Monochroom interieur: hoe style je de klassieke én 2.0 versie? Inclusief de nieuwe Alex Rivière x Westwing Collection
Dat niet alles is wat het op het eerste oog lijkt, bewijst deze woonstijl wel. De monochroom look is van origine gebaseerd op een zwart-wit kleurenpalet en al jaren geliefd in de mode- en interieurwereld. Maar waar het klassieke zwart-wit soms voor harde contrasten kan zorgen, is hier bij de geupgrade versie geen sprake meer van. Monochroom 2.0 richt zich op genuanceerde zwart-wit combinaties door zachtere kleuren aan het palet toe te voegen. Geen harde contrasten dus, maar een serene en stijlvolle uitstraling. In dit artikel lees je alles over beide versies en onze samenwerking met Spaans stijlicoon Alex Rivière. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan snel verder en ontdek de nieuwe Alex Rivière x Westwing Collection.
Dat niet alles is wat het op het eerste oog lijkt, bewijst deze woonstijl wel. De monochroom look is van origine gebaseerd op een zwart-wit kleurenpalet en al jaren geliefd in de mode- en interieurwereld. Maar waar het klassieke zwart-wit soms voor harde contrasten kan zorgen, is hier bij de geupgrade versie geen sprake meer van. Monochroom 2.0 richt zich op genuanceerde zwart-wit combinaties door zachtere kleuren aan het palet toe te voegen. Geen harde contrasten dus, maar een serene en stijlvolle uitstraling. In dit artikel lees je alles over beide versies en onze samenwerking met Spaans stijlicoon Alex Rivière. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan snel verder en ontdek de nieuwe Alex Rivière x Westwing Collection.
Een klassiek monochroom interieur
De onbetwist klassieke combinatie in deze woonstijl zijn de ‘niet-kleuren’ zwart en wit. Beiden zijn al tijdloos op zichzelf, maar samen zijn ze al decennialang onverslaanbaar in de wereld van mode en interieurdesign. Waarom? Omdat ze elegant én stoer zijn, maar ook klassiek en oneindig veelzijdig. Zo worden de kleuren zowel in de meest minimalistische als maximalistische interieurs gebruikt. Een kleurencombinatie die dus op vele manieren en voor zeer diverse stijlen is te interpreteren
Of het nu gaat om een groot oppervlak (tapijten, behang) of als koele accenten (vazen, afbeeldingen of textiel) – de combinatie van zwart en wit geeft elke kamer een mix van koelte en elegantie zonder te overheersen. Op het gebied van de klassieke zwart-wit combinatie, zijn grafische patronen al jaren populair. Deze trend laat de heldere patronen er tegelijk strak én spannend uitzien.
De klassieke monochroom look met zwart-witte decoratie
Zwart-witte decoratie kan echt veelzijdig zijn: van op de muren tot de salontafel. Hieronder vind je een aantal ideeën:
- Een zwart-witte muur – kies voor behang in zwart wit of ga zelf aan de slag met de verfkwast en schilder streepsgewijs zwart-wit. Style het geheel af met gouden of zilveren accessoires
- Zwart-wit posters geven je kamer een elegante flair.
- Fotocollages met zwart-wit foto’s geven je hal een inspirerende touch. Schik de foto’s in bijpassende lijsten. Het formaat en ontwerp van de fotolijsten hoeft niet gelijk te zijn. Belangrijk is wel dat het gehele plaatje bij je interieur past.
- Een koffietafelboek in zwart-wit – mooi voor op de salontafel of het dressoir.
- Tafeldecoratie – style de tafel met een mooi wit of zwart tafelkleed, een zwarte vaas, gouden bestek en wit of zwart servies.
Zwart-witte decoratie in verschillende ruimtes in huis
Hieronder vind je inspiratie voor het stylen van de klassieke monochroom look met zwart-witte decoratie.
Slaapkamer in zwart en wit
De slaapkamer is de perfecte plek voor decoratie in zwart-wit. De monochrome look is ideaal omdat deze draait om comfort. Style je bed met kussens en hoezen in zwart-witte tinten. Je kunt ook verschillende patronen mengen. Maar zorg er dan wel voor dat er niet te veel kleurelementen in de ruimte aanwezig zijn. Anders wordt het geheel snel te druk. Een wit bed kan bijvoorbeeld ook worden opgepept met bijzettafels met patronen in zwart-wit. Of wat dacht je van zwart-witte gordijnen? Ze zijn ideaal omdat ze eenvoudig op te hangen én eenvoudig te vervangen zijn.
Woonkamer in zwart en wit
Ook in de woonkamer ziet de decoratie in zwart-wit er elegant en chique uit. Heb je al een zwarte of witte bank? Dan kan de ruimte gemakkelijk worden opgefrist met een zwart-wit kleed en een groot monochroom schilderij boven de bank. Zwart-witte decoratieve items in de boekenkast ronden de styling harmonieus af.
Badkamer in zwart en wit
De badkamer wordt zeer stijlvol met zwart-witte decoratie. Is je badkamer betegeld in puur wit? Decoratie in het zwart kan hier helpen en voor een flinke dosis contrast en stijl zorgen. Gebruik accessoires zoals zwarte handdoeken en badmatten, strakke zeepdispensers of spiegels met een zwarte lijst. Als je iets meer moeite wilt doen, kun je de kraan ook vervangen voor een versie in mat zwart. Dit creëert een moderne stijl.
Zwart-witte buitenruimte
De buitenruimte kan ook schitteren met zwart-wit decoratie. Ook al lijkt deze kleurkeuze op het eerste gezicht wat ongewoon voor buiten, de combinatie met de groene planten op je terras of balkon zal je overtuigen. Buitenvloerkleden met een zwart-wit patroon of zwart-wit gestreepte zitkussens geven het gewenste glamoureffect. En buitenaccessoires in zilver ronden het harmonieus af.
2.0: warm monochroom
De 2.0 versie is een zachtere en meer harmonieuze opvolging van de klassieke versie. Wel monochroom (lees: zwart en wit), maar met de toevoeging van zachtere tinten, nuances en kleurschakelingen die daar tussenin zitten. Geen harde contrasten dus, maar een gebalanceerd geheel die zorgt voor een luxe en stijlvolle uitstraling.
Een nieuw kleurenpalet
In het herziende kleurenpalet is het sleutelwoord ‘genuanceerd’. Om dit succesvol te interpreteren, maken harde en koele zwart-wit contrasten plaats voor nieuwe, serene tinten. Een neutraler palet waarin warme tonen voorop staan. Denk aan ecru, crème, gebroken wit en licht taupe in plaats van het klassieke spierwit. En ook zwart heeft een warmtegraad waarin verschillende tinten vallen. Zo kun je met warmere tonen geïnspireerd op het klassieke zwart-wit, toch een warm interieur creëren die verre van koel aandoet.
Rijke texturen
Ook nieuw in deze geüpgrade versie, is dat de nadruk nog meer op texturen is komen te liggen. Zo kun je de subtiele kleurnuances niet alleen zien, maar ook aanraken en voelen waardoor de ruimte zich als een warme en samenhangende basis presenteert. Want hoe goed je het monochroom kleurenpalet–of eigenlijk elk ander palet–ook integreert, wanneer er geen rekening wordt gehouden met een mix van verschillende texturen, wordt de potentie van het interieur niet benut. Het zal saai ogen en zelfs sfeerloos aanvoelen wanneer er geen mix van materialen en texturen wordt toegepast. Hoe je precies verschillende texturen in een interieur kunt integreren, vertellen we verderop in dit artikel. Wel zie je hieronder vast een opsomming van verschillende materialen met unieke texturen. Door een aantal van deze materialen met elkaar te combineren, creëer je dimensie en bovendien een interessant, visueel effect.
Dit zijn onze favoriete materialen met rijke texturen om te ‘mix en matchen’:
- Aaibaar: pluche, faux fur, acryl, denim, bouclé, teddy
- Natuurlijk: hout, natuursteen, leer, linnen, sisal, jute, riet, aardewerk, porselein
- Praktisch: karton, bamboe en gerecycled plastic
3x woonstijlen mixen met monochroom kleurgebruik
-
Keuken in vintage stijl
Voor een keuken in deze woonstijl gemixt met de vintage stijl, kies je ten eerste voor een strakke basis. Effen keukenkastjes in dezelfde kleur, zorgen voor eenheid en rust. Voor het keukenblad kies je een iets andere tint die mooi samen blendt met de kleur van de kastjes. Voor een vintage effect plaats je een grote retro ijskast in een kleur die eveneens binnen het schema valt. Met accessoires als vintage theepotten, servies en een authentieke braadpan breng je sfeer en karakter in de ruimte. Ook leuk: een derde stijl toevoegen, namelijk een botanisch interieur. In dit geval kies je voor een donkere groentint die het klassieke zwart vervangt en plaats je wat planten in de keuken. -
Slaapkamer in hotel chique
Typisch hotel chique is een warm, luxe en huiselijk gevoel. Verf alle muren–en het plafond–in dezelfde diepe, warme teint. De rest van het kleurschema zijn nuances afgeleid van de hoofdkleur waarmee je de kamer hebt geverfd. Verder belangrijk: bewaar symmetrie in de inrichting, kies voor een groot en comfortabel bed en maak het geheel af met ultra zacht beddengoed, sprei en sierkussens.
-
Badkamer in Japans design
In Japans design staan harmonie, geluk en kalmte centraal. Hierdoor ontstaat er een evenwichtig interieur waarin alle elementen rust uitstralen en met elkaar in balans zijn. Geen wonder dus dat de monochroom woonstijl hier zo goed bij past. Houd de basis van de badkamer rustig in een neutrale, lichte kleur, zoals beige, zand of taupe. Voeg vervolgens donkere accenten toe voor een spannend en contrasterend effect.
Nog 2 woonstijlen volgens de monochroom look
Omdat deze geüpgrade woonstijl nou eenmaal perfect blendt met andere interieurstijlen, hebben we hieronder nog twee combinaties uitgelicht: een combi met de Scandi boho stijl en de industriële look.
Scandi boho stijl
De Scandi boho stijl is–zoals de naam al weggeeft–geïnspireerd op de populaire Scandinavische en bohemian woonstijlen. In combinatie met een zwart-wit of meer genuanceerd kleurenpalet komt de Scandi boho stijl goed uit de verf. Denk aan een comfortabele bank van linnen in ecru, een groot Marokkaans vloerkleed van Beni Ouarain, een fauteuil van teddy in een eveneens lichte kleur en een koffietafel van licht hout.
Industriële look
In een industrieel interieur mag het juist allemaal wat rauwer en koeler. De klassiek zwart-wit interpretatie met wat grijze accenten komt in deze woonstijl dus goed van pas. Denk aan een betonnen vloer, witte wanden en een donkere houten eettafel met donkere stoelen van stof of leer. Voor een persoonlijke touch, hang je fotografiekunst in zwart-wit of met minimale kleuren op aan de muren.
Alex Rivière x Westwing Collection: de ultieme collectie voor een verfijnde, monochrome look
De exclusieve launch! Samen met Spaans stijlicoon, Alex Rivière, hebben we onze allereerste designsamenwerking gecreëerd. Deze verfijnde collectie is een weerspiegeling van Rivière’s kenmerkende look. De persoonlijke stijl van Alex Rivière is chic, stijlvol en minimalistisch, terwijl hij altijd on trend is – wat natuurlijk perfect past bij de Westwing Collection.
5x kenmerken van de nieuwe Alex Rivière x Westwing Collection
De volgende 5 kenmerken vormen het hart van deze unieke collectie met tijdloze favorieten:
- 10 nieuwe designerstukken (in verschillende kleuren en maten).
- Een organische en tijdloze look.
- Alles kan met elkaar gecombineerd worden (maar dan bedoelen we ook echt alles)
- Natuurlijke kleuren en materialen.
- Highlights uit deze collectie: spiegel Riva, salontafel Jovis en tafellamp Gia.
Onze kenmerkende spiegel Riva
Voor de tijdloze, moderne wandspiegel Riva lieten onze designers zich inspireren door gordijnen die wapperen in een frisse lentebries. Het mangohouten frame maakt deze spiegel ook geschikt als decoratief item voor op bijvoorbeeld een donkerhouten dressoir.
Salontafel Jovis: een eyecatcher van travertin
Onze salontafel Jovis is slechts één meter lang en 33 cm hoog, maar is een echte eyecatcher. Zijn minimalistische, tijdloze design in combinatie met het fluweelachtige uiterlijk van de natuursteen travertin, maakt een statement in elke ruimte.
Wow-details
In het creatieproces van deze collectie stond het samenspel van natuurlijke materialen – zoals travertin, keramiek, linnen en hout – centraal. Linnen kussenovertrekken met verfijnde details en fluffy vloerkleden mogen dan ook zeker niet ontbreken in deze collectie. Ze voorzien elke ruimte van een flinke dosis warmte en geven een elegante touch aan je interieur.
Een monochroom kleurenpalet
Samen met Alex Rivière koos het ontwerpteam van de Westwing Collection voor een monochroom kleurenpalet bestaande uit lichtbeige, gebroken wit en zwart. De uitstraling van deze collectie is minimalistisch, elegant, high-end, kalm en sereen.
Het ontstaan van de collectie
Samen met Spaans onderneemster en stijlicoon Alex Rivière heeft het ontwerpteam van de Westwing Collection 26 items gecreëerd – waaronder meubels, textiel en accessoires – die samen perfect gecombineerd kunnen worden. Het resultaat? Een collectie bestaande uit expressieve meubelstukken en verfijnde decoratieve accessoires die elke ruimte gezellig doen aanvoelen.