moodboard maken

Tijdens het inrichten zijn er heel wat keuzes te maken. Denk aan de woonstijl, kleuren en meubels. Een heleboel knopen om door te hakken dus, en dat kan soms best wat overweldigend zijn. Want vormen alle kleuren en items samen een mooi geheel? Een sfeervolle plek waarin jij je thuisvoelt? Allemaal vragen die lastig zijn te beantwoorden wanneer je alles in je hoofd hebt zitten. Erg handig daarom om een visueel totaalplaatje te maken waarin je in één oogopslag kunt zien wat de beoogde sfeer en stijl van de ruimte wordt. Zelf ook aan de slag met een moodboard? In dit artikel vertellen we hoe!

Wat is een moodboard? 

Een moodboard is een collage van inspirerende beelden, kleuren en meubels die samen een bepaalde sfeer of stijl uitstralen. Hierbij hoeven de afbeeldingen geen letterlijke vertaling van je huidige of geaspireerde interieur te zijn. Het draait meer om de sfeer van de afbeelding, hoe ze je prikkelen en inspiratie geven voor je kamer inrichten. Denk bijvoorbeeld aan die vakantie waar je geïntrigeerd raakte door alle prachtige kleuren. In dit geval zou je dus een foto van deze vakantie als sfeerbeeld kunnen opnemen. Naast beelden, kun je ook teksten toevoegen die jou inspireren.

Waarom is een moodboard handig?

Je kent het wel: in je hoofd weet je precies wat je mooi vindt en hoe je de ruimte wil inrichten, maar toch lukt het je niet om daadwerkelijk items aan te schaffen. Want staat je huidige bank wel bij die bontgekleurde sierkussens? En ontstaat er geen stijlen ‘clash’ tussen je huidige eettafel en die hippe eetkamerstoelen die je op het oog hebt?

In dit soort situaties komt een visuele weergave van jouw droominrichting goed van pas. Het helpt je om in één oogopslag te zien of bepaalde items wel of niet binnen de gewenste sfeer passen. Dit helpt je weer knopen door te hakken en uiteindelijk eenheid in je interieur te creëren. 

En ook wanneer je zo duurzaam mogelijk bezig probeert te zijn door wel afgewogen keuzes te maken, is een inspiratie collage ideaal. Want wanneer je alles visueel hebt en je stijl goed afbakent, is het risico op impuls- en/of miskopen een stuk kleiner. 

Welke onderdelen mogen niet missen in je moodboard

Volgens interieurstylisten zijn er een aantal elementen die niet mogen ontbreken. Dit zijn:

  • Kleuren – bijvoorbeeld aardse tinten, pastelkleuren of verzadigde tonen.
  • Stijlelementen – bijvoorbeeld Scandinavische meubels of brocante decoratie.
  • Materialen – bijvoorbeeld natuurlijke materialen of een mix van structuren.
  • Patronen en vormen – bijvoorbeeld organische vormen of statement patronen zoals paisley
  • Sfeer – bijvoorbeeld een relaxte beachvibe, serene sfeer of een wereldse uitstraling

Moodboard maken in 3 stappen

Verderop in het artikel kun je het gratis moodboard downloaden. Hieronder sommen we de stappen op die je kunt doorlopen om je moodboard op te vullen:

  1. Doe inspiratie op

    In de eerste stap draait het allemaal om je laten prikkelen. Struin dus het internet af, verzamel (interieur) magazines, praat met interieurliefhebbers en doe inspiratie op via blogs en social media. 

  2. Verzamel alles wat je mooi vindt

    Tijdens en na de eerste stap is het tijd om alles wat je intrigeert te verzamelen. Met ‘alles’ bedoelen we dan ook echt alles. Dus niet alleen interieurgerelateerde afbeeldingen, maar andere soorten visuals. De enige vereiste is dat het je moet prikkelen. 

  3. Stel je moodboard samen

    Alles verzameld? Dan ga je nu alles samenstellen. Het kan zijn dat je tijdens het (online) knippen en plakken doorkrijgt dat je misschien wel totaal verschillende stijlen hebt geselecteerd. Geen probleem, je kunt natuurlijk ook meerdere inspirationele collages maken voor verschillende stijlen/sferen en/of ruimtes. 

Westwing’s moodboard template

Om je een handje te helpen, hebben we bij Westwing een template gemaakt. Hierin staan alle essentiële elementen overzichtelijk per vak aangegeven. Het enige wat jij hoeft te doen is foto’s, stalen en afbeeldingen in de de bestemde vakken plakken. Hieronder zie je alvast een voorproefje: 

  • Vak 1: een sectie voor decoraties en accessoires. Denk aan planten, kunst, spiegels en meer;
  • Vak 2: een sectie voor kleuren. Hier kun je stalen uit de RAL-kleurenwaaier inplakken;
  • Vak 3: een sectie voor materialen en structuren. Bijvoorbeeld voor textiel stalen, houtsoorten en patronen;
  • Vak 4: een sectie voor quotes. Denk bijvoorbeeld aan teksten die jou inspireren, zoals “without color there is no beauty”. 
  • Vak 5: een sectie voor je wishlist. Hier kun je de items plakken die je sowieso in je interieur wil integreren. Bijvoorbeeld een aantal statement pieces die niet mogen ontbreken, bepaalde vormen die je wil terugzien en nog wat items die hier mooi mee combineren.

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Het Westwing moodboard template download je hieronder.

Moodboard maken online: wij tippen deze online tools

Het template kun je zowel online als offline invullen. Wil je jouw moodboard het liefst online maken? Bijvoorbeeld omdat je zo sneller kunt werken, toegang hebt tot oneindig veel inspiratiebeelden en/of makkelijker iets kunt weghalen, veranderen of toevoegen? Dan tippen wij de online tools Pinterest, Photoshop/InDesign en Canva. 

Pinterest

Op het sociale media platform Pinterest vind je de mooiste inspiratiebeelden. Hier kun je afbeeldingen ‘pinnen’ en vervolgens toevoegen aan een zelfgemaakt bord–die je zowel op openbaar als privé kunt zetten. Voor welk doel dit bord dient kan echt van alles zijn. Van tuin inrichten tot tuin aanleggen, en van de laatste woonstijlen tot werelds wonen. Extra handig, is dat veel van de visuals oorspronkelijk zijn van artikelen over het desbetreffende onderwerp. Zo kun je naast kijken, ook lezen over de stijl en sfeer waar jij voor gaat.

Photoshop/InDesign

Wanneer je voor je studie of werk veel met Photoshop of InDesign werkt, ligt het maken van een inspiratie overzicht in een van deze programma’s voor de hand. Nog geen ervaring met Photoshop of InDesign? Tenzij je ze nog voor andere doeleinden wil gebruiken, is het niet aan te raden om dan voor een van deze tools te kiezen. Makkelijker is om voor PowerPoint of Pinterest te kiezen. Wil je het toch iets professioneler aanpakken? Dan tippen wij Canva.

Canva

Wanneer je niet de skills in huis hebt voor Photoshop of InDesign en ook geen honderden euro’s wil neerleggen voor de software, is Canva het ideale alternatief. Want met deze gebruiksvriendelijke tool kan iedereen overweg. Naast sfeerbeelden kun je ook social media posts, presentaties, CV’s, facturen en nog veel meer ontwerpen. Het programma spreekt redelijk voor zichzelf, waardoor je zo’n beetje direct aan de slag kunt. Ook fijn: er is een (beperkte) gratis versie beschikbaar. Zo kun je dus eerst kijken of de tool je bevalt.