Als je gek bent op het groene buitenleven en deze sfeer ook graag binnenshuis wil integreren, dan biedt het botanisch interieur uitkomst. In deze woonstijl vol groen overheerst een rustgevende en frisse look. En alhoewel de basis bij dit interieur wel bij de beplanting mag liggen, zijn nog meer factoren verantwoordelijk voor de typerende sfeer. Welke factoren deze stijl tot een succes maken, lees je allemaal in dit artikel. Maar om alvast een tipje van de sluier te geven: verwacht naast al het groen een subtiel kleurenpalet, meubels van natuurlijke materialen en vintage prints van flora en fauna. Mag het iets kleurrijker? Dan hebben we ook een tof voorbeeld voor je!

Wat is een botanisch interieur?

Geïnspireerd op de botanische tuinen vol groen, vlinders en vogels, zien we deze stijl steeds vaker binnenshuis terug. Binnenshuis refereert botanisch zowel naar fysieke planten als naar op planten gebaseerde elementen. Denk aan planten als print op behang, textiel, servies en woonaccessoires. Welke elementen nog meer kenmerkend zijn voor deze stijl, zijn een rustige basis, subtiel kleurenpalet, natuurlijke materialen, prints en natuurlijk groen.

We gaan in dit artikel in op de volgende 5 kenmerken:

  1. Een rustige basis
  2. Subtiel kleurenpalet
  3. Natuurlijke materialen
  4. Printjes in botanische stijl
  5. Groen

Daarnaast geven we je nog inspiratie voor het stylen van een botanische woonkamer en ontdek je onze 3 favoriete kamerplantjes! Maar eerst leggen we nog even kort het verschil uit met een urban jungle interieur.

Wat is het verschil tussen een urban jungle en botanisch interieur?

Het verschil tussen een urban jungle en botanisch interieur is dat in de urban jungle stijl het vele groen wordt aangevuld met industriële accessoires, terwijl in een botanisch interieur we een grote Scandi invloed zien.

Botansich Scandinavisch interieur

Zoals we eerder al zeiden is de botanische interieurstijl verwant aan de Scandinavische. In beide stijlen staan natuurlijke materialen en een subtiel kleurenpalet centraal.

Botanisch industrieel interieur

Wanneer je de botanische stijl met een industrieel interieur combineert, kom je uit bij de woonstijl urban jungle. In deze stijl draait het om stoere meubels, een vintage interieur en natuurlijk veel groen.

Tip 1. Een rustige basis

Deze interieurstijl start met een lichte en rustige basis. Kies daarom voor de vloeren een natuurlijk materiaal zoals hout, of ga juist voor een stoerdere look met een vloer van beton. Net als de vloeren zijn de muren in deze woonstijl ook rustig. Spierwit hoeft niet, maar een lichte kleur is wel aan te raden. Voor een monochroom look kun je ook voor een groen tint gaan. Voor een meer maximalistische stijl kun je ook voor één accentwand kiezen die je behangt. In dit geval kun je de print van het behang waarschijnlijk wel raden: planten natuurlijk.

Een kleurrijk botanisch interieur met een twist

Mag het iets kleurrijker? Maak je botanisch interieur dan persoonlijk door er een flinke dosis kleur aan toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren, zoals pasteltinten, en voeg een knalkleur toe in de kleine decoratieve items. Denk bijvoorbeeld aan een plantenpot in een accentkleur.

Tip 2. Subtiel kleurenpalet

In deze woonstijl vind je geen schreeuwerige, felle kleuren, maar een subtiel kleurenpalet waardoor je planten alle aandacht krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een warme witte teint, lichtbeige, zand, oudroze, zachtgrijs en diverse groentinten. Als je er qua kleurgebruik nog niet helemaal uitkomt, of wat extra inspiratie kunt gebruiken, kun je je ook verdiepen in Scandinavisch wonen. Deze woonstijl overlapt met de botanische in zijn kleur- en materiaalgebruik.

Tip 3. Natuurlijke materialen

Zolang het materiaal natuurlijk is, zit je goed. Zo kun je denken aan hout, leer, bamboe, natuursteen, riet, sisal of rotan. Laat deze materialen terugkomen in de meubels–bijvoorbeeld een leren bank met een sisal vloerkleed, natuurstenen koffietafel, houten sidetable met manden van riet.

Tip 4. Prints in botanische stijl

Kies voor posters met een vintage look waarop flora en fauna staan afgebeeld. Door voor ‘vintage’ exemplaren te kiezen, geef je je interieur wat extra karakter. Naast posters, kun je de print met (tropische) flora en fauna ook laten terugkomen op behang of sierkussens. Wanneer je voor behang kiest, is het aan te raden om voor één accentmuur te gaan om een overkill aan groen te voorkomen. Naast het geprinte groen staat er namelijk ook al veel echt, fysiek groen in de ruimte. 

Shop bijvoorbeeld deze tropische blikvangers..

Tip 5. Groen is onmisbaar in een botanisch interieur

Natuurlijk onmisbaar in deze woonstijl is een verzameling van planten in verschillende tinten groen. Kies voor planten in diverse soorten en formaten en plaats deze in potten van natuurlijke materialen. Door zowel staande planten als hangplanten van verschillende formaten te combineren, krijg je een speels effect. Bovendien geeft de combinatie van diverse hoogtes de kamer meer dimensie. En wanneer je planten aan het plafond bevestigt, en dus in de hoogte werkt, creëer je een ruimtelijk effect waardoor de kamer optisch groter lijkt. 

Botanische woonkamer stylen

Of je nu een grote of kleine woonkamer hebt: deze woonstijl is overal te integreren. Zo kies je in een kleinere woonruimte bijvoorbeeld voor één grotere statement kamerplant in combinatie met een paar kleinere planten. Om ruimte te besparen kun je de kleinere planten in een stellingkast plaatsen. Door het open karakter van de kast, krijgen je planten genoeg licht en oogt het geheel luchtig. Daarnaast is het leuk om verschillende planten met elkaar te combineren en ook wat woonaccessoires toe te voegen. 

In een grote woonkamer kun je voor meerdere grote kamerplanten kiezen. Leuk is om deze in verschillende hoogtes te kiezen. Ook kies je niet identieke potten die samen toch één geheel vormen. Zo bewaar je de rust, maar houd je het visueel toch interessant. 

Shop deze botanische look voor de woonkamer:

Tip: wil je nog wat extra inspiratie op doen? Breng dan een bezoekje aan een botanische tuin, zoals Hortus Botanicus in Amsterdam.

Botanisch wonen: 3x planten voor in je interieur

  1. Monstera (gatenplant)

    Deze oersterke kamerplant brengt een vleugje jungle naar de Nederlandse woonkamer. In het juiste licht–niet te dicht bij het raam–en voldoende voeding groeit deze kamerplant als kool. Tip: wanneer het jungle aspect iets te letterlijk wordt, en de monstera wel erg hard groeit, kun je het teveel aan bladeren simpelweg afknippen. Deze bladeren kun je weer in een vaas zetten om een andere ruimte in huis mee te decoreren. 
  2. Cactus

    Zelfs bij degenen met nog geen spatje groen op de vingers, kan de cactus overleven. Een veilige keuze dus, maar bovendien ook een rijke toevoeging aan een deze woonstijl. Ga voor groots en stoer, of voor schattig en mini. Maar welk formaat je ook kiest, de cactus komt het beste tot zijn recht in een authentieke terracottapot. 
  3. Areca palm (Goudpalm)

    Deze palm is een van de favoriete palmsoorten en is dan ook in veel Nederlandse woonkamers te vinden. Oorspronkelijk komt deze palm uit Madagaskar, en brengt daarom van nature een tropische en warme sfeer in elke woonruimte. Kleine disclaimer: deze plant vergt wel de nodige verzorging. 

Zet je kamerplanten in de spotlight met een van deze eyecatchers: