Ontdek elke dag nieuwe club-deals >


japanse design stoelen

Japans design. Open, minimalistisch, rust, balans en harmonie. Door de simpele vormen en het rustige kleurenpalet kom je helemaal tot rust. Maar hoe creëer je nu precies zo’n sfeervol Japans interieur? Onze interieurspecialisten vertellen je er alles over.

Wat is een Japans interieur?

Wanneer we aan een Japans interieur denken, denk we vaak aan sereniteit, bescheidenheid en oog voor detail. Eenvoud en rust zijn kenmerkend voor een Japans design. Dit zien we dan ook terug in het hele interieur. Niet voor niets zijn de boeken van Marie Kondo zo bekend.

Of wat dacht je van het boek Ikigai? Less is more. Kies meubels selectief, zodat ruimtes open en groot ogen. Wanneer we kijken naar Japanse design dan zijn deze tijdloos, gemaakt van natuurlijke materialen en functioneel van vormgeving. Het Japans interieur bevat veel lichte kleuren, zoals beige, wit en grijs. Toch wordt dit ook regelmatig gecombineerd met de contrasterende kleur zwart voor een strak effect.  

Klinkt je dit bekend in de oren? Komt dit je op interieur gebied bekend voor? Dat klopt, de Japanse woonstijl heeft namelijk veel overeenkomsten met de Scandinavische stijl – zo is ook de interieurstijl Japandi ontstaan – of het Deens design. Licht kleurgebruik, veel natuurlijke materialen en de functionele meubels van het Japans design. Veel Scandinavische designermerken laten zich dan ook inspireren door Japan. 

Wat maakt het Japans design zo bijzonder?

Een Japans interieur geeft een ontspannen sfeer. Een zen-achtig gevoel wat zich uit in het gehele huis. Van ontwerp, tot meubel keuze, decoratie en accessoires. Niet voor niets kiest men steeds vaker voor een minimalistisch interieur. Minimalistische meubels mogen dan ook niet ontbreken in een Japans interieur. Ga voor meubels met strakke lijnen, neutrale kleuren en rechte vormen. Ook hiervoor geldt: less is more. Zorg voor enkele eyecatchers zodat de aandacht wordt gefocust op een bepaald object in de ruimte. Dit minimalistische interieur zorgt voor rust in het dagelijkse leven.

Japans design zorgt voor harmonie, geluk en kalmte. Dit komt overeen met de Japanse levensstijl, waarbij ouderdom gekoesterd wordt. Dit zien we terug in de materiaalkeuze. Een Japans interieur bevat meubels die gemaakt zijn van materialen die mooier worden met de jaren. Voorbeelden hiervan zijn koper en hout. Deze elementen sluiten ook perfect aan bij een klassiek interieur waarin veel tijdloze en elegante items te vinden zijn.

Japans design: evenwicht en harmonie

Hoe zorg je voor een perfecte balans van evenwicht in je interieur? Dit doe je door meubels op een bepaalde manier te plaatsen. Lege ruimtes zijn in een Japans interieur net zo belangrijk als de meubels en decoratie die erin staan. Zorg daarom voor voldoende open ruimtes. Ben je bewust van de ruimte die je hebt. Creëer open ruimtes door bijvoorbeeld een muur te verwijderen indien mogelijk. Als dit niet kan, kies dan voor scheidingswanden of kamerschermen.

Het liefst van transparante materialen zoals bamboe of transparant rijstpapier in combinatie met hout. Bij Japans design gaat het niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Je vindt hier alleen het noodzakelijke en alles is van hoge kwaliteit zodat het een leven lang meegaat. Daarnaast speelt de natuur een belangrijke rol in het Japans interieur. Zorg daarom ook voor voldoende bloemen en planten ter decoratie. De bonsai boom is hier een perfect voorbeeld van.  

Materiaalkeuze: rijstpapier en bamboe

Zowel rijstpapier als bamboe zijn materialen die veel gebruik worden in een Japans interieur. Rijstpapier zie je vaak terug in kamerschermen, lampen, waxinelichtjes of raamdecoratie.

Wanneer je gaat voor raamdecoratie in een Japans interieur, kies dan rol-, paneel of vouwgordijnen in doorzichtige materialen. Bamboe is een perfect materiaal als het gaat om raamdecoratie. Leuk om dus te kiezen voor raamdecoratie van bamboe gecombineerd met stof.

Japans design – wat mag er niet ontbreken?

1. Tatami matten

Onmisbaar voor een Japans interieur. Dit komt omdat ze in Japan meestal op de grond zitten in plaats van op een stoel. In een typisch Japans interieur wordt er dan ook gekozen voor lage tafels of een ruimte zonder meubelen. De vloer is dan bedekt met tatami matten. Dit zijn matten gemaakt van een natuurlijk materiaal, namelijk rijststro. Tatami’s beschermen je tegen de kou doordat het materiaal isolerend werkt. Daarnaast is het gemakkelijk schoon te maken, kan het eenvoudig worden vervangen en ziet het er natuurlijk uit.

2. Japanse bedden

in het Japanse interieur worden futons gebruikt als oprolbaar bed. Hierop wordt het matras en deken gelegd. De futons worden overdag opgevouwen zodat de slaapkamer gebruikt kan worden voor andere doeleinden. Tegenwoordig zijn er veel futonbed varianten te vinden. Dit zijn platformbedden die laag bij de grond staan en vaak gemaakt zijn van massief hout. Perfect voor een traditioneel Japanse slaapkamer. Dit Japans bed mag natuurlijk niet ontbreken in jouw Japans interieur.

3. Noren

Dit zijn stoffen gordijnen met Japanse motieven. De motieven die hierop staan zijn erg uiteenlopend. Van drukke, gekleurde prints tot strakke, zwart-wit kunstwerken. Als je je interieur een Japanse look wilt geven, is het mooi om Noren-gordijnen voor de ramen te hangen. Noren worden in het Japans interieur ook gebruikt in een deuropening als afscheidingsmateriaal.

4. Tansu

Tansu is de naam die gegeven wordt aan de typische Japanse ladekasten. Deze zijn gemaakt van hout en hebben gehamerd metalen beslag. Perfect als eye-catcher in huis.

5. Japanse design lampen

Mogen absoluut niet ontbreken in een Japans interieur! Denk hierbij aan bolle ‘Andon lampen’. Deze zijn gemaakt van hout en rijstpapier en zijn daarom erg sfeervol.

6. Decoratie

Andere typische Japanse accessoires zijn (vloer)kussens, scheidingswanden of porselein servies. Maar ook kalligrafiewanddecoratie, bamboe of houten tafels en bonsaibomen.

Als je niet je hele interieur in Japanse stijl wilt inrichten, kan je er ook voor kiezen om slechts één ruimte in Japans design decoreren. Je kan Japans design vanwege het minimalistische ontwerp in elke interieurstijl toepassen. Denk bijvoorbeeld eens aan een Japanse badkamer. Hieronder lees je hoe je deze ruimte inricht volgens deze tijdloze stijl.

Ultieme wellness feeling met een Japanse badkamer

Pure ontspanning, lichte kleuren, een serene sfeer en natuurlijke materialen: in de Japanse badkamer kom je volledig tot rust. Het is een ruimte waar de tijd even stilstaat en je kunt genieten van uitgebreide persoonlijke verzorging en wellness. Maar ook in een druk en hectisch leven is deze stijl goed geschikt. De relaxte sfeer pept je elke ochtend weer op voor een nieuwe dag vol bezigheden, en laat je ‘s avonds helemaal zen voelen voor een goede nachtrust. Zelf de kneepjes van de Oosterse badkamer onder de knie krijgen? Lees dan snel verder!

Wat is een Japanse badkamer?

Om goed uit te leggen wat deze badkamerstijl precies inhoudt, vertellen we eerst iets meer over de Japanse woonstijl. Deze stijl staat bekend om zijn eenvoud en rust, serene uitstraling en oog voor detail. Geen overdaad aan meubels en woonaccessoires dus, maar juist een selectieve selectie dat uitgaat van het uitgangspunt ‘less is more’. De ruimtes in deze interieurstijl zijn tijdloos ingericht met meubels van natuurlijke materialen waar functionaliteit en vormgeving voorop staan. Het kleurenpalet bestaat uit lichte, neutrale kleuren. Denk aan beige, wit en grijs. Om het geheel wat spannender en strakker te maken, worden deze kleuren vaak gecombineerd met accenten van contrasterend zwart.  

Harmonie, geluk en kalmte is de mantra van Japans design. Dit uit zich in een evenwichtig interieur waarin alle afzonderlijke elementen rust uitstralen en samen een perfecte balans vormen. Een manier om deze visie in de praktijk te brengen, is door te werken met feng shui. Hierbij plaats je de meubels op een bepaalde manier en vermijd je prullaria. Hierdoor oogt én voelt de ruimte openlijk en in balans.

De Japanse badkamer in de spotlight

Wanneer de Oosterse woonstijl in de badkamer wordt toegepast, ontstaat er een ontspannen sfeer. Door de natuurlijke materialen en het lichte kleurenpalet, overheerst er een zen-achtig gevoel. Perfect dus om even tot jezelf te komen, je klaar te maken voor de dag of juist tot rust te komen voor de nacht.

Hieronder gaan we verder in op de materialen en kleuren in de Oosterse badkamer. Verderop in het artikel delen we ook tips voor het inrichten van een hammam badkamer.

Materialen en kleuren in de Oosterse badkamer

Het kleur- en materiaalgebruik maakt of kraakt de Oosterse badkamer. Wel zo belangrijk dus om beiden goed te bespreken zodat straks ook jouw badkamer in perfecte harmonie is.

Materialen

Een eerste stijlregel op het gebied van dit interieurtype, is dat kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. De badkamer biedt dan ook alleen ruimte voor noodzakelijke meubels van hoogwaardige kwaliteit. Denk aan hout, koper, leer, bamboe, rijstpapier, natuursteen en linnen. Het belang van kwaliteit rust trouwens op de duurzaamheid van de meubels. Bovendien is ouderdom een belangrijk onderdeel in de Japanse cultuur– zo ook op het gebied van interieur. De meubels in deze woonstijl zijn daarom gemaakt van hoogwaardige materialen die er door de jaren heen alleen maar mooier uit gaan zien–vergelijkbaar dus met de Italiaanse vintage woonkamer of marmeren badkamer. 

Kleuren

We benoemden het al eerder, maar het kleurenpalet in deze badkamer is subtiel. Eenvoudige, lichte kleuren in combinatie met donkere nuances zijn tekenend voor deze stijl. Denk aan neutrale tinten zoals taupe, beige en zandkleur in combinatie met zwarte en donkergrijze accenten. Wil je graag wat kleur toevoegen? Doe dit dan in de vorm van groene planten of badkameraccessoires in aubergine- of blauwtinten. 

4x een hammam badkamer inrichten met Japans design

  1. Meubels

    Het Oosterse interieur draait allemaal om de kunst van het weglaten. Bij het (her)inrichten van je badkamer, kies je daarom alleen voor de essentials: een badmeubel, wastafel en eventueel een extra kast voor opbergruimte. Zorg dat de meubels minimalistisch zijn en gemaakt van natuurlijke materialen. Beiden dragen bij aan een rustige basis die past in deze badkamerstijl. Qua verlichting werken strakke spots erg goed. Voor een knipoog naar Japans design, kun je een ‘Andon’ lamp bij het bad plaatsen. Deze lamp is gemaakt van hout en rijstpapier en is–naast sfeervol–ook nog eens op-en-top Oosters.
  2. Privacy

    In deze woonstijl wordt de voorkeur gegeven aan open ruimtes. Wanneer dit niet kan, of als er extra privacy nodig is, zoals in de badkamer, maken de Japanners gebruik van scheidingswanden of kamerschermen. Deze wanden of schermen worden gemaakt van luchtig bamboe of transparant rijstpapier. Qua raambekleding passen jaloezieën van bamboe of Noren (stoffen gordijnen met Japanse motieven) goed in deze badkamerstijl.
  3. Textiel

    Zachte materialen dragen bij aan een serene badkamer sfeer. Kies daarom voor ultra zachte handdoeken, badjassen en washandjes. Zacht textiel kan ook terugkomen in de badmat, maar echt Oosters is om voor een bamboe mat te kiezen.   
  4. Groen

    Natuur speelt een belangrijke rol in de Oosterse woonstijl–dus ook in de badkamer. Naast het decoratieve element, zorgt groen in de badkamer ook voor wat extra kleur in het verder zeer neutrale kleurenpalet. Vermijd trouwens een teveel aan planten, maar kies liever voor één grote kamerplant. Spreekt het idee van groen je aan, maar kan je badkamer geen grote plant huizen? Kies dan voor een kleiner bonsaiboompje.

Japanse design badkamer in verschillende interieurstijlen

Benieuwd hoe deze badkamerstijl te combineren valt met andere woonstijlen? Wij zetten de mix tussen Japan en de Mid-Century en Scandinavische woonstijl voor je in de spotlight.

Mid-Century x Japans design

Mid-Century: nieuw soort minimalisme waarin zuivere lijnen, natuurlijke vormen en bijzondere structuren de boventoon voeren. Ook mogen luxe designklassiekers en luchtige meubels niet ontbreken. Het kleurenpalet is rustig en bestaat vooral uit licht en donker hout. In de accenten zie je contrasterende kleuren zoals mosgroen en okergeel. 

Wil je beide stijlen mixen? Kies bijvoorbeeld voor houten vlonders. Ook kun je Mid-Century accenten toevoegen in andere badkamerelementen. Denk aan de kranen en een extra, open kast voor handdoeken.

Scandinavisch x Japans design

De Scandinavische en Japanse woonstijl hebben veel gemeen. Zo gebruiken ze beiden lichte kleuren, natuurlijke materialen en functionele meubels. Voor een succesvolle mix voeg je oudroze tinten toe, organische vormen en een monochrome look. Meer weten over de fusie van Scandinavisch en Japans wonen? Lees dan ons artikel over de woonstijl Japandi.

Ben jij een echte wereldreiziger en houd je van invloeden over de hele wereld? Bekijk dan onze tips voor een Oosters interieur, Afrikaanse woonstijl of Cubaanse stijl. Ga voor een eclectisch interieur: combineer verschillende stijlen met elkaar en ga voor een stijlenmix.