Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


plant in woonkamer in blauwe pot op een houten kruk

Planten in huis halen? Wij zeggen JA! Planten zijn prachtige sfeermakers in de woonkamer. Maar dat niet alleen! Planten in de woonkamer kunnen de ruimte ook voorzien van gezonde lucht. Welke planten kun je nu het beste kiezen voor de woonkamer? Waar zet je deze plant het beste neer? En kun je ook kiezen voor planten als je geen groene vingers hebt? Wat zijn de trends voor planten in de woonkamer? Beantwoord de 5 vragen in ons stappenplan en ontdek jouw groene match!

Voordelen van planten in de woonkamer

Planten in huis halen heeft veel voordelen. Planten zorgen voor een vleugje groen in de woonkamer, ze werken decoratief en zorgen voor veel sfeer. Daarnaast zorgen planten voor zuurstof in de ruimte en zijn er genoeg luchtzuiverende planten. Ze maken de lucht letterlijk schoon en gezond. Wat ons betreft genoeg redenen om een aantal frisse groene planten je woonkamer in te halen!

Welke opties voor planten in de woonkamer zijn er?

Er zijn allerlei soorten kamerplanten. Elke plant heeft andere kwaliteiten en wensen. Omdat planten binnen elke stijl toegepast kunnen worden – van industrieel tot landelijk – kun je ook voor elke stijl een passende plant vinden. Ook met bijna elk kleurenpalet kunnen planten gecombineerd worden. Ontdek de volgende categorieën planten maar eens:

  • Planten op stam en boompjes;
  • Bloeiende kamerplanten;
  • Luchtzuiverende kamerplanten;
  • Hippe kamerplanten met grote bladeren;
  • Makkelijke planten die weinig aandacht nodig hebben;
  • Hangende kamerplanten.

In 5 stappen een geschikte plant kiezen

Een geschikte plant uitzoeken kan nog best lastig zijn. Als je de woonkamer gaat inrichten dan bedenk je misschien niet meteen waar je een plant neer gaat zetten. Beantwoord de volgende vragen om tot een geschikte optie te komen.

  1. Bedenk op welke plek je de plant wilt zetten

    Is dat een plek bij het raam of niet? Krijgt hij hier veel of weinig zon?
  2. Hoeveel tijd kan je besteden aan de plant?

    Heb je zin om veel aandacht aan de plant te geven? Of heb je er liever weinig omkijken naar?
  3. Denk na over de grote van je plant

    Zoek je een grote of kleine plant? Zoek je een plant voor een grote woonkamer of kleine woonkamer?
  4. Waar wil je de plant neerzetten?

    Moet de plant op de grond staan of op een kastje, óf zoek je een hangplant?
  5. Denk aan de luchtvochtigheid

    Hoe vochtig is de ruimte waar de plant een plek krijgt?

Tip! Let ook op of je plant dichtbij of onder een lamp staat! Niet elke plant kan daar tegen.

Deze 10 planten zijn on trend voor de woonkamer

Welke planten je kiest voor je woonkamer is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak, de huidige trends, het formaat van je woonkamer en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Ook hangt het af van onder andere de hoeveelheid zon en tocht die aanwezig is op de plek waar jij een plant wilt zetten. Hieronder laten wij je een aantal planten en hun kenmerken zien.

1. Calathea

Deze plant, afkomstig uit de tropen, gaat letterlijk slapen. Hij sluit ’s nachts zijn gestreepte bladeren en opent ze weer als de zon op komt. Calathea is er in diverse soorten. Wat hij nodig heeft is een plek met weinig tocht, en niet in de volle zon. Een hoge luchtvochtigheid vindt hij fijn. Af en toe met een plantenspuit besproeien dus! Calathea zuivert de lucht.

2. Polyscias

Hij houdt van halfschaduw en krijgt graag regelmatig een klein beetje water. Hij geeft de voorkeur aan ontkalkt (gekookt en afgekoeld) water of regenwater. Het is het beste om Polyscias vochtig te houden.

3. Grote planten woonkamer: de Monstera

De gatenplant is ook een absolute favoriet onder de kamerplanten. Deze grote plant met eveneens grote, frisgroene bladeren staat het liefst op een lichte plek, maar kan ook in de schaduw gedijen. Zet de Monstera niet in de directe zon.

4. Rubberplant

Deze plant heeft dikke bladeren en was in India en Zuidoost-Azië een bron voor rubber. Hij staat graag tochtvrij en niet in direct zonlicht. Hij houdt van regelmaat en je kunt hem het beste eens per week op dezelfde dag, dezelfde hoeveelheid water geven.

5. Kentia Palm

Dit is een goede keuze als je een sterke plant zoekt die de lucht zuivert. Hij zet vervuilde luchtdeeltjes om in groene energie. Hij is eenvoudig te verzorgen en kan overal neergezet worden, maar staat het liefst op een lichte of halfschaduwplek.

6. Olifantsoor

Deze plant dankt zijn naam aan zijn enorme bladeren. Hij komt uit het Aziatische regenwoud. Een echte blikvanger die best wat aandacht nodig heeft. Hij staat graag in vochtige grond. Het beste kun je dus regelmatig even voelen of de grond vochtig is en vaak kleine hoeveelheden water geven.

7. Strelitzia

Strelitzia is een van de populairste kamerplanten op dit moment. Hij wordt ook wel paradijsvogelplant genoemd. Hij heeft grote bladeren en is sterk, kan tegen een stootje. Het is een stoere plant die scheuren kan vertonen in de bladeren. Die zijn dus normaal. Deze plant tovert je woonkamer om tot een jungle. Geef hem een plek met veel licht, direct zonlicht is ook goed.

8. Pannenkoekenplant

Een echte favoriet met pannenkoekvormige bladeren. Afkomstig uit tropische gebieden. De pannenkoekenplant is luchtzuiverend en eenvoudig te verzorgen. Hij heeft echter het liefst ontkalkt water en droogt liever niet uit. Geef hem regelmatig kleine beetjes water.

9. Olijfboom

Deze plant/boom heeft een ruige, hoge stam. De olijfboom kan ook op een terras of balkon gezet worden en een olijfboom binnen geeft meteen een mediterrane sfeer aan de woonkamer. In de zomer kan hij ook vruchten produceren. Deze worden in Nederland meestal niet rijp genoeg om te eten. Deze plant heeft zonuren nodig en mag in directe zon staan.

10. Bananenplant

Een stoere, maar wel kwetsbare plant. Hij staat het liefst op een plek zonder tocht, maar met voldoende licht (geen direct zonlicht!). Waar je hem plaatst is dus van groot belang. Ook mag de kluit niet uitdrogen. Kijk dus goed wanneer hij water nodig heeft en geef regelmatig kleine beetjes.

9x tips bij het kiezen en verzorgen van planten voor je woonkamer

  • Zet je plant altijd in een plantenpot die écht groot genoeg is. Kies liever voor een pot die iets te groot is dan te klein. Verderop lees je meer tips voor het kiezen van de juiste plantenpot.
  • Is de ruimte waar je plant komt te staan hoog en ruim? Kies dan ook voor een grote plant.
  • Het is mooi om je plant in een nis of naast een meubel te zetten.
  • Geef je plant de ruimte zodat hij kan groeien en tot zijn recht komt.
  • Let goed op de wensen van je plant (veel/weinig water, veel/weinig licht etc.). Meestal wordt bij de plant aangegeven hoeveel zon/schaduw en vocht hij nodig heeft. Geef je plant ook niet te veel water! Dat kan averechts werken.
  • Planten hechten zich echt aan een plek. Ga dus niet zomaar je plant verhuizen, daar houden ze niet van.
  • Hangplanten zijn een ideale optie voor mensen die klein behuisd zijn.
  • Denk goed na over welke pot je kiest voor je plant. Deze moet, zoals eerder gezegd, groot genoeg zijn, maar moet ook qua stijl of kleur niet de aandacht afleiden van de plant zelf.
  • Als je meerdere kleine planten kiest, is het ook heel leuk om ze in een groepje bij elkaar te zetten. Dat kan op de grond of in een wandrek. Maar ook op een bijzettafeltje in de woonkamer zet je jouw plant in de spotlight.

Op deze bijzettafels laat je jouw plant stralen…

Geen groene vingers? Makkelijke planten voor je woonkamer

Planten die makkelijk zijn, hebben weinig verzorging nodig. Ze hebben weinig water en licht nodig en je hebt er nauwelijks omkijken naar. Klassieke vetplanten zoals de Sansevieria Zeylanica hebben heel weinig zon en vocht nodig. Ze kunnen wel een maand zonder water. Ook de Aloë plant heeft nauwelijks aandacht nodig en kan zomerse temperaturen aan.

Hoe kies ik de juiste plantenpot?

Zoals je eerder al kon lezen is het kiezen van de juiste plantenpot belangrijk voor de ontwikkeling van de plant. Zo kijk je niet alleen naar de diameter van de pot maar ook de diepte. Grote kamerplanten hebben een diepe, brede pot nodig, terwijl plantjes die goed tegen droogte kunnen, zoals de Aloë plant, blij zijn met een ondiepe pot.

Ga je een nieuwe plant aanschaffen? Neem dan een plantenpot die iets groter is dan de kweekpot. Je kunt als vuistregel aanhouden dat de hoogte van de pot ongeveer een derde van de hoogte van de plant moet zijn.

Je groene vriendjes groeien natuurlijk door, vandaar dat je ze regelmatig zult moeten verpotten. Meestal komt dit op 2 jaar maar dit hangt natuurlijk ook van de soort af.

Inspiratie voor het design van de plantenpot

Zet jouw kamerplant in de spotlight met de juiste plantenpot! Ga je voor vierkant of rond? Kleurrijk of neutraal? In een retro interieur kun je bijvoorbeeld denken aan een pannenkoekenplantje in een knalgele plantenpot. Terwijl in een Scandi interieur een kamerplant in een zwarte strakke plantenpot mooi staat. In een boho interieur voelen plantjes zich he-le-maal thuis in een rieten mand.

Deze plantenpotten zijn momenteel on trend:

Een interieur met planten in de hoofdrol

Geef je je planten een hoofdrol? Maak een urban jungle van je woonkamer door heel veel planten door je woonkamer te verspreiden, gecombineerd met botanische prints en natuurlijke kleuren en materialen. Welke planten kies jij voor de woonkamer? Met planten haal je de natuur in huis, een vleugje groen én frisse, gezonde lucht.