Erker inrichten: 4 ideeën voor een stijlvolle plek
Sfeervol, praktisch en adembenemend: dat is het effect van een erker. We zien deze uitbreiding van een verdieping met name terug bij oudere huizen. Wist je bijvoorbeeld al dat de erker uit de tijd van de Middeleeuwen stamt? Destijds had de erker een hele ander functie. Maar daarover lees je meer in het artikel. Ben jij de gelukkige bezitter van een erker in je woning? In je woonkamer, eetkamer of zolder? Lucky you! Maar hoe richt je dit oh zo fijne plekje toch stijlvol in? Onze interieurexperts vertellen je een klein stukje over de geschiedenis van de erker, geven je tips voor de inrichting in elke ruimte in huis, de verschillende ideeën voor een erker, en stylingadvies om het helemaal af te maken. Hoe ga jij jouw erker inrichten?
Sfeervol, praktisch en adembenemend: dat is het effect van een erker. We zien deze uitbreiding van een verdieping met name terug bij oudere huizen. Wist je bijvoorbeeld al dat de erker uit de tijd van de Middeleeuwen stamt? Destijds had de erker een hele ander functie. Maar daarover lees je meer in het artikel. Ben jij de gelukkige bezitter van een erker in je woning? In je woonkamer, eetkamer of zolder? Lucky you! Maar hoe richt je dit oh zo fijne plekje toch stijlvol in? Onze interieurexperts vertellen je een klein stukje over de geschiedenis van de erker, geven je tips voor de inrichting in elke ruimte in huis, de verschillende ideeën voor een erker, en stylingadvies om het helemaal af te maken. Hoe ga jij jouw erker inrichten?
Wat is een erker precies?
Een erker is een overdekte en meestal gemetselde veranda op huizen die is voorzien van ramen. De erker bevindt zich meestal aan de voorkant of op de hoek van een gebouw. Vaak kan de erker zich uitstrekken over meerdere verdiepingen, waarbij hij geen directe verbinding tussen de verdiepingen heeft, maar op elke woonverdieping als uitbreiding dient.
Geschiedenis van de erker
De erker verschijnt voor het eerst in de Middeleeuwen vooral bij kastelen, paleizen en kapellen. Hij had meestal twee functies:
- De erker diende als extra kapel in kerken.
- Tijdens de oorlogen werden erkers gebruikt als schietgaten vanwege de functionele vorm. De erker was namelijk overdekt en bood bescherming aan de zijkanten, maar was nog steeds open genoeg om de oorlog voort te zetten.
In onze tijd dient de erker gelukkig enkel als decoratief element van een huisgevel en als extra leefruimte!
Welke soorten vormen zijn er wereldwijd voor de erker?
Wij houden van werelds wonen. Vandaar dat we 3 andere vormen van de erker hieronder toelichten:
- Maschrabiyya kan vooral in islamitische landen als erker worden gevonden. Het lijkt erg op de normale erker en heeft de typerende vorm die uit de gevel steekt, maar is meestal omgeven door houten roosters. Deze vorm van de erker heeft geen glas, waardoor de lucht goed kan circuleren. Dit is natuurlijk een doorslaggevend voordeel in een warm klimaat.
- In Anglo-Amerikaanse landen vind je de Bay Window – en in tegenstelling tot de Europese erker, vormt het nog steeds het stadsbeeld daar vandaag de dag. Vooral in steden als San Francisco vind je deze erker bij veel huizen.
- Het Oriel Window is een speciale vorm van de Bay Window en loopt normaal gesproken niet door tot de grond, maar is slechts een ‘window oriel’. Dat betekent: vanuit het raam loopt de ruimte door naar buiten, terwijl onder het raam de muur vrij normaal loopt. Zulke erkervormen worden vaak gebruikt als raamzitjes.
Wat zijn de voordelen van een erker?
- Extra leefruimte – Natuurlijk verlengt elke erker de leefruimte met een stuk. En in tegenstelling tot het balkon is deze ruimte ook overdekt en kan daarom ook in de winter een superfijne zitplek zijn!
- Meer licht – Een erker brengt veel meer licht in een appartement door de vele ramen. Erkerkamers zijn altijd bijzonder licht – wat een positieve vibe in je interieur brengt.
- Geweldig uitzicht – Vanaf een erker heb je prachtig uitzicht.
- Decoratief element – Je ziet dit voordeel niet als je in een erker zit. Maar een erker is een bijzonder architectonisch element. Het maakt van jouw gevel een echte eyecatcher en zorgt voor een vleugje nostalgie.
Ben je na dit stukje geschiedenis, werelds wonen en de voordelen toe aan het inrichten en stylen? Lees dan snel verder!
Erker inrichten in 2 verschillende ruimtes in huis
Een erker kun je in principe in iedere ruimte in huis vinden: van de zolderkamer tot badkamer. Belangrijk is dat je de functie van de erker bepaalt. Wil je er graag een werkplek van maken? Of juist een plekje om te relaxen? Je kunt de erker natuurlijk ook als vensterbank inrichten. Hieronder geven we je ideeën voor de inrichting van een erker in de woon- en eetkamer.
Een woonkamer met erker inrichten
Heb je een erker in de woonkamer? Dan kun je hier een echte feel-good plek van maken! Plaats een grote bank die bij de vorm van je erker past. Heb je bijvoorbeeld een hoekige erker? Ga dan voor een klassieke bank met rechte lijnen. Heb je geen hoekige maar meer ovale erker? Dan staat een bank met gebogen rugleuning perfect.
In plaats van een bank kun je ook kiezen voor een grote fauteuil of twee kleinere poefjes die matchen met de rest van je interieur. Combineer met een bijzettafel, een staande lamp, en grote plantenpot.
Wil je je erker helemaal on trend inrichten? Ga dan voor een hangstoel. Zo heb je tevens een perfect leeshoekje!
Smalle erker inrichten
Heb je een smalle erker? Dan kun je alsnog extra zitplekken creëren. Richt ‘m bijvoorbeeld in als raamzitje. Koop een paar comfortable zitkussens voor op je vensterbank, leg een plaid neer, kopje thee erbij en genieten maar van het uitzicht!
Benieuwd hoe je zelf een vensterbank zitje maakt? Of heb je meer stylingtips nodig? Bekijk dan eens ons artikel over dit onderwerp.
Erker in de eetkamer inrichten
Heb je een erker in de eetkamer? Dan biedt deze vaak het ideale oppervlak voor een eettafel. Style een hoekbank met comfortable kussens en als je nog plaats hebt een paar eetkamerstoelen. Het kan zijn dat je de eettafel aan moet passen aan de afmetingen van de erker, maar zo benut je wel optimaal de ruimte. Gezellige avondjes samen dineren zijn zo gegarandeerd!
Heb je een smalle erker en wil je een extra zitplek aan de eettafel creëren? Maak dan een vensterbank zitje en style de rest van de tafel met mooie eetkamerstoelen.
Wat mag je niet vergeten bij het inrichten van de erker?
Belangrijk bij het inrichten van een erker is dat je deze ruimte bij de rest van je interieur betrekt. Zorg voor passende decoratie en meubels om jouw stijl helemaal door te trekken. Hieronder ontdek je 4 elementen die niet mogen ontbreken in je erker.
1. Raambekleding
De erker zorgt natuurlijk voor een prachtige lichtinval maar zorgt daardoor ook voor veel inkijk. Kies daarom voor geschikte raambekleding zoals gordijnen, vitrages, jaloezieën, rolgordijnen of shutters. Gordijnen en vitrages werken beiden sfeerverhogend en geven je interieur een boost. Gordijnen kun je perfect afstemmen op de stijl van je interieur en zijn in verschillende prints, materialen en kleuren te verkrijgen. Het fijne aan vitrages is dat je het mooie effect van de lichtinval behoudt.
2. Vloerkleed
Kies voor een vloerkleed dat matcht met de gordijnen. Zo creër je een harmonieus geheel en betrek je de erker bij de rest van de ruimte – naast het feit dat een vloerkleed natuurlijk ook gewoon heel gezellig is. Hoe kies je het juiste vloerkleed? Net als bij het uitzoeken van de bank kun je het beste de vorm van de erker in gedachten houden. Heb je een hoekige erker? Ga dan voor een recht vloerkleed. Voor een ovale erker kun je een rond – of vloerkleed met organische vormen kiezen.
3. Verlichting
Ga je de erker als zitplek gebruiken? Plaats dan een staande lamp zodat je hier ’s avonds ook nog kunt genieten van jouw fijne plekje.
4. Decoratieve items
Of je de erker nu als extra zitplek gaat gebruiken of als vensterbank gaat inrichten (meer hierover verderop in het artikel), decoratieve items mogen zeker niet ontbreken. Style fotolijstjes, gedraaide kaarsen, kandelaren en lampjes voor een sfeervol en persoonlijk geheel.
Erker inrichten als vensterbank
Wil je de erker als vensterbank inrichten? Voeg dan wat groene vriendjes toe. Maak een urban jungle van dit gezellige hoekje. Style her en der plantjes in stijlvolle plantenpotten. Ben je weg van de industriële stijl? Ga dan voor betonnen plantenpotten en robuuste planten. Ook leuk! Style een paar hangplanten. Zo ben je geen ruimte kwijt, maar voeg je toch een flinke dosis groen toe. Meer weg van boho? Ga dan voor rieten plantenpotten en style hangende planten in mandjes van macramé.
Daarnaast kun je ook nog denken aan grote vazen met pampasgras of een vers boeket bloemen. Meer inspiratie nodig voor vensterbank decoratie? Lees dan eens ons artikel over dit onderwerp. Hier ontdek je de decoratie mogelijkheden voor verschillende woonstijlen.