THE BLACK WEEK DEALS starten MORGEN met deals op banken & bedden >


travertin bureau met tafellamp van travertijn

Na marmer en terrazzo maakt de natuursteen travertin nu ook een comeback. Een logische timing, want dankzij zijn zachte en warme uitstraling past travertin perfect in dé huidige interieurtrends: het gebruik van natuurlijke materialen. Het fluweelachtige uiterlijk van de natuursteen tegels zorgt voor een rustige, luxueuze basis en vormt een ideaal uitgangspunt voor een natuurlijk kleurenpalet. Wij vertellen je meer over dit tijdloze materiaal en laten zien hoe je deze trend toepast in jouw interieur. Van de vloeren, meubels tot de deco.

Travertin: een veelzijdig, duurzaam materiaal

Dit veelzijdige materiaal leent zich goed voor ronde, vloeiende vormen in alle binnen- en buitenruimtes. De licht beige kleur geeft je interieur een authentieke uitstraling en vormt bovendien een goede basis voor veel verschillende interieurstijlen. Overigens komt travertin niet alleen voor in beige tinten, maar kan de kleur variëren van crème en licht beige tot geel, bruin, oranje en zelfs rood.

Vooral de travertin tegels maken wereldwijd hun opmars. Het aardse kleurenpalet en de luxe kwaliteit van de natuursteen tegels spelen hier een grote rol in. Maar dat is niet de enige reden voor de herontdekking van travertin als interieurtrend. De tegels zijn namelijk ook duurzaam, makkelijk te onderhouden en resistent tegen de tand des tijds.

Wat is travertin en waar komt het vandaan?

Travertin, of travertijn, wordt gevonden in Turkije en het Italiaanse Tivoli en Toscane. Het is een zoetwater kalksteen met een gelaagde structuur, gevormd door grote hoeveelheden kalk in warmwaterbronnen. Deze structuur ontstaat doordat de kalk in het water neerslaat en telkens een nieuwe laag aanmaakt. Tijdens dit proces vallen er blaadjes en takjes tussen de lagen die – nadat ze zijn verteerd – onregelmatige gaatjes in dit materiaal achterlaten. Hoe minder gaten, hoe beter de kwaliteit. Afhankelijk van het gebruiksdoel, worden de gaatjes ook weleens opgevuld om de poreuze eigenschappen te verbeteren.

De kenmerkende gaatjes in travertin worden trouwens ook wel poriën genoemd, en doen geen afbreuk aan de duurzaamheid van de zoetwater kalksteen. Wel zijn ze de reden waarom dit materiaal een grovere look en feel heeft dan zijn natuurstenen ‘broertje’ marmer.

Al 2.000 jaar tijdloos

Qua trend mag dit materiaal dan wel helemaal van nu zijn, maar de daadwerkelijke opkomst dateert zo’n 2.000(!) jaar terug, toen de Romeinen het materiaal gebruikten voor de bouw van het Colosseum. De Parijzenaren wisten er ook raad mee en bouwden er in 1887 het Sacré – Coeur mee op. Maar ook dichterbij – qua tijd en plaats – kun je de geschiedenis van dit matriaal mee maken, namelijk in de vorm van het Nationaal Monument op de Dam in onze eigen hoofdstad.

Waar worden de natuursteen tegels voor gebruikt?

Travertin is net als marmer en terrazzo populair als afwerking voor badkamers en keukenbladen, of als bekleding voor natuurstenen vloeren en wanden. Maar ook woonaccessoires en meubels van dit materiaal maken hun comeback in de ‘20’s. Denk aan een minimalistisch tv-meubel in een interieur met Japanse of Scandinavische invloeden, of een eettafel als eyecatcher in een Mid-Century geïnspireerd interieur. Eén ding is in ieder geval zeker: doordat travertin zich voor zoveel verschillende woonstijlen leent, zal het een tijdloze parel in je interieur zijn. Van de hal en de badkamer, tot de keuken, en het terras… travertin past echt overal in én buitenshuis.

Vloeren en wanden

Maak een statement met natuurstenen vloeren en wanden in je woning. De reflecterende werking en aardetinten van travertin, geven direct een gevoel van licht, lucht en luxe. De kenmerkende gaatjes creëren een authentieke sfeer en zetten zo een goede basis neer voor een warm en tijdloos interieur.

Badkamer

Grote travertin tegels creëren een oase van rust in je badkamer. Door de zandkleurige tinten op de vloeren, muren en/of wasbakken zet je een serene basis neer waar je alle kanten mee op kunt. Ga bijvoorbeeld voor een spa look door aaibare handdoeken en donkere houttinten toe te voegen. Voeg hier badkamerdecoratie gemaakt van travertin aan toe – voor een speels effect in een andere kleur – en je luxe, harmonieuze look is compleet.

Keuken

Ook in de keuken is travertin populair, en dan niet alleen als natuurstenen vloer, maar ook als functioneel keukenblad. De zachtheid en warmte van de travertin tegels lijken dan ook de ideale belichaming voor het hart van het huis. Fair warning: op hete pannen heeft travertin het niet zo. Regelmatig onderhoud waardeert de natuursteen tegel dan weer wel. Hierover later meer!

Terras

Niet alleen in de Méditerranée, maar ook in Nederland zijn travertin tegels geschikt voorbuiten. Voor het echte ‘binnen-buiten gevoel’ trek je de travertin tegels van het terras door naar binnen. Zo creëer je eenheid tussen beide ruimtes én maak je het optisch groter.

Travertin meubels en decoratie

Meubels en decoratie van travertijn zijn niet meer weg te denken uit onze interieurs. Zonder de vloeren te hoeven veranderen voeg je zo namelijk al snel een luxe, elegante touch toe. Denk aan een travertijn look bijzettafel met mushroomlamp, een rechthoekige salontafel in een woonkamer met organische bank of verlichting met een touch of travertin.

Shop de look

woonkamer met rechthoekige salontafel in travertijn look en ronde organische bank

In de woonkamer hierboven zie je een voorbeeld van de look die we eerder al beschreven. De salontafel in travertijn look vormt het hart van deze ruimte en is afgestyled met een organische billenvaas. De poef en het bankje in boucle stof voorzien de ruimte van een flinke dosis gezelligheid. De ronde vormen in de bank en het bijzettafeltje van Kartell breken de rechte lijnen en zorgen voor balans. De booglamp zorgt voor een speels effect en is zo de finishing touch.

Ook voor onze Westwing Collection hebben we een aantal blikvangers in travertijn-look ontworpen. Denk bijvoorbeeld aan onze bestseller Lesley, maar ook aan Cora – onze serie verlichting met een travertin voet.

Shop bijvoorbeeld deze favorieten…..

Travertin combineren in je interieur

Door zijn rustige uitstraling en zachte kleurnuances is travertin bij uitstek de ideale bondgenoot voor veel verschillende woonstijlen en materialen. Wij zien travertin tegels het liefst samen met donkere of lichte houttinten of in een monochrome look met aaibare materialen zoals linnen en faux fur.

Door verschillende texturen met elkaar te combineren creëer je diepte en speelsheid in je interieur. En omdat travertin ideaal te combineren is met verschillende materialen en woonstijlen, is het een tijdloze (lees: duurzame) toevoeging aan je woning.

Nadelen van travertin (en hoe je dit oplost)

Om maar even met de deur in huis te vallen: travertin is krasgevoelig, niet bestand tegen chemicaliën en zeer poreus. Maar laat je niet te snel afschrikken door deze informatie, want met de juiste behandeling gaat travertin – net als het Colosseum – jarenlang mee. Hieronder vertellen we je hoe je dit doet.

Hoe verzorg je travertin als natuurstenen vloer?

Net zoals dat met de meeste dingen gaat, heeft ook travertin op zijn tijd wat liefde en aandacht nodig om zo lang mogelijk mooi te blijven. Hoe je travertin beschermt hebben we teruggebracht in een overzichtelijk 3-stappenplan. Zo zien je tegels er binnenkort weer zo goed als nieuw uit!

  1. Reinigen

    Voordat je de natuurstenen tegels kunt behandelen, moet je de vloer eerst grondig reinigen. Even de mouwen opstropen en boenen maar dus.
  2. Polijsten

    Nu is het tijd om de gereinigde natuursteen te polijsten. Tijdens het polijsten schaaf je een heel dun laagje weg, waardoor de tegels hun gladheid en glans weer terugkrijgen
  3. Impregneren

    Omdat een kalksteen zoals travertin van nature zeer poreus is, trekken vocht en vlekken er makkelijk in. De kenmerkende gaatjes werken hier helaas niet aan mee. Na het polijsten is het daarom aan te raden om travertin te impregneren. Met dit beschermlaagje voorkom je blijvende vlekken in de toekomst. Ook kun je ervoor kiezen om de gaatjes op te vullen met een soort stopverf.

Shop dit geliefde materiaal…..