Off-white: de kleur voor een ruim en licht thuis
Misschien wel de meest gebruikte kleur in interieurs; off white kleur. Maar wat is off-white nu eigenlijk voor een kleur? De term off-white wordt officieel gebruikt voor kleuren die nèt niet helemaal wit zijn. Gebroken wit wordt ook vaak gebruikt wanneer off-white bedoeld wordt of andersom. Welke kleur off-white nu precies is, welk effect de kleur heeft op een ruimte én hoe je het kunt combineren lees je hier!
Misschien wel de meest gebruikte kleur in interieurs; off white kleur. Maar wat is off-white nu eigenlijk voor een kleur? De term off-white wordt officieel gebruikt voor kleuren die nèt niet helemaal wit zijn. Gebroken wit wordt ook vaak gebruikt wanneer off-white bedoeld wordt of andersom. Welke kleur off-white nu precies is, welk effect de kleur heeft op een ruimte én hoe je het kunt combineren lees je hier!
Off-white welke kleur is dat?
Off-white is een specifieke kleur. De beschrijving van deze kleur komt dan ook nogal nauw. Gebroken wit is een wittint. De benaming staat eigenlijk voor alle tinten die heel dicht bij wit zitten met nèt niet wit zijn. Denk aan ivoor, crème, gebroken wit. In de praktijk wordt de term heel vaak gebruikt om de kleur gebroken wit te benoemen. De letterlijke vertaling van het Engelse off-white is gebroken wit. In dit artikel zullen we dus gebroken wit en off-white af en toe door elkaar gebruiken. Off-white is een zeer subtiele wittint die niet spierwit is.
Shop de look:
Het effect van off-white
Off-white is een echte basiskleur die heel veel wordt gebruikt in woningen. In elk interieur, elke stijl, elke kamer wordt het toegepast. Het mooie van gebroken wit, is dat het zachter en warmer is dan 100% wit. Het is een kleur die voor een huiselijke, rustige, lichte en luchtige sfeer zorgt. Het bijzondere aan eigenlijk alle tinten wit, is dat het reageert op de hoeveelheid licht die binnenvalt in een ruimte. Als je gebroken wit gebruikt in een ruimte met grote ramen, dan zal het wit een ander effect hebben dan in een donkere ruimte met weinig daglicht. Eén ding is wel zeker, wit heeft altijd een vergrotend en ruimtelijk effect. Wanneer je een kleine ruimte dus groter zou willen laten lijken, dan raden we altijd aan om wit te gebruiken voor de muren, maar eventueel ook voor de vloeren en grote meubels.
5x bijzondere styling met off-white
Omdat gebroken wit zo’n subtiele tint is, kun je haast niet ‘spelen’ met deze kleur. Het is een typische basiskleur waar geen interieur zonder kan. Toch zijn er verschillende mogelijkheden om te variëren en spelen met off-white. Laat je inspireren!
Shop de look:
1. Gebroken wit met structuren
Het is prachtig om te variëren met gebroken wit door verschillende materialen te combineren. Hierbij kun je denken aan een combinatie van gebreide plaids, grof linnen kussens, een glanzende sprei. Ga dus voor glans, mat, wollig en zacht, hard en glad en ga zo maar door. Dit kan voor een gevarieerde look zorgen, ondanks dat je bij één tint blijft.
2. Ton-sur-ton
Een licht, luchtig en elegant resultaat krijg je wanneer je wittinten ton-sur-ton gebruikt. Hierbij kun je denken aan een combinatie van spierwit, off-white, beige, ivoor en heel lichtgrijs. Ook hier kun je verschillende materialen gebruiken om het geheel afwisselend te maken. Zet een grote bank neer in beige met daarop een paar sierkussens van spierwit linnen, een natuurlijke schapenvacht op de vloer, een ivoorwit houten tafeltje en een kast in gebroken wit.
Shop de look:
3. Pastel en gebroken wit
Een classy, vrolijk plaatje creëer je door off-white te combineren met enkele lichte pasteltinten. Ga voor poederroze of pastelgroen, maar heel zachtblauw kan ook prachtig zijn.
4. Gebroken wit met hout
Fan van puur en clean? Combineer gebroken wit met licht hout. Zo zet je een strak, natuurlijk, Scandinavisch sfeertje neer dat heel rustig en elegant blijft. Voor een vleugje luxe voeg je een paar kleine details in goud of koperkleur toe!
Shop de look:
5. Off-white met aardetinten
Off-white is zelf een natuurlijke, neutrale kleur. Die tinten passen vaak goed bij aardetinten. Door gebroken wit naast aardetinten als terracotta, bruin, beige of okergeel te zetten wordt het geheel heerlijk warm en sfeervol en benadruk je de natuurlijke look.
Gebroken wit in 3 stijlen
Gebroken wit kan zonder twijfel in elke interieurstijl toegepast worden. Van klassiek tot modern en van Scandi tot chic. We lichten hier 3 looks voor je uit.
Shop de look:
3x verschillende stijlen met de off white kleur:
- Minimalistisch: In minimalistische interieurs draait alles om puurheid en strakke vormen. Wit en/of gebroken wit zijn hier onmisbaar. Wittinten worden gecombineerd met details in hout of grijs, de vormen zijn strak en er heerst een algehele rust in elke ruimte.
- Scandinavisch: Scandinavische interieurs zijn vaak licht. De basis is eigenlijk altijd wit met hout. Hier kan wel gespeeld worden met accentkleuren zoals mosterd of een groentint en accenten in goud.
- Natuurlijk: Om het natuurlijke sfeertje te benadrukken kies je voor een combinatie van gebroken wit met natuurlijke materialen. Ga voor hout, rotan, bamboe, zeegras, wol, linnen en katoen. Leg zachte wollen vloerkleden neer, linnen kussens op de bank, katoenen plaids, mandjes van zeegras, bijzetters van rotan, houten kasten en bamboe accessoires. Met een aantal groene plantjes maak je dit natuurlijke plaatje prachtig af.