kurk muur met een wit met hout interieur

Op zoek naar een manieren om van die ene muur in huis een ware blikvanger te maken? En dan niet met verf of behang, maar met iets echts origineels? Dan tippen wij het veelzijdige kurk. Want buiten dat dit materiaal zich uitstekend leent voor ‘prikken’, staat het ook nog eens decoratief. Naast zijn esthetische voordelen komt dit materiaal ook nog eens met een heleboel praktische eigenschappen. Een veelzijdige oplossing dus voor die nu nog kale wand. In dit artikel delen we allerlei inspirerende ideeën voor een kurk muur in jouw interieur.  

De veelzijdigheid van kurkwanden

Waarschijnlijk had je ‘m vroeger ook in je kinder- of tienerkamer hangen; een prikbord. Hier hing je tekeningen en diploma’s op, en later ook kaartjes, polsbandjes van concerten en natuurlijk foto’s met je beste vriendinnen. Of misschien heb je nu ook ergens een huis een prikbord, bijvoorbeeld in je kantoor, waar je to do’s, schema’s en andere handigheidjes op prikt. Vaak zijn deze prikborden niet al te groot en zijn ze niet zozeer bedoeld als esthetische toevoeging voor de ruimte, maar meer als middel voor het doel ‘ophangen’.

Maar waarom klein en enkel praktisch denken als je ook voor groots, decoratief, esthetisch én functioneel kunt kiezen?! 

Voordelen

Een kurk muur is een echte sfeermaker in je interieur. Dankzij zijn natuurlijke kleur brengt ‘ie een hoop warmte in de ruimte en door zijn unieke structuur zorgt het kurk voor een verrassende twist in je interieur. Bovendien kun je een dergelijke muur voor allerlei doeleinden gebruiken: van puur decoratief, tot een multifunctionele wand waar je de mooiste kunstwerken kunt ophangen–en ook weer makkelijk kunt verwisselen. 

Oh, en ook niet verkeerd: een kurk muur draagt bij aan een betere akoestiek, is onderhoudsvrij én werkt isolerend. 

Duurzaam én mooi

Als je al overtuigd was door bovenstaande eigenschappen, dan hebben we nog een mooi voordeel voor je in petto. Dit materiaal is namelijk honderd procent natuurlijk; een milieuvriendelijke optie voor jouw wanden dus! Bovendien gaat kurk lang mee, is het onderhoudsvrij en tijdloos en kun je er extra lang van genieten. Wil je jouw kurk muur na enige tijd voor een andere duurzame optie vervangen? Bijvoorbeeld voor een moswand? Dan kun je dit met een gerust hart doen. Kurk is namelijk makkelijk recyclebaar waardoor het ook nog eens een ecologisch verantwoorde keuze is. 

Zo style je kurk op de muur in verschillende woonstijlen

  1. Botanisch

    In een botanisch interieur overheerst een serene sfeer en het rustgevende buitenleven–maar dan binnen. Concreet zijn typerende kenmerken groene planten, vintage prints van flora en fauna, natuurlijke materialen en een subtiel kleurenpalet. Style je honderd procent natuurlijke kurkwand dus met mooie prints van planten en dieren. Voor een speels effect kies je voor verschillende formaten prints en kleuren. Om het geheel af te maken zet je voor de wand een grote, groene kamerplant in een terracottapot.
  2. Bohemian

    In een boho interieur draait het allemaal om een mix van kleuren, natuurlijke materialen en patronen. Tel hier nog een aantal persoonlijke items en wereldse invloeden bij op, en je boho interieur is compleet. In deze woonstijl style je de kurkwand met een macramé wandkleed en/of dromenvanger en prik je lichte manden van riet of rotan in de wand. 
  3. Vintage

    Mix oud met nieuw in een eigentijds vintage interieur. Dingen die in ieder geval niet mogen ontbreken zijn nostalgische items, duurzame materialen en designklassiekers. Onze tip voor een vintage look kurkwand is door een antieke land- of wereldkaart op te hangen. Met punaises prik je vervolgens in de landen waar je al bent geweest–of welke je graag zou willen bezoeken in de toekomst!

Nog meer ideeën voor een kurk prikbord muur

Nog meer ideeën nodig? We got you! In een Scandinavisch interieur–waar subtiele kleuren, natuurlijke materialen en niet te veel poespas de boventoon voeren–kun je jouw kurkwand stylen met mooie zwart-wit foto’s en/of een dierenkop van papier of karton. In een modern interieur kun je kiezen voor een gallery wall met abstracte kunst, en in een boho kinderkamer kun je een lichtslinger of een slinger met vlaggetjes van biologisch katoen aan de kurk muur hangen.

Nog wat tips:

  • Foto’s, posters en tekeningen aan de muur, maar dan wel zonder punaisegaatjes alsjeblieft? Koop dan punaises met klemmetjes. 
  • Voor wat extra (sfeer)licht kun je ook een lichtslinger aan de wand bevestigen–eventueel op batterij.
  • Wanneer je kurk als wandpaneel woonkamer koopt, kun je kiezen uit allerlei soorten designs. Van een regulier model (=egaal), tot kurk met relief, in 3D-blokken, stroken of zelf in verschillende kleuren. 
  • Nog meer ideeën nodig? Open dan Pinterest. Klein rondje daar, en je bent alweer +100 ideeën verder voor het stylen van jouw kurkwand.  

Zelf een kurkwand maken

Zelf een kurkwand op de muur creëren is goed te doen. Zo koop je het kurk bijvoorbeeld per rol via een webshop of winkel. Voordat je aan de slag kunt is het handig om de aankoop eerst even uit te rollen en wat zware items op elke hoek te leggen. Hierdoor gaat de rol niet meer omkrullen en wordt het bevestigen een stuk makkelijker.

Kurk helemaal plat? Dan ga je nu de muur inlijmen. Wanneer je volgens de instructies het kurk op de wand kunt plakken, ga je dit samen (!) met iemand anders doen. Hier zijn echt twee mensen voor nodig, want dit is zwaarder dan je denkt. Bovendien moet je meteen goed mikken aangezien de lijm al op de muur zit. Kurk op de wand? Ga er dan nog even overheen met een deegroller zodat de kurk goed vast zit–en blijft zitten–op de muur.