houten visgraatvloer met openslaande deuren

Zowel het materiaal als de kleur van je vloer heeft een grote impact op de algehele sfeer van de ruimte. Ga maar eens na: strakke tegels staan misschien prachtig in een modern interieur, maar misstaan juist in een rustiek interieur waarin natuurlijke materialen en vormen worden gebruikt. En ook qua kleur heeft de vloerkeuze een groots effect. Zo past wit hout beter in een Scandi interieur dan in een glamoureuze hotel chique woning. Een hoop afwegingen dus om te maken. Daarom delen we in dit artikel allerlei handige tips voor bij een vloer kiezen.   

Soorten vloeren: hout, laminaat en beton look   

Van strakke gietvloeren tot klassiek hout in visgraatpatroon: de keuze is reuze. In dit artikel bespreken we zeven soorten: hout, laminaat, gegoten, tegels, tapijt, PVC/vinyl en linoleum. 

1. Hout 

Het is de droom van menig interieurliefhebber: een echte houten vloer. Wij begrijpen wel waarom, want echt hout is karakteristiek en straalt een unieke warmte uit. En omdat dit type in allerlei soorten kleuren, patronen en formaten komt, is er voor elke woonstijl wel een match te vinden. Daarnaast gaat dit natuurproduct tientallen jaren mee, waardoor het ook nog eens een duurzame keuze is. Ook kun je ‘m tijdens zijn levensduur tot maximaal drie keer schuren waardoor de vloer weer als nieuw oogt. Daarnaast is vloerverwarming tegenwoordig ook goed te combineren met deze soort.  

Maar naast de eindeloze lijst van voordelen, zijn er natuurlijk ook wel wat mindere punten. Zo kan het hout tussen de schuurbeurten door verkleuren, en is ‘ie bovendien vaak gehorig en niet waterbestendig. En ook niet onbelangrijk: voor deze houten soort is het wel even diep in de buidel tasten. Toch krijg je er een hoop sfeer, authenticiteit en jarenlang gebruiksplezier voor terug. 

2. Een hout look vloer kiezen: laminaat

Voor iedereen met een beperkter budget, huurhuis of behoefte heeft aan een een vloer die tegen een stootje kan, biedt laminaat uitkomst. Deze kunststof soort bestaat uit geperste houtvezel lagen met een beschermende bovenlaag. Hierdoor krijg je wel de lusten van een hout look, maar niet de lasten. Zo is laminaat makkelijk in onderhoud, kan het beter tegen water, is het leggen een stuk eenvoudiger, en zou je het zelfs kunnen meeverhuizen naar een volgende woning. Daarnaast is laminaat in allerlei soorten kleuren, patronen en formaten te krijgen–van luxe tot simpele uitvoeringen. 

Maar elk ‘nadeel heb zijn voordeel’ en dus ook laminaat. Zo is het niet de bedoeling dat je laminaat opschuurt, waardoor beschadigingen minder makkelijk bijgewerkt kunnen worden. Ook is deze kunststof variant minder duurzaam dan echt hout. 

3. Een beton look vloer kiezen: de gietvloer

Sinds een aantal jaar zien we ze ontzettend veel voorbijkomen: beton look vloeren. Vaak wordt deze look gerealiseerd door een gietvloer die slechts enkele millimeters dik is en wordt gegoten op een vlakke ondervloer. De strakke uitstraling van het beton look stylet mooi bij zowel moderne interieurs als contrasterende woonstijlen. Daarnaast is dit ijzersterke materiaal makkelijk in onderhoud, waterdicht en duurzaam.  

Helaas is de gietvloer niet verhuisbaar, en kan een kwalitatieve uitvoering hoog in de kosten lopen. Ook kunnen er krassen of lichte verkleuringen optreden. Maar goed. Een huis is ook geen showroom, maar een plek waar geleefd wordt. Als je je echt begint te ergeren aan krassen en verkleuringen leg je er gewoon een mooi kleed op.  

Soorten vloeren: tegels en tapijt   

Twee totale uitersten zijn het, tegels en tapijt. De een verkoelend en strak, de ander verwarmend en knus.  

4. Tegels 

Als je dacht dat tegels alleen in de badkamer, keuken of wc liggen dan heb je het goed mis. Tegels zijn namelijk overal in huis toepasbaar: van grote natuurstenen tegels in de woon- en eetkamer, Spaanse tegeltjes in de hal en kleurrijke Marokkaanse tegels op de keukenvloer. En waar Spaanse, Marokkaanse en Portugese tegeltjes vaak kleiner en kleurrijk zijn, kun je voor een rustiger palet ook voor grote natuurstenen tegels kiezen zoals marmer of travertin.  

Het grote voordeel van tegels is natuurlijk dat het ontzettend stevig en onderhoudsvriendelijk is. Bovendien zijn ze slijtvast én een perfecte match met vloerverwarming. En de nadelen dan? Tsja, tegels zijn iets minder geluiddempend. Voor een goede akoestiek is het dus aan te raden om ook een kleed in de kamer te leggen of op te hangen. Ook dien je de voegen goed schoon te houden om een onverzorgde uitstraling te voorkomen.  

6. Een vloer kiezen met een warme uitstraling: tapijt 

Met tapijt in huis zit het met die akoestiek wel goed. En ook een warme uitstraling en comfortabel bewegen zijn grote pluspunten. Geen wonder dus dat we tapijt vooral in de slaapkamer zien–waar we rustig op blote voeten zonder kou te kleumen kunnen rondbanjeren. Van hoogpolig tot laagpolig, donker of licht en kleurrijk of subtiel: ook bij tapijt is het aanbod breed. Maar ook als je uitgekeken raakt of wanneer je gaat verhuizen kun je het tapijt makkelijk losmaken en wegdoen of meenemen.  

Ben je gevoelig voor stof? Dan is tapijt misschien niet het beste idee. En ook als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan of een geduchte knoeier bent kun je beter een van de andere soorten kiezen. 

Nog meer vloersoorten 

6. Vinyl of PVC 

PVC, oftewel polyvinylchloride, is een ontzettend sterke kunststof die uit meerdere lagen bestaat. Vinyl is gemaakt van PVC, maar is iets zachter dan PVC. Dit maakt vinyl soepeler, maar PVC sterker. Maar over het algemeen zijn beiden bijna hetzelfde. Zo gaan ze goed samen met vloerverwarming, zijn ze beschikbaar in tal van designs en is het onderhoud ook gering. Waar wel rekening mee gehouden moet worden, is dat bij PVC de ondergrond egaal moet zijn. Bij het zachtere vinyl moet je dan weer opletten met zware meubels–en deze regelmatig verschuiven.   

7. Een duurzame vloer kliezen: linoleum 

Het verschil tussen Vinyl/PVC en linoleum, is dat linoleum honderd procent natuurlijk is–en dus recyclebaar. Zo bestaat linoleum onder andere uit jute, hars, houtmeel en kalksteen. Een duurzame keuze dus en bovendien geluiddempend, makkelijk in onderhoud en relatief goedkoop. Een nadeel is dat linoleum wordt gelijmd, en dus niet mee te verhuizen is.  

Welke vloer kiezen? 3 tips

  1. Temperaturen 

    Sommige soorten, zoals hout, kunnen niet goed tegen bepaalde temperaturen en/of luchtvochtigheid in huis. Zo kunnen ze gaan uitzetten of zelfs krimpen. Een tip is om de vloer eerst te laten wennen aan de ruimte. Laat de losse planken dus eerst een tijdje in de ruimte staan voor je ze gaat leggen. 
  2. Bewoners 

    Wanneer je vaak feestjes geeft of (kleine) kinderen en/of huisdieren rond hebt lopen, is tapijt in een lichte kleur niet bepaald het beste idee. Tenminste, niet als je die lichte kleur ook daadwerkelijk licht wil houden. De activiteiten, bewoners en viervoeters in huis spelen dus een doorslaggevende rol bij een vloer kiezen. Naast de bewoners is ook de woonstijl bepalend. Wel zo handig dus om van tevoren een plattegrond te maken en een moodboard zodat je een keuze maakt waar je lang plezier van zal hebben. 
  3. Ondergrond 

    Voor de ene vloer is het een vereiste, voor de ander maakt het iets minder uit: een egale ondergrond. Wanneer jouw woning niet aan deze eis kan voldoen, zullen er dus behoorlijk wat vloeren wegvallen. Houd hier dus rekening mee tijdens het oriëntatieproces. 

Ook de interieurstylist in jou naar boven halen? Vergeet dan naast de vloeren ook niet om een lichtplan te maken voor de ruimtes in huis– dus ook een lichtplan voor de woonkamer. Tot slot mogen ook de nodige kleuren op de muren niet ontbreken. Of dit nu gewaagd en kleurrijk is, of neutraal en subtiel, zoals RAL 9010