vader en zoon schrijven gedicht voor sinterklaas

Sinterklaasgedicht? Sinterklaasstress bedoel je! Sinterklaas kan dan nog zo’n leuk familiefeest zijn, het levert ook een hoop stress op. Lootjes trekken, surprises maken, cadeautjes kopen én gedichten schrijven. Vooral van dit laatste liggen we vaak nachten wakker. Want dichten is geen dagelijkse bezigheid, tenzij je een professionele dichter bent. Kom je meestal niet verder dan ‘Sinterklaas zat te denken wat hij jou zou schenken…’? Lees dan onderstaand stappenplan en maak dit jaar indruk met een uniek, origineel en grappig Sinterklaasgedicht!

Zelf een Sinterklaas gedicht maken

Lang niet iedereen schut een sinterklaasgedicht zo uit z’n mouw. Originele gedichten maken is elk jaar weer een nachtmerrie. De meesten zitten uren naar een leeg blaadje te staren voordat de eerste zin op papier staat. En dat er een duidelijke deadline is voor het schrijven van een Sinterklaasgedicht, namelijk Sinterklaasavond, helpt ook niet mee.

Het schrijven van het gedicht stellen we vaak zo lang mogelijk uit waardoor de creativiteit onder druk wordt gezet. En creativiteit laat zich niet dwingen. De belangrijkste tip is daarom: begin op tijd met het schrijven van het gedicht. Zo geef je je creativiteit de ruimte om de mooiste zinnen te formuleren.

Tip! Koop eerst het cadeau voordat je aan het gedicht begint. Als je een gedicht hebt geschreven over een specifiek cadeau en het cadeau blijkt uitverkocht, dan kan je weer helemaal opnieuw beginnen.

Sinterklaasgedichten maken: een overzichtelijk 7-stappenplan

Bij Westwing vind je niet alleen de leukste sinterklaascadeaus, we helpen je ook met het schrijven van een origineel gedicht. Of je nu een gedicht voor je klasgenoot, collega, man of vage kennis moet schrijven – volg onderstaand stappenplan en imponeer op pakjesavond met lekker lopende, unieke sinterklaas gedichten.

1. Kenmerken opschrijven

Schrijf alle kenmerken van de persoon waarvoor je een sinterklaasgedicht moet schrijven op een vel papier. Wat zijn z’n hobby’s, specifieke karaktertrekken, wat doet hij voor werk, wat is z’n lievelingseten en welke (grappige) gebeurtenis heb je met hem beleefd etc. Ken je de persoon niet zo goed? Gebruik het verlanglijstje dan als uitgangspunt.

2. Synoniemen & associaties

Schrijf nu synoniemen op van de kenmerken die je bij stap 1 geformuleerd hebt. Schrijf ook makkelijke rijmwoorden op die geassocieerd kunnen worden met die kenmerken. Bijvoorbeeld: speelt de persoon hockey? Schrijf dan woorden op als: stok, rok, bier, plezier, bal, elftal etc. Deze woorden kan je straks in je gedicht verwerken.

3. Sinterklaascadeau

Schrijf ook synoniemen en associaties op voor het cadeau dat je voor hem of haar gekocht hebt. Bijvoorbeeld: heb je sokken gekocht? Daar passen woorden bij als: (winter)kou, voeten, met je sokken in bed, zweetgeur, held op sokken etc.

4. Opbouw bepalen van het Sinterklaasgedicht

Bepaal nu de opbouw van je gedicht. Waar begin je mee en hoe maak je de overgang naar het cadeau? Je hoeft niet alle kenmerken uit stap 1 te verwerken, gebruik de kenmerken waarvoor je veel makkelijke rijmwoorden hebt kunnen bedenken.

5. Korte gedichtjes schrijven

Schrijf nu per kenmerk 2 of 4 zinnen zodat je straks allemaal korte gedichtjes hebt. Zorg ervoor dat het laatste woord van de eerste zin rijmt op het laatste woord van de tweede zin ( het AABB-rijmschema). Eindig dus met een woord dat makkelijk te rijmen is. Je kunt ook voor een ABAB-schema gaan, hierbij rijmt de derde zin op de eerste zin en de vierde zin op de tweede.

6. Samenvoegen

Voeg alle korte gedichtjes samen tot een geheel. Voorkom dat het van de hak op de tak gaat, dus voeg eventueel nog een paar regels toe zodat het gedicht samensmelt tot een mooi geheel.

7. Opmaak van het Sinterklaasgedicht

Voor de leesbaarheid is de opmaak ook heel belangrijk. Creëer witregels om het overzichtelijk te houden en om het ritme van je gedicht te bewaken. Lees het gedicht zelf hardop voor om te ontdekken of het lekker loopt en of de opmaak goed is.

Last minute een Sinterklaasgedicht maken

Heb je het maken van een origineel sinterklaasgedicht net iets te lang uitgesteld? Dan kan je wel wat last-minute-tips gebruiken. Ook wanneer sinterklaas al bijna op de deur bonst, is het nog mogelijk om een goed gedicht te schrijven. Zoek een rustige plek, pak je laptop en ga ervoor!

Kies één thema, onderwerp of kenmerk. Heeft de ontvanger bijvoorbeeld net een nieuw huis? Beperk je dan tot dat onderwerp. Schrijf voor het gekozen onderwerp synoniemen en associaties die makkelijk te rijmen zijn. Schrijf nu een kort en krachtig gedicht en eindig met een goede raad of een leuk compliment. Printen maar!

Psst…Heb je een totale blackout? Het is mogelijk om online sinterklaasgedichten te laten maken door een generator. Die standaard gedichten zijn lang niet zo origineel en grappig als een zelfgeschreven gedicht, maar iets is beter dan niets.

Nog 5 tips voor het maken van een Sinterklaasgedicht

  • Zorg ervoor dat alle zinnen ongeveer even lang zijn, hierdoor krijgt je gedicht een lekker lopend ritme.
  • Maak heldere, korte zinnen die makkelijk leesbaar zijn. Hierdoor voorkom je ongemak bij jou en de ontvanger tijdens het voorlezen van het gedicht.
  • Zorg ervoor dat de woorden echt op elkaar rijmen. Bijvoorbeeld: ‘krijgen’ en ‘blijven’ lijken in eerste instantie te rijmen, maar doen dat niet. Hetzelfde geldt voor ‘maan’ en ‘zeldzaam’.
  • Hou je aan het gekozen rijmschema. Kies je voor AABB of ABAB of ga je voor dichterlijke vrijheid en maak je je eigen variant? Hoe dan ook, schakel niet halverwege het gedicht over op een ander rijmschema. Dit verstoort het ritme.
  • Wil je grappige sinterklaasgedichten maken? Anekdotes werken altijd goed! Kies een anekdote uit het afgelopen jaar en brei hier een heel gedicht omheen. De eerste zin moet gelijk grappig zijn, dan kan de rest niet meer stuk.

Sinterklaasgedichten voor kinderen maken

Schoen zetten is een eeuwenoude traditie. Een kind hoopt niet alleen een cadeautje in de schoen te vinden, maar ook een leuk gedicht. Schrijf een kort gedichtje waarin je verwerkt wat je kind bezighoudt. Bijvoorbeeld school, sport, vriendjes etcetera.

Tip: gebruik oudgemaakt papier om het gedicht op te schrijven. Je maakt papier oud door het in thee te laten weken en daarna te laten drogen. Maak wat roetvegen op het papier door een kurk aan de onderkant te ‘verbranden’ en hiermee willekeurig strepen en stippen te zetten. Hierdoor lijkt het net alsof het gedicht echt door de schoorsteen is gegaan.

Wij wensen je veel succes met het maken van je sinterklaasgedicht. Kijk ook eens naar deze leuke DIY’s die je cadeau kan doen bij je gedicht: een collage, fotolijstje of sleutelhanger.

Bij ons vind je de perfecte sinterklaascadeaus online. Hierdoor hoef je niet stad en land af te lopen, om een leuk cadeau te kopen. En dat rijmt ook nog eens!

Ben je al helemaal in de sinterklaassferen? Registreer je dan nu op Westwing en mis geen enkele exclusieve deal voor de mooiste sinterklaascadeautjes!