Huis opruimen: checklists voor elke ruimte
Het huis opruimen is voor de meeste mensen niet de meest geliefde huishoudelijke taak. Kan je jezelf maar niet motiveren om op te ruimen? Of weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven tips over hoe je het huis opruimen leuker maakt én hoe je je huis structureel opgeruimd houdt!
Het huis opruimen is voor de meeste mensen niet de meest geliefde huishoudelijke taak. Kan je jezelf maar niet motiveren om op te ruimen? Of weet je niet waar je moet beginnen? Wij geven tips over hoe je het huis opruimen leuker maakt én hoe je je huis structureel opgeruimd houdt!
Huis opruimen: de 5 basisprincipes
Geloof het of niet, je huis opruimen is leuker en makkelijk dan je denkt! Weet je niet waar te beginnen? Met onze opruimtips wordt het opruimen van de badkamer, keuken, woonkamer, zolder, en werkplek een fluitje van een cent. Ontdek onze tips voor het opruimen van je huis.
-
Klein rommel verwijderen
Zeg vaarwel tegen kleine voorwerpen die je niet meer nodig hebt en die alleen maar liggen te verstoffen in een hoek. -
Wees consequent
Wees consequent bij het opruimen! Eerst sorteren, daarna opbergen en de dozen etiketteren zodat je het makkelijk terug kunt vinden. -
Alles heeft een vaste plaats
Belangrijkste regel: alles heeft zijn vaste plaats! Dit zorgt ervoor dat spullen niet meer gaan zwerven. Zet alles gelijk terug op de juiste plek om chaos te voorkomen. -
Uitstel is afstel
Stel wat je vandaag kunt doen niet uit tot morgen! Vervelende klusjes kan je maar beter gelijk doen anders blijf je ertegenaan hikken. Wanneer je het gedaan hebt, geeft dat een voldaan gevoel. -
Schoonmaken
Niet alleen wanorde veroorzaakt chaos in huis, maar ook vuil. Regelmatig schoonmaken is daarom belangrijk om de orde te bewaren en je thuis te voelen. Vergeet ook niet om je vitrages, hoofdkussens en matras regelmatig te reinigen. Hierin verzamelt zich veel vuil.
Huis opruimen en schoonmaken – de ultieme opruim-checklist
Om het opruimen van je huis succesvol te laten verlopen, raden we aan om het stap voor stap, ruimte voor ruimte, aan te pakken. Wanneer je alles tegelijk gaat doen, verlies je het overzicht. Stel jezelf een realistisch doel aan het begin van de dag en neem je tijd.
Maak een opruimplanning voor het opruimen van je huis
Spreek met jezelf af (en schrijf het in je agenda) dat je bijvoorbeeld elke week één ruimte gaat opruimen. Zo hou je het overzichtelijk en behapbaar.
Gooi eerst spullen weg bij het huis opruimen
Haal alle kasten leeg die in de ruimte staan en maak een kritische selectie: wat moet blijven en wat kan weg? Gooi of geef alles weg wat je al jaren niet gebruikt en wat versleten is.
Zo goed als nieuw
Denk aan het milieu door spullen die nog goed zijn, maar wel vervuild of kapot, te wassen of repareren. Maak bijvoorbeeld een middagje vrij om al je sneakers te wassen en je schoenen schoon te maken.
Breng spullen naar de kringloop
Spullen die jij niet meer gebruikt, maar die voor anderen misschien nog wel bruikbaar zijn, kan je het best naar de kringloop brengen. Dit is ook nog eens beter voor het milieu.
Schoonmaken
Wanneer je alle kasten en andere spullen uitgezocht hebt, kan je net zo goed gelijk even een sopje door de ruimte halen. Maak alle kasten schoon vanbinnen en vanbuiten, stofzuig de vloeren (ook onder de meubels) en zeem de ramen. Is het weer tijd voor de grote lenteschoonmaak? Neem dan eens een kijkje in ons artikel over de voorjaarsschoonmaak en ontdek 7 tips om binnen no-time klaar te zijn.
Indelen na het opruimen en schoonmaken van je huis
Nu alles is gesorteerd en schoongemaakt, kan je de kasten en de rest van de ruimte weer gaan indelen. Zorg voor overzicht en structuur en geef alle spullen een eigen plek zodat je het straks weer makkelijk terug kunt vinden.
Categorieën
Net als Marie Kondo zijn wij voorstander van het categoriseren van spullen. Berg spullen daarom op categorie op. Kleding bij kleding, boeken bij boeken, beddengoed bij beddengoed etc.
Gebruik opbergbakken en -manden
Om te voorkomen dat je huis in korte tijd weer een chaos wordt, is het belangrijk om opbergmanden te gebruiken voor het opbergen van je items. Deze kan je ook in kasten en lades zetten.
Opbergen wordt wel heel leuk met deze items….
Laat je inspireren door Marie Kondo
Marie Kondo heeft ons geleerd op te ruimen. Zij gebruikt verschillende opberg- en vouwmethodes waarmee je je huis structureel een opgeruimde look geeft. Laat je dus vooral door haar inspireren!
Eerst eruit, dan erin
Wil je jezelf trakteren op iets nieuws? Maak er eerst plaats voor! Spreek met jezelf af dat er pas iets in het huis mag komen, wanneer er iets uit gegaan is.
Spaar opruimtijd door regelmatig je huis op te ruimen
Om jezelf in de toekomst tijd te besparen, kan je spullen het beste direct opruimen: zet vuile kopjes gelijk in de afwasmachine, gooi vuile kleren in de wasmand en zet schoenen in de schoenenkast.
Extra tip: 10 minuten schoonmaken per dag bespaart je de vervelende grote schoonmaak in het weekend!
Uitgelicht: meubels met opbergruimte
Heel handig: meubels met een opbergfunctie. Denk aan poefjes, bedden en salontafels met extra opbergruimte om spulletjes kwijt te kunnen.
Onze favorieten op een rijtje:
Huis opruimen per ruimte: van de zolder tot keuken
Ga je het liefst per ruimte aan de slag? Dat kan erg handig zijn. Hier vind je een klein stappenplan waarmee je elke ruimte kunt aanpakken.
Zolder opruimen
- Start met het zichtbaar maken van alles dat je hebt staan op zolder. Haal dozen leeg, verzamel spullen en leg alles dat bij een categorie hoort bij elkaar.
- Kijk kritisch naar alles dat je tegenkomt. Heb je het echt nog nodig? Ga je het nog gebruiken?
- Zorg voor voldoende kratten, kisten en dozen om al je zolderspullen die bewaard worden netjes in op te kunnen bergen.
- Verwijder stof en vuil zoveel mogelijk.
- Zet op de dozen, kisten en manden wat erin zit. Zo kun je alles in het vervolg eenvoudig vinden.
Woonkamer opruimen
- Begin met het verzamelen van je spullen per categorie. Boeken bij boeken, kaarsen bij elkaar, kussens, speelgoed, decoratieve objecten en praktische items.
- Maak keuzes en doe weg wat je al een lange tijd niet gebruikt hebt. Boeken die je dubbel hebt, kussens die je niet mooi meer vindt. Ga elk item langs en weeg af of je het moet houden.
- Verplaats spullen die niet in de woonkamer horen naar een andere ruimte.
- Berg de spullen die blijven netjes op in lades, kasten, manden en dozen.
- Doe de spullen weg die weg mogen. Verdeel ze in categorieën: weggooien, weggeven, naar de kringloop of verkopen. Wees kritisch en houd in deze ruimte alleen over wat je écht de moeite waard vindt.
- Maak schoon, ook onder en in kasten, dozen en kisten, hoekjes en gaatjes.
Keuken opruimen
- Organiseer je keuken door de spullen netjes te categoriseren. Servies bij servies, glaswerk bij elkaar. Ga de kasten door om te zien wat hier ook alweer allemaal staat.
- Mest de voorraadkast uit en haal kruimels uit lades. Gooi weg wat over de houdbaarheidsdatum is.
- Haal de koelkast leeg en maak deze schoon. Gooi alles weg dat niet goed meer is.
- Zet spullen die je weg wilt doen bij elkaar en geef alles dat mag blijven een plekje in een kast, kist of mand.
- Maak in de keuken eens heel goed schoon door ook in en onder lades en kasten aan de slag te gaan. Door alles uit de lades en kasten te halen zie je goed wat hier ook alweer allemaal staat.
Slaapkamer opruimen
- Haal alles uit de slaapkamer weg dat hier niet hoort. Creëer overzicht en sorteer de spullen op categorie.
- Haal alles weg dat niet in de slaapkamer hoort en verplaats ze letterlijk naar een andere ruimte. Doe weg wat je al heel lang niet gebruikt hebt.
- Pak ook de kledingkast aan. Sorteer wat je nog draagt en doe we wat je niet meer past of niet mooi meer vindt.
- Was het bed grondig en maak het extra stijlvol op.
- Zorg voor veel kleine opbergers voor kleding, accessoires etc. Een opgeruimde look is in de slaapkamer van groot belang. In een opgeruimde ruimte ontstaat meer rust.
Hal opruimen
- Maak de hal leeg en sorteer de spullen die je hier vindt. Sjaals bij sjaals, schoenen bij schoenen, jassen bij jassen, sleutels bij sleutels etc.
- Bedenk wat moet blijven en wat weg kan. Winterjassen kunnen in de zomer worden opgeborgen en die oude schoenen met gaten erin kunnen eigenlijk wel weg.
- Geef alleen essentiële spullen die in de hal horen een plek in deze kleine ruimte. Bewaar alles in mooie opbergers voor een nette eerste indruk.
Badkamer opruimen
- In de badkamer verzamel je vaak allerlei flesjes en zeepjes. Mest de badkamerkast eens flink uit en kijk of alles dat hier staat nog goed is. Kijk ook of er geen flessen en middelen staan die je nooit meer gaat gebruiken.
- Bewaar wat je wilt bewaren netjes en overzichtelijk. Zo weet je ook direct wat je nog op voorraad hebt.
- Maak de kastjes aan de binnenzijde schoon.
- Zorg in de badkamer voor genoeg mooie mandjes en dichte doosjes zodat je je spullen geordend kunt wegwerken. Van haaraccessoires tot make-up, sieraden of scheerspullen.
Kantoor opruimen
- In het kantoor kun je het beste werken wanneer het opgeruimd is. Stap 1 is hier dus, het verwijderen van alle niet-noodzakelijke items.
- Verzamel boeken bij elkaar, kijk of alle pennen nog werken, leg papierwerk en administratie bij elkaar. Dit laatste zal je apart moeten uitzoeken en ordenen in mappen en ordners.
- Zet veel bakjes en dichte kasten neer voor je spullen en zet alleen dingen in het zicht die voor jou inspirerend werken.
Tip! Zorg ervoor dat ook de kabels netjes weggewerkt zijn. Dit oogt ook een stuk rustiger.
Ontdek deze handige opbergers voor je home-office: