Ontdek elke dag nieuwe club-deals >


rood dekbedovertrek met groene sierkussens

Krijg je het ook al spontaan warm van de kleur rood? Rood is een prachtige, opvallende kleur voor je interieur. Vaak met een accessoire in rood voorzie je de ruimte al van wat meer dynamiek. Je kunt rood op verschillende manieren toepassen in huis – als accentkleur, maar ook als basiskleur – bijvoorbeeld op de muren. Ook kun je rood goed met andere kleuren combineren. Maar welke kleur past nu het mooist bij rood?

Wat voor een effect heeft de kleur rood in je interieur?

Rood is een intense kleur die een sterk karakter neerzet. Rood staat symbool voor kracht en gevaar, maar ook voor passie en verleiding. Binnen verschillende culturen heeft rood een symbolische betekenis. Over het algemeen is rood een activerende kleur die staat voor avontuur en uitdaging.

Maar welke werking heeft de kleur rood nu in onze interieurs? Bij het zien van de kleur rood worden we geactiveerd, ons hart gaat vaak zelfs sneller kloppen en het stimuleert de eetlust. Het kan dus slim zijn om rood niet zomaar in elke ruimte toe te passen. Zeker omdat deze kleur al snel overheersend kan zijn. Ben je redelijk stressgevoelig? Dan is het toepassen van rood als basiskleur misschien niet de beste optie. Meer over het stylen van rood in verschillende ruimtes in huis lees je verderop in het artikel.

Welke tinten rood zijn er?

Rood bestaat in diverse tinten. Zo heb je bijvoorbeeld de volgende roodtinten:

  • Fel rood
  • Roodbruin
  • Appelrood
  • Bordeauxrood
  • Donkerrood
  • Framboosrood
  • Karmijnrood.

Elke roodtint heeft weer een ander effect op de ruimte. Sommige roodtinten zijn bovendien minder fel en opvallend dan andere. Ook speelt de combinatie met andere kleuren een grote rol. Warm paars geeft rood bijvoorbeeld meer diepte. Terwijl je met fris blauw rood meer felheid geeft en als je rood juist met neutrale kleuren zoals bruin combineert, wordt het effect van rood juist subtieler.

Verderop in het artikel geven we je inspiratie voor het stylen van een van onze favoriete roodtinten: karmijnrood.

De kleur rood in verschillende ruimtes in huis toepassen

Ben je gevoelig voor stress? Dan kan het kleureffect van rood negatief zijn. Ook kan het in een ruimte waarin je je graag wilt kunnen concentreren of waarin je wilt rusten of slapen geen goed idee om felle kleuren of te veel rood te gebruiken. Wel zorgt rood voor passie en activatie, dus een vleugje rood in de slaap-, woonkamer of keuken kán ook wonderen doen.

De kleur rood in 5 verschillende kamers

  • Woonkamer

    In de woonkamer kan rood als accentkleur gebruikt worden. In moderne interieurs wordt deze kleurgecombineerd met zwart en wit, in hippe of Scandi interieur staat rood naast neutrale tinten zoals wit en beige en materialen zoals hout of rotan.
  • Keuken

    Ook in de keuken kan rood met een gerust hart worden gebruikt. Rode stoeltjes rond de houten eettafel bijvoorbeeld of rode accessoires op de gedekte tafel. Ze zorgen voor een gezellige en vrolijke sfeer! Wel kan het slim zijn om naast de kleur rood het gebruik van felle kleuren te beperken.
  • Slaapkamer

    In de slaapkamer kun je bijvoorbeeld kiezen voor een warmere roodtint. Deze kun je terug laten komen op de muren, maar ook in het beddengoed.
  • Werkruimte

    Werkruimte In een kantoor of werkruimte is rood als basiskleur niet de ideale optie als je gevoelig bent voor stress. Anderzijds is rood activerend en kan het ook helpen met je energielevels.
  • Speelkamer

    Kinderen zijn gek op rood. Vaak is het hun lievelingskleur. Dat is begrijpelijk want rood is vrolijk, lekker fel en sfeervol. In de speelkamer kun je met een gerust hart rood toepassen. Denk aan een zacht rode plaid, een bankje in fel rood of zelfs een muurtje in framboosrood.

Welke kleur past bij rood? 4x kleurencombinaties

Zoals je eerder al kon lezen kun je rood combineren met verschillende kleuren. Maar welke kleur past nou het mooist bij rood? Dit zijn onze favoriete kleurencombinaties:

  • Rood & groen – voor een warme, natuurlijke sfeer.
  • Beige & rood – met rood als accentkleur voeg je flink wat warmte toe, terwijl beige als accentkleur het effect van rood iets afzwakt.
  • Rood & blauw combineren – voor een speelse uitstraling. Van lichtblauw in een design interieur tot donkerblauw in een klassieke stijl.
  • Wit & rood – voor een moderne touch.

We gaan hieronder verder in op elke kleurencombinatie.

1. Rood en groen combineren in je interieur

Rood en groen combineren – opposites attract! Zeker donker- of olijfgroen is een stijlvolle keuze. Ga bijvoorbeeld voor een donkergroene muur met een rode bank. Of draai het om en ga voor een roodtint op de muur en laat het groen terugkomen in bijvoorbeeld de decoratie en het textiel.  

2. Beige en rood combineren in je interieur

Rustige kleuren laten rood ‘extra’ stralen. In een beige interieur kun je met rood als accentkleur flink wat warmte aan de ruimte toevoegen. Denk aan een bruinrode poef of retro tafellamp op een houten bijzettafel. Je kunt ook kiezen voor rood als basiskleur en hier beige aan toevoegen in bijvoorbeeld de meubels.

3. Blauw en rood combineren in je interieur

Rood en blauw combineren zorgt voor een speels contrast. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van bordeauxrood met donkerblauw in een klassiek interieur. Terwijl je in een design interieur lichtblauw prachtig met felrood kunt combineren.

4. Wit en rood combineren in je interieur

Deze twee vormen een dreamteam in een modern interieur. Denk aan abstracte kunst, geometrische vormen en een stoere basis. Ben je van fan de romantische stijl? Voeg dan nog oudroze toe voor een romantische touch.

De kleur rood in verschillende stijlen

Binnen de moderne of Scandinavische look wordt rood vaak als accentkleur voor accessoires gebruikt naast een basis in zwart, wit en natuurlijke materialen. Binnen een klassiek of landelijk interieur zien we vaak rood terugkomen als accentkleur in de tafelstyling of in kunstwerken. In de boho stijl zien we rood regelmatig. Hier wordt het gecombineerd met warme tinten als okergeel en veel natuurlijke kleuren en materialen.


Uitgelicht: ontdek de charme van karmijnrood in je interieur

Karmijnrood verwijst naar de kleurstof karmijn die afkomstig is van de cochenilleluis. Deze hecht zich aan cactussen en is vooral te vinden in Zuid-Amerika en Mexico. Karmijn wordt gebruikt voor allerlei soorten verf, voedingsmiddelen en cosmetica. Gebruik je weleens rode lippenstift? Het zou zomaar kunnen dat hiervoor karmijn is gebruikt. Dat een luis niet gelijk warme gevoelens oproept, snappen we, maar toch willen we je in dit artikel overtuigen van de kracht van karmijn. De kleur is namelijk diep en warm waardoor het een prachtig kleuraccent in je interieur is. Wanneer je in de verfwinkel of online op zoek bent naar karmijnrood, kan je het beste kiezen voor RAL 3002. 

Hoe pas je karmijnrood toe?

Met rood, in welke nuance dan ook, maak je altijd een opvallend statement. Rood knalt de kamer in, meer dan welke kleur dan ook. Maar rood kan daardoor ook heel overheersend zijn of hard overkomen. Kies daarom voor een warme roodtint wanneer je de harmonie wil bewaren in je interieur. Daarbij is het de kunst om rood subtiel toe te passen, juist dan bereik je het grootste effect. Karmijn is een diepe, warme rode kleur die een ruimte een chique upgrade kan geven, maar ook stoer toegepast kan worden. Wij geven je hier drie ideeën voor het toepassen van karmijnrood.

1. Accentmuur

Maak een statement door één muur in karmijnrood te verven. Bijvoorbeeld de muur achter de bank, eettafel of achter het hoofdeinde van je bed. Wanneer je de rest van de ruimte rustig houdt met natuurlijke tinten, valt de muur nog meer op. Tip: hang een grote goudkleurige of bamboe spiegel aan jouw accentmuur. 

2. Meubels

Kies je voor een karmijnkleurige accentmuur? Dan is het mooi om de kleur door te voeren in de aankleding. Bijvoorbeeld door een karmijnkleurige fauteuil in de zithoek te zetten. Ook heel mooi: koop een retro dressoir in een kringloopwinkel en schilder deze karmijnrood of kies voor een karmijnrode eettafel. 

3. Accessoires

Om van de ruimte één geheel te maken is het aan te raden om de kleur ook in accessoires terug te laten komen. Zet bijvoorbeeld een karmijnrode vaas of kandelaar op het dressoir of vul je buffetkast met karmijnkleurig servies. Let wel: voorkom een overload aan karmijnrood. Kies dus voor enkele accessoires in deze warme trendkleur. Je zult zien dat het verrassingseffect daardoor veel groter is. Wil je weten met welke kleuren je karmijn kunt combineren? Lees dan snel verder!

Karmijnrood combineren: 3x kleurencombinaties?

Karmijn is een warme, donkere accentkleur die zich makkelijk laat combineren met andere kleuren. Ga je voor een naturel, stoer of een fleurig kleurenpalet?

3x karmijnrood combineren in je interieur

  • Naturel kleurenpalet: karmijnrood is een warme, natuurlijke kleur die daardoor goed samengaat met andere naturellen. Natuurlijke kleuren zijn over het algemeen vrij neutraal, waardoor jouw karmijnkleurige muur, meubels of accessoires nog meer opvallen. Dus wil je je natuurlijke interieur, met basiskleuren zoals beige, crème en offwhite, wat meer spanning geven? Kies er dan voor om karmijnrood aan toe te voegen. 
  • Stoer: karmijn mag dan een warme en huiselijke uitstraling hebben, je kunt deze trendkleur ook in een stoer palet toepassen. Maak bijvoorbeeld een mooie donkere kleurenmix van karmijnrood, mosgroen, mosterdgeel en grafiet in combinatie met ruwe materialen zoals staal, beton en onbewerkt hout.
  • Fleurig: voor een meer klassieke look combineer je karmijn met champagne, zalmroze, jadegroen, violet, abrikoos en/of andere kleuren uit een klassiek bloemstilleven. Goud- of koperkleurige accessoires passen perfect in deze kleursetting.

Karmijnrood in verschillende stijlen

Wil jij weten of karmijn mooi staat in jouw moderne woonkamer, industriële loft of Scandinavische zithoek? Ontdek de stylingtips per stijl hieronder:

  • Warm modern – om een modern interieur meer warmte te geven is het heel mooi om er een vleugje karmijn aan toe te voegen. Bijvoorbeeld in de vorm van een vloerkleed of bank in deze warme aardse trendkleur.
  • Huiselijk industrieel – karmijnrood vormt een warm contrast in een cool industrieel interieur. Kies er bijvoorbeeld voor om één hoge wand in RAL3002 te schilderen en laat de kleur in accessoires terugkomen.
  • Zwoel Scandinavisch – de typische rode kleur van Scandinavische huizen lijkt veel op karmijnrood. Deze kleur misstaat dan ook zeker niet in een Scandinavisch interieur. Mooi in combinatie met lichtgekleurd hout en frisse Scandinavische kleuren zoals abrikoos, koraal en zeegroen.
  • Spicy retro – wil jij jouw retro interieur wat opspicen? Karmijn is een kruidige tint waarmee je love, peace & happiness in huis haalt. Tip: bekleed een tweedehands retro fauteuil met een karmijnkleurig stofje.
  • Boutique chic – tover je slaapkamer om in een boutiquesuite door de muur achter het bed te behangen met een klassiek bloemstilleven en de rest van de slaapkamer aan te kleden met een warm kleurenpalet van karmijnrood, nachtblauw en fluweelgroen. Reken maar dat je hier heerlijk ontwaakt elke ochtend!

Haal deze sprekende kleur in huis….