Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


opgeruimde kledingkast met hang en leggedeelte met opbergmand

Herken je dit? Je doet de deuren van je kledingkast open en je hele garderobe valt eruit. Misschien draag je de helft van je kleding wel niet meer of ben je simpelweg benieuwd hoe je je kledingkast het best kunt indelen nu we weer een nieuw seizoen ingaan? In dit artikel deelt Fashionchick 7 tips voor dé ultieme opgeruimde capsule wardrobe, vind je een 8-stappenplan voor het opruimen van je kledingkast, ontdek je de meest logische indeling voor je kledingkast (voor hem én haar) en geven we je handige tips (plus illustraties) voor het vouwen van je kleding – ook volgens de methode van Marie Kondo.

Seasonal update: Fashionchick’s 7 tips voor een opgeruimde kledingkast

Het is tijd om je zomerkleding op te bergen en de herfst- en wintergarderobes weer van zolder te halen. Om met een frisse garderobe het nieuwe seizoen in te gaan, is het van belang een kritische blik in je kast te werpen. Onderstaande tips van Fashionchick maken het opruimen van je kledingkast een makkie en zorgen ervoor dat je overzicht houdt en een capsulegarderobe die bij je past.

Schone lei 

We hoeven je geen twee keer te vertellen dat het uitzoeken van je kledingkast lastig kan zijn. Gedachten als: ‘maar wat als ik dit item ooit nog eens nodig ga hebben?’ of: ‘wie weet pas ik deze broek volgend jaar weer’, zijn herkenbaar, maar we kunnen je garanderen dat dat ene topje dat al twee jaar op de bovenste plank ligt, niet meer gedragen gaat worden. Met onderstaande tips wordt dat besluit een stuk makkelijker en eindig je met de ultieme herfst- en wintergarderobe. 

Tip 1. Alles uit de kast

De start kan lastig zijn en wellicht kijk je er tegenop. Tip: haal alle items uit de kast en leg deze per categorie op bed. Zo wordt duidelijk wat én hoeveel je van iedere categorie bezit. Nu je kast toch leeg is, kun je er gelijk een sopje doorheen halen. 

Tip 2. Weg ermee

Nu ga je bepalen wat wel en niet mag blijven. De eerste tip is simpel. Ziet iets er afgedragen uit of zitten er gaten in? Gooi het dan op de ‘weg-stapel’. Items die vaal zijn geworden, witte kleding met gele zweetvlekken en onherstelbare pillende truien zijn voorbeelden van items die hun beste tijd wel hebben gehad. 

Tip 3. Twijfelgeval

Iedereen twijfelt over een bepaald kledingstuk. Het kan zijn dat je iets wel leuk vindt, maar niet goed weet hoe deze te combineren of nog niet de gelegenheid hebt gehad om het item te dragen. Geef in dat geval jezelf een periode de kans om het stuk te dragen. Als blijkt dat je het in die tijd niet aantrok of er niet blij van werd wanneer je dit wel deed, moet je er definitief afstand van nemen. Zorg ervoor dat deze ‘twijfel-stapel’ niet té groot wordt. Het is immers de bedoeling dat je je kast opruimt. 

Tip 4. Neem afstand van gelegenheidskleding

Misschien heb je te veel gelegenheidskleding. Dit kan zo zijn wanneer er op de werkvloer een bepaalde dresscode geldt of je koopt juist té vaak kleding waarvan je denkt ‘leuk voor dat ene feestje’. Gelegenheidsaankopen wil je eigenlijk vermijden, omdat je hierdoor minder tijdloze items aanschaft. Koop liever kledingstukken die je zowel naar kantoor als naar een borrel aankunt en die passen bij je levensstijl. Neem afstand van items die niet aan deze criteria voldoen.

Tip 5. Comfort

Dat geldt ook voor kleding waar je je niet comfortabel of mooi in voelt. Als het niet meer mooi zit of je er niet blij van wordt, kun je het beter wegdoen. Kleding moet je namelijk een gelukkig gevoel geven en je moet je er zelfverzekerd en mooi in voelen. Als dat niet het geval is, doe je het weg. 

Tip 6. Overzicht creëren 

Als het goed is, is je garderobe nu goed opgeruimd. Het is nu van belang een systeem aan te brengen in je garderobe zodat je goed kunt zien wat je hebt en weet wat je aan kunt trekken. Als veel stukken opgevouwen of opgerold liggen en verstopt onder elkaar, kun je niet meer goed zien wat je hebt. Hang bijvoorbeeld je favoriete items op en maak duidelijke stapels waarbij je onderscheid maakt tussen tanktops, T-shirts, etcetera. 

7. Winst

Wat doe je met al die kleding die je uit je kast wil verbannen? Je kunt ervoor kiezen het door te geven aan vrienden of te doneren aan een goed doel, zodat ze een tweede leven krijgen. Of verkoop het, zo houd je er ook nog een leuk zakcentje aan over. 

Stappenplan: in acht stappen je kledingkast opruimen

Of het nu gaat om het opruimen van je huis of van je kledingkast, het hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Met een uitgekiend opruimsysteem geef je je hele kledingkast een opgeruimde look en heb je je favoriete kledingstukken in één oogopslag te pakken. Dankzij de tips van Fashionchick en dit praktische stappenplan hieronder heb je in acht stappen een opgeruimde kledingkast!

Stap 1. Haal alle kleding uit je kast
Stap 2. Maak je kledingkast schoon
Stap 3. Selecteer je kleding
Stap 4. Doneer of verkoop kleding die je niet meer wilt
Stap 5. Sorteer en ruim je kleding op per seizoen
Stap 6. Je kledingkast logisch indelen
Stap 7. Je kleding opbergen in de kast
Stap 8. Hang geurzakjes in je kledingkast

Stap 1. Haal alle kleding uit je kast

Zie je er een beetje tegenop? Dan adviseren we je om gewoon te beginnen. Iets doen is beter dan niets doen en je zult zien, dan gaat het vanzelf! Zet een lekkere kop thee en zorg voor een gezellige sfeer door middel van je favoriete muziek of een interessante podcast. Zo is de eerste stap voor het kledingkast opruimen gezet! Neem in ieder geval de tijd. Een regenachtige zaterdag of zondag is het perfecte moment voor het opruimen van je kledingkast! Haal alle kleding uit je kast en leg het netjes gesorteerd op categorie bij elkaar op je bed. Alle jurken, alle broeken, alle shirts enzovoort.

Stap 2. Schoonmaken hoort ook bij het opruimen van je kledingkast

Zo’n lege kast kun je natuurlijk tot in alle hoekjes en gaatjes perfect schoonmaken! Stoffige planken en lades kun je als eerste even stofzuigen met behulp van de borstel van je stofzuiger. Met een stofdoek verwijder je dan vervolgens de rest van het stof. Hierna vul je een emmer met warm water en een paar druppels van je favoriete allesreiniger. Neem alle plakken en lades nog eens af met een vochtige doek. In de hoekjes vind je de meeste viezigheid dus neem die extra goed mee.

Stap 3. Kleding selecteren

Als het goed is, ligt er nu een stapel kleding op je bed en zie je misschien door de bomen even het bos niet meer! Wees gerust, het komt goed met deze vijf tips voor het opruimen en selecteren van kleding uit je kast.

5x tips voor het selecteren van je kleding

  1. De 1-jaar-regel
    Neem afscheid van alles wat je al lang niet meer gedragen hebt en niet meer zal dragen. Hier helpt de 1-jaar-regel: wat je een jaar niet gedragen hebt, gooi of geef je weg. Vind je het moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde kledingstukken. Hier lees je meer over het wegdoen van kleding volgens de KonMarie methode van Marie Kondo.
  2. Versleten kleding
    Neem ook afscheid van kleding wat duidelijk te klein is of materiaal dat al volledig versleten of zelfs kapot is. Deze kledingstukken verdienen geen plek in je opgeruimde kledingkast. Tenzij je natuurlijk goed bent met de naaimachine!
  3. Omgekeerde kleerhangers
    Ken je de truc met de omgekeerde kleerhangers? Deze truc laat zien wat je al lang niet meer hebt gedragen. Hang alle kleding aan hangers en draai de haken allemaal dezelfde kant op. Als je een kledingstuk gedragen hebt, hang je ‘m terug en draai je de haak in de tegenovergestelde richting. Zo kan je in één oogopslag zien wat je de laatste tijd geen enkele keer hebt gedragen. Handig!
  4. Opbergen in dozen
    Toch nog besluiteloos over het wel of niet weggooien van sommige kleding? Sorteer de kleding in een doos en leg ze op zolder of onder je bed. Als je het kledingstuk na een jaar niet hebt gemist, kan je het gerust weg doen.
  5. Stapels kleding maken
    Maak nu vier stapels kleding: een stapel voor de textielbak, een stapel kleding die je weg kunt geven en een stapel van goed bewaarde, mooie kleding die je online of op een rommelmarkt kunt verkopen. De laatste stapel is de kleding die je houdt en die weer terug gaat in je schone kledingkast.

Stap 4. Doneer of verkoop de kleding die je niet meer wilt

Als je je kledingkast aan het opruimen bent, moet je natuurlijk niet alle zorgvuldig gesorteerde kleren in de prullenbak gooien. Je kunt daar echt nog andere mensen blij mee maken! Ook al is de kleding kapot en versleten, textiel dat schoon en droog is, mag in de textielbak. Meer dan de helft van het textiel dat in de textielbak gaat is namelijk nog bruikbaar. Dit gaat naar kringloopwinkels of het wordt verscheept naar het buitenland, waar de kleding opnieuw wordt gedragen. Textiel dat niet meer draagbaar is, wordt gerecycled als isolatiemateriaal, autobekleding, vloerbedekking, poetsdoeken of er worden garens van gemaakt. Goed bewaard gebleven kledingstukken kun je online of op een rommelmarkt verkopen.

Stap 5. Sorteer en ruim je kleren op per seizoen

Het is natuurlijk helemaal niet nodig dat je stapel met warme wintertruien hoogzomer vooraan in je kledingkast ligt. Onze tip: sorteer je kleding op seizoen. Het bespaart namelijk enorm veel ruimte om kleren van een ander seizoen niet in je kledingkast te bewaren. Seizoensgebonden kleding moet zichtbaar en gemakkelijk te pakken zijn. Het is natuurlijk fantastisch als je in huis nog een extra kast over hebt waar jij je winterkleding en zomerkleding afwisselend in kunt opbergen. Heb je die niet? Koop dan een aantal afsluitbare kunststof opbergboxen waar je tijdens de zomer je winterkleding in kunt opbergen en in de winter je zomerkleding.

Stap 6. Je kledingkast indelen na het opruimen

Je kledingkast is nu leeg en blinkend schoon en als het goed is zie je inmiddels door de bomen het bos weer. Er ligt namelijk een overzichtelijke stapel kleding op je bed.  Dit is het goede moment om te kijken of je efficiënt gebruik kunt maken van de ruimte in je kledingkast. Maar wat is nu de meest logische indeling voor je kledingkast?

  • Kleding die makkelijk kreukt, zoals blouses, jurken en blazers kun je het beste ophangen. Terwijl alles wat gebreid is, pyama’s en bijvoorbeeld sportkleding gevouwen kan worden.
  • Zorg dat je kledingkast gescheiden compartimenten heeft. Zo kun je namelijk je kleding sorteren op type en stijl. Die compartimenten kan je ook creëren met manden en bakken. Elke kledingsoort krijgt op deze manier zijn eigen plek. Zo kun je jasjes bij jasjes hangen en vervolgens nog eventueel op kleur sorteren.
  • Dozen bieden ideale opbergruimte. Ze zijn verkrijgbaar in linnen, karton, acryl en polipropyleen. Laden of dozen zijn ideaal voor sokken, ondergoed, petten en andere accessoires.
  • Metalen of rotan manden zijn handig en stijlvol. Van truien en pyjama’s tot beddengoed, je kunt hier alles in opbergen. Rotan geeft je garderobe een discrete vintage look. Metaal geeft je garderobe een eenvoudige en moderne uitstraling.
  • Accessoires zoals tassen en riemen passen op kleerhangers en kun je naast blouses, jurken en rokken opgehangen. Dit bespaart ruimte in je garderobe. Daarnaast kun je nog denken aan een opbergpoef – stijlvol en praktisch.
  • Maak van een extra vak in je garderobe een showcase voor je kostbaarste bezit – je schoenen! Staan je schoenen in de hal? In ons artikel over schoenen opbergen vind je praktische opbergtips en een DIY voor het zelf maken van een schoenenkast.

Je kledingkast opruimen wordt een stuk leuker met deze items…

Stap 7. Je kleding opbergen in de kast

Je kunt je kleding nu opbergen in de kast. Alle kleding die snel kreukt hang je op een hanger. Andere kleding vouw je netjes op. Tip: óók je sokken en je ondergoed, zo houd je het langer netjes. Ruim alles per categorie op. Truien bij truien, shirtjes bij shirtje enzovoorts.

Stap 8. Geurzakjes voor je kledingkast

Een schone en opgeruimde kledingkast betekent ook een opgeruimd hoofd. Als kers op de taart kun je nu nog geurige zeepjes verpakt in kartonnen doosjes her en der neerleggen in je kast. De zeepjes zorgen voor een fijne en frisse geur in je kledingkast. Of hang geurzakjes op met daarin gedroogde lavendel.

Neem jezelf voor om je kleding na het wassen en drogen direct te strijken. Het strijkt ten eerste veel makkelijker en ten tweede scheelt het in de ochtend ook nog eens een heleboel ergernis en irritatie.

Hoe vaak moet ik mijn kledingkast opruimen?

Je kledingkast is nu spik en span in orde en dat wil je natuurlijk graag heel lang zo houden! De halfjaarlijkse wisseling van het seizoen is het perfecte moment om je kledingkast grondig schoon te maken. Als je winterkleding plaats maakt voor je zomerse kleding kun je dit combineren met een opruimbeurt. Dit geeft je een overzicht van wat je in je bezit hebt en welke kleding je eventueel moet kopen.

Kleding vouwen: zó vouw je een t-shirt, broek, overhemd of sweater op

Voor een goed georganiseerde garderobe moet je kleding natuurlijk ook mooi gevouwen zijn. Hoe je dit doet? We hebben hieronder stappenplannen voor het vouwen van t-shirts, broeken, overhemden en sweaters. Ook leggen we je aan de hand van een eenvoudig stappenplan uit hoe je een t-shirt volgens de KonMarie methode vouwt.

Een kledingkast opruimen volgens de methode van Marie Kondo

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo ontwikkelde een speciale methode waarmee opruimen geen vervelend klusje is. Met de wereldberoemde KonMarie methode is opruimen juist een ritueel waarvan je je beter gaat voelen. Zo ontwikkelde Marie Kondo ook een methode om je kleding te vouwen. Het idee is dat je de kleding zo strak en klein mogelijk oprolt en recht op in een lade of kast legt. Zo creëer je overzicht, benut je de ruimte optimaal en kreukt je kleding minder snel.

In zeven stappen je t-shirt volgens de KonMari methode vouwen:

Stap 1. Vouw een kant van het t-shirt naar het midden.
Stap 2. Vouw de helft van de mouw om.
Stap 3. Vouw de andere kant van het shirt naar het midden.
Stap 4. Laat een beetje ruimte over aan de bovenkant en vouw vervolgens de mouw om.
Stap 5. Vouw de bovenste helft naar beneden.
Stap 6. Vouw nog een keer dubbel zodat je een rechthoek creëert.
Stap 7. Zet rechtop.

in 7 stappen een t-shirt vouwen volgens de methode van marie kondo

T-shirt in 4 stappen vouwen

Hieronder vind je een handig stappenplan voor het vouwen van al je t-shirts.

Stap 1. Vouw het shirt in de lengte dubbel.
Stap 2. Vouw de mouwen naar binnen.
Stap 3. Vouw het t-shirt in de breedte dubbel met de mouwen naar binnen gevouwen.
Stap 4. Vouw nogmaals in de breedte dubbel.

stappenplan t-shirt vouwen

Een broek vouwen in 4 stappen:

Stap 1. Vouw de broek in de lengte dubbel en leg de ene pijp op de andere.
Stap 2. Vouw de onderkant van de pijpen op tot de achterzakken van de broek.
Stap 3. Vouw vervolgens dubbel tot aan de achterzak.
Stap 4. Vouw de onderkant nog een keer omhoog.

stappenplan broek vouwen

Een sweater of hoodie vouwen:

Stap 1. Leg de sweater plat neer en vouw de mouwen naar het midden.
Stap 2. Vouw de sweater in de breedte dubbel van onder naar boven.
Stap 3. Vouw vervolgens in de lengte dubbel zodat een vierkant ontstaat.
Stap 4. Vouw de capuchon open en leg deze over de hoodie.

stappenplan in vier stappen een sweater of hoodie vouwen

Dé perfecte kledingkast voor hem

‘Zijn’ kledingkast ziet er natuurlijk iets anders uit dan die van jou. Ook hierbij is het handig om met verschillende compartimenten te werken. Met deze tips creëer je de perfect opgeruimde kledingkast voor mannen.

  1. Roedes voor overhemden en jassen. Deze kledingstukken moeten voldoende ruimte hebben zodat ze niet kreukelen. Zorg dus voor lange roedes.
  2. Sorteer op kleur! Schik overhemden en pakken van licht naar donker en creëer op deze manier een praktisch overzicht.
  3. Vak voor schoenen: schoenen maken de man. Hou een vak vrij voor de nette schoenen zodat ze schoon blijven.
  4. Vak voor broeken – Een vak of een deel van de kast mag alleen voor broeken worden gebruikt. Broekhangers zijn hier perfect voor.
  5. Laden of dozen: ze zijn vooral nuttig voor kleinere kledingstukken zoals sokken of ondergoed.
  6. Stropdassenrekken: creëer overzicht door stropdashouders aan de kastdeuren of de zijwanden van een kast te bevestigen.

Eerder schreven we ook al andere artikelen met tips over opruimen & opbergen voor elk ruimte in huis.

Modulaire kledingkast voor een altijd-opgeruimde slaapkamer

Krijg je zelfs na deze opruimsessie je kleding maar lastig in je kledingkast? Met een modulaire kledingkast stel je je eigen perfecte kledingkast samen. Zo shop je in onze collectie verschillende modellen: van tweedeurs-, driedeurs- tot vijfdeurs kledingkasten, verschillende hoekmodules en de keuze tussen draaideur of schuif.

Ontdek bijvoorbeeld de modulaire serie Charlotte welke verkrijgbaar is in drie verschillende kleuren. Voor deze kledingkast kun je kiezen voor een van de volgende indelingen: basis, klassiek of premium. Zo heb je bij het basis model 3 kledingroedes en 3 planken, terwijl het premium model 2 kledingroedes, 7 planken en 3 lades heeft. Daarnaast kun je de basis nog verder aanvullen met een hoekmodule of bijvoorbeeld een tweedeurs kledingkast. Hoe komt jouw droomkledingkast eruit te zien?

Stel je kledingkast helemaal zelf samen met onze modulaire series…