DIY – in 3 stappen zelf sierlijsten voor op de muur maken
Je hebt de muren van jouw woning inmiddels voorzien van een mooie verfkleur en je bent blij met het resultaat. Toch heb je het idee dat er nog ‘iets’ mist, maar je kunt niet goed je vinger leggen op wat dit nou is. Herkenbaar? Grote kans dat je structuur en contrast mist. Gelukkig weten wij precies hoe je dit toe kunt voegen, namelijk met sierlijsten! Deze trend is terug van weggeweest en tovert saaie muren in één klap om naar echte sfeermakers. Meer weten over wat een sierlijsten muur precies is en hoe deze in jouw interieur zou passen? In dit artikel vertellen we het allemaal, inclusief een DIY!
Je hebt de muren van jouw woning inmiddels voorzien van een mooie verfkleur en je bent blij met het resultaat. Toch heb je het idee dat er nog ‘iets’ mist, maar je kunt niet goed je vinger leggen op wat dit nou is. Herkenbaar? Grote kans dat je structuur en contrast mist. Gelukkig weten wij precies hoe je dit toe kunt voegen, namelijk met sierlijsten! Deze trend is terug van weggeweest en tovert saaie muren in één klap om naar echte sfeermakers. Meer weten over wat een sierlijsten muur precies is en hoe deze in jouw interieur zou passen? In dit artikel vertellen we het allemaal, inclusief een DIY!
Eerste indrukken zijn allesbepalend– zo ook voor je interieur. Hét visitekaartje van het huis is je hal. En wat ons betreft willen we niet alleen een goede eerste indruk voor onze hal creëren, maar gaan we voor goud: liefde op het eerst gezicht. Hoe je zo’n sfeervolle sfeer neerzet? Door van je hal een echte eyecatcher te maken, zoals met een lambrisering in de hal, uitnodigende kleuren en sfeervolle wanddecoratie. Vandaar dat we in dit artikel je ook meer vertellen over het stylen van een sierlijsten muur in de hal.
Wat zijn sierlijsten?
Sierlijsten zijn al enige tijd een trend in de interieurwereld, en wij zijn fan! Want het leuke aan deze type ornamenten is dat je niet in een monumentaal herenhuis hoeft te wonen om van deze karakteristieke muurversiering te genieten. Je kunt ze namelijk heel makkelijk zelf aan je interieur toevoegen – hoe je dit doet vertellen we verderop in de DIY.
Als het je trouwens nog niet helemaal duidelijk was: sierlijsten zijn dus een type ornament en worden ook wel stijllijsten genoemd. Deze houten lijsten worden op de muur bevestigd en mee geverfd in de muurkleur. Het resultaat is decoratief, maar het creëert ook diepte, contrast en structuur op je muren. Diepte door het 3D-effect, en contrast en structuur door de tegenstelling met de gladde muur.
Waarom zou je sierlijsten maken?
We noemden eerder al een aantal voordelen, zoals het decoratieve aspect, en de diepte, contrast en structuur die deze muurdecoratie realiseert. Maar er is nog een belangrijke reden waarom wij zo fan zijn. Want deze muurdecoratie mag misschien wel simpel ogen, maar de impact ervan op de ruimte is ongeëvenaard. Zo tover je elke kamer om in een ruimte vol karakter en sfeer. Bovendien hebben de lijsten een luxe uitstraling en dit werkt weer heel goed in tal van woonstijlen en stijlenmixen.
In welke woonstijl passen sierlijsten?
Op de vraag in welke woonstijl stijllijsten passen kunnen we kort en bondig antwoord geven: in allemaal. Want zelfs in de strakker dan strakste interieurs komen ze tot hun recht.
Denk bijvoorbeeld aan een modern interieur met strakke meubels, design verlichting en abstracte kunst, waarbij de ornamenten zorgen voor een onverwachte, klassieke twist. Of juist een landelijk interieur waarbij deze wandbekleding woonkamer bijdraagt aan de figuurlijke warmte van deze woonstijl. Maar ook in een hotel chique look kun je losgaan met met deze luxe ogende muurbekleding. In deze stijl kun je de lijsten en muur verven in een donkere, warme kleur, zoals aubergine voor een typische boutique hotel look.
Sierlijsten muur DIY in 3 stappen
Als je jouw muren ook wat meer sjeu wil geven, dan hebben we goed nieuws: deze DIY is zelfs voor iedereen met twee linkerhanden goed te doen! En mocht je de stijl van onderstaande DIY toch iets te klassiek vinden, dan zal een rondje Pinterest je alweer een heleboel andere stijl opties geven. Denk bijvoorbeeld aan asymmetrische vakkenpatroon voor een twist.
Het boodschappenlijstje voor sierlijsten op de muur
Voordat we écht starten met de DIY, delen we hieronder nog even een boodschappenlijstje. Al deze items kun je kopen bij de bouwmarkt:
- Sierlijsten
- Verstekzaag
- Haakse hoek
- Waterpas
- Rolmaat
- Verf en kwasten
- Montagekit
- Potlood
- Schuurpapier
Stap 1: patroon tekenen
Gewapend met een potlood, haakse hoek, rolmaat en waterpas, ga je nu het vakkenpatroon op de muur tekenen. Meet hierbij vanuit het midden en teken de vakken met potlood alvast op de muur– maar schrijf de maten ook nog even apart ergens op voor de zekerheid.
Je kunt ervoor kiezen om het vakkenpatroon asymmetrisch te maken, dus verschillende formaten vakken boven, onder en naast elkaar, of juist symmetrisch te ontwerpen.
Stap 2: zagen en kitten
Staan alle vakken op de muur en blij met wat je ziet? Dan gaan we nu de lijsten (in verstek) op maat zagen! Met het schuurpapier kun je eventueel nog wat ruwe hoekjes wegwerken.
Als alles op maat is gezaagd, is het tijd om de lijsten te bevestigen. Dit kun je doen met montagekit–scheelt toch weer gaten boren. Houd de waterpas er goed bij en druk de lijst vervolgens hiermee aan. Handig is om eerst de bovenste horizontale lijst te bevestigen, daarna de twee verticale en tot slot de onderste horizontale lijst. Druk alles goed aan zodat je zeker weet dat het vak goed op zijn plek zit en de kit is opgedroogd.
Stap 3: verven én genieten van je sierlijsten op de muur!
Alles opgedroogd? Dan kun je nu gaan verven! Kies voor klassiek wit, of ga juist voor een mooie matte kleur. Schilder in ieder geval zowel de muur als de latjes in twee lagen in dezelfde kleur. Et voilà, klaar is kees! Het enige wat nu nog rest, is ultiem genieten van het prachtige eindresultaat van je DIY.
Zo kun je jouw sierlijsten afstylen
-
Verlichting
Met een paar wandlampen aan de muur, zet je jouw DIY letterlijk en figuurlijk in de spotlights. Ga voor wandlampen in matzwart voor een modern klassieke of Scandinavische look, of juist voor goud messing voor een hotel chique uitstraling.
-
Kunst
Geef je sierlijsten muur wat meer persoonlijkheid door het te behangen met jouw favoriete kunstwerk(en). Ook leuk: geen kunst maar hang meerdere spiegels op voor een speels effect. Zo’n spiegelwand is niet alleen heel decoratief en origineel, maar heeft ook een ruimtelijk effect.
-
Natuurlijke touch
Als je van jouw ‘feature wall’ een accentmuur 2.0 wil maken, dan kun je één of meerdere vakken bekleden met mos. Zo’n moswand geeft je interieur niet alleen een heleboel karakter en kleur, maar zorgt ook voor een natuurlijke touch.
Uitgelicht: lambrisering in de hal voor een stijlvol welkom
We benoemden het al even in de intro, maar met lambrisering in de hal ontstaat er direct een fijne sfeer in de ruimte. Deze wandbetimmering tegen het onderste gedeelte van een wand zorgt voor warmte en gezelligheid en is bovendien een slimme manier om extra diepte te creëren.
De basis van zo’n lambrisering is vaak van MDF of hout op de muur. Afhankelijk van je favoriete woonstijl, kies je voor smalle latjes (Scandinavisch interieur of een minimalistisch interieur), of juist voor bredere planken aan de muur (landelijk interieur of een industrieel interieur).
De basis van zo’n lambrisering is vaak van MDF of hout op de muur. Afhankelijk van je favoriete woonstijl, kies je voor smalle latjes (Scandinavisch interieur of een minimalistisch interieur), of juist voor bredere planken aan de muur (landelijk interieur of een industrieel interieur).
Wanneer de basis voor de lambrisering staat, is het tijd om ‘m te voorzien van een mooie kleur. Hierbij kun je tussen twee opties kiezen. Optie één is om zowel de lambrisering als de muur in dezelfde kleur te verven. Dit heeft als voordeel dat het geheel rustig oogt, de ruimte door het textuurverschil een hoop extra karakter krijgt, en dat het een flinke dosis kleur aan de ruimte toevoegt. Optie twee is om alleen de lambrisering zelf te verven–en de muur in een rustige witte tint. Dit is vooral een goed idee wanneer je wél wat kleur in de hal wil toevoegen, maar de gehele muur verven iets te veel van het goede vindt.
Lambrisering hal: de ideale hoogte bepalen
Hoe hoog je jouw lambrisering maakt is vooral afhankelijk van je plafondhoogte, maar meestal ligt hoogte ergens tussen de 1,20 meter en de 1,30 meter. Vind je het toch nog lastig inschatten? Dan kun je het beste de vuistregel ‘⅓ van de muurhoogte’ aanhouden. Oh, en is jouw plafond laag en de kamer klein? Overschrijd deze vuistregel dan zeker niet. Doe je dit wel, dan oogt de kamer nóg kleiner.
Hal verven in 2 kleuren: zó maak je een statement
Spreekt optie twee van de lambrisering verven je aan? – dus twee verschillende kleuren gebruiken op dezelfde wand). Maar wil je liever geen houten lambrisering in je hal? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een geschilderde lambrisering (oftewel: twee kleuren zónder de houtconstructie). Hierbij splits je eveneens de wand horizontaal in tweeën, maar ziet het geheel er strakker uit doordat de wandbetimmering uitblijft. Dit is al helemaal een goede optie wanneer je een smalle hal hebt en eigenlijk geen centimeter kan verliezen.
Wij tippen om met de onderste verf dezelfde hoogte aan te houden als bij ‘echte lambrisering’. Wat de kleurencombi betreft kun je natuurlijk alle kanten op gaan. Zo kun je voor de bovenkant een neutrale witte tint kiezen en de onderkant in een meer gedurfde kleur schilderen. Een ander idee is om voor ton-sur-ton te gaan en beide helften in dezelfde kleur te schilderen, maar in een andere verfsoort. Bijvoorbeeld de onderkant in hoogglans en de bovenkant in een matte kalkverf.
Hal verven: 3x de mooiste kleur muur hal
-
Pastelkleuren
Suikerzoet, maar allesbehalve tuttig: pastelkleuren zijn ideaal voor liefhebbers van kleuren én een rustig interieur. Want met pasteltinten kun je qua styling alle kanten op. Zo kun je ze combineren met accessoires en decoratie in felle kleuren voor wat extra lef, of juist mixen met natuurlijke materialen en tonen voor een serene uitstraling. Ook fijn: pastelkleuren zijn licht van kleur en daardoor ideaal voor in een kleine en/of smalle hal. -
Felle kleuren
Love it or hate it, maar voor de echte durfallen onder ons zijn felle kleuren ideaal om mee te experimenteren in de hal. Kies bij voorkeur één wand in de hal uit die je voorziet van één felle kleur, zoals knaloranje of kobaltblauw. Laat deze kleur ook op subtiele wijze terugkomen in accessoires en/of wanddecoratie voor een samenhangend geheel. -
Neutrale kleuren
Wil jij een uitgebalanceerde ruimte creëren die direct goed voelt wanneer je binnenkomt? Dan adviseren wij om neutrale kleuren te gebruiken. Hun subtiele uitstraling zorgt voor een ontspannende sfeer en bovendien zijn deze neutrale tinten ideaal om te combineren. Kies bijvoorbeeld voor greige of aardetinten.
Een stijlvolle binnenkomst met de mooiste wanddecoratie hal
Als de kleuren (en of lambrisering) op de muren zitten, is het tijd voor de afstyling. Hieronder delen we wat inspiratie voor kleurrijke muurdecoratie en geven we ideeën voor het decoreren van je muur in neutrale tinten.
Een (extra) ruime hal met een spiegel
Als je bij binnenkomst een kleine, smalle ruimte binnentreedt, zijn er gelukkig wel wat trucjes toe te passen. Zo kun je met lichte kleuren op de muren de ruimte groter laten lijken. En ook wanneer je eventuele deuren in de hal mee verft, ontstaat er meer eenheid en oogt de ruimte groter.
Maar dé tip voor een optisch grotere ruimte, is het ophangen van een spiegel. Hang ‘m aan het einde van de hal waardoor de ruimte dubbel zo lang lijkt. Naast een ruimtelijk effect is een spiegel natuurlijk ook gewoon fijn voor die laatste outfit check bij het verlaten van je huis.
Statement pieces voor een statement hal met lambrisering
Mag het allemaal wel wat spannender wat de decoratie in jouw hal betreft? En ben je nog op zoek naar ideeën om die ‘little bit of spice’ aan de ruimte toe te voegen? Dan tippen wij:
- Behang met print: kies bijvoorbeeld voor een tropische print voor een echte jungle kamer, een uitvergroot kunstwerk van een klassieke schilder, of ga voor een luxe hotel chique look met vliesbehang in een subtiele print.
- Gallery wall: kies een muur uit waar je een fotowand van maakt. Cureer een selectie van de mooiste foto’s, afbeeldingen en prints en lijst ze in. Niet alleen een statement, maar ook nog eens een persoonlijke touch.