Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


Oranje gordijnen met gele bank

Antieke meubels zijn terug van weggeweest. En dat is met een reden, want we worden met z’n allen namelijk steeds duurzamer en milieubewuster. Als je meubels hergebruikt, re- of upcycled ben je al helemaal goed bezig. In dit geval gebruik je geen nieuwe grond- en brandstoffen en richt je je huis op een duurzame manier in. Gelukkig hoef je niet lang te zoeken naar parels, want het aanbod is reuze. Van lampen tot vazen, tafeltjes, schilderijen, klokken, spiegels en nog veel meer. Met deze prachtige items, vervaardigd met vakmanschap, breng je een vleugje charme en karakter aan je woonruimte. Zelf ook aan de slag met een antiek interieur? Laat je dan inspireren door de styling tips van onze interieurspecialisten in dit artikel.  

Wat is het verschil tussen vintage, retro en antiek?

Vaak worden antiek en vintage ten onrechte door elkaar gebruikt. Alhoewel beiden dan wel ‘oud’ mogen zijn, verschillen ze toch echt van elkaar. Zo zijn meubels in deze woonstijl minstens honderd jaar oud. Items in een vintage interieur daarentegen, zijn minimaal vijfentwintig tot maximaal honderd jaar oud. En dan heb je ook nog retro, wat imitaties van vintage meubels zijn.

Wereldberoemde meubels in deze woonstijl

Populaire meubels in deze woonstijl zijn die uit de Biedermeier-periode (1815 – 1848) en Jugendstil-tijd (1890 – 1914). Bij Biedermeier wordt er gebruik gemaakt van prachtig hout, zoals walnoot-, kersen- en berkenhout. Je ziet hier veel bloemmotieven, houten vloeren met kleden en een fijne, huiselijke sfeer. Bij Jugendstil zie je veel zwierige vormen, geïnspireerd op de natuur, gecombineerd met messinggouden elementen. Beide stijlen komen mooi tot hun recht in een modern klassiek interieur aangezien ze veel overeenkomsten hebben met de laatste trends op woongebied.

Kenmerken van een antiek interieur

Een antiek interieur staat garant voor warmte, gezelligheid en karakter. Aangezien de meubels vaak van massief en van donker hout zijn, houd je de rest van de ruimte fris en luchtig. Kies bijvoorbeeld voor een subtiel kleurenpalet met een paar accentkleuren. Denk aan klassieke tonen in geel, blauw of rood, of kies voor neon pasteltinten als je een moderne interpretatie najaagt.

Nog een reden om de rest van de ruimte rustig te houden, is zodat alle aandacht naar de meubels gaat. Veel items in deze woonstijl zijn namelijk van hout met een mooie bewerking. Echte eyecatchers dus waar heel wat uren werk in zit. Al die uren werk merk je ook aan de kwaliteit. Zo zijn de houten meubels supersterk, anders dan de meubels die tegenwoordig vaak machinaal worden gemaakt. Nóg een reden om de meubels een centrale rol te geven, is door de vele verhalen die aan de handgemaakte exemplaren kleven.

Ook fijn aan deze woonstijl, is dat het goed te combineren is met veel andere stijlen: van boho chic of Japandi, tot een landelijk of industrieel interieur.  

De charme van antieke meubels

Een ouder item hier en daar geeft je huis meer sfeer en karakter. Gebruik bijvoorbeeld een oud tafeltje als nachtkastje of hang een paar klassieke schilderijen op in een moderne lijst. Een verweerde spiegel doet het ook altijd goed in je interieur. Vaak is de lijst goud, en laat dat materiaal nu weer perfect passen in de hotel chique trend. 

8 musthaves in een antiek interieur

  1. Fotolijsten

    Fotolijsten vol herinneringen geven je interieur een flinke dosis persoonlijkheid. Kies bijvoorbeeld voor stijlvolle klassieke lijsten van zilver of hout met oude zwart/wit foto’s voor een knipoog naar oude tijden. Of ga juist voor een mix van oud en nieuw om de oude exemplaren nog meer te laten opvallen. 
  2. Vazen

    Kan een ruimte wel wat kleur en fleurigheid gebruiken? Zet dan een paar statement bloemen in een antieke vaas voor een interessant contrast. Zet de vaas op het dressoir, keukeneiland of de bijzettafel. Ook leuk: zet een groepje vazen bij elkaar zetten voor een subtiele klassieke sfeer in huis. 
  3. Spiegels

    Hang een groepje eeuw(en)oude spiegels op om een saaie muur op te leuken. Het voordeel van spiegels is dat ze de ruimte groter en lichter maken. Geen fan van gaten boren? Je kunt ook een grote spiegel op een dressoir zetten.  
  4. Secretaire

    Een secretaire is een populair meubelstuk, want je kunt hem overal kwijt. Gebruik ‘m bijvoorbeeld in de werkkamer als ‘echt bureau’ of plaats het meubelstuk in de gang waar je het als sidetable kunt gebruiken.
  5. Dressoir

    Op deze halfhoge kast zet je meestal de tv. Maar het is ook leuk om er andere spulletjes op neer te zetten. Denk aan klassieke koffietafelboeken, fotolijsten, vazen, kandelaars of spiegels dus.
  6. Kast

    Een populaire kast in deze woonstijl, is de Biedermeier-kast. Deze heeft mooie details, zoals sierlijke houtbewerkingen en authentiek deurbeslag. Dit soort kasten zijn vaak groot van stuk en daarom ideaal om al je kleren in te stallen. Een andere functie is om de kast te gebruiken in de kinderkamer om al het speelgoed in op te bergen.
  7. Buffetkast

    Een tijdloze klassieker als je het ons vraagt. De buffetkast misstaat niet in de keuken, woonkamer of eetkamer. Zeker in een landelijke cottage stijl keuken komt dit klassieke meubelstuk goed tot zijn recht.
  8. Plavuizen

    Deze kleine, bruine vierkante steentjes komen vaak uit Frankrijk, waar ze in oude landhuizen lagen. Hier worden ze meestal in de keuken gelegd, omdat ze onverwoestbaar zijn en tegen een stootje of vlekje kunnen. Ze geven de ruimte een robuust en klassiek karakter.

Meubels uit een antiek interieur opknappen

Antieke meubels kun je opschuren en een likje verf geven. Hierdoor kun je het aan de kleuren van je interieur aanpassen en gaan de meubelstukken weer jarenlang mee. 

De eerste stap is om het meubelstuk te schuren met een stuk schuurpapier of een schuurmachine. Gebruik dit laatste alleen als het hout massief is. Zit er houtsnijwerk in het meubel? Gebruik dan staalwol om dit te schuren. Wanneer je het meubel niet vooraf schuurt, blijft de verf niet goed hechten. Oh, en nog een tip: schuur alleen in de nerfrichting van het hout. Zo ontstaan er geen splinters. Wanneer deze klus is geklaard, kan het verven beginnen! Gebruik een brede kwast, zodat je alle oppervlakken snel en egaal kunt verven. Let hierbij ook goed op dat er geen ‘druipers’ blijven zitten of dat er kwastharen in de verf blijven plakken. Als de verf is gedroogd, zet je het meubelstuk nog in de vernis. Dit zorgt voor glans en beschermt tegen vlekken. Et voilà!