DIY stof verven op natuurlijk wijze
Wil je zelf jouw kleding of andere stoffen gaan verven? Ren dan niet meteen naar de winkel voor een textielverf, maar kijk eens wat je in de groentenla of fruitschaal hebt liggen. Huh? Jazeker, we gaan stof verven op basis van natuurlijke ingrediënten. Dat is veel meer van deze tijd. We moeten zuinig zijn op onze planeet, dus maken we verf op basis van onder andere bietjes, bessen, wortel, avocado, sla en spinazie. Supergezond voor de stof en het milieu.
Wil je zelf jouw kleding of andere stoffen gaan verven? Ren dan niet meteen naar de winkel voor een textielverf, maar kijk eens wat je in de groentenla of fruitschaal hebt liggen. Huh? Jazeker, we gaan stof verven op basis van natuurlijke ingrediënten. Dat is veel meer van deze tijd. We moeten zuinig zijn op onze planeet, dus maken we verf op basis van onder andere bietjes, bessen, wortel, avocado, sla en spinazie. Supergezond voor de stof en het milieu.
Stof verven: de voorbereiding
Wanneer je besluit zelf je kleding of andere soorten textiel te verven, dan wil je wel dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft. Ga daarom synthetische stoffen uit de weg, die verkleuren veel te snel. Honderd procent katoen, linnen of wol zijn de beste optie. En gewassen stoffen pakken de verf beter, dus zorg dat, voordat je begint, alles frisgewassen is.
Tip: Leg voor een extra goed resultaat de stof eerst een uur in water met zout (1 deel op 16 delen water) of azijn (1 deel op 4 delen). Zo blijft de kleur veel langer in de stof. Knijp het textiel uit na het intrekken en ga aan de slag met jouw favoriete kleuren.
Stof verven: kies je kleur
Wanneer je voor het eerst begint met textiel verven, hou het dan simpel en kijk hoe de kleur die je kiest, uitvalt op het eerste kledingstuk. Heb je het verven eenmaal in de vingers, dan kun je erop los experimenteren met verschillende kleuren, of misschien zelfs meubelstof gaan verven (om daar vervolgens zelf je stoelen mee te bekleden; een top DIY).
Kies je kleur uit de volgende vruchten en groenten (geinig he?):
- Een rode verf maak je met een combinatie van bieten en rode bessen.
- Maak een stof roze met kersen, bieten, aardbeien en de schil van avocado.
- Beige- en bruintinten creëer je met walnotenschil, thee of koffie.
- Spinazie en sla maken de stof uiteraard groen.
- Ga voor oranje met wortel en de schil van ui.
- Met kurkuma of paprika maak je een gele textielverf.
Het recept voor de verf
Het handigst is om met een foodprocessor sap te maken van het fruit en/of de groenten. Met de sappen maak je namelijk de verf. Heb je die niet? Dan kun je de ingrediënten los in water koken.
- Onttrek het sap van het ingrediënt waar jij mee wilt verven en meng dit met een dubbele hoeveelheid water. Bedenk hoe intens je de kleur wilt laten zijn. Hoe groter de concentratie sap van spinazie en sla bijvoorbeeld, hoe intenser het groen.
- Laat dit een uur sudderen op laag vuur. Je kunt de ingrediënten ook los in het water laten liggen tot de kleurstof goed is opgenomen.
- Laat de verfsoep afkoelen en zeef deze eerst mocht je de losse ingrediënten hebben laten weken.
- Wanneer je het gewenste stuk stof hebt laten weken in zout of azijn, kun je deze afspoelen met water, uitwringen en dan in het verfmengsel onderdompelen.
- Voor het beste resultaat laat je deze een nachtje staan.
- Spoel de stof goed af nadat je deze hebt laten intrekken in het verfmengsel.
Je zult hier vast een beetje mee moeten oefenen en moeten bekijken hoe de kleuren uitvallen. Test anders eerst met een losse, oude lap, of een minder belangrijk kledingstuk.
Tip bij het onderhoud
Ben je tevreden met het resultaat van deze zelfgemaakte textielverf? Was de geverfde kleding dan vervolgens voortaan op dertig graden, dat is beter voor het vasthouden van de kleur.
Stof verven met thee
Hou jij van lichte kleding, maar niet van dat felle wit? Dan is dit de ideale oplossing voor jou! Week die veel te witte blouse die je mooi vindt qua model, maar niet vaak draagt vanwege de kleur, in zwarte thee.
- Leg de zakjes thee in het water
Giet vier liter gekookt water in een emmer en leg hier drie zakjes zwarte thee in te trekken.
- Roeren
Roer tot de kleur van de thee goed verdeeld is en alles volledig is opgenomen.
- Laat de stof weken
Laat de stof hier een tijdje in weken en droog deze het liefst zo snel mogelijk, bijvoorbeeld meteen in een warme droger of met behulp van een strijkijzer.
Door de stof te strijken zou de kleur ook mooier worden. Als het goed is, heb je het wit van de stof nu omgetoverd in een stijlvol off-white.
Stof verven met avocado
Is dit niet een tropische verrassing? Met de schil en pit van avocado kun je textiel een hele mooie tint roze verven. Door ze te koken komt deze kleur vrij.
- Zet voor één kledingstuk een pan water op (voldoende om het kledingstuk in onder te kunnen dompelen) met pitten en schil van minstens twee avocado’s (hoe meer van deze ingrediënten, hoe intenser de kleur, ontdoe ze wel heel goed van het vruchtvlees).
- Laat dit dertig minuten koken.
- Als dit is afgekoeld, kan jouw textiel erbij. Laat goed, helemaal ondergedompeld, intrekken en check wanneer jij tevreden bent over de tint roze.
- Spoel de stof uit en laat het goed uitgespreid opdrogen (zo voorkom je strepen).
Tie Dye: stof verven op z’n nineties
Tie Dye is al een tijdje helemaal terug van weggeweest. Oude shirts, sweaters en joggingbroeken worden weer massaal in de knoop gelegd en ondergedompeld in een badje van kleur of bleekmiddel. Maar de typisch psychedelische figuren die zo ontstaan, kun je dus vanaf nu met jouw eigen verf tevoorschijn toveren.
Ga voor biet, kurkuma en blauwe bes voor een felle jaren negentig look. Of combineer de kleuren van thee en avocado voor een meer subtiele tie dye -combinatie.
Klaar met textiel verven?
Was dan de stof met een zelfgemaakt wasmiddel. Ook dat is veel beter voor het milieu en een stuk voordeliger voor jou. Plus, de natuurlijke kleur blijft langer mooi bij een wasmiddel zonder chemische toevoegingen.
Ben je enthousiast geworden over stof verven? Er zijn nog veel meer leuke ideeën om te knutselen of te bouwen. Met onze DIY-tips zet je zelf een kapstok in elkaar, bouw je een eigen bed (inclusief nachtkastje) en timmer je een bureau tevoorschijn. Of we leren je ouderwets te schilderen, breien en punniken. Daar kom je heerlijk van tot rust.