THE BLACK WEEK DEALS starten MORGEN met deals op banken & bedden >


eetkamer in cottage stijl

Een rustieke uitstraling, tijdloze inrichting en een knusse sfeer: dat is de hele korte samenvatting van de Engelse stijl. Alhoewel de naam iets anders suggereert, blijft deze stijl al lang niet meer binnen zijn eigen landsgrenzen. Een Engels interieur is namelijk wereldwijd geliefd onder vele interieurliefhebbers. Bovendien gaat de cottage stijl uit van kleinere ruimtes. En aangezien de woonruimtes in ons kleine kikkerlandje vaak van bescheiden formaat zijn, is deze stijl ook nog eens super geschikt voor de gemiddelde Nederlandse woning. Zelf een soortgelijke look in je interieur integreren? Laat je dan inspireren door onze interieurspecialisten die je helemaal bijpraten op het gebied van de traditionele cottage stijl.

Wat is een Engelse stijl?

De cottage stijl bloeide op halverwege de 19e eeuw. Na het Victoriaanse tijdperk–waarin conservatieve (stijl)regels nog de bovenhand hadden–was het Engelse volk toe aan warmte, comfort en ruimte voor eigen invulling. Een nieuwe woonstijl werd geboren, en is tot op de dag van vandaag nog steeds ongekend populair.

De Engelse stijl kenmerkt zich door authenticiteit, nostalgie en klassieke elementen. Ook speelt comfort speelt een grote rol. Dit wordt bereikt door fijne meubels, denken aan plofbanken, riante fauteuils en grote tafels. 

Voor de gemiddelde minimalist is deze stijl een ver-uit-hun-bed-show. Het interieur doet namelijk druk en bijna eclectisch aan door het gebruik van verschillende kleuren, patronen, materialen en decoraties. Toch is er een duidelijke rode draad in deze interieurstijl waardoor er eenheid kan worden gecreëerd. De combinatie van alle interieurelementen samen is namelijk tijdloos. Door de mix van antieke en eigentijdse designelementen, kun je aan de inrichting eigenlijk niet aflezen welk jaartal het is. 

Het geheim van een Engels interieur

Om thuis ook de look en feel van een knus huis op het Engelse platteland te integreren, zijn er een paar dingen waar je op kunt letten. Wij delen hieronder een aantal kernwoorden die samen de sleutel tot de cottage stijl vormen.

  • Rustiek
  • Knus
  • Warm
  • Comfortabel
  • Uitnodigend
  • Klassiek
  • Karakteristiek
  • Tijdloos

8x kenmerken van de cottage stijl

1. Gebruik lichte kleuren

Wit, crème en andere neutrale aardetinten zijn typische kleuren voor een landelijk interieur. Gebruik deze kleuren op de muren of voer ze door in de meubels. Gebruik zachte pasteltinten voor een fris kleuraccent, zoals kussens, plaids, servies, gordijnen, vazen of kaarsen.

Een voorbeeld van een cottage stijl kleurenpalet: grijs, bruin, taupe, beige, ecru, zachtgeel, mosgroen, saliegroen, lila, zachtroze, aubergine, en blauw. Opvallend is dat zwart niet veel voorkomt in deze interieurstijl.

2. Materialen in een Engels interieur

In deze interieurstijl spelen een aantal materialen de hoofdrol. Denk aan hout–vaak donker van kleur en het liefst antiek. Beschikt jouw woning over originele houten balken? Lucky you!

Voor een ‘cottage toepassing’ behoud je de natuurlijke kleur en blijf je weg bij verf. Andere terugkerende materialen zijn riet en donker rotan, steen, smeedijzer, tin, aardewerk, klei en keramiek. Ook onmisbaar in dit comfortabele interieur, is aaibaar textiel. Denk aan katoen, chenille, linnen, jute, corduroy, leer en wol.

Bovendien is het belangrijk om voor hoogwaardige materialen te kiezen. Kwantiteit mag dan wel een grote rol in deze stijl spelen, maar op kwaliteit dient er niet ingeleverd te worden. Het zijn juist die hoogwaardige materialen die ervoor zorgen dat de meubels en accessoires de tand des tijds doorstaan en jarenlang mee kunnen.

Tip! Nieuwe items kopen van kwalitatieve materialen kan best prijzig zijn. Gelukkig zijn er genoeg opties om je woonruimte betaalbaar in te richten met hoogwaardige meubels en accessoires. Hoe? Door marktplaats en andere tweedehandssites af te struinen en kringloop- en antiekzaken te bezoeken. Vergeet ook niet even de zolder van je (groot)ouders af te speuren naar persoonlijke en karakteristieke vondsten.

3. Kies zachte meubels

De bank en fauteuil moeten je uitnodigen om er lekker in te gaan zitten, maar ze moeten ook een warme, huiselijke sfeer uitstralen. Kies dus een stoffen of leren bank in lichte kleur. Maak van de fauteuil een eyecatcher en ga hier voor een stof met streepprint of Schotse ruit. Kleed aan met verschillende kussentjes, wollen plaids en schapenvachten.

Voor de meubels in een dit interieurtype geldt dat ze zowel praktisch als elegant moeten zijn. Dit heeft te maken met de vaak beperkt beschikbare ruimte. Meubels dienen dus zorgvuldig te worden uitgezocht. Zo wil je een praktische en functionele ruimte, zonder in te leveren op stijl en comfort. 

Vintage vondsten en comfortabele meubels passen naadloos in deze stijl. Denk aan traditionele kroonluchters, oude chesterfield banken, en een antiek houten kast en eetkamerset. Ook dragen gelaagd textiel en antieke kunst bij aan die typisch Engelse charme.  

4. Ga voor lieflijke prints

In de cottage stijl draait het allemaal om romantiek en bloemenprintjes versterken dit effect. Servies met deze print is bijvoorbeeld erg leuk, stal dit mooi uit in een landelijke buffetkast of kies bed- en badtextiel met her en der een subtiele bloem. Andere lieflijke prints die niet misstaan in een cottage-ingericht huis zijn: patchwork, vogelprint en kant- en ruitmotieven.

5. Maak het niet te druk

Alhoewel een kamer in cottage stijl lekker is gevuld, is het nooit volgepropt. Maak het dus niet te bont met decoratie en accessoires. Rieten manden en draademmers zijn hartstikke handig. Ze onderstrepen een gezellige, landelijke uitstraling en door je spullen hierin op te bergen, voorkom je dat de woonkamer rommelig oogt.

6. Voeg warmte toe

Een houten vloer, houten meubels en een zacht wollen vloerkleed mogen niet ontbreken. Ze geven de ruimte warmte en geborgenheid, en ze onderstrepen de Engelse cottage stijl in je interieur. Hout is erg belangrijk bij een landelijke woonstijl. Je hebt verschillende houtsoorten. Zo gaan eikenhout en teakhout goed samen. Maar kijk niet alleen naar de kleur, let ook op de nerven en knoesten. Als deze enigszins overeenkomen, kun je ze met elkaar combineren. Het fijne van hout is dat je het altijd wit kunt schilderen. Dan weet je zeker dat het bij een landelijk interieur past.

7. Breng de natuur in huis

In een cottage stijl is de natuur erg belangrijk – net zoals in een Scandinavisch interieur – niet voor niets kent deze stijl zijn oorsprong op het Engelse platteland. Decoreer een mooie vaas met takken of bloemen die meer kleur in je interieur brengen.

8. Zorg voor iets rustieks

Een mix van hout, steen en natuurlijke stoffen, zoals linnen en katoen, geven jouw cottage een rustieke uitstraling.

Verschillende landelijke interieurstijlen: 3x cottage stijl

  1. Moderne cottage stijl

    Om een landelijk interieur wat meer pit te geven, kun je het combineren met moderne meubels. Houd het bij eenvoudige vormen en neutrale kleuren, zoals wit, grijs of zwart. Ook kun je spelen met contrast: een moderne eethoek past bijvoorbeeld perfect bij die rustieke, landelijke buffetkast. Door oude en nieuwe meubels met elkaar te combineren, creëer je een moderne landhuisflair met koele details. Zo geven metalen barkrukken de landelijke eetkamer een stoere knipoog.
  2. Franse cottage stijl

    Elk land heeft een bepaalde landelijke stijl. De Franse landhuisstijl staat bekend om zijn maritieme invloeden: blauw en wit worden gecombineerd met aardse tinten. Verder zie je hier veel natuurlijke materialen, zoals steen, klei en hout.
  3. Engelse cottage stijl

    Een Engelse cottage stijl in je interieur kenmerkt zich door gezellige bloemen- of ruitjesmotieven. Een leren Chesterfieldbank in combinatie met meubels gemaakt van donker hout geven de ruimte een robuuste touch.

Cottage stijl door heel het huis

De landelijke stijl is geen interieur dat zich beperkt tot alleen de woon- of slaapkamer. Integendeel! De cottage trend is overal toepasbaar.

De woonkamer in cottage stijl

In de woonkamer overheerst een rustiek en knus gevoel. Denk aan een knisperend haardvuur, dekentje erbij en wegkruipen op die comfortabele bank. Een klassieke Chesterfieldbank past hier hartstikke goed bij. Kleed de ruimte warm en sfeervol aan met gordijnen, kussens en een mooi vloerkleed in naturel- of pasteltinten. Wat leesvoer nodig? Tover dan kleine hoekjes in de woonkamer om tot een romantische minibibliotheek. Plaats een kleine boekenkast of bevestig simpelweg wat planken aan de muur waar je alle klassiekers kunt uitstallen–van Jane Austen tot J.K. Rowling.

De slaapkamer in cottage stijl

Kies voor een romantisch spijlenbed met zacht beddengoed om letterlijk bij weg te dromen. Voor wat extra comfort voeg je nog wat sierkussens toe en een aaibaar plaid. Wit, crème en zacht vanillegeel zijn mooie basiskleuren. Een houten bedframe en nachtkastjes geven de ruimte warmte en gezelligheid. Met een patchwork sprei en lekker veel kussens maak je je bed nog meer uitnodigend.

De eetkamer in cottage stijl

Houd de basis rustig en verf de muren beige, lichtgrijs of crème. De focus ligt namelijk op de eettafel, dit is het pronkstuk van de kamer. Hij is gemaakt van massief hout en staat in het midden van de ruimte. Rondom de tafel staan spijlstoelen en rieten stoelen. De diversiteit aan stoelen geeft de ruimte iets speels. Dek de tafel met een linnen tafelkleed, zilveren kandelaren, porseleinen servies met bloemenprint en glanzend, antiek bestek.

De keuken in cottage stijl

Een landelijke keuken is een leefkeuken waarin de hele familie regelmatig samenkomt. De keuken is vaak wit of crème met een aanrechtblad in hout(look). Wil je de ruimte wat stoerder maken? Kies dan voor een betonnen of marmeren blad. Keukenaccessoires van koper en messing passen perfect bij een cottage keuken, denk aan vintage koperen pannen die je boven het fornuis hangt. Een kroonluchter in het midden van de keuken geeft een gezellige uitstraling.

De hal in cottage stijl

Een bankje bevestigd aan een wandpaneel is een vast onderdeel in de Engelse ‘mudroom’. Deze kamer–vaak in de hal–is een plek waar bij binnenkomst vieze laarzen uit worden gedaan en de wax jas aan de kapstok wordt opgehangen. Decoreer de hal verder met antieke kunst, een houten sidetable, rustiek vloerkleed voor een warm en uitnodigend gevoel.

Tea room

De meest voor de voor de hand liggende equivalent van de tearoom is de Nederlandse keukentafel. Style de tafel met een antieke servies set, bijvoorbeeld witte kopjes en schoteltjes beschilderd met rozen. Verder mag een etagère voor de high-tea natuurlijk niet ontbreken. 

De tuin in cottage stijl

Niet alleen het interieur, maar ook het exterieur (buiten dus) is geliefd onder velen. De Engelse tuinstijl bestaat uit slingerende paden, romantische doorkijkjes, veel groen en natuurlijk een smeedijzeren prieel met klimrozen. 

Leg kronkelpaden aan, plant buxusbomen en geef de schuur of schutting een roze tint voor dat romantische effect. Verder richt je de Engelse tuin in met vaste en wintergroene planten en hanging baskets of romantische, witte potten vol geraniums, rozen en hortensia’s.

Op en top cottage stijl is natuurlijk ook een rozenboog waar je klimrozen tegenaan laat groeien. Maak een heerlijk zitplekje met witte, houten meubelen of sierlijke meubelen gemaakt van wit metaal. De bestrating bestaat uit kleine, gebakken stenen, zoals klinkers.