5x tips voor de mooiste woonkeuken
Een rustig ontbijt op de zondagmorgen, een gezellige borrel met vrienden op vrijdagmiddag of een dagelijks diner met de familie: een leefkeuken is het hart van het huis. Het is dé plek om de dag door te nemen, gezellig te kletsen of om nog even wat werk te doen. En ook voor alle thuiskoks is een woonkeuken een uitkomst. Zo kun je tijdens het koken ook nog van de gezelligheid om je heen kunt genieten. En om het nóg gezelliger te maken, delen we in dit artikel inspiratie voor de inrichting van een sfeervolle woonkeuken.
Een rustig ontbijt op de zondagmorgen, een gezellige borrel met vrienden op vrijdagmiddag of een dagelijks diner met de familie: een leefkeuken is het hart van het huis. Het is dé plek om de dag door te nemen, gezellig te kletsen of om nog even wat werk te doen. En ook voor alle thuiskoks is een woonkeuken een uitkomst. Zo kun je tijdens het koken ook nog van de gezelligheid om je heen kunt genieten. En om het nóg gezelliger te maken, delen we in dit artikel inspiratie voor de inrichting van een sfeervolle woonkeuken.
Onze 5 woonkeuken ideeën
Wie droomt er niet van: een grote ruimte waarin wordt geleefd, gekookt en gegeten. Het is het kloppend hart van het huis en bovendien een plek waar iedereen zich thuis zou moeten voelen. Daarom hebben onze interieurexperts vijf ideeën verzameld voor een op-en-top woonkeuken. Dit zijn:
- Eindeloos tafelen
- Pak uit met de verlichting
- Zo style je een woonkeuken met kookeiland
- Een keukenbar in je leefkeuken
- Ga voor een landelijke stijl
Hieronder lichten we ze alle vijf verder toe, en geven we concrete adviezen hoe je deze ideeën tot werkelijkheid brengt. Ook vind je onderaan het artikel een aantal ontwerpen van de Westwing Design Service.
1. Eindeloos tafelen in je woonkeuken
Huiswerk maken, werken, de krant lezen en hobbyen, maar ook ontbijten, lunchen, borrelen en dineren: de tafel speelt een sleutelrol in de inrichting van de leefkeuken. Wel zo handig dus om te investeren in een exemplaar waar elk van deze activiteiten kan worden uitgevoerd. Maar ook om te kiezen voor een tafel die past bij de woonstijl van de rest van de ruimte.
Kies bijvoorbeeld in een Scandinavisch interieur voor een exemplaar van licht hout, in een bohemian interieur voor een antieke, donker houten tafel, en in een modern interieur voor strak metaal, kunststof of glas. En ook de vorm van de tafel en de grootte zijn essentieel om in overweging te nemen. Als de ruimte het toelaat, en je hebt een groot gezin of vaak mensen over de vloer, dan is een zo groot mogelijke tafel natuurlijk ideaal. Werk je met beperkte ruimte? Overweeg dan een uitschuifbare tafel.
Eindeloos tafelen gaat natuurlijk niet zonder fijne eetkamerstoelen. Kies in de eerste instantie voor comfort, bijvoorbeeld door stoelen met een fijne zit en/of met armleuningen. En trouwens, waar comfort zich vroeger nog vaak als degelijk kon vertalen op interieurgebied, is daar nu niks meer van te merken.
De meest hippe en stijlvolle eetkamerstoelen zijn ook nog eens hartstikke comfortabel. Verder beïnvloeden de materialen ook de sfeer die ze uitstralen. Kies je voor een strakke, glazen of marmeren eettafel? Maak het geheel dan zachter door voor stoffen stoelen te gaan.
2. Pak uit met de verlichting
Niet alleen de tafel speelt een sleutelrol, maar de verlichting ook. Want in deze multifunctionele ruimte waarin wordt gekookt, gewerkt en gedineerd, zijn er ook verschillende soorten verlichting nodig. We schreven al eerder een artikel over een lichtplan maken. Hierin vertellen we dat een succesvol lichtplan bestaat uit basis-, werk-, sfeer- en accentverlichting.
In de leefkeuken kun je dus denken aan basisverlichting, bijvoorbeeld wandlampen, en functionele werkverlichting, bijvoorbeeld spots, om bij te koken en te werken. De sfeer- en accentverlichting zorgen voor een fijne ambiance wanneer je ontspannen wil dineren of hobbyen.
Wij tippen in ieder geval een stijlvolle lamp boven de eettafel met een dimmer. Niet alleen mooi om naar te kijken en een toevoeging voor de ruimte, maar dankzij de dimmer ook multifunctioneel.
3. Zo style je een woonkeuken met kookeiland
-
Vaas met bloemen
Bloemen zijn een makkelijke manier om wat extra kleur toe te voegen in de ruimte. Zo kun je een boeket baseren op de huidige keuken kleuren, of juist kiezen met contrasterende tinten. De grootte van het boeket en de vaas stem je af op de grootte van het eiland. Een groot eiland vraagt dus ook om een grote, statement vaas met bloemen.
-
Verse kruiden
Niks lekkerders dan een huisgemaakte maaltijd met verse kruiden. Wel zo handig dus om deze tijdens het koken dicht in de buurt te hebben. Kies daarom je favoriete kruiden, bijvoorbeeld basilicum, munt en rozemarijn, en zet deze in hippe potten op je eiland. Niet alleen handig tijdens het koken, maar ook leuk om naar te kijken. Oh, en ook niet verkeerd: de heerlijke geur die de verse kruiden in de leefkeuken verspreiden! -
Schalen
Of je ze nu gebruikt voor fruit, sleutels en rommeltjes of puur ter decoratie; een mooie schaal is onmisbaar op het kookeiland. Ga voor een neutrale tint in een Scandinavische keuken, of voor een oranje of groene keramieke schaal in een vrolijke retro keuken.
-
Kaarsen
Als de lichten worden gedempt, en het diner kan beginnen, mogen de nodige kaarsen niet ontbreken. Ga je voor losse kandelaren of windlichten? Kies dan voor een oneven aantal in verschillende hoogtes. Zo creëer je niet alleen een speelse look, maar ook extra dimensie.
4. Een keukenbar in je leefkeuken
Een echte sfeermaker in de leefkeuken? De keukenbar. Het is een plek waar je ‘s ochtends de dag kunt starten met een lekker ontbijt en een kop koffie, en ‘s avonds een makkelijke maaltijd kunt nuttigen. Maar de bar is natuurlijk ook bij uitstek geschikt voor sociale gelegenheden. Nodig familie of vrienden uit om te borrelen aan de bar, en een gezellige avond is gegarandeerd.
Maak de bar nog éxtra gezellig door wat styling ideeën af te kijken die we eerder noemden bij het kookeiland. Denk aan kaarsen en bloemen.
5. Uitgelicht: de landelijke woonkeuken
Groot favoriet onder velen is de landelijke keuken. Wij snappen wel waarom, want de knusse en landelijke sfeer van deze stijl, is de ideale basis voor een gezellige ruimte. Zelf ook een landelijke woonkeuken inrichten? Kies dan voor lichte tinten in combinatie met warme en natuurlijke kleuren. Verder voeg je ook veel (wit) hout toe en klassieke vitrinekasten voor je servies en een grote, robuuste houten eettafel. Voor de details kun je kiezen voor items met een nostalgische look om de sfeer compleet te maken. Denk aan klassieke fotolijstjes met fijne herinneringen, mooie kandelaren en tegels op de achterwand keuken.
Meer inspiratie voor het inrichten van een keuken vind je in onze andere artikelen over dit onderwerp.
Inspiratie: interieurprojecten van de Westwing Design Service
De Westwing Design Service maakt geregeld interieurontwerpen voor een woonkeuken. Hieronder vind je een paar van deze projecten.
Ben je benieuwd naar wat de Westwing Design Service precies voor jou kan betekenen? Neem dan een kijkje op de Westwing Design Service pagina en maak een afspraak! Onze desginers kijken graag met je mee.