DIY: boekenkast maken
Wie graag leest, kan niet zonder boekenkast. Nadat je een boek hebt uitgelezen, wil je deze liever niet gelijk van de hand doen of weggooien. Gevolg: voor je het weet heb je een aparte kamer nodig voor al je boeken. Met een boekenkast op maat benut je alle ruimte optimaal. Het is zelfs mogelijk om een kamerhoge boekenkast te laten maken. Maar een boekenkast op maat laten maken door een timmerman is een flinke kostenpost. Wil jij geld besparen door zelf een boekenkast te maken? Onze experts hebben een handig stappenplan voor je gemaakt zodat je – zelfs met twee linkerhanden – je eigen boekenkast in elkaar kunt timmeren.
Wie graag leest, kan niet zonder boekenkast. Nadat je een boek hebt uitgelezen, wil je deze liever niet gelijk van de hand doen of weggooien. Gevolg: voor je het weet heb je een aparte kamer nodig voor al je boeken. Met een boekenkast op maat benut je alle ruimte optimaal. Het is zelfs mogelijk om een kamerhoge boekenkast te laten maken. Maar een boekenkast op maat laten maken door een timmerman is een flinke kostenpost. Wil jij geld besparen door zelf een boekenkast te maken? Onze experts hebben een handig stappenplan voor je gemaakt zodat je – zelfs met twee linkerhanden – je eigen boekenkast in elkaar kunt timmeren.
Tip! Puilt je huis uit van de boeken? Zet dan een bibliotheekkastje in je voortuin zodat buurtgenoten kunnen meeprofiteren van jouw verzameling.
Tips om zelf een goedkope boekenkast te maken
Een inbouwkast of boekenkast op maat laten maken kost je zo honderden euro’s. Om geld te besparen kan je ook zelf een boekenkast maken. Die kan je zo goedkoop (of duur) maken als je zelf wilt. Wil jij een goedkope boekenkast maken?
- MDF – Gebruik MDF als basismateriaal; dit is goedkoop, sterk en makkelijk te zagen. Massief hout zoals eiken of teak is prachtig, maar wel een stuk kostbaarder.
- Houtfineer – Ook houtfineer is een budgetvriendelijke oplossing. Vanbuiten lijkt het op echt hout, maar de onderlaag is MDF waardoor het een stuk goedkoper is.
- Goedkopere houtsoorten – Andere goedkope houtsoorten zijn: dennen, (oud) steigerhout en underlayment.
- Planken – Gebruik zo min mogelijk hout door alleen een paar planken tegen een muur te bevestigen. Je hebt dan geen zijkanten, onderkant, bovenkant en achterkant nodig.
- Gebruik wat je hebt – Recycle materialen die je al in huis hebt. Tover een oud tafelblad bijvoorbeeld om tot boekenkast of hang oude (fruit)kistjes aan de muur om een goedkope boekenkast te maken.
- Pimp je boekenkast – Koop een standaard boekenkast bij de kringloopwinkel en pimp deze door de kast te schuren en schilderen in een kleur naar keuze. Je kunt ook de achtergrond en planken van een leuk behangetje voorzien.
- Stellingkast – Koop een houten stellingkast bij de bouwmarkt (of online) en maak hiervan je boekenkast. Stellingkasten zijn stevig en goed betaalbaar.
- Ladderrek – Hang een oude houten ladder horizontaal of verticaal aan de muur (zo’n 10 van de muur af) en zet daar je boekenverzameling in.
- Palletkast – Van een pallet kan je een bank maken, maar je kunt deze ook omtoveren in een boekenkast. Zet hem horizontaal tegen een muur (of hang ‘m op) en gebruik de balken aan de onderkant als boekenplanken.
DIY: een boekenkast zelf maken in 5 stappen
Een boekenkast zelf maken is makkelijker dan je denkt. Belangrijk is wel dat je goed gereedschap gebruikt zodat je de planken makkelijk op maat kunt zagen. Meet ook alles zorgvuldig op zodat de kast straks stabiel en stevig staat. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf een simpele boekenkast kunt maken.
Uiteraard kan je deze vakkenkast ook gebruiken voor het etaleren van leuke accessoires of om je glazen en (zelf beschilderd) servies in te zetten. Voor het gemak hebben we gekozen voor een kast van 200 cm hoog, 100 cm breed en 40 cm diep. Je kan de afmetingen aanpassen op het formaat kast dat jij nodig hebt. Ook het soort hout kan je zelf kiezen.
Benodigdheden:
- Houten planken van circa 40 cm breed en 3 cm dik (2x lengte 200 cm, 5x lengte 94 cm, 2x lengte 100 cm)
- 10 houten latjes van 3x3x40 cm
- Eventueel hout voor omlijsting
- Eventueel verf in een kleur naar keuze
- Schroeven
- Boormachine
- Zaagmachine
Houtsoort kiezen
Voordat je hout gaat halen, is het belangrijk om te bepalen welke houtsoort je kiest. Je kunt zelf een boekenkast maken van MDF of multiplex, dit is makkelijk bewerkbaar en goedkoop, maar ook van massief hout zoals teak, eiken, steigerhout of vurenhout.
Een andere (populaire) optie: underlayment. Dit werd vroeger als ondervloer gebruikt, maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt om meubels van te maken. Underlayment bestaat uit meerdere fineerlagen die kruislings op elkaar zijn geplakt waardoor het hout extra sterk is en niet snel zal buigen.
Een boekenkast van hout maken in 5 stappen:
- Op maat zagen
Het precies op maat zagen van de houten planken is even een klus. Je kunt dit zelf doen met een geschikte zaagmachine (leen die van je buren of huur er eentje) óf laten doen bij een bouwmarkt. Hoe preciezer je zaagt, hoe mooier de kast straks wordt.
- Frame maken
We beginnen met het in elkaar zetten van de buitenkant van de boekenkast. Schroef van onderaf de vloerplaat vast aan de zijwanden en schroef daarna de bovenkant van bovenaf vast. Zo zijn de schroeven vanaf de zijkant niet zichtbaar. De kast ligt nu plat op de vloer. Je kan indien nodig, ook een achterwand aan het frame vast schroeven.
- Bevestig de planken
Laat de kast bij deze stap plat op de vloer liggen. Nu het frame klaar is, kan je de planken in de kast bevestigen. De planken laat je rusten op houten latjes. Waar je de houten lasjes bevestigt, hangt af van de tussenruimte die je tussen alle planken wilt. Misschien wil je overal dezelfde hoogte, maar je kunt er ook voor kiezen om de ruimte onderin hoger te maken (bijvoorbeeld om vazen of hoge boeken neer te kunnen zetten). Teken met een potlood af waar alle latjes bevestigd moeten worden en schroef de latjes vast. Zorg dat de latjes links en rechts op precies gelijke hoogte zitten, anders liggen je planken scheef. Zet de boekenkast nu rechtop.
- Bedek oneffenheden
Lijm de 10 kleine stukjes hout aan de zijkanten van het frame om oneffenheden te bedekken.
- Eventueel schilderen
Tot slot kan je jouw zelfgemaakte boekenkast nog een kleurtje geven. Zorg er dan wel voor dat je de kast goed schuurt en ontvet van tevoren zodat de verf goed hecht. De kast heeft een open achterkant, zodat je ‘m eventueel ook als kamerafscheiding kunt gebruiken. Meer tips voor het verven van meubels lees je in ons artikel over dit onderwerp. Zo ontdek je een 9-stappenplan voor het verven van een houten kast.
Bonus tip: om je zelfgemaakte boekenkast een nog luxere touch te geven kun je ook boekenkastverlichting toevoegen. Zo staan jouw boeken en kast helemaal in de spotlight!
Zet jouw boekenkast in de spotlight met deze items….
Zo zie je maar, een boekenkast maken is eigenlijk super easy! En nu je toch je gereedschap tevoorschijn hebt gehaald: ga ook eens aan de slag met het zelf maken van een radiatorombouw, nachtkastje, of bed. Wij wensen je heel veel succes met jouw DIY boekenkast!