onderdelen uit de koelkast schoon. Als je ze in de wasbak laat weken, worden ze écht goed schoon. Als je niet zo gevoelig bent voor spetters, mag je het natuurlijk ook buiten het aanrecht om doen.

De binnenkant van de koelkast schoonmaken kun je met hetzelfde doekje doen. Poets overal: de onderkant, de bovenkant en de zijkanten. Vergeet de geheime plekjes niet, zoals achter de rubberen rand van de deur of eventueel de rails van een uitschuifbare lade.

Ben je klaar met de koelkast schoonmaken? Doe het doekje in het teiltje of de emmer. Pak vervolgens een andere schoonmaakdoek, maak deze nat en neem de binnenkant af met de natte doek. Droog vervolgens de binnenkant en de onderdelen uit de koelkast af met een droge (thee)doek.

Het kan zijn dat er ook wat ijsvorming aan de achterwand van de koelkast is ontstaan. Gebruik een kunststof ijskrabber om deze ijsvorming weg te halen. Dit is waarschijnlijk niet nodig als je een relatief nieuwe koelkast gaat schoonmaken.

Stap 4: vergeet de waterafvoer niet bij het schoonmaken van de koelkast!

Waarschijnlijk ben je je er niet van bewust, maar ergens onderin en achterin de koelkast zit een gaatje voor waterafvoer. Die is er, zodat de condens een uitweg heeft. De kans is aanwezig dat deze (gedeeltelijk) verstopt zit. Pak daarom een satéprikker of wattenstaafje om vuil uit de waterafvoer te halen. Zo voorkom je ook vieze geuren.

Stap 5: maak de buitenkant schoon

Maak met hetzelfde schoonmaakdoekje als eerder ook de buitenkant schoon. Poets overal: de voorkant natuurlijk, maar ook beide zijkanten. Daarom is het handig om de koelkast wat naar voren te schuiven. Zo kun je overal makkelijk bij. Gaat dat niet? Doe dan alleen de voorkant. Vergeet de bovenkant niet! Het kan zijn dat die zo stoffig is, dat je er eerst even met een stofdoek overheen moet.

Stap 6: maak de achterkant van de koelkast schoon

Moet je ook de achterkant van de koelkast schoonmaken? Ja, ook de achterkant. Echt! Daar zit namelijk een rooster om de warmte afvoeren. Na verloop van tijd wordt dit rooster stoffig en wordt de warmte dus niet meer optimaal afgevoerd. Dat kost energie, en dat kost weer geld. Net zoals te veel ijsvorming in de vriezer geld kost. Eventjes stofzuigen kan dus een groot effect hebben.

Stap 7: richt de koelkast opnieuw in

Dan begint nu het leuke gedeelte, het inladen van de etenswaren en alles een goed plekje geven. De stelregel hierbij is: Van boven naar beneden is van ‘koel’ naar ‘koud’, en van voor naar achter is van ‘vaak in gebruik’ naar ‘af en toe in gebruik’.

Omdat het boven in de koelkast iets warmer is dan onderin (en het in de deur nog iets warmer is), kan datgene wat het koelst bewaard moet blijven (zoals vlees, maar ook groente, vandaar de groentelade) het beste onderin worden gestopt.

Groente en fruit

Eerst plaats je uiteraard alle plateaus, laden, rekjes en bakjes terug in de koelkast. Begin vervolgens onderin, in de groentelade. Groente zoals bladsla, broccoli, bloemkool en verse champignons kun je in deze la plaatsen. In de koelkast blijven deze groente het langste houdbaar, vers en lekker knapperig. Hetzelfde geldt voor fruit zoals dadels, druiven en andere bessen. Houd appels wel gescheiden van groenten en ander fruit! Zo voorkom je dat het overige fruit en de groenten te snel rijpen.

Dan zijn er ook nog de groenten en fruit die je beter niet in de koelkast kunt bewaren, zoals tomaten (verliezen hun smaak), uien, knoflook (kunnen zorgen voor schimmel in de koelkast) en avocado’s (in de koelkast worden ze niet rijp en zacht). Ook levensmiddelen zoals honing (verliest zijn romigheid in de koelkast) en koffie (absorbeert geuren en verandert dus van smaak) kun je beter erbuiten houden.

Vlees, vis en de rest

Op de plank (of lade) erboven kun je het beste vlees en vis (inclusief de vleeswarendoos) bewaren. Het plateau daarboven is geschikt voor kazen, eieren en alles wat je op wil eten. Hierboven kun je een flessenrek plaatsen voor al je frisdranken. Dan blijven de flessen meteen stilliggen. Wel zo handig.

Alles wat in potten zit? Dat mag op het bovenste plateau. Denk aan augurken, uitjes of jam. Tot slot mogen alle overige zuivelproducten – zoals boter, mayonaise en yoghurt – in de koelkastdeur. Voordat je het doorhebt, heb je alles schoongemaakt en ingeruimd. Klaar is Kees! Kun je nu lekker verder met het opbergen en opruimen van je huis. Ga aan de slag met het opruimen van al het speelgoed, de schuur opruimen, schoenen opbergen of misschien wel je kledingkast opruimen. Wat dacht je trouwens van een capsule wardrobe? Alles voor dat fijne opgeruimde gevoel!

Heb je de smaak van het opruimen en schoonmaken te pakken? Registreer je dan op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor een opgeruimd huis!