THE BLACK WEEK DEALS starten MORGEN met deals op banken & bedden >


boeket met droogbloemen in een vaas op een dressoir

Droogbloemen zijn on trend en dat is ook niet zo raar, want ze zijn de ideale manier om ieder interieur mee op te fleuren! De schoonheid van de bloemen blijft bewaard, ze zijn eindeloos lang houdbaar en ook nog eens multi-inzetbaar. Win-win-win dus! Droogbloemen kunnen als boeket in een vaas of bijvoorbeeld verwerkt worden in een mooie krans. Maar je kunt er nog veel meer mee! Ze kunnen in een lijstje aan de muur hangen, of gebruikt worden voor het decoreren van cadeautjes – daarover meer later in het artikel! Lees snel verder en ontdek hoe je zelf eenvoudig bloemen kunt drogen!

Wat zijn droogbloemen precies?

Droogbloemen zijn, zoals de naam al zegt, gedroogde bloemen. Maar eigenlijk vallen er onder de naam droogbloemen ook gedroogde sierbloemen, grassen, dennenappels en alle natuurlijke gedroogde decoraties.

4 voordelen van droogbloemen

Er zijn veel voordelen te noemen van droogbloemen

  1. Zo gaan verse bloemen een week of als je geluk hebt 1,5 week mee. Droogbloemen die goed gedroogd zijn, zijn echter heel duurzaam! Ze zijn vaak wel duurder in aanschaf, maar ze gaan maanden, soms jaren mee. Op termijn stukken goedkoper dus!
  2. Droogbloemen hebben bijna geen onderhoud nodig. Ze hoeven niet eens water! Simpelweg in een bijzondere vaas zetten en genieten maar. Veel beter voor het milieu dan elke week een bos verse bloemen kopen!
  3. Daarnaast zijn ze heel elegant en passen ze perfect in heel veel interieurstijlen.
  4. Dankzij het drogen is hun kleur zacht geworden en minder fel dan de kleuren van verse bloemen. De subtiele, zachte uitstraling van droogbloemen geeft natuurlijkheid aan de ruimte.

Welke bloemen kan ik drogen?

Misschien heb je een boeket gekregen van iemand en wil je dat als herinnering bewaren. Of heb je al iets specifieks in gedachten? Begrijp dan wel van tevoren dat niet alle bloemen geschikt zijn om te drogen. Er is een verschil tussen bloemen die een houtachtige stengel hebben en bloemen die veel vocht met zich meedragen. Die laatste zijn niet handig om droogbloemen van te maken. Hieronder vind je vier verschillende typen bloemen die je goed kunt drogen:

  • Bloemen met houtachtige stengels zijn heel geschikt om te drogen, zoals: zonnebloemen, papaver, korenbloemen, grassoorten, gipskruid, rozen, lavendel en hortensia’s.
  • Bloemen die een vochtige stengel hebben, zijn niet geschikt om droogbloemen van te maken. Denk aan amarylissen, narcissen en tulpen.
  • Takjes zoals eucalyptus, katoenbloem en pampasgras zijn heel goed te drogen en een supercombi met andere droogbloemen.
  • Sommige bladeren van planten zoals van veel varenachtige zijn ook prachtig en geschikt om in te lijsten, nadat ze zijn gedroogd.

Een paar algemene tips voordat je begint met het drogen van bloemen

Droogbloemen zijn gevoelig voor vocht. Ze nemen vocht gemakkelijk op en zullen dan alsnog kunnen verwelken (de badkamer is om deze reden helaas geen ideale plek om droogbloemen te bewaren).

Heb je geen geschikte donkere ruimte, maar wil je wel echt graag dat de kleur en de houdbaarheid van de droogbloemen optimaal wordt? Leg jouw bloemen dan in een kartonnen doos te drogen.

Methode 1. Bloemen drogen met een droogpers

Ken je de bloemenpers nog? Dit is de meest traditionele manier om droogbloemen te maken. In deze pers leg je de bloemen voorzichtig tussen de verschillende lagen karton en vloeipapier die je vervolgens goed op elkaar perst door de schroeven van de pers flink aan te draaien.

Deze manier van droogbloemen maken is geschikt wanneer je de bloemen uiteindelijk in zou willen lijsten, of wanneer je ze wilt gebruiken om bijvoorbeeld kaarten en cadeautjes mee te versieren. De bloemen worden plat. Viooltjes en kleine veldbloemen zijn hiervoor goed geschikt.

Methode 2. Bloemen hangend laten drogen

Wanneer je de bloemen in zijn geheel wilt drogen en uiteindelijk in een vaas wilt zetten, kun je ze het beste hangend laten drogen. Liefst in een donkere ruimte met een lage luchtvochtigheid. Zo behouden de bloemen hun kleur en blijven ze langer bewaard. Hieronder hebben we stappen voor je beschreven maar je kunt ze ook bekijken in de video.

In 5 stappen bloemen hangend laten drogen:

  1. Haal overtollige takken en bladeren weg

    Bereid de bloemen voor door overtollige bladeren en takken te verwijderen. Laat alleen de bovenste zitten.

  2. Schik een bosje

    Schik de bloemen in bossen en bind ze aan elkaar

  3. Maak een systeem waar je de bloemen aan kunt ophangen

    Denk bijvoorbeeld aan kledinghangers of een houten latje.

  4. Hang de bloemen te drogen

    Hang de bloemen te drogen in een donkere ruimte en bewaar ze daar voor circa 4 weken.

  5. Spray wat haarlak

    Benevel de bloemen met geurloze haarlak om de versheid intact te houden.

Methode 3. Bloemen drogen in de oven of magnetron

Kun je niet wachten om zelf jouw droogboeket te maken? Laat de bloemen dan in de oven of magnetron drogen. Dan kun je er gewoon op wachten. Bloemen drogen het beste in een heteluchtoven. Zet deze op 38 graden en laat de bloemen hier een paar uur rusten. Check af en toe hoe het gaat.

Wil je bloemen in de magnetron drogen, houd er dan rekening mee dat ze plat worden. De bloemen moeten namelijk tussen twee stukken keukenpapier met iets zwaars (zoals een bord of schaal) erop de magnetron in. Doe dit een halve minuut voor kleine bloemen en een aantal minuten voor grotere bloemen.

Haal na deze eerste ronde het zware voorwerp van de bloemen en laat ze nog eens (tussen het keukenpapier) een half minuutje draaien. Eenmaal uit de magnetron, moeten ze nog even rusten tussen het papier voordat je ermee aan de slag gaat.

Methode 4. Bloemen drogen in rijst

Zijn de drie hierboven genoemde methodes het net niet voor je? Dan zou je ook droogbloemen kunnen proberen te maken in een bak gevuld met rijst. Dompel de bloemen onder in de rijst en check steeds na een paar dagen hoe het drogen verloopt.

7 ideeën voor het decoreren met droogbloemen

Het fijne aan droogbloemen, is dat ze een natuurlijke, nonchalante uitstraling hebben. Je kunt ze heel specifiek en netjes schikken in een mooie vaas. Aan de andere kant lenen droogbloemen en grassen zich er ook juist perfect voor om lekker wild en speels in een vaas gezet te worden. Het is maar net wat jouw smaak en stijl is. Sommige bloemen kun je ook op een schaaltje leggen. En denk maar eens aan de losse gedroogde lavendelblaadjes in de badkamer of het toilet.

Zoals je eerder kon lezen kun je droogbloemen verwerken in elke ruimte in huis. Van de bad- tot woonkamer. Hieronder geven we je 7 ideeën voor het stylen van droogbloemen.

1. Een duurzaam boeket

De klassieker – maak een mooi boeket van je droogbloemen. In de video hieronder geven we je inspiratie voor een herfststyling. Verderop lees je 5 tips voor het stylen van droogbloemen in verschillende vazen.

Fleur het dressoir, de vloer, eet- of salontafel op met een mooi boeket in herfstsferen:

Hieronder lees je in welke vazen je gedroogde bloemen het beste kunt presenteren.

  1. Hoge vaas

    In een hoge vaas kun je mooie lange takken zetten. Ook de wat zwaardere, dikke takken kun je het beste in een hoge vaas zetten omdat ze anders eenvoudig kunnen omvallen. Het kan ook mooi zijn om een enkele losse tak of bloem in een hoge vaas te presenteren. De hoge vaas kan ook op de vloer worden geplaatst in een hoek van de kamer.
  2. Glazen vaas

    De glazen vaas laat zien wat erin zit. Dat is een leuk voordeel van de glazen vaas. Daarnaast zijn glazen vazen beschikbaar in veel verschillende tinten. Een lichtroze glazen vaas combineert bijvoorbeeld prachtig met gedroogde lavendel of takken pampasgras.
  3. Stenen vaas

    De stenen vaas is lekker stevig en robuust. Daarnaast benadrukt deze het authentieke uiterlijk van de gedroogde bloemen en grassen. De stenen vaas is bovendien beschikbaar in diverse kleuren.
  4. Vloervaas

    Een vloervaas vindt, zoals de naam al zegt, een plek op de vloer. De vloervaas is meestal lekker groot en hoog. Je kunt zo’n vloervaas helemaal vol zetten met een droogboeket, maar met een enkele of een paar losse takken erin is het geheel ook prachtig!
  5. Kleine vaasjes

    Heb je een aantal kleine bloemetjes gedroogd? Of heb je wat takjes over? Zet ze in kleine vaasjes die je bij elkaar zet, bijvoorbeeld op een dienblad op de eettafel. Of verspreid de kleine vaasjes door diverse ruimtes in je huis. Zo kun je er een paar in de badkamer, op het toilet en in de slaapkamer zetten.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe vaas om je creatie in de spotlight te zetten? Deze vazen zijn nu trending:

Leestip! Ben je benieuwd naar nog meer decoratie mogelijkheden met een vaas? Neem dan eens een kijkje in ons artikel en ontdek 8 ideeën voor het decoreren van een vaas.

2. Droogbloemen aan een metalen ring decoreren

On trend: droogbloemen verwerkt in een metalen ring voor aan de muur – ook leuk als wanddecoratie in de tuin. Je kunt deze ring makkelijk zelf maken. Bekijk de video hieronder om te zien hoe!

Maak zelf een metalen bloemenkrans:

3. Een kaars met droogbloemen decoreren

Wil je even helemaal iets anders? Fleur dan je nu nog saaie windlicht op met droogbloemen. Hoe je dat precies doet zie je in de video hieronder.

DIY – windlicht met droogbloemen:

4. Op een voetstuk

Je kunt zelf ook makkelijk een houder maken voor je droogbloemen. Mooi voor op je dressoir of als eyecatcher in de badkamer.

DIY – een houder voor je droogbloemen maken:

5. Droogbloemen laten hangen

Hang de droogbloemen stuk voor stuk los aan een mooie, kale tak van een boom. Maak hier een hangsysteem voor, zodat de tak met bloemen ‘luchtig’ kan zweven. Dit is super mooi voor boven de tafel of tegen een muur.

6. Droogbloemen in een glazen lijst

Je kunt droogbloemen ook mooi decoreren in een fotolijst. Leg geperste, platte droogbloemen in een dubbele glazen lijst en hang deze aan een haakje aan het plafond. Zo kun je je creatie van alle kanten bewonderen. Ook kun je de fotolijst plaatsen op een bijzettafeltje. Heb je nog een leeg plekje aan de muur? Ook hier kun je een fotolijstje met droogbloemen stijlvol decoreren.

7. Een veelzijdige bloemenkrans van droogbloemen

Maak een bloemenkrans van droogbloemen, grassoorten en pluimen. Een supercombi!

8. Een herbarium gevuld met droogbloemen

Weet jij al wat een herbarium is? Hierin laat je gedroogde bloemen en planten met al zijn specificaties zien. Het is de wetenschappelijke, botanische versie van een ingelijste droogbloem.

9. Bloemenslinger van droogbloemen

Een bloemenslinger van droogbloemen zorgt voor een op-en-top romantische sfeer in huis. Je kunt deze op de eettafel stylen maar ook aan de muur. In ons artikel over het maken van een bloemenslinger vind je een video waar je deze DIY zelf stap voor stap kunt volgen.

10. Cadeaus versieren met droogbloemen

Droogbloemen kun je ook heel goed gebruiken om je cadeau net wat mooier in te pakker. In de video hieronder delen we een originele manier: