keukenbar met beige barkrukken

Gezellig, multifunctioneel en de eyecatcher van de ruimte: een bar is een fantastische aanwinst voor je keuken. Wij zijn dan ook fan van dit veelzijdige meubel en alle manieren waarop je ‘m kunt gebruiken. Al helemaal nu de keuken steeds vaker open is en een vast onderdeel vormt van ons woon- en werkruimte. In dit artikel gaan we daarom dieper in op alle voordelen en styling ideeën van een keukenbar. Ook delen we hoe jij deze zelf kunt maken. Succes! 

Wel of geen keukenbar? Dit zijn de voordelen

Heb je een nieuw huis gekocht en is de keuken nog een blank canvas? Wil je je huidige keuken aanpakken? Of heb je simpelweg nog wat ruimte over waar je een zitgedeelte kunt plaatsen? Wat de reden ook is, als je nog twijfelt over het wel of niet nemen van een bar ben je op het juiste artikel gestuit. Hieronder lichten we kort een paar soorten toe en vertellen we wat de voordelen zijn.  

3x typen keukenbar

Voordat je van jouw extra zitgedeelte droom werkelijkheid kunt maken, is het goed om te realiseren dat het type zitgedeelte afhankelijk is van je keukenopstelling. Zo zijn er grofweg drie soorten: 

  • Geïntegreerde in het kookeiland – naast ruimte om te werken, koken en/of spoelen, biedt het eiland ook plaats om te zitten. Zo is er aan één of twee zijdes een inham gemaakt waar je vanaf je kruk je benen kan laten bungelen. 
  • Een verlenging van het aanrecht – deze soort vind je vooral terug in keukens met een u- of l-opstelling. Hierbij heeft het blad een dubbele functie: om kookwerk te verrichten zoals snijden, en om aan te zitten.
  • Losse bartafel – wanneer een verlenging of een kookeiland er niet in zit, kun je kiezen voor een losse, verhoogde tafel. Je kunt deze soort zowel kant-en-klaar kopen als bouwpakket, of zelf in elkaar timmeren. Hoe je dit doet, lees je verderop in dit artikel. 

Voordelen (en afwegingen)

Goed. Nu je weet welke soorten er zijn, is het goed om wat dieper in te gaan op de voordelen–en eventuele nadelen. Want dat een keukenbar ontzettend gezellig in je keuken staat is één, maar dat het ook nog eens extra werk- en zitruimte biedt is natuurlijk al helemaal fijn. Want waar de thuischef de extra ruimte goed kan gebruiken tijdens het kokkerellen, kan de visite of huisgenoot ondertussen aan deze ruimte plaatsnemen. Eenzaam in de keuken staan is dus verleden tijd. Maar ook even ontbijten, nieuws lezen, werken en een makkelijke maaltijd eten kan allemaal op deze multifunctionele plek.

Genoeg voordelen dus, maar zijn er ook nadelen? Tsja, als we er één zouden moeten noemen, is dat wel dat je met een extra zitgedeelte opbergruimte misloopt. Als je nu al niet goed uitkomt met je keukenkastjes is het verstandig om nog eens goed na te denken over deze toevoeging aan je keuken.

Deze keukenbar past in jouw favoriete woonstijl

  1. Retro

    Een veel geziene TikTok trend is het betegelen van een tafel. Vertaal je dit naar de retro keuken, dan kies je voor kleine tegeltjes in pasteltinten. Voor het voegmiddel kun je eveneens een (andere) pasteltint kiezen, of juist voor contrasterend wit of zwart gaan. Een leuke DIY die helemaal past binnen deze keukenstijl. Uitgebreide instructies vind je online wanneer je zoekt op ‘TikTok tile table’. 
  2. Industrieel

    Waar de kleuren en de materialen vaak stoer en donker zijn in de industriële keuken, kun je met een robuuste, houten bar wat meer warmte toevoegen aan de ruimte. Ga voor een natuurlijke tint en schuif er leren, cognac kleurige krukken onder. Liever geen leer? Dan zijn metalen krukken ook een goede optie. 
  3. Modern klassiek

    Mix je de zwarte keuken trend en de klassiek moderne keuken met elkaar, dan resulteert dit in een strakke keuken look met een luxe uitstraling. Zo kies je voor de ombouw eveneens zwart, maar geef je het blad een upgrade door te kiezen voor marmer. Maak het geheel af met aaibare, velvet stoelen en je modern klassieke keuken is compleet.

Shop deze items voor een moderne touch:

Voor Bob de Bouwers: zelf een bar maken

Als je geen eiland hebt of wanneer het aanrecht geen ruimte biedt voor extra zitplekken, kun je kiezen voor een bartafel. De makkelijkste manier is om een wandplank te bevestigen (met eventueel één tafelpoot aan de niet-muur zijde), maar je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. 

Wanneer je zelf aan de slag gaat en een losse tafel ‘from scratch’ maakt, ga je eerst bepalen op welke plek het verhoogde zitgedeelte moet komen. Hierbij bereken je de exacte afmetingen, zoals hoe hoog, breed en diep de tafel moet worden. Goed om te weten: de gemiddelde bar is zo’n 95 centimeter hoog. De gemiddelde kruk zo’n 65 centimeter. Oh, en wat de kruk betreft: zorg ervoor dat de tafel hoog genoeg hangt zodat je al zittend met je benen over elkaar kunt plaatsnemen. 

Wanneer je de afmetingen hebt bepaald, ga je het materiaal uitzoeken. Het makkelijkste–en goedkoopste–is om voor een houten ombouw te kiezen. Voor het blad zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk aan marmer of beton (look), hout of kunststof. Bij het uitzoeken houd je ook rekening met het gewicht van het blad en hoeveel gewicht de ombouw kan dragen. Laat je hierover adviseren in de bouwmarkt tijdens het kopen van het hout voor de ombouw. 

Tip: maak een bouwtekening waarin je alle afmetingen opschrijft. En voor iedereen met twee linkerhanden: gelukkig kun je online ook al een heleboel kant-en-klare bouwtekeningen vinden.

Veelgestelde vragen over de keukenbar

Styling ideeën voor een sfeervolle keukenbar

DIY gelukt? Of ga je toch voor een eiland of verlenging van je aanrecht? Voor welke uitvoering je ook kiest, elke bar wordt net wat gezelliger met de ‘juiste’ styling. Juiste tussen aanhalingstekens, want welke styling voor jou werkt, is natuurlijk afhankelijk van je smaak en favoriete woonstijl. Hieronder sommen we een paar items op die jouw bar een stuk sfeervoller maken:

  • Planten – kies voor één statement plant of ga voor een groepje planten. In dit laatste geval varieer je verschillende plant formaten, denk aan een hoge, middelhoge en kleine plant.
  • Vaas – we blijven dichtbij de natuur, maar ruilen groen in voor een kleurrijke bos bloemen. Zet ze in een grote vaas en je keuken wordt in één klap een stuk sfeervoller.
  • Schaal – zo’n grote schaal is natuurlijk een klassieker voor het stallen van je fruit en/of groente. Maar een schaal is ook ideaal voor het neerleggen van kleine items. Denk aan sleutels, visitekaartjes of andere frutsels. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de schaal regelmatig opruimt zodat de keuken niet rommelig oogt.
  • Kaarsen – een groepje kandelaars mag ook niet ontbreken op de keukenbar–iets met dineren in kaarslicht! Ga voor een oneven aantal en kies voor kaarsen in verschillende hoogtes voor een speels effect. 

Dit zijn onze favoriete keukenaccessoires voor het stylen van je keukenbar:

Meer inspiratie nodig voor je keuken? In onze artikelen lees je alles over het inrichten van je keuken.