Last minute cadeau-idee: vouchers om uit te printen >>>


zwart schap met plantenbakken

Je woont op een bovenverdieping en het balkon is jouw enige buitenverblijf aan huis. Toch verlang je enorm naar een tuin, naar groen om je heen, misschien wel een eigen moestuin. Stop vanaf nu met dromen en stroop de mouwen maar op, want wij zullen je inspireren met de beste tips en ideeën voor het creëren van jouw perfecte balkontuin. Met passende planten, geschikte bakken en eventueel een goede vloerbedekking, is er ook op een klein oppervlak heel veel mogelijk. We laten je zien waar je rekening mee moet houden, geven verschillende tips en leggen je stap voor stap uit hoe je jouw balkon omtovert tot een trendy urban garden.

De voorbereiding van een balkontuin

Ben jij van plan om op jouw balkon te gaan tuinieren? Dan is het goed eerst na te denken over een aantal elementen die invloed hebben op de kwaliteit van een balkontuin. Je wilt waarschijnlijk aan de slag met planten en decoratie. Maar ondanks dat het oppervlak van een balkon vaak wat klein is en overzichtelijk in onderhoud, zijn er best wat omstandigheden waar je rekening mee moet houden voor het optimaal laten groeien en bloeien van planten en bloemen:

  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
  • Waar valt de schaduw en waar is de meeste zon?
  • Hoeveel tijd kan en wil je spenderen aan het verzorgen van een balkontuin?
  • Staat er veel wind op het balkon?
  • Is het balkon over het algemeen warmer of kouder dan de rest van de omgeving?

Ieder balkon heeft zijn eigen kleine klimaat. Stem jouw wensen hierop af. Bedenk eerst hoeveel ruimte je hebt en denk vooral niet te groot. Als het balkon klein is, ga dan voor slimme oplossingen. Maar houdt vooral rekening met de stand van de zon, de hoeveelheid wind en de temperatuur bij de keuze van bloemen en planten en eventueel de vloerbedekking.

Het balkon veranderen in een tuin

Begin dus met de keuze voor planten afgestemd op de weersomstandigheden en jouw wensen. In het tuincentrum vind je alle antwoorden op vragen welke plant in de schaduw groeit en welke voortdurend in de zon kan. En welke plant veel onderhoud nodig heeft en welke het zelf wel redt. Wat dat betreft kun je op het balkon even goed tuinieren als in de tuin, mits je maar reken houdt met deze omstandigheden.

4x tips voor het plaatsen van de planten

Een aantal tips voor het plaatsen van planten in jouw balkontuin:

  • Wissel af met potten op de grond in verschillende groottes en hangbakken aan de reling. Dat zorgt voor beweging en een gevarieerd totaalplaatje.
  • Laat een klimplant tegen de muur groeien, of tegen de balustrade met spijlen. Zo vrolijk je de boel behoorlijk op.
  • Hang potjes met hangplantjes tegen een regenpijp voor een beter uitzicht.
  • Style bijvoorbeeld ook plantenpotten op een bijzettafel voor een speels effect. Maar ook op de salon- of tuintafel staan ze prachtig!

Zet jouw planten in de spotlight op deze bijzet- & tuintafels:

Waar zet je straks welke plant? Wissel af met vaste- en seizoenplanten, planten die tegen een stootje kunnen en gewoonweg vrolijk knallende bloemen. Zo kun je het hele jaar door genieten van de balkontuin.

Op een klein balkon tuinieren: een aantal tips

Heb je echt een klein balkon, maak dan gebruik van de muren en de hoeken. Plaats bijvoorbeeld een iets grote ronde pot in een hoek en stapel hier steeds kleiner wordende potjes in, zodat er steeds nog een rand overblijft waar je planten in kwijt kunt. Zo creëer je een mooie piramide van planten en kun je toch nog kiezen voor variatie. Het hoeft niet bij één pot in de hoek te blijven, dat is namelijk verticaal tuinieren.

Dat kan ook door zelf een constructie te maken van plantenbakken tegen de muur. Werk van onder naar boven en eindig daar met bijvoorbeeld mooie hangplanten die over de bakken eronder vallen. Voor een weelderig effect!

Ook leuk! Monteer houten kratjes tegen de muur en plaats hier leuke verschillende potjes in. Of hang jouw favoriete wandplanken op voor plantjes en accessoires.

Maak je urban garden compleet met deze plantenbakken & -potten:

Urban gardening: een balkontuin in de stad

Misschien heb je er al van gehoord, of woon je in de stad en ken je dit fenomeen al langer; urban gardening is een overgewaaide trend uit Amerika en komt voort uit de behoefte om ook in de stad de natuur dichtbij te hebben. In steden als Detroit, New York en Chicago kwamen de eerste stadstuinen tevoorschijn om van extra groen te kunnen genieten. De High Line, de verhoogde spoorweg in New York, is nu zelfs dé stadstuin van Manhattan.

Mensen willen bewuster leven en liever zelf hun groente en fruit verbouwen in plaats van overgeleverd te blijven aan de voedselindustrie. De moestuin is dus ook vaak een belangrijk onderdeel van de urban garden. Woon jij in de stad en droom je er al een tijdje van een eigen moestuin op het balkon te maken? Super idee! We leggen je stap voor stap uit hoe jij aan de slag kunt met jouw ultieme urban garden.

Urban garden 6-stappenplan: jouw eigen moestuin op het balkon

Hoe groot jouw balkon ook is, er is altijd ruimte voor een urban garden. Naast bovengenoemde slimme oplossingen voor de planten, kun je ook plek maken voor groenten, fruit en kruiden. Met plantenbakken, groot of klein, op de geschikte plek, verbouw jij dadelijk wat je maar wilt. Houdt ook voor een moestuin op het balkon rekening met de hoeveelheid zon, schaduw, de temperatuur en het nodige onderhoud.

  1. Bekijk goed hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.
  2. Ga voor lange smalle bakken langs de randen bij een klein balkon, of grote, lage bakken bij meer ruimte.
  3. Plaats de (eventueel zelf op maat gemaakte) bakken en vul deze eerst met een laag hydrokorrels en geschikte potgrond. Het is belangrijk dat een teveel aan vocht weg kan stromen. Kies houten bakken voor de ultieme urban garden look!
  4. Zaai of plant jouw lievelingsgroenten en -fruit, of kruiden. Tomaten, wortels, sla en aardbeien zijn meestal goed geschikt.
  5. Houd vanaf nu altijd de nodige hoeveelheid water in de gaten en let op onkruid, ongedierte en hongerige vogeltjes.
  6. Geniet na de oogst van de opbrengst van jouw urban garden. Smaakt dat niet veel lekkerder dan de groenten en het fruit uit de supermarkt?

Urban gardering: meer dan een moestuin

Een stadsmens is meestal gevoelig voor trends en dat is te zien bij de meeste urban gardens. Want een urban garden is meer dan alleen het eerlijk verbouwen van groente en fruit, het is ook heerlijk om naar te kijken! Bij urban gardering hoort veel variatie in planten en bloemen én decoratie. Kies planten van verschillende hoogtes en ga voor veel wilde, vrolijk gekleurde sierbloemen. Plaats aan de reling bijvoorbeeld plantenbakken waarin je lavendel combineert met wat lagere plantjes, roze en wit. Zet hier tussen wat gras- of rietachtige plantjes. Combineer materialen zoals hout en terracotta. Dat verweert ook nog eens heel mooi!

Tips voor nog meer sfeer

Maak het extra sfeervol door de balkonvloer te bedekken met houten vlonders, of met een oosters tapijt. Voor een bohemian touch! En is er plek genoeg voor een comfy zitzak? Leg die er dan lekker bij.

De ultieme urban garden kan eigenlijk ook niet zonder gezellige balkon verlichting. Hang een lichtsnoer aan het plafond, of van muur tot muur, of maak gebruik van een aantal lantaarns.

Ontdek deze must-haves voor een op-en-top gezellige balkontuin:

Veel meer inspiratie voor jouw ideale balkontuin

Hebben we je een beetje kunnen inspireren? Mocht je nog meer willen weten over het optimaal benutten van jouw balkon, kijk dan even naar deze twaalf ideeën voor je balkon.

En misschien heb je helemaal geen balkon, maar ben jij de gelukkige eigenaar van een dakterras. Ook daar hebben we rekening mee gehouden. Lees onze adviezen voor het inrichten van jouw hoog gelegen buitenpaleis. Gezelligheidsdieren vergeten we ook niet. Want wat is er leuker dan met mooi weer met een stel vrienden buiten te genieten van een fris biertje aan jouw eigen balkonbar?

Verdiep je in al deze mogelijkheden, scroll door onze inspiratie en geniet binnenkort van jouw zelf gemaakte balkontuin. Eerder schreven we allerlei artikelen over het inrichten van een balkon: van decoratie tot praktische meubels.