Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


online plattegrond maken

Ga je binnenkort een nieuwe woning betrekken? Of wil je je huidige woning anders inrichten? Dan zijn er een hoop keuzes om te maken. Want hoe ruim is de woning nou echt? Passen die grote bank én riante kast nou wel of niet? En hoe weet je zeker dat je de volledige ruimte benut? Allemaal vragen waar wij heel stellig één antwoord op kunnen geven: een plattegrond maken. Deze simpele oplossing geeft je veel meer inzicht in de ruimte en maakt het inrichten stukken makkelijker. In dit artikel vertellen we hoe je dit zelf in vier stappen doet en op welke manier (op papier, online of in Word). 

Plattegrond huis maken: op papier    

De meest populaire, en voor de hand liggende manier om een plattegrond van je huis te maken, is natuurlijk tekenen op papier. Grote kans dat je dit al eerder hebt gedaan, maar met onderstaande vier stappen pak je het pas écht professioneel aan. 

Stap 1: meten, meten en nog meer meten

In de eerste stap ga je alles meten. En met alles, bedoelen we ook echt alles! Heel fijn dus als je al een bouwtekening van je huis hebt. Heb je dit niet? Dan zal je zelf aan de slag moeten. Rolmaat erbij pakken dus en meten maar. Denk aan de maten van de wanden, vloeren, hoogtes, ramen, deuren etc. Eerlijk is eerlijk: dit is best een tijdrovend klusje. Als het even kan is het ideaal om te werken met een laser afstandsmeter. Vraag dus vooral rond in je netwerk of iemand er zo een thuis heeft liggen die je even mag lenen. 

Naast de ruimte ga je ook je huidige meubels opmeten– of zoek je de maten van de meubels die je op het oog hebt op. 

Stap 2: schaal bepalen en tekenen maar

Alles opgemeten? Dan ga je nu de schaal bepalen waarmee je gaat werken. Handig is om eerst wat schetsen te maken zodat je kunt zien welke grootte voor jou het fijnste tekent, werkt en leest. Het tekenen kun je op een blanco papiertje doen of op ruitjespapier. Bij deze laatste kun je de ruitjes als schaal aanhouden. Ook handig: bij de bouwmarkt kun je schaallinialen kopen, bijvoorbeeld met eens schaal van één op vijftig.

In deze stap teken je alleen de ruimte, wanden, ramen etc. Pas in de volgende stap ga je je om de meubels bekommeren. 

Stap 3: knip je meubels op schaal

Als de ruimte is getekend, is het tijd om op ander (!) papier de meubels op schaal te tekenen en uit te knippen. De reden hiervoor is, is dat je op deze manier nog kunt schuiven met de indeling. Want wanneer je alles direct in de plattegrond zou tekenen, ben je natuurlijk een stuk minder flexibel. En die strakke tekening wordt een stuk minder strak na keer op keer gummen.

Tip: wil jij één grote ruimte opdelen in verschillende sub-ruimtes? Denk aan een grote woonkamer waar je bijvoorbeeld ook een thuiswerkbureau neerzet, een leeshoek creëert, TV kijkt, en een hoek waar je kinderen spelen? Teken dan de meubels per sub-ruimte op een andere kleur papier. Zo kun je straks in één oogopslag zien of de ene sub-ruimte niet teveel ruimte opeist van de ander(en). 

Stap 4: schuiven maar en kies je favoriet

En nu komt het leukste onderdeel: schuiven, schrappen en stroomlijnen. In deze stap ga je je kamer inrichten op papier en de uitgeknipte meubelstukken op verschillende plekken neerzetten. Zo zal je zien dat die bank misschien toch iets aan de grote kant is en dat vloerkleed juist wel een maatje groter mag. Ook kun je zo de ideale indeling bepalen voor al je gewenste sub-ruimtes. 

Na enig schuif- en schrapwerk, kun je verder gaan stroomlijnen. Tevreden met het eindresultaat? Dan kun je alle gekozen meubelstukken direct in een moodboard zetten en in het geval van een nieuw huis een vloer kiezen, lichtplan maken en verf uitzoeken, bijvoorbeeld RAL 9010.

Plattegrond huis maken: twee gratis online tools

Werk jij het liefst online? Bijvoorbeeld omdat je dan makkelijk dingen kan wijzigen of verwijderen– en bovendien het verwijderde onderdeel bij spijt toch weer terug kunt halen? Dan tippen wij hieronder een aantal tools die je kunt gebruiken bij het maken van een plattegrond. En nee, dit zijn echt niet allemaal dure, fancy softwares met een dikke gebruikershandleiding. Want met programma’s als Floorplanner en Roomstyler kun je zo aan de slag. En wist je dat je ook in ‘good old Word’ een plattegrond kunt maken? Hier vertellen we meer over verderop in het artikel!

Floorplanner

Deze gratis tool werkt niet alleen makkelijk, maar ook nog eens snel. Zo kun je inloggen met je Googleaccount en direct aan de slag met het ontwerpen van de ruimte en toevoegen van objecten. Ook leuk: na het ontwerpproces kun je jouw design met je vrienden delen via Facebook, Twitter of e-mail.

Roomstyler

Met dit gratis tekenprogramma kun je zelf je inrichting ontwerpen. Eerst maak je een indeling van de ruimte en vervolgens maakt het programma hier een 3D-versie van zodat je makkelijk kunt inrichten. 

In 3 stappen een plattegrond maken in Word

Je kunt ook eenvoudig een plattegrond van je huis in Word maken.

  1. Open een bestand en bepaal de schaal

    In de eerste stap ga je een speciaal sjabloon openen. Dit doe je zo: selecteer Bestand > Nieuw, selecteer ‘Sjablonen’ > ‘Plattegronden en grondplannen’, kies nu de gewenste soort en klik op ‘Maken’.

    Bestand geopend? Dan kies je nu de schaal waarmee je wil werken. Hiervoor klik je op ‘Ontwerp’ en selecteer je de pijl ‘Meer’ in de groep ‘Pagina-instelling’. Klik nu op ‘Vooraf gedefinieerde schaal’ en kies uit een gedefinieerde bouwkundige, metrische of technische schaal. Zelf de schaal bepalen? Kies dan voor ‘Aangepaste schaal’ en voer je eigen verhouding in. 

    Als je het fijn vindt om met een raster te werken, druk je op ‘Weergave’ > ‘raster’. Het raster vastzetten doe je door op het werkbalk lint ‘weergeven’ te selecteren en in de rechterhoek van de groep ‘Voorstelling’ op de pijl ‘Meer’ te drukken. Nu kun je in het dialoogvenster de exacte afstanden van het raster bepalen

  2. De binnenwandstructuren ontwerpen

    Selecteer het stencil ‘Wanden, deuren en vensters’ en sleep een ‘kamershape’ naar de tekenpagina. Hier kun je de besturingsgrepen verslepen. Vervolgens kun je ‘shapes’ voor de deuren en vensters naar de wanden van de kamer slepen.

  3. Voeg overige structurele elementen toe

    Als de wanden, inclusief vensters en deuren, staan, kun je de rest ontwerpen. Sleep hiervoor meubels, apparatuur en accessoires naar de tekenpagina vanaf de stencils ‘meubilair’, ‘apparatuur’ en ‘accessoires’. 

Klaar met een plattegrond maken?

Klaar met ontwerpen? Voeg dan nu nog een CAD-plattegrond in via het tabblad ‘Invoegen’ > ‘Illustraties’ en > ‘CAD-tekening’. Door deze tekening in te voegen, kun je de grootte en schaal wijzigen en de tekening verplaatsen. Ook kun je de ‘laag’ met CAD-tekening vergrendelen.