Hoe bereik je de juiste luchtvochtigheid in de slaapkamer?
Wist je dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer invloed heeft op je nachtrust en gezondheid? Een te hoge luchtvochtigheid maakt de slaapkamer benauwd en warm. Bovendien is dit een broedplek voor schimmels en bacteriën. Een te lage luchtvochtigheid zorgt voor een droge lucht wat invloed heeft op je huid en luchtwegen. In beide gevallen slaap je minder goed waardoor je de volgende dag niet uitgerust wakker wordt. In dit artikel delen we tips over het creëren van de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer.
Wist je dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer invloed heeft op je nachtrust en gezondheid? Een te hoge luchtvochtigheid maakt de slaapkamer benauwd en warm. Bovendien is dit een broedplek voor schimmels en bacteriën. Een te lage luchtvochtigheid zorgt voor een droge lucht wat invloed heeft op je huid en luchtwegen. In beide gevallen slaap je minder goed waardoor je de volgende dag niet uitgerust wakker wordt. In dit artikel delen we tips over het creëren van de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer.
Luchtvochtigheid meten in de slaapkamer
Word jij weleens wakker met hoofdpijn, een droge keel en/of weinig energie? Misschien is de luchtvochtigheid in je slaapkamer niet goed. De luchtvochtigheid hangt af van het seizoen, de staat van je huis en de ligging van de slaapkamer ten opzichte van bijvoorbeeld de badkamer. In de winter is de lucht vaak droger dan in de zomer. In de zomer is de lucht juist vochtig en klam. Woon je in een oud huis? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met optrekkend vocht.
Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer te hoog is. Hetzelfde geldt voor als je slaapkamer zich naast de badkamer bevindt. Het vocht uit de badkamer kan doorslaan naar de slaapkamer. Ben jij er niet zeker van of de luchtvochtigheid in de slaapkamer goed is? Hang dan een hygrometer in de ruimte. Hierop kan je de luchtvochtigheid aflezen. De ideale luchtvochtigheid voor de slaapkamer is 40 – 60%.
3 tips voor het verlagen van de luchtvochtigheid in de slaapkamer
Een te hoge luchtvochtigheid in de slaapkamer kan je vaak zelf al merken. De ruimte voelt klam en drukkend aan en ruikt soms wat muffig. Bovendien zweet je sneller in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Het spreekt voor zich dat het klamme, benauwde gevoel invloed heeft op je nachtrust. Maar het te veel aan vocht in de slaapkamer heeft ook invloed op je gezondheid.
Het vocht is namelijk een broedplek voor bacteriën en schimmels. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid in de slaapkamer hoger is dan 60% raden we aan om met de volgende tips om de luchtvochtigheid te verlagen aan de slag te gaan:
Tip 1. Goede ventilatie
Zorg voor voldoende ventilatie in de slaapkamer. Dat wil zeggen: zet het raam op een kiertje. Het is niet altijd aan te raden om dag en nacht het raam in de slaapkamer op een kiertje te zetten. Zeker tijdens een hittegolf zorgt dat ervoor dat er alleen maar meer warmte en vocht naar binnen komt. In ons artikel vertellen we je alles over het ventileren en koelen van je slaapkamer in de zomer.
In de winter, wanneer het écht koud is, is de lucht buiten heel droog. Dan loont het zeker om je ramen open te zetten om overmatig vocht (en vervuilde lucht) af te voeren. Toch zal je in de winter niet vaak last hebben van te veel vocht in huis doordat de CV juist zorgt voor droge lucht in huis.
Tip 2. Installeer een airco
Vooral in de zomer kan je last hebben van een hoge luchtvochtigheid waardoor je nachtrust wordt verstoord. Een airco in de slaapkamer brengt dan uitkomst. De airco voert de warme, vochtige lucht af naar buiten en voert gekoelde, droge lucht aan. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in de slaapkamer. Dus heb je in de zomer last van klamme nachten? Hang dan een airco in de slaapkamer.
Tip 3. Luchtontvochtiger
Tegenwoordig heb je ook luchtontvochtigers. Zoals de naam al verraadt, wordt hiermee het vocht onttrokken aan de lucht. Heb je veel vocht in huis? Overweeg dan om in de meest vochtige ruimtes een luchtontvochtiger te zetten. Let bij het kopen van de ontvochtiger op de capaciteit. Deze moet groot genoeg zijn om de hele ruimte te ‘ontvochtigen’. Wanneer je een luchtontvochtiger in de slaapkamer zet, is het ook belangrijk om te letten op het geluidsniveau. Vaak zijn de iets duurdere, een stuk stiller zodat je ’s nachts niet uit je slaap wordt gehouden door een zoem.
3 tips voor het verhogen van de luchtvochtigheid in de slaapkamer
Een te lage luchtvochtigheid ontstaat vaak in de winter. Hoe kouder het buiten is, hoe droger de lucht. Bovendien zorgt de centrale verwarming dat de lucht in huis uitdroogt. ’s Nachts merk je dit door bijvoorbeeld een droge keel en een trekkende huid. ’s Ochtends kan de droge lucht ervoor zorgen dat je met hoofdpijn wakker wordt. Bovendien zorgt een droge lucht voor een makkelijkere verspreiding van stof en virussen. Geeft de hygrometer in de slaapkamer aan dat de lucht te droog is? Ga dan aan de slag met onderstaande tips om de luchtvochtigheid te verhogen:
Tip 1. Zet een luchtbevochtiger in de slaapkamer
Net als dat je een luchtontvochtiger hebt, heb je ook een luchtbevochtiger. Vaak in combinatie met een luchtzuiveraar. Ideaal voor het creëren van een goed slaapkamerklimaat! Met dit apparaat wordt de lucht gezuiverd en tegelijkertijd wordt er vocht aan de ruimte toegevoegd zodat je geen last meer hebt van prikkende ogen, een droge keel, een trekkende huid etcetera.
Tip 2. Ventileer dag en nacht
Ook bij een te droge lucht, geldt: ventileer je huis! Door de ramen op een kier te zetten, wordt er zuivere buitenlucht aangevoerd en de vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd. Deze luchtstroom zorgt tegelijkertijd voor meer vocht in huis. Zet dus op elke verdieping van het huis een raam open zodat het hele huis wordt geventileerd.
Tip 3. Planten dragen bij aan de juiste luchtvochtigheid in de slaapkamer
Behalve dat planten je slaapkamer een frisse, natuurlijke look geven, hebben ze ook een praktische functie. Ze zorgen voor zuurstof, zuiveren de lucht én dragen bij aan het creëren van de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer. Planten houden namelijk vocht vast en laten dit los wanneer ze het ‘warm krijgen’ (wat dat betreft zijn het net mensen). Planten gaan dan zweten waardoor de vochtdruppels zich door de ruimte verspreiden.
Wanneer de lucht in huis te droog is, raden we het daarom aan om meer planten in huis te halen. Sommige planten zijn bij uitstek geschikt voor de slaapkamer, niet alleen omdat ze vocht toevoegen, maar ook omdat ze heerlijk ruiken en een rustgevende werking hebben op lichaam en geest. Bijvoorbeeld: lavendel, jasmijn en aloë vera.