THE BLACK WEEK DEALS starten MORGEN met deals op banken & bedden >


hond ligt op schapenvacht op bank

Fluffy, lekker zacht, heerlijk warm én 100 procent cocooning-proof! Een (imitatie) schapenvacht is een must-have voor elk interieur. Zo kun je ‘m stylen op de bank, over een poef, maar ook op de vloer als kleedje. Benieuwd naar alle opties met deze aaibare favoriet? Lees dan snel verder!

Een schapenvacht wassen

Heb je een echte schapenvacht? Deze kun je zelf niet wassen. Je kunt je schapenvachtje beter naar de stomerij brengen voor een chemische reiniging. Een kunstvacht kun je wel zelf wassen. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Waar wordt een imitatie schapenvacht van gemaakt?

Een kunstschapenvacht lijkt qua look and feel heel erg op echte schapenvachten. Ze zijn net zo zacht, warm, aaibaar en luxueus, alleen heb je voor de productie ervan geen echte vacht nodig. De synthetische schapenvachten bestaan vaak uit polyester en acryl en zijn dus vrij van dierlijke materialen. Het voordeel van een imitatie schapenvacht is dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Zo kun je hem in tegenstelling tot een echt exemplaar wassen.

Zo onderhoud je je kunstvacht

Was het vachtje regelmatig, zo voorkom je dat ‘ie smoezelig wordt en gaat ruiken. Je kunt de vacht zowel met de hand als in de wasmachine wassen.

Een kunstvacht met de hand wassen

Het beste is om een kunstvacht met de hand te wassen. Leg de vacht in de badkuip en maak hem nat. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 30 graden. Voeg wat wolwasmiddel toe en laat 30 minuten intrekken. Spoel de vacht uit en laat horizontaal drogen. Hierdoor behoudt de vacht zijn mooie vorm.

Tip! Kleine vlekjes kun je ook met een doekje of borstel en wat water en wolwasmiddel aanstippen. Zo hoef je niet de hele vacht nat te maken.

Een imitatievacht in de wasmachine wassen

Is je vachtje heel erg vuil? Doe hem dan in de wasmachine en was op het wolwasprogramma. Voeg een druppeltje wolwasmiddel toe en was op maximaal 30 graden. Zorg ervoor dat de wasmachine niet centrifugeert.

8x manieren om een schapenvacht in je interieur stylen

Vachtjes zijn de perfecte decoratie in huis, maar ook voor buiten voor bij die heerlijk winterse bbq! Ze geven de ruimte meteen een uitnodigende en gezellige sfeer. Daarnaast zijn de kunstvachtjes slijtvast, duurzaam, niet duur en kun je ze makkelijk schoonhouden. Ook pluist een schapenvacht van imitatiewol minder snel dan een echte. Win-win dus!

Hieronder delen we verschillende ideeën voor het stylen van een schapenvacht in elke ruimte in huis.


  1. Schapenvacht op de bank in de woonkamer
  2. In de kinderkamer als speelkleed
  3. Gedrapeerd over een poef
  4. Buiten in de tuin
  5. Voor je trouwe viervoeter
  6. Als vloerkleed in de woon- of slaapkamer
  7. Schapenvacht aan de muur stylen
  8. Schapenvacht op (eetkamer)stoelen

We gaan op elk van deze ideeën in.

1. Schapenvacht op de bank in de woonkamer

Drapeer een schapenvacht op het zitgedeelte of juist over de rugleuning van de bank. Style de rest van de bank af met een zachte plaid en fijne sierkussens voor een gezellig geheel.

Mix & match er op los met deze aaibare kussens en plaids:

2. In de kinderkamer als speelkleed

Een schapenvachtje is ook een aanwinst voor de kinderkamer. Drapeer deze over een stoel of leg ‘m op de vloer als speelkleed.

3. Kunstvacht stylen op een poef

Naast de bank kun je ook een poef of bijzettafel decoreren met zo’n knus schapenvachtje.

4. Schapenvachtje voor buiten in de tuin

Ook je buitenruimte kun je van een flinke dosis gezelligheid voorzien met een schapenvachtje. Drapeer ‘m over de loungebank of kruip er heerlijk onder met een kop thee. Vergeet het vachtje wel niet weer mee naar binnen te nemen!

5. Voor je viervoeter

Ook je viervoeter maak je helemaal blij met een schapenvacht. Leg deze bijvoorbeeld in zijn huidige mandje of leg ‘m ergens op de vloer.

6. Schapenvacht als vloerkleed in de woon- of slaapkamer

Heb je een openhaard? De ultieme plek om je schapenvacht te stylen is hier op de vloer. Maar ook naast je bed is een schapenvachtje ideaal. Zo stap je niet met je voeten op een koude vloer en je kunt het vachtje makkelijker verschuiven dan bijvoorbeeld een vloerkleed. Win-win dus!

7. Schapenvachtje aan de muur stylen

Natuurlijk kun je een schapenvacht over de bank draperen of op de vloer leggen, maar het is ook leuk om zo’n nepvachtje aan de muur te hangen. Let maar eens op wat dat doet voor de akoestiek in huis.

8. Schapenvacht op (eetkamer)stoelen

Tafelen wordt nog een stuk gezelliger met zo’n fluffy vachtje! Het ziet er niet alleen een stuk knusser uit, maar een vachtje verhoogt ook nog eens het zitcomfort.

Zo kun je ook bijvoorbeeld een vachtje stylen op de stoel in je leeshoek of op de stoel of het zitbankje in de gang voor een op-en-top warm welkom.

Schapenvacht in combinatie met andere materialen

Ben je al helemaal overtuigd van een schapenvachtje voor je interieur? Hieronder delen we onze favoriete combinaties met andere materialen voor een knus interieur.

Andere zachte stoffen

Combineer een imitatie schapenvachtje met andere zachte stoffen als teddy, grofgebreide plaids en fluweel. Dit maakt de ruimte knuffelbaar en zacht. Met een decoratief vachtje op de bank, een chunky knit en teddy en fluwelen kussens lig je zo heerlijk dat je de bank niet meer af wilt komen! Mix & match er op los met verschillende materialen. Zorg er wel voor dat je sierkussens kiest die binnen je kleurenpalet passen.

Beton

Een zacht schapenvachtje geeft een industrieel interieur met veel betonnen elementen meer warmte en gezelligheid. Op een beton look gietvloer kun je bijvoorbeeld een crèmekleurig schapenvachtje leggen voor een knus gevoel maar ook voor meer zachtheid en warmte aan je voeten.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen als bamboe en sisal, maar ook textiel als linnen en katoen onderstrepen die comfortabele look van een schapenvacht en zorgen tegelijkertijd voor een gezellige, sfeervolle bohemian vibe. Wij zijn fan!

Schapenvachtjes in alle soorten en maten: welke schapenvacht kies je?

Zoals je eerder al kon lezen: een imitatie schapenvacht past in elk huis. Je ziet ze vaak in de vorm van een kleed, kussen of plaid, maar je kunt met de stof nog veel meer kanten op. Zo zie je steeds meer houten krukjes met een zitting van imitatievacht of een heerlijk zachte poef helemaal gemaakt van schapenvacht. Zo’n vacht kan heel subtiel in je woonstijl worden verwerkt.

Ga je voor een lang- of kortharig vachtje in je interieur? Een langharige vacht geeft meer sfeer aan je interieur, maar een kortharige vacht is iets praktischer met schoonmaken. Tot slot kun je ook variëren in kleuren van de decoratie vachtjes. Natuurlijk kun je kiezen voor de traditionele wolkleur, maar het is ook leuk om een net wat andere kleur te kiezen, zoals zwart, felroze of wit met bruin gevlekt. Dit laatste lijkt op een koeienhuid die veel op de vloer wordt gelegd.

Overal waar je een schapenvachtje neerzet of –legt, wordt de sfeer een stuk knusser en gezelliger. De vacht past goed bij een landelijke woonstijl met veel hout en natuurlijke materialen, maar komt ook goed tot zijn recht bij een Scandinavisch interieur. De zachte, lichte vachtjes passen perfect bij deze lichte basic woonstijl.

En hoe ga jij ‘m combineren? Je shopt je nieuwe interieur-favoriet eenvoudig op Westwing: