Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


Moderne interieurstijl Oker gele stoel met zwarte sitetable op grijze vloer

Het Bauhaus design bestaat al meer dan honderd jaar. En dat is niet voor niets, want vandaag de dag is deze eenvoudige, strakke stijl nog immens populair. De stijl kenmerkt zich door simpliciteit, symmetrie en functionaliteit. Van oorsprong was Bauhaus een academie die in 1919 is opgericht. Alhoewel de opleiding maar veertien jaar bestaan heeft, heeft het een grote stempel gedrukt op de interieur- en architectuurindustrie. Je herkent Bauhaus aan de strakke designs met geometrische vormen. De meubels zijn zwart/wit met hier en daar een rood, geel en blauw kleuraccent. Bij deze woonstijl is het devies: less is more!

Terug in de tijd: de oorsprong van het Bauhaus design

Op 1 april 1919 richtte de Berlijnse architect Walter Gropius een nieuwe opleiding op, Bauhaus. Hier stonden architectuur, beeldende kunst en toegepaste kunst centraal. De leerlingen werden uitgedaagd om te experimenteren met verschillende materialen en vormen. Hierdoor ontstonden originele designs. De Bauhaus stroming kwam rond dezelfde tijd als de Art Déco tot uiting.

Bij Bauhaus staat het minimalisme centraal. De vormen zijn geometrisch. Je ziet hier dan ook veel cirkels, vierkanten en driehoeken. Ook de kleuren zijn minimaal: zwart, wit en de primaire kleuren rood, geel en blauw. Bauhaus was zijn tijd ver vooruit. Anders dan andere woonstijlen wilde Walter Gropius dat de meubels die ontworpen werden, voor iedereen toegankelijk zouden zijn. De praktische meubels werden bedacht door de studenten. De designs moesten zo eenvoudig mogelijk zijn. Dankzij de moderne, industriële technieken konden de ontwerpen die de studenten hadden bedacht snel en goedkoop geproduceerd worden. Zodoende kon de Bauhaus stijl door iedereen worden gekocht. In 1933 werd de opleiding vanwege het opkomende naziregime gesloten.

Iconische designs van Bauhaus

Deze ontwerpen van Bauhaus ken je ongetwijfeld, misschien staan ze zelfs wel in je huis!

1. Wassily stoel door Marcel Breuer

De stoel, ook wel B3 genoemd, werd in 1925 ontworpen. Hij was revolutionair vanwege de constructie gemaakt van stalen, gebogen buizen. De zitting was van canvas of leer in zwart of rood.

2. Wagenfeld lamp door Wilhelm Wagenfeld

Ook wel de Bauhaus lamp genoemd. Het is een klassieker: industrieel en tijdloos met metalen schacht, ronde bodemplaat en opaalglazen bol waarin de lichtbron zit.  

3. Barcelona stoel door Ludwig Mies van der Roje en Lilly Reich

De stoel, model 250L, is in 1929 ontworpen voor het Duitse paviljoen van de Wereldtentoonstelling in Barcelona. Vandaar zijn naam. Bij de stoel hoort ook een voetenbank. Het ontwerp is functioneel en zonder poespas. Het frame van de stoel doet denken aan een vouwstoel door de gekruiste roestvrijstalen poten. Zowel de rug- als zitleuning bestaat uit een leren kussen met vierkante vakken en knopen. 

4. Cesca stoel door Marcel Breuer

Deze eetkamerstoel, ook wel B33 genoemd, is mateloos populair en supervaak nagemaakt. De naam heeft Marcel Beuer opgedragen aan zijn geadopteerde dochter Francesca. Het design van de stoel heeft geen achterpoten waardoor het zitgedeelte lijkt te zweven. De stoelen zijn al jaren in vele kleuren en materialen, zoals webbing, terug te vinden.

5. Kaiser Idell 6631 lamp door Christian Dell

Ook deze lamp is een veelgevraagd statement stuk. De lamp met uitgebreide kap en gebogen standaard wordt beschouwd als een designklassieker.

Zo breng je de simplistische Bauhaus stijl in huis

Maak de Bauhaus stijl helemaal eigen met onderstaande tips:

  1. Zorg ervoor dat je meubels eenvoudig, strak en tijdloos mooi zijn. Maak gebruik van materialen zoals glas en metaal.
  2. Combineer klassieke, moderne elementen met natuurlijke materialen, zoals hout, webbing, leistenen platen en leer.
  3. Houd de less is more-gedachte vast. Een meubelstuk moet functioneel én mooi zijn.

Typische Bauhaus design kleuren in huis

Naast design scoort Bauhaus ook op zijn kleurgebruik. Zo komt de beroemde kleurencirkel uit de koker van Johannes Itten, die les gaf op de Bauhaus academie. Het Bauhaus design spitst zich toe op een beperkt kleurgebruik. Vooral de primaire kleuren rood, geel en blauw en zwart en wit worden vaak gebruikt. Als alternatief kun je ook een sjabloon gebruiken om geometrische vormen als driehoeken, cirkels of vierkanten in een primaire kleur op de muur te verven. Of kies voor Bauhaus behang met strakke vormen.

Gebouwen in Bauhaus design

De Bauhaus academie hield zich niet alleen bezig met het ontwerpen van meubels, maar ook met architectuur. Volgens de Bauhaus architectuur moesten namelijk ook de huizen simpel gemaakt kunnen worden met, uiteraard, de nieuwste materialen. Een goed voorbeeld hiervan is de Duitse uitbreidingswijk Dessau-Törten die door Walter Gropius is ontworpen. Met het design van de rijtjeshuizen experimenteerde hij met verschillende typografieën, materialen en bouwtechnieken.

4x gebouwen Bauhaus design:

  1. Arbeitsambt in Dessau-Törten

    Dit gebouw is in 1927 door Walter Gropius ontworpen. Het heeft een stalen constructie met een gevel van gele bakstenen. Bijzonder zijn de hoge ramen, die onderdeel zijn van het zaagtanddak.
  2. Kornhaus in Dessau

    Dit gebouw ligt aan de rivier de Elbe en is grotendeels in originele staat. Het restaurant is gebouwd in 1929 en ontworpen door Carl Fieger. Het was een populair toevluchtsoord voor mensen van de Bauhaus academie. Hier konden ze elkaar ontmoeten of even relaxen. Het mooiste aan dit gebouw is het glazen balkon.
  3. Meisterhäuser in Dessau

    Deze vier villa’s heeft Walter Gropius ontworpen. Hierin woonden de beroemde docenten van de Bauhaus academie. Alle huizen hebben platte daken, raamstroken, glaspartijen, rechte hoeken en de buitenkant is effen wit gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn twee van de vier huizen verwoest, maar gelukkig heeft een Berlijns ontwerpbureau in 2014 de twee woningen in ere hersteld.
  4. Bauhaus in Dessau

    Het iconische complex van de academie is in 1926 gebouwd en bestaat uit onderwijsruimtes, een auditorium en werkplaatsen. Op de brug, die de twee gebouwen met elkaar verbindt, was het bureau van Gropius gevestigd. Tegenwoordig kun je in het gebouw eten en overnachten.