beige hoekbank met een ronde zwarte salontafel en rieten vloerkussens voor een slow living interieur

Stilstaan bij de kleine dingen, bewuster consumeren en leven in het hier en nu: het is een aangename trend die we massaal hebben omarmd. Door het drukke alledaagse leven vol hectiek en stres momentjes, lijken de dagen steeds sneller voorbij te vliegen. Geen wonder dus dat we massaal verlangen naar rust en ontspanning. Een goed startpunt voor een langzamer leven is de inrichting van je huis. Want slow living is niet alleen een manier van leven, maar ook een woonstijl. Onder het mom van ‘less is more’, delen onze interieurspecialisten al hun tips voor een mindful interieur. 

Wat is slow living?

Slow living is een levensstijl en gaat hand in hand met mindfulness en versimpeling. Ga maar eens na: elke dag zijn we overal en nergens met onze gedachten, behalve in het hier en nu. Hoog tijd dus om even een versnelling lager te schakelen en onze gedachten te concentreren. Het basisidee van deze levensstijl is om je te concentreren op individuele dingen die voor jou belangrijk zijn. Bewust waarnemen en ervaren dus. 

Van fastfood naar mindful eten

De slow living trend ontstond in de jaren ‘90 als een tegenbeweging op de fastfoodtrend. Deze ‘slow food beweging’ kaartte de grote verspillingen en het overaanbod van de fastfoodindustrie aan. Aangezien fastfood niets met genieten te maken heeft, pleitte de beweging voor gezond, huisgemaakt eten en duurzame voedselproductie. Deze trend werd door velen omarmd, en heeft een belangrijke rol gespeeld in het op de kaart zetten van superfoods, lokale producten, en biologisch- en plantaardig eten. In de gelijknamige woonstijl is de invloed van deze beweging nog goed terug te zien. Zo speelt de keuken een grote rol en biedt het alle ruimte en rust die je nodig hebt voor mindful kokkerellen en eten.

Naast de voedselbranche, heeft deze trend inmiddels ook andere industrieën verkend. Zo zijn er slow movements op het gebied van reizen, mode en… wonen.

Slow living als woonstijl

Slow living gaat in de eerste plaats over het bewuster worden van jezelf en het leven om je heen. Geniet van de kleine dingen die het leven te bieden heeft, aangezien eenvoud precies is wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en je thuis te voelen. Geen overdreven materialisme en het klakkeloos opvolgen van de laatste trends dus, maar rust, persoonlijkheid en simplisme. 

Dat de slow movement na de voedselindustrie voet zette in de interieurwereld, is een vrij logische stap. De toestand van je huis weerspiegelt immers ook de toestand van je eigen geest. Voordat je deze woonstijl goed en wel kunt implementeren, is er eerst een frisse start nodig. Een nieuw begin en een leeg canvas om mee te werken. Hoe je dit doet? Door te ontspullen.

Ontspullen

Om te ontsnappen aan het stressvolle, alledaagse leven en bewustwording effectief te implementeren, moeten je woonruimte en levensstijl elkaar beïnvloeden. Concreet: alles wat je niet langer vreugde brengt of zelfs de stemming bederft, kan worden weggegooid. Net als bij minimalisme, zou je alleen de dingen in huis moeten hebben waar je echt gelukkig van wordt. 

Kwaliteit, geen kwantiteit

De uitspraak kwaliteit boven kwantiteit is stevig verankerd in de slow living trend. ‘Less is more’ is hét mantra van deze woonstijl en bewijst keer op keer ​​hoe weinig dingen je echt nodig hebt om een stijlvol huis in te richten. Omarm dus het minimalisme in huis door alleen voor de essentiële, hoogwaardige meubels te kiezen met een perfecte balans tussen functionaliteit en vormgeving. 

4x ingrediënten voor een slow living inrichting

  1. Kies je stijl

    Is jouw huis op dit moment nog volgens een totaal andere woonstijl ingericht? Bijvoorbeeld hotel chique of vol Memphis– of Neotenic design? Dan kan het best een uitdaging zijn om dit te mixen met deze simpele levens- en woonstijl. Manieren om beiden te overbruggen, zijn natuurlijk materiaalgebruik, een minimalistische inrichting en een subtiel kleurenpalet. Woonstijlen die wél bijna naadloos in deze stijl passen zijn Japandi, Scandinavisch wonen en een industrieel interieur.
  2. Uitmesten en orde scheppen

    De eerste stap naar een slow living interieur is ontspullen. Doe afstand van alle dingen die onnodig zijn en/of geen glimlach op je gezicht toveren. Natuurlijk moet je niet alles meteen in de prullenbak gooien. Als kleding of meubels nog intact zijn, zijn er waarschijnlijk wel vrienden en familieleden die deze items dankbaar in ontvangst willen nemen. Anders is verkopen of doneren ook nog een duurzame optie. 
  3. Materialen

    Natuurlijke materialen staan centraal in deze woonstijl. Niet alleen door hun serene en pure uitstraling, maar bovenal om hun functionele eigenschappen. Denk aan leer wat makkelijk te onderhouden is, jarenlang meegaat en alleen maar mooier wordt met de tijd. Of aan veelzijdig linnen, wat ademt, snel absorbeert en bovendien zeer duurzaam is. Riet, zeegras of jute zijn bijvoorbeeld ideale materialen voor opbergmanden. Door hun warme uitstraling, duurzame karakter en functionele eigenschappen combineer je stijl én een praktische oplossing voor rommeltjes. 
  4. Kleuren

    Te veel kleuren, patronen en prints door elkaar heen, kunnen zorgen voor chaos in je interieur. Deze woonstijl gaat daarom uit van een rustig kleurenpalet. Denk aan effen kleuren of subtiele patronen van beige, grijs, nude en pasteltinten. Door met rustige basiskleuren te werken in combinatie met één à twee accentkleuren, zorg je voor stijlvolle blikvangers in je interieur zonder rust en eenheid te verliezen. 

Slow deco musthaves

Voor een succesvolle integratie van deze interieurtrend, zijn natuurlijke materialen, een subtiel kleurenpalet en functionele items een echte must. Vertrouw op hout, katoen, leer en linnen voor tijdloze ontwerpen. Natuurlijke materialen, gedempte kleuren en lineaire ontwerpen bepalen de looks.

Meubels

Bij de meubels in dit interieur draait het allemaal om eenvoud, comfort, natuurlijke materialen en rust. Ga dus voor simpele vormen, een hoog comfort en natuurlijke materialen. Kies bijvoorbeeld voor licht houten stoelen en eettafel met een luchtig en open design. De stoelen kun je nog stylen met comfortabele kussens en de eettafel met placemats van riet of rotan. Voor het zitgedeelte zijn meubels van leer, linnen of biologisch katoen een goede keuze. Voeg nog een houten kast met deuren van handgemaakt Weens vlechtwerk toe voor wat extra karakter aan je interieur.

Deco

In deze woonstijl zal je geen overdaad aan woonaccessoires en -decoratie vinden. Wel, vind je een goede basis met een slim lichtplan. Want om wat warmte en gezelligheid in het minimalistische interieur te brengen, kun je hang-, vloer- en tafellampen met elkaar combineren. En ook natuurlijk daglicht is belangrijk. Kies daarom in de woonkamer voor jaloezieën of inbetween gordijnen. Style de ruimte af met wat groene planten, (geur)kaarsen, wollen plaids en stijlvolle opbergmanden.