Bloemen schikken in een vaas voor beginners
Wij worden blij van bloemen! Zo’n prachtig, kleurrijk en geurig gemengd boeket in huis zorgt voor een levendige sfeer. Hou jij ook zó van bloemen? Het liefst haal je natuurlijk wekelijks een vers boeket dat door de bloemist geschikt werd waar je bij stond. Zo wordt jouw boeket helemaal naar smaak samengesteld. Maar zelf bloemen schikken is ook hartstikke leuk! En je kunt het eenvoudig leren. In dit artikel lees je alles over bloemen schikken. Hoe schik je bloemen in een vaas en welke bloemen kun je combineren? Zo kun je zelf een mooie bos bloemen of zelfs een hip veldboeket schikken voor thuis óf als cadeau voor iemand!
Wij worden blij van bloemen! Zo’n prachtig, kleurrijk en geurig gemengd boeket in huis zorgt voor een levendige sfeer. Hou jij ook zó van bloemen? Het liefst haal je natuurlijk wekelijks een vers boeket dat door de bloemist geschikt werd waar je bij stond. Zo wordt jouw boeket helemaal naar smaak samengesteld. Maar zelf bloemen schikken is ook hartstikke leuk! En je kunt het eenvoudig leren. In dit artikel lees je alles over bloemen schikken. Hoe schik je bloemen in een vaas en welke bloemen kun je combineren? Zo kun je zelf een mooie bos bloemen of zelfs een hip veldboeket schikken voor thuis óf als cadeau voor iemand!
Bloemen schikken in een vaas: welke vaas kies je?
De meeste mensen schikken bloemen in een vaas. Dat klinkt heel eenvoudig en dat is het eigenlijk ook wel. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een vaas. Welke vaas je gebruikt voor je bloemen is van groot belang voor het effect.
- In smalle vazen hebben je bloemen veel minder ruimte en staan ze veel rechterop dan in een vaas met brede hals. Als je een luchtige, nonchalante look wilt creëren met je boeket, kun je dus beter een wijde vaas met brede hals kiezen. Voor een strakker en rechter resultaat kies je een smallere vaas.
- Als je bloemen met lange stelen hebt, kun je het beste een hoge vaas kiezen. Bij korte stelen kies je een lagere vaas. Je kunt de stelen natuurlijk ook altijd korter maken, zodat ze in jouw vaas passen.
- Een paar hele kleine vaasjes zijn ook geweldig om te gebruiken voor de resterende bloemen. Hierin zet je een paar enkele losse bloemetjes die je kunt verspreiden door het huis. Je kunt hiervoor ook mooie jampotten, blikjes of kannetjes gebruiken. Gooi te korte bloemen dus zeker niet weg! Ben je op zoek naar nog meer upcycle projecten? Bekijk dan eens ons artikel over upcycling.
Tip! Het is heel belangrijk dat je altijd werkt met een zeer schone vaas. De bloemen blijven dan een stuk langer vers dan wanneer je een vieze vaas gebruikt. Bovendien ziet een schone vaas, zeker wanneer deze van glas is gemaakt, er een stuk mooier en frisser uit.
Zelf een boeket maken: 8x tips
Ga je zelf een boeket maken? Leuk! Je hoeft echt geen ervaring met tuinieren te hebben om een boeket te kunnen maken. Bedenk goed welke bloemen je gaat combineren, welke kleuren je kiest en ook welke lengte de gekozen bloemen hebben. Bloemen zijn er immers in talloos veel kleuren, soorten en maten. Hier volgen een paar handige tips.
- Houd rekening met de kleur van je bloemen. Het is bijvoorbeeld veel eenvoudiger om bloemen te schikken die allemaal dezelfde kleur hebben.
- Als je bloemen van dezelfde soort kiest, is het bloemschikken ook een stuk eenvoudiger dan wanneer je allemaal verschillende soorten combineert.
- Een elegant veldboeket bestaat meestal uit verschillende bloemen én verschillende hoogtes. Hierdoor ontstaat een mooi, speels effect.
- Voor een speels effect kun je het beste niet symmetrisch werken, de variatie en het speelse effect wordt juist benadrukt door niet voor symmetrie te kiezen.
- Van bloemen zoals tulpen of rozen kun je heel goed een paar bosjes bij elkaar schikken zodat de vaas lekker vol wordt. Bij grote losse bloemen zoals lelies of zonnebloemen is het juist mooier om enkele losse bloemen, bijvoorbeeld 4 of 5, in een vaas te zetten.
- Snijd je bloemen altijd schuin af, eventueel met een schone snoeischaar.
- Verwijder altijd het onderste blad, van het gedeelte dat in de vaas onder water komt te staan.
- Houd er tot slot ook altijd rekening mee waar je jouw boeket gaat neerzetten. Staat je vaas bijvoorbeeld in een hoek, dan is het verstandig om aan één zijde van het boeket de mooiste bloemen te zetten. De bloemen vooraan zie je immers het beste. Staat het boekt midden op tafel? Dan schik je het natuurlijk zo dat het aan alle kanten prachtig is.
Het kan ook prachtig zijn om 1 enkele bijzondere bloem in een kleine, smalle vaas te zetten. Alle aandacht gaat dan naar die ene bloem toe.
Bloemen schikken in een vaas: een 8-stappenplan
Ga je voor het eerst een boeket bloemen schikken? Bekijk onderstaand stappenplan!
- Maak de vaas schoon. Eventueel met een druppel chloor. Gebruik geen afwasmiddel voor de vaas! Dat kan je de bloemen beschadigen.
- Doe lauwwarm water in de vaas. Zorg dat deze voor 1/3 deel vol is. Eventueel kun je hier nog wat bloemenvoeding bij doen.
- Snijd je bloemen schuin af. Dit kun je doen met een scherp mesje of met een snoeischaar. Probeer dit in een vloeiende beweging te doen.
- Haal de bladeren aan de onderkant van de steel weg. Vooral van het deel dat straks in het water komt te staan.
- Maak dan een zogenaamd frame. Hierbij zet je de stevige takken een de buitenkant neer. Zet de stelen kruislings over elkaar in je vaas zodat je de andere bloemen er straks tussen kwijt kunt.
- Werk vervolgens van buiten naar binnen verder en steek de bloemen steeds tussen de andere bloemen. Zorg ervoor dat de kwetsbare bloemen kunnen steunen op de stevige stelen.
- Zorg ervoor dat alle stelen in het water staan.
- Draai de vaas een paar keer rond om te kijken of het boeket er van alle kanten mooi uit ziet en waar bijvoorbeeld lege gaten zitten of waar het juist vol is.
Stylingtip! Plaats de vaas op een hoge zuil of in de hal op het dressoir. Kan jouw dressoir wel een update gebruiken? Lees dan eens ons artikel over het opknappen van oude meubels.
Bloemen schikken met de korenschoof techniek
Een bekende techniek bij het bloemen schikken is de korenschoof techniek. Hierbij schik je de bloemen op je hand. Je pakt steeds 1 bloem en legt deze schuin over de vorige. Hierdoor ontstaat een mooi boeket. Uiteindelijk kun je alle stelen onderaan gelijkmatig afknippen met een snoeischaar. Zorg er bij deze methode wel voor dat je het boeket in een niet te brede vaas zet, anders zie je het effect van de techniek niet. Eventueel kun je het boeket dat je hebt geschikt bij elkaar binden met bloembinddraad.
Tip! Zorg ervoor dat je het water eens in de twee dagen ververst. Op dit moment kun je ook altijd weer even de bloemen herschikken of lelijke bloemen eruit halen.
In 7 stappen zelf een bloemstuk maken
Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden met bloemen. Naast het schikken van een mooie bos bloemen kun je ook een mooi bloemstuk maken. Hoe maak je nu een mooi bloemstuk? Dat ontdek je in onderstaand stappenplan.
- Begin met een mooie, schone, lage pot of schaal.
- Leg hier een stuk plastic en vervolgens het steekschuim in. Het steekschuim dient te zijn volgezogen met water. Zorg dat het steekschuim op maat gesneden is.
- Vul eventueel de rest van de schaal met stenen.
- Snijd de grassen en bloemen die je hebt verzameld op maat.
- Schik eerst de grassen over de schaal in het steekschuim.
- Verdeel vervolgens de bloemen ertussen, waarbij de sterkste bloemen aan de buitenkant komen en de tere exemplaren meer in het midden.
- Draai je bloemstuk rond om te kijken of het helemaal naar wens is!
Pluktuinen
Je kunt natuurlijk voor de bloemen van jouw boeket naar de bloemist gaan. Maar nóg leuker is het wanneer je de bloemen zelf kunt plukken. Bijvoorbeeld in je eigen tuin, waarin je een mooie bloemenborder hebt. Nu zullen de meeste mensen niet beschikken over een bloemenborden vol bloeiers in eigen tuin. Niet getreurd! Jij kunt terecht in een zogenaamde pluktuinen. In een pluktuin kun je met een schaartje en emmer zelf jouw favoriete bloemen verzamelen en hier thuis een prachtig boeket mee schikken. Superleuk om te doen dus! Er zijn diverse pluktuinen te vinden in Nederland. Onder andere in Amsterdam, Cadzand en Winterswijk.
Bloemen plukken
Ga je zelf bloemen plukken? Zorg er dan altijd voor dat je de steel lekker lang laat. Houd eventueel alvast rekening met de vaas die je straks gaat gebruiken. Let ook op de zijscheuten waar ook nog bloemen kunnen komen. Knip de bloem dus laag af. Let ook op of je bloemen kiest die al open zijn of juist niet. Gebruik een scherpe bloemenschaar of snoeischaar voor het knippen. Zorg ervoor dat je de bloemen direct na het knippen in wat water zet.
Schik je bloemen in een spons. Dit leuke bloemstukje in een hartjesspons is geweldig voor Valentijn.