Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


Opruimen & opbergen

Opruimen is waarschijnlijk niet je favoriete bezigheid, maar het zorgt wel voor de nodige rust in je interieur én hoofd. Daarnaast kan opbergen ook zeker leuk zijn! Denk aan het stylen van die populaire rieten manden en het vullen van je wandrek. In onze artikelen delen we tips voor het opruimen van de verschillende ruimtes in huis.

Opruimen & opbergen: dit zijn onze 8 tips

Een paar algemene tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken, opruimen en opbergen van je spullen. We gaan op elk van deze tips in.

  1. Meteen aan de slag;
  2. Stap voor stap;
  3. Ga systematisch te werk;
  4. Zorg voor geschikte opbergmogelijkheden;
  5. Samen opruimen en opbergen;
  6. Pas je lifestyle aan;
  7. De KonMari methode;
  8. Opruimen & opbergen per ruimte in huis.

1. Ga meteen aan de slag met opruimen

Krijg je zin om op te ruimen? Ga direct aan de slag en stel het niet uit. Het kan bovendien handig zijn om altijd je spullen direct op te ruimen na gebruik. Zet je boek na gebruik terug in de kast, leg je kleding netjes in de kast terug of gooi het in de wasmand. Zo bespaar je je een heleboel werk.

2. Stap voor stap opruimen

Ga stap voor stap te werk. Begin bij één ruimte en pas wanneer deze klaar is, ga je verder met de volgende. Zo voorkom je dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Je kunt ook elke categorie apart aanpakken. Je boeken, je kleding, je servies enzovoort. Deze opruimtip past ook bij de KonMari opruimmethode. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.

3. Systematisch opruimen & opbergen

Misschien kan je niet meteen beslissen of iets wel of niet weg mag. Het is het beste om verschillende stapels te maken volgens het systeem “Kan weg” en “Twijfel”. Wanneer je alles hebt gesorteerd, kijk je nog eens goed naar de twijfelgevallen en vraag je jezelf af: heb ik het echt nodig?, heb ik het het afgelopen jaar gebruikt?, ga ik het missen? Als de antwoorden ‘nee’ zijn, kan het weg!

Tip! Zorg ervoor dat de spullen die je wilt houden een vaste plek krijgen. In een kast, kist, mand of doos.

4. Geschikte opbergmogelijkheden

Hoeveel je ook kunt opruimen en sorteren – als je niet de juiste opbergmogelijkheden hebt, zal het moeilijk zijn om het op de lange termijn netjes te houden. Koop daarom geschikte ladekasten, manden, planken, bakken en dergelijke. Met mooie, kwalitatieve opbergplaatsen zal je zien dat het een stuk leuker en makkelijker wordt om het netjes te houden. Win-win dus!

5. Samen is het leuker

Waarom nodig je niet een paar vrienden uit om een ‘Take or Toss’-feestje te organiseren? Je vrienden maken dan de beslissing: “Houden” of “Weg”. Wie weet, misschien krijgen je spullen wel een tweede leven bij je vrienden thuis.

Overigens kan het ook helpen om een buurvrouw of vriendin te vragen je te helpen met opruimen. Het is namelijk veel lastiger als je emoties meespelen. Hierdoor is het weggooien van spullen moeilijker. Een buurvrouw of vriendin heeft geen emotionele binding met de items, waardoor het wegdoen veel makkelijker gaat.

Daarnaast kun je iedereen in huis zijn eigen kamer laten opruimen. Hierdoor verdeel je de verantwoordelijkheid.

6. Pas je lifestyle aan

Ga aan de slag met consuminderen! Hoe minder spullen je hebt, des te eenvoudiger wordt het om ze op te ruimen.

7. Opruimen volgens de KonMari-methode

De methode van Mari Kondo is niet voor niks populair over de hele wereld. Het is een hele praktische methode waarmee je alles in je huis netjes opruimt én bovendien je huis opgeruimd kunt houden. Haar methode draait om opruimen per categorie en dus niet per kamer. Je brengt alles uit die categorie samen, dus bijvoorbeeld al je kleding, al je schoenen, al je boeken, al het speelgoed. Bij elk ding, item, kledingstuk vraag je jezelf af of je dit echt nodig hebt, of het je echt blij maakt. De spullen die je wilt houden leg je bij elkaar en de spullen die je niet wilt houden ook. Alles dat je houdt krijgt een vast en veilig plekje. Gecategoriseerd. Alles dat je niet wilt houden kun je weggeven, naar de kringloopwinkel brengen of verkopen. Op deze manier ga je te werk voor elke categorie. Meer lezen over de methode van opruimgoeroe Mari Kondo? Lees ons artikel over dit onderwerp.

8. Opruimen per ruimte

Ga je liever opruimen per ruimte? Dat kan ook. Hier volgen enkele opruimtips per ruimte.

  • Ruim de keuken op – Gooi voedingsmiddelen weg die je niet meer kunt consumeren, geef producten die nog goed zijn weg als je ze niet gebruikt, kijk of je servies nog goed is. Maak de koelkast schoon. En vergeet vooral niet de voorraadkast te checken!
  • Ruim de slaapkamer op – Een nette slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust! Zorg ervoor dat in je slaapkamer je spullen per categorie een eigen plekje hebben. Kleding bij kleding, beddengoed bij het beddengoed etc. Ook een opgemaakt bed geeft meer rust.
  • Ruim de hal op – De hal geeft je gasten een eerste indruk van je interieur. Geen overbodige luxe om deze ruimte netjes op te ruimen dus. Zorg dat schoenen, jassen, sjaals en mutsen een eigen plekje hebben. Zo zorg je voor een warm welkom!
  • Ruim de zolder op – De zolder is misschien wel de lastigste ruimte om op te ruimen. Hier verzamel je immers de spullen die je minder vaak gebruikt. Zorg ervoor dat je hier heel kritisch kijkt welke spullen je ooit nog nodig zou kunnen hebben en wat eigenlijk wel weg kan.
  • Ruim de badkamer op – Gooi lege shampooflessen weg, categoriseer rondslingerende sieraden en berg je make-up op. Verzamel de was in de wasmand en zorg voor vaste plekken voor al je spulletjes.
  • Ruim het kantoor op – In een opgeruimd kantoor kun je veel beter werken en je concentreren. Pak de administratie aan. Gooi weg wat van jaren geleden is. Bewaar het papierwerk van de afgelopen twee jaar. Orden alles in mappen en zorg voor voldoende kastruimte. Voor een opgeruimde desk kun je het beste ook alle kabels mooi wegwerken.
  • Ruim de tuin op – niet alleen je interieur, maar ook je exterieur moet zo nu en dan opgeruimd worden. Denk aan het opbergen van de tuinkussens voor de winter, maar ook het efficiënt indelen van de schuur.

Ben je benieuwd naar een checklist per ruimte in huis? In ons artikel delen we handige lijstjes die je eenvoudig kunt afvinken.

Hopelijk hebben we je kunnen inspireren met onze tips voor het opruimen van je huis. Veel succes!