Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


memphis-design: groene fluwele bank met oranje en roze kleurijke sierkussens

De jaren ‘80 zijn hard bezig met een revival, zowel op het gebied van mode, muziek, design en interieur. Zo zien we in het straatbeeld weer steeds vaker felle kleuren, geometrische vormen en strakke lijnen. De bakermat achter deze stijlinvloeden is Memphis design. Deze interieurbeweging was een reactie tegen de minimalistische status quo van die tijd en komt uit Milaan–en dus niet uit Tennessee zoals de naam doet vermoeden. Tegenwoordig is deze unieke designstijl weer helemaal terug en zijn er verschillende interpretaties mogelijk om de stijl te vertalen naar de huidige tijdsgeest. Meer weten over deze woonstijl? Laat je dan inspireren door de tips van onze interieurspecialisten in dit artikel.

Wat is Memphis Design?

Memphis Design, geboren in Milaan in de jaren tachtig, was een collectief van Italiaanse architecten en ontwerpers, geleid door Ettore Sottsass. Het collectief startte als reactie tegen de huidige status-quo waarin minimalisme en structuur domineerden. Deze nieuwe design stroming ging juist uit van ontwerpen waarin humor, onconventionele ontwerpen en het verleggen van grenzen centraal stonden, en was geïnspireerd door het kleurenpalet van Pop Art en de geometrische vormen van Art Deco.

Deze nieuwe interpretatie van modern design slaagde erin de meest avant-garde ontwerpers van die tijd samen te brengen en een ander idee voor te stellen dan de minimalistische status-quo. Zo kon het collectief de waarde van een Italiaans design interieur opnieuw definiëren en het tot een internationale topkwaliteit maken.

De stijl van deze woonstijl draaide altijd om compacte afmetingen, gekleurd keramiek en onconventionele inrichtingsobjecten. In de afgelopen decennia is dit keurmerk onveranderd gebleven en tegenwoordig verwijzen we naar deze woonstijl als we een modern interieur willen beschrijven, die veel verschillende kleuren samenbrengt. Het blijft trouw aan gedefinieerde vormen voor grotere meubels en doorbreekt geometrieën met eigenzinnige accessoires. Dit alles resulteert echter nooit in een excentrieke stijl, of in een eclectische mix, maar blijft modern.

De naam Memphis komt trouwens van een nummer van Bob Dylan die tijdens de eerste meeting op repeat stond, namelijk “Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again”. 

Memphis Design: een mix van geometrieën en kleuren

De definitie van meubels in deze woonstijl is: uniciteit. De designgroep heeft altijd geprobeerd zijn eigen weg te volgen en ver weg te blijven van de massa. In het design portfolio vind je dan ook objecten met eigenzinnige, geometrische vormen waarvan je de functionaliteit op het eerste gezicht niet zult begrijpen. Het blijft dus altijd een verrassing waar de meubels eigenlijk voor worden gebruikt. Verder zijn kleuren altijd rijkelijk aanwezig en worden deze op een ongebruikelijke manier gecombineerd.

De jaren ‘80 meubels worden afgewisseld met kleine stijlvolle details die de ruimte uniek en persoonlijk maken.Deze unieke objecten worden vervolgens gemixt met andere basisobjecten in een rustige of natuurlijke kleur. Denk aan items bedekt met hout en marmer om het verder te karakteriseren en een scherpe indruk te geven. De muren blijven vaak rustig in deze woonstijl en worden in één kleur–vaak wit–geschilderd. De vloeren zijn, afhankelijk van de rest van het interieur, ofwel neutraal en van laminaat, ofwel van tapijt, terrazzo, of tegels en voorzien van geometrische vormen.  

Nog meer kenmerken van deze woonstijl

Hieronder sommen we nog een aantal eigenschappen op die kenmerkend zijn voor deze woonstijl:

  • Objecten in unieke, geometrische vormen.
  • Heldere en gewaagde kleuren, vaak in felgeel, blauw en/of rood. Voor een eigentijdse interpretatie kun je de felle kleuren vervangen voor pastelkleurige neontinten. 
  • Vormen die elkaar overlappen zie je veel terug in deze woonstijl. Niet alleen visueel interessant, maar ook een manier om structuur en dimensie toe te voegen. Dit kenmerk is eigentijds te interpreteren door zowel symmetrische als organische vormen met elkaar te mixen, en verschillende texturen met elkaar te combineren. Dit geeft je interieur een zachter en warmer effect.  
  • De Bacterio print, hierover lees je straks meer.

Typisch Memphis design: de Bacterio print

In 1978 ontwierp oprichter Sottsass ‘Squiggles’, ook wel bekend als de Bacterio print. Deze print bestaat uit een korte lijn met een krul, vaak op een onregelmatige manier. De Bacterio print is inmiddels het boegbeeld van deze woonstijl geworden en niet alleen terug te vinden op talloze interieur items, zoals textiel, posters, lampenkappen en meer, maar ook in andere vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan grafisch design voor websites, marketingcampagnes en boeken. 

5 tips voor het opnieuw creëren van Memphis Design

1. Speel met de functionaliteit van de items

De zoektocht naar multifunctionaliteit is een constante in deze woonstijl. Het unieke design heeft namelijk een revolutionaire en rebelse geest, waarin objecten op alternatieve manieren gebruikt kunnen worden. Zo kan een open boekenkast fungeren als scheidingswand voor een kamer of als plank voor de woonkamer. Wees niet bang om de grenzen op te zoeken en wat risico te nemen. 

2. Omring jezelf met kleuren

Deze woonstijl heeft een levendig en helder karakter, dat wordt geaccentueerd door meerdere kleuren zoals oranje, groen, rood, blauw, geel en paars, lichtblauw en roze. Je kunt kiezen voor kleur in de grote items (denk aan, gordijnen en meubels), of om kleur terug te laten komen in kleinere items (zoals schilderijen en decoraties). In ieder geval belangrijk: blijf weg van monochroom kamers, en speel juist met contrasten. 

3. Let op de combinatie van kleuren en vormen

Het belangrijkste leidraad in dit interieurtype is balans. Probeer kleuren dus altijd in evenwicht te brengen met de geometrische vormen van objecten om zo een samenhangend geheel te creëren. Als de vormen complex zijn, kun je beter voor lichtere kleuren kiezen. Maar laat je aan de andere kan ook zeker niet tegenhouden als je een complexe vorm juist in een diepere kleur wil. Grenzen komen namelijk niet tot nauwelijks voor in deze interieurstijl.

4. De details maken het verschil

Onderschat de kracht van kleine objecten zoals borden, schilderijen, kroonluchters en vazen ​​niet. Door een onconventioneel lijnenspel te kiezen, wordt de kamer veel boeiender en een lust voor het oog. Het belangrijkste is om een ​​specifieke stijl te kiezen en deze te herhalen. Zo voorkom je een verwarrende én rommelige ruimte.

5. Uniciteit als middelpunt

Om deze excentrieke stijl zo succesvol mogelijk te integreren, kies je voor een rustige basis. Zo geef je gedurfde ontwerpen met hun indrukwekkende kleuren en geometrische vormen alle aandacht die zij verdienen.