commode in babykamer

Als je ontdekt dat je zwanger bent, komt er veel op je af. Vooral als je voor het eerst moeder wordt. Je moet allereerst heel goed voor jezelf zorgen, maar daarnaast spelen er ook een heleboel praktische zaken. Je moet bijvoorbeeld gaan nadenken over wat je allemaal nodig hebt voor de baby én hoe je een babykamer gaat inrichten. Heb je een grote of kleine babykamer tot je beschikking? En welke stijl past er bij jullie?

Ook is het van belang om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken tijdens die eerste maanden als kersverse ouders. Een baby heeft enorm veel aandacht nodig zowel overdag als ’s nachts. Gun jezelf op al die momenten wat luxe en comfort. Eén van de dingen die jou kan helpen, is de praktische indeling van de commode.

Als je ’s nachts bezig bent met het verschonen of omkleden van je baby, dan wil je natuurlijk niet hoeven zoeken naar luiers of babydoekjes. Hier vind je veel babykamer inspiratie en lees je alles over de praktische indeling van de commode.

Wat heb je nodig voor de babykamer?

Als je een babykamer gaat inrichten heb je van alles nodig. Of je nu een babykamer voor een jongen of een babykamer voor een meisje gaat inrichten. Van meubels tot accessoires en decoratieve items of muurdecoratie, hier is een overzicht van de belangrijkste items:

Ontdek deze musthaves voor een compelete babykamer:

Welke commode kies je?

De commode is allereerst de plek waar je je baby verschoont en aankleedt. Er zijn verschillende soorten commodes. Vaak kiezen mensen voor hout in de babykamer. Ze gaan dan ook voor een commode van hout. Een goede keuze, omdat hout stevig en robuust is. Je kunt een houten commode natuurlijk schilderen in een kleur naar wens.

Kies voor een inklapbaar of uitschuifbaar exemplaar als je een kleine babykamer gaat inrichten. Het kan ook heel handig zijn om te kiezen voor een commode die je later ook nog kan gebruiken. Bijvoorbeeld als kledingkast voor je peuter of kleuter. Zorg er tot slot voor dat je commode hoog genoeg is. Het kan erg vervelend zijn om met een slechte houding achter de commode te staan.

Indeling commode: wat bewaar je hier allemaal?

Als je voor het eerst ouder wordt, dan is het allemaal nog moeilijk voor te stellen. Wat moet je nu met die luieremmer en wat doe je met hydrofiele doeken? Binnen een dag weet je alles. Toch richten de meeste mensen de babykamer natuurlijk wat eerder in. Ook maak je een indeling voor je commode, die jou op dat moment handig lijkt.

Het kan goed zijn, dat je hier later, wanneer de baby er eenmaal is, een hele andere kijk op hebt. Wat moet er allemaal in de commode? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: alles dat je nodig hebt bij het verschonen en omkleden van je baby.

  • Luiers voor het verschonen van je baby. Luiers zijn er in verschillende maten. Als je baby net geboren is, heb je meestal maat 0 of 1 nodig.
  • Billendoekjes voor het verschonen van je baby. Kies in eerste instantie voor billendoekjes zonder parfum, alcohol en olie. Het fijne hieraan, is dat de kans zeer klein is dat je baby hier allergisch op reageert of uitslag van krijgt. Dat is van belang bij het verzorgen van de tere huid van een kleine baby.
  • Hydrofiele doeken of hydrofiele luiers zijn ideaal. Je kunt ze voor allerlei doeleinden gebruiken. Bijvoorbeeld, je baby afdrogen, maar je kunt zo’n doek ook onder het hoofdje van je baby leggen wanneer hij of zij in zijn bedje, in de box of op de commode ligt voor als hij spuugt. Je hoeft dan enkel deze doek te vervangen en niet het hele laken of boxkleed. Maar je kunt de doeken ook gebruiken tegen de zon in de auto, als lakentje vanwege de prettig dunne en ademende stof, als spuugdoek of slabbetje, als omslagdoek bij het geven van borstvoeding, als inbakerdoek én niet te vergeten; als luier! Vroeger gebruikte men deze doeken als luiers. Duurzaam en voordelig, maar wel een klusje natuurlijk.
  • Rompertjes – Van rompertjes kun je er bijna niet genoeg hebben. Je baby spuugt wel eens of er komt iets naast de luier waardoor je de romper vaak moet verschonen. Zorg ervoor dat je in de commode altijd rompertjes bij de hand hebt.
  • Babyzalf – Babyzalf is bedoeld voor het verzorgen van je baby. Heeft hij rode billetjes, uitslag of droge plekjes; voor veel van dit soort kwaaltjes is babyzalf geschikt.
  • Speentjes – Veel baby’s hebben een speentje. Het kan heel handig zijn, om in de commode wat extra speentjes te bewaren. Een baby kan zijn speentje nog wel eens kwijtraken ’s nachts en dan kun je eenvoudig een ander speentje tevoorschijn toveren zonder dat je lang hoeft te zoeken.
  • Thermometer – Ook handig om altijd bij de hand te hebben is een thermometer.
  • Paracetamol zetpillen – Voor al je baby ineens koorts blijkt te hebben en je hem wat verlichting wilt bieden zorg je ervoor dat je altijd wat paracetamol zetpillen in de lade van je commode hebt liggen. Uiteraard geschikt voor het gewicht van jouw baby.
  • Vitamine D & K druppels – Het advies is om een baby van 0-4 jaar vitamine D druppels te geven. Als je borstvoeding geeft kun je je baby het beste ook vanaf 8 dagen na de geboorte vitamine K geven. Geef je geen borstvoeding dan kun je na 3 maanden met vitamine K beginnen.

In 4 stappen de indeling van je commode bepalen

Hoe deel het beste een commode in? Ontdek het stappenplan hieronder. Vergeet niet dat je altijd nog met de spulletjes kunt schuiven wanneer je later toch iets anders handiger vindt. Simpelweg kun je alles dat je het vaakst nodig hebt het beste bovenaan bewaren. Dingen die je minder vaak nodig hebt kunnen verder weg bewaard worden.

1. Bovenop de commode

Hier ligt het aankleedkussen met een aankleedkussenhoes.

2. Eerste lade

Je kunt luiers en billendoekjes ook bovenop de commode leggen (in een leuk mandje) of in een lade direct bovenaan zodat je hier heel snel bij kunt. Tip: bedenk hierbij bovendien of je links- of rechtshandig bent en plaats de luiers en billendoekjes aan de juiste kant.

3. Tweede lade

Extra hydrofiele doeken kun je het beste ook redelijk voor het grijpen leggen. Bijvoorbeeld in de lade onder de luiers en billendoekjes.

Kleding en dan met name rompertjes raden we aan om niet te ver weg te leggen, aangezien het nog wel eens kan voorkomen dat je baby haar romper heeft bevuild of plast terwijl je haar verschoont. Je wilt je baby niet alleen laten liggen op de commode.

4. Derde lade

In de lade daaronder kun je kleding bewaren (truitjes, broeken, mutsjes en sokjes). Het kan handig zijn om kleine ladeverdelers in de lades te doen om handige vakjes te maken voor verschillende soorten kleding.

Bonus opberg tips

  • Een extra dekentjes, bedlinnen, slaapzakken en handdoeken of badcapes kun je nog verder naar beneden een plek geven.
  • Het kan ook handig zijn om een voorraad billendoekjes en luiers redelijk dichtbij een plek te geven zodat je niet ineens geen luier of billendoekjes voorradig hebt.
  • Zorg er tot slot voor dat je enkel de maat die je baby op dat moment past, in de commode hebt liggen. Past je baby een maat niet meer, vervang dan alle kleding voor een grotere maat.

Veelgestelde vragen: indeling commode

Bij Westwing vind je veel inspiratie, tips en ideeën voor het inrichten van de babykamer. Wil je bijvoorbeeld een babykamer in groen, grijs, oud roze of okergeel? Richt je je babykamer in landelijke stijl in of wordt het toch een modern of jungle kamertje? Wil je in een keer een complete babykamer shoppen of kies je enkele losse items die je zelf combineert tot jouw perfecte stijl?

Shop alles voor een gezellige babykamer…