Terrazzo – zó style je dit duurzame trendmateriaal in je interieur!
Terrazzo, oftewel granito, is een gespikkelde steen gemaakt uit restmateriaal van marmer en graniet of glas- en metaalsnippers gegoten in beton. Het mooie materiaal was ooit bedacht als oplossing voor mensen die marmer te duur vonden. De steensoort is inmiddels weer razend populair bij interieurontwerpers, want restmateriaal samenbrengen tot iets nieuws, is natuurlijk super duurzaam en past perfect bij de huidige tijdsgeest. Benieuwd hoe jij dit trendmateriaal kan integreren in jouw interieur? Lees dan snel verder!
Terrazzo, oftewel granito, is een gespikkelde steen gemaakt uit restmateriaal van marmer en graniet of glas- en metaalsnippers gegoten in beton. Het mooie materiaal was ooit bedacht als oplossing voor mensen die marmer te duur vonden. De steensoort is inmiddels weer razend populair bij interieurontwerpers, want restmateriaal samenbrengen tot iets nieuws, is natuurlijk super duurzaam en past perfect bij de huidige tijdsgeest. Benieuwd hoe jij dit trendmateriaal kan integreren in jouw interieur? Lees dan snel verder!
En niet te vergeten: het gemêleerde patroon van terrazzo is ook nog eens hartstikke mooi en überhip. Wij laten je zien hoe je dit comeback trendmateriaal toepast in huis.
Terrazzotrend
Verwerkt in meubels, badkamers, vloeren, trappen, tafelbladen en aanrechtbladen… terrazzo is hip en happening. Je ziet het gespikkelde patroon ook terugkomen op behang, in textiel en allerlei andere woonaccessoires, zoals vazen en kaarsenhouders. Omdat het trendmateriaal is gemaakt van verschillende stukjes steen is terrazzo te verkrijgen in eindeloos veel kleuren en printcombinaties. Je kunt er dus alle kanten mee op en het terug laten komen in elke kamer in huis.
Terrazzo of granito?
Je ziet vaak de termen terrazzo vloer en granito vloer voorbijkomen, maar de twee zijn praktisch hetzelfde. Terrazzo en granito worden daarom vaak door elkaar gebruikt. In Frankrijk en Nederland spreken we vaak van granito, terwijl ze in Duitsland en Italië terrazzo zeggen.
Hoe wordt terrazzo gemaakt?
Het werd vroeger veel gebruikt voor vloeren. Zo’n terrazzo vloer bestaat uit marmerkorrels of korrels van ander materiaal die in, eventueel gekleurd, cement of klei zijn gedrukt. Nadat het goed is opgedroogd, wordt de vloer gepolijst en krijgt de vloer zijn mooie, subtiele glans. Granito zie je ook veel terug in aanrechtbladen omdat het supersterk is: het is kras- en stootwerend.
Hoe is terrazzo ontstaan?
Terrazzo komt van het Italiaanse woord ‘terras’. Het werd in de vijftiende eeuw per toeval ontdekt door marmerbewerkers in Venetië. De resten marmer en steen uit de steengroeven waren een stuk goedkoper dan marmer. Ze gebruikten het om er terrassen van te bouwen voor hun huizen. Vandaar dus de naam terrazzo.
Daarnaast was het ook populair bij de bouw van de kerken waarvoor veel marmer en graniet werd gebruikt. Terrazzo is heel milieuvriendelijk en duurzaam want de restjes marmer en graniet werden in de betonnen vloeren gestort. Omdat de kerken druk bezocht werden en er dus veel werd gelopen, kreeg de vloer een mooi gepolijst effect waardoor de restjes marmer en graniet zichtbaar werden. Dit vonden de mensen zo mooi dat ze meer terrazzo items gingen maken.
Je ziet terrazzo daarom ook veel terug in ouderwetse kantoorgebouwen, ziekenhuizen, scholen en metrostations.
4x verschillende items van terrazzo
Je hebt allerlei accessoires en meubels gemaakt van echt granito of met de geliefde spikkeltjesprint. Omdat terrazzo in verschillende kleuren te verkrijgen is én omdat het een superkwaliteit heeft, is het een geliefd materiaal bij veel interieurliefhebbers. Bovendien maak je er een statement mee. Het is robuust en speels en zit vol karakter.
Vloer
Zo’n granito vloer is hartstikke populair. Hij is slijtvast en blijft dus jarenlang mooi. En nog een pluspunt: dankzij de spikkeltjes zie je geen vuile voetstappen of viezigheid. De gespikkelde vloer kan ietwat druk overkomen, maar door ‘m te combineren met rustige meubels breng je het in balans. Houd ook de muren rustig in een effen kleur: een terrazzo vloer in combinatie met een fel en druk behang is geen goede match.
De vloer houdt in de zomer de warmte goed vast, waardoor hij prima te belopen is op blote voeten. In de winter voelt hij echter niet zo fijn aan aan je voeten omdat de vloer koud is. Je kunt de vloer letterlijk warmer maken door een groot en harig vloerkleed neer te leggen. Ook kun je spelen met warme kleuren, zoals terracotta en andere aardetinten. Daarnaast kun je de ruimte aankleden met warme, natuurlijke materialen als cognackleurig leer, sisal en wollen chunky plaids.
Keukenitems
Terrazzo servies is stoer en maakt de tafelschikking net even wat mooier en netter. Echt terrazzo kun je het beste na gebruik even met de hand afwassen, dan blijft het het langst mooi. Servies met terrazzo print kan vaak wel gewoon in de vaatwasser.
Op terrazzo snijplanken hoef je niet alleen dingen te snijden, het staat ook heel mooi als decoratie op een wandplank tegen de muur aangeleund. Daarnaast kun je de snijplank als serveerschaal gebruiken, leg er tapashapjes op en serveer op tafel.
Textiel
Van kussens tot plaids, kleden en dekbedovertrekken… de spikkeltjesprint zie je overal terug. Het is stijlvol, speels en geeft elke kamer een mooie hint van kleur. Combineer textiel met terrazzoprint met andere zachte effen materialen, zoals velvet, corduroy of alpaca wol. Zo krijgt de mooie print alle aandacht.
Woonaccessoires
Een terrazzo vaas is elegant, chique, simplistisch en een echte eyecatcher op de tafel. De vaas kan tegen een stootje, maar terrazzo is wel poreus materiaal. Dit betekent dat hij niet waterdicht is. Zet er daarom mooie siertakken, een bosje gedroogde bloemen of gedroogde berenklauw in.
Nog zo’n mooi interieurstuk is de bijzettafel van granito. Hij is lekker praktisch omdat je hem overal neer kunt zetten en door de gekleurde spikkeltjes geeft ‘ie je interieur ook een vrolijke noot. Zet hem naast je bank of gebruik hem als nachtkastje. Terrazzo bijzettafeltjes zijn kras- en slijtvast. Het is leuk om tafeltjes van verschillende materialen met elkaar te combineren voor een unieke look.
Tot slot heb je ook nog behang met spikkeltjesprint. Leuk in de kinderkamer of hal. Omdat de print vaak redelijk druk is, is het advies om er maar één muurtje mee te behangen. Verf de rest van de muren in een effen tint die terugkomt in de spikkeltjes. Of houd de ruimte verder wit, met deze kleur zit je altijd goed.
DIY: zelf een granito bakje maken in 5 stappen
-
Kneden maar
Kneed een blokje witte polymeerklei met je handen en rol deze uit tot de gewenste grootte met een acrylstaafje. -
Snijd de klei in stukjes
Rol vervolgens gekleurd polymeerklei plat en snijd in kleine stukjes. -
Verdeel de stukjes
Verdeel de kleine stukjes gekleurde klei over de witte massa. Druk de stukjes in met het acrylstaafje. -
Vouw de klei over het glas
Vouw de klei over een glas en snijd op de gewenste hoogte. Maak de naden glad met je vingers. -
Bakken
Bak in een voorverwarmde oven op 110 graden gedurende 30 minuten.
En klaar is je pennenhouder of bakje voor wattenstaafjes!